Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 2.07.2018 o 18:54, safar napisał:

jakaś giełda rolna sie utworzyła, więc ja tylko dodam ze bele po krone vp1500 o wielkości 150 sprzedaje od kilku lat po 40pln/bele i uważam ze jest to uczciwa cena i dla mnie i dla nabywcy.

a jak obserwuje posty to zauważam ze, nie ma litości czy susza czy klęska  jak jest szansa zeby chociaż o 5 złotych! oby tylko sie dorobić na czyimś nieszczęściu.

taka właśnie solidarność rolników, ale syty głodnego nie zrozumie. tylko należy chwile sie zastanowić bo za rok może być na odwrót, i wtedy co?

To działa w dwie strony.W 2015 sprzedawałem siano z dowozem po 80zł/bele 120/150,czasem po 90zł,z dowozem ok 120 km,bo się litowałem bo ceny na mleko były b niskie(nawet 60 gr) i susza straszna.Potem się dowiedziałem, że ten co ode mnie kupował ,sprzedawał po 160zł/bela.Wyszedłem na głupka bo ci co kupowali to się póżniej po kątach śmiali ,że tak tanio kupili.A ja naiwny liczyłem , że jak im taniej puszczę to za rok też się odezwą i będę miał stałych klientów,a oni w większości i tak kupili na bazarze i zostałem z towarem na drugi rok.Wiem, że tak bywa w biznesie, ale mam nauczkę.Jak masz okazję to licz na swoją stronę , bo za rok możesz nie odrobić swych nakładów.

• Like 2
Opublikowano

heh litowales sie krowiarzy bo mleko tanie ale teraz jak drogie jest to ciekawe czy oni tobie by mleko sprzedawali duzo taniej . napewno nie . pozatym krowiarze mieli kryzys wczesniej a teraz chyba jest lux bo widze jak ziemie wykupuja to sie jeden przez drugiego przebija i ida ostro w inwestycje 

• Like 3
Opublikowano

Byś posłuchał u nas jakie bajki krowiarze pletą że po 10 kupują a potem się wydaje że po 40 z pokosu i sami belują i na odwrót 

U nas słoma 25-30 zł za bele z pokosu i sam belujesz, ja wymieniam obornik za słomę i cały czas ktoś mi się chce wciąć, nawet już chcą dowozić obornik na pole przyczepą.

W tamtym roku z 1,70 ha jęczmienia jarego zrobiłem 4 bele, robiłem po nocy i co pokos wychodziłem szukać słomy, na ostatniej beli sznurek strzelił i trzeba było rozwinąć i jeszcze raz zebrać, to był interes życia 

Opublikowano
1 godzinę temu, Bartek933 napisał:

Nie rozumiem jak ktoś może mieć pretensję że ktoś wysoko ceni swoją słomę, przecież to normalne że chce się zarobić jak najwięcej

Bo ich boli, że głupich coraz mniej. Jeszcze nie tak dawno w okolicy krowiarze belowali za darmo czyli za zabranie, później 10-15zł płacili za 160 z kamienia. Co bystrzejsi potrafili od ludzi kupić i na kostkownię wywieźć. A teraz? Teraz szukamy słomy, ludzie wolą samozbierającą, którą prawie każdy ma wywieźć na kostkownię po te +/- 150zł/t i sobie głowy nie zawracają cwaniakami. A krowiarze? Niektórzy towar znajdują, a niektórzy po 10-15km jeżdżą i niedługo będą jeździć jeszcze dalej.

• Like 1
Opublikowano

Kupiliśmy słomę po 40 zł tamtoroczną ze stodoły od rolnika z pod Bielska Podlaskiego. Transport wyszedł 15 zł od belki za 120 km w obie strony. Gość szczęśliwy, bo więcej dostał niż od handlarza. My szczęślwi, bo u nas (Wys-Maz) 70 zł od handlarza. Przy okazji świetne sianko miał po 70. U nas takie 100-120 i bierzesz w ślepo. Niestety popyt robi cenę. Może za mleko cena jest ładna(1,40), ale przez suszę drogi koszt produkcji. Gdybym kupiła wszystko w tych szalnych cenach, to bym miała gorszy kryzys niż przy cenie poniżej 1 zł za l mleka. Znam takich, co jechali pół roku na kupnych paszach objętościowych. Niestety maszyny zabrali im pierwsze😞

