Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, krzysztof1987 napisał:

A ten Tadeusz  zna się  z panem na R  co będzie  licytowany bo sprzedawał jego  traktory

No zgadza się. Coś chyba mieli w ofercie cornika. Ale czy sprzedali??  chyba za mały pionek zając aby na dilera startować.

Opublikowano
3 minuty temu, damianzbr napisał:

z KOWR teraz tylko dzierżawa. My z PISem wam nie damy majątku narodowego rozgrabić za pół darmo. Dojnej krowy się nie sprzedaje. Się wydzierżawia i pobiera opłatę :D

a tak serio zależy jaki czynsz. Bo jak za 5 kwintali na rok to się nie opłaci 🤣

Ja myślę, że taki szlachetny człowiek jak ty pozwoli takiemu maluczkiemu nachapać się państwowej ziemi 😅

• Haha 1
Opublikowano

Tadeusz k. Orlen co ma, PGR nie zbiera, ostatnio z jego synem rozmawiałem, mówił że przelicytowali z czynszem.

Sianokiszonka w tym roku też nie mieli do sprzedania. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, danielursus3p napisał:

Pamiętasz gdzie działki masz? :D

Jeszcze tak. Ale to i tak nic bo to wszystko składa się z około 130 działek ewidencyjnych 

Edytowane przez maniek20
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, krzysztof1987 napisał:

Sprzedawali  sporo  

Niedaleko  Ciebie pgr  wydzierzawili co były pomidory kilka lat 

Damian  niby  dużo wierz a jednak  mało 

Dużo wiem mówisz że to tak wygląda na AF, ale może jak to mówią kozak w necie a..... 🤣

Nie naprawdę, nie zbyt taki wścibski jestem gdzie kto z kim w okolicy, nie kręcą mnie zbyt takie niuanse jak to się o pola biją miedze wyorują wiem że są takie akcje na okolicy ale nie wnikam. Bardziej może gdzie która komu d. dała z kim się puściła, to już prędzej mnie zainteresuje. xD

Na przetargu tym o którym mówisz PGR w Żel.  byłem i ja ze 4 lata już będzie. Ale on zdeklasował wszystkich i nie było szans startu aby konkurować, ceną zabił wszystkich mnie np poczwórnie przebił od tego co sobie ustanowiłem granicę. A teraz niedawno bo przed świętami się dowiedziałem tu na AF właśnie że zrezygnował z tej dzierżawy. Dzwonię do KOWR zapytać i faktycznie rok temu w lutym był nowy przetarg a ja nic nie wiedziałem :(

EDIT:

Ale ja się ciesze że on wtedy 4 lata temu wygrał, bo daję se rękę uciąć że ten drugi co z nim się przebijał to był słup HGW. Żydówka pochodzenia z Żel. Widać małpa sentyment ma do tych terenów. I ,,Zając,, nie dał się mu (a w zasadzie jej), przebił go/ją wraz.