Opublikowano
4 godziny temu, warchest napisał:

heh litowales sie krowiarzy bo mleko tanie ale teraz jak drogie jest to ciekawe czy oni tobie by mleko sprzedawali duzo taniej . napewno nie . pozatym krowiarze mieli kryzys wczesniej a teraz chyba jest lux bo widze jak ziemie wykupuja to sie jeden przez drugiego przebija i ida ostro w inwestycje 

No właśnie ja też jestem zdania ,że każdy powinien trochę skorzystać a nie że jeden drugiego oskubie do goła.Ale zauważyłem , że mało który ma w sobie tyle honoru by móc odwdzięczyć się w kolejnym roku .Miałem nadzieję , że gdy sprzedam im trochę taniej (czy wręcz połowę tego co brali inni) to za rok ,dwa ,gdy sytuacja się odwróci to oni kupią ode mnie parę zł drożej,lub w ogóle kupią, ale tak się nie stało.Jak czytam  ,że ktoś kupuje słomę na pokosie po 40-50zł za bele to mi się nie chce wierzyć.Ale chyba niektórym taniej jest płacic tyle niż za gotowe z dowozem po 55-60.

Opublikowano

U mnie po gminie jeździ naganiacz zamówienia zbiera 120 po różnych prasach stałokomorowych po 75 z dowozem 😎 panie ludzie się zapisują po kolei. Heh a ja głupi  150  po 90zl opychałem niedawno

Opublikowano (edytowane)

Płn Mazowsze ceny na kurnikach od 250 do 300zl/tona,  z pokosa 40-50zl za 130 po zmiennokomorówce ;)

A 3-4 lata temu jak kupowali po 100zl tona to ludzie sie cieszyli jak by im cukierki dał xD

Dziś hodowla szaleje i potrzeby ogromne ;)

Edytowane przez Egzo
Opublikowano
55 minut temu, Egzo napisał:

Płn Mazowsze ceny na słupach od 250 do 300zl/tona,  z pokosa 40-50zl za 130 po zmiennokomorówce ;)

A 3-4 lata temu jak kupowali po 100zl tona to ludzie sie cieszyli jak by im cukierki dał xD

Dziś hodowla szaleje i potrzeby ogromne ;)

No zaraz krowiarze zaczną płakać jaki to ich ciężki los i kasa w budżecie się znajdzie a krowy to pewnie w łazience każdy już trzyma

Opublikowano (edytowane)

Cieszcie sie że wogóle jeszcze idzie kupić ,bo ja wole pociąć niż sprzedać,jesli by wszyscy mieli odpowiednia wiedze ,to byście nie kupili ani kilograma

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Z jednej strony masz racje bo wyprowadzasz węgiel,  którego jeśli nie nawozisz obornikiem niczym nie wprowadzisz do ziemi,  ale z drugiej strony słoma zbożowa nie zbyt wiele nawozów w sobie i teoretycznie sprzedając ja z hektara za 700-900 zl to robisz dość dobry interes bo za to mozesz kupic full nawozu na ten hektar lub tez kurczaka ktory tez nie jest mocno drogi,  a ma tyle nawozu ze jesteś na gigantyczny PLUS ;)

Opublikowano

W tym tygodniu sprzedałem 2 składy belek dokładnie po 57 sztuk tegoroczna po 35 zł belka po NH BR6090 dogadaliśmy się ze jeszcze przynajmniej 3-4 a nawet więcej składy mu sprzedam od razu w żniwa zabiera nawet z pola jak jest na cały transport. Dodam że miesiąc temu sprzedawałem mu również 2 składy słomy ułożonej na stropie suchej z 2017r po 40 zł 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez avanttura
      Zna ktoś przyczynę owijania się słomy  szczególnie krótkiej pod pierwszy  walec w 654 , jak z tym sobie poradzić ?
      https://www.fotosik.pl/zdjecie/bd7fcee9495c4906
    • Przez wojtek93
      Witam,w tym roku po raz pierwszy będę sprzedawał wysłodki buraczane i kompletnie nie wiem o co z tym dokładnie chodzi (proszę się nie śmiać jestem nowy w tych tematach i szukam porady) Jak kształtują się ceny wysłodków? Wiem że cena w cukrowni to około 30zł ale jak to jest na wolnym rynku? I czy ktoś może wyjaśnić mi o co chodzi z tymi wysłodkami przeliczeniowymi? Jak to się przelicza? Może dla Was to podstawy ale jeszcze raz powiem że nigdy nie miałem z tym do czynienia a nie mam się kogo poradzić:/
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Kontynuacja: 

• Dodaj nową pozycję...
v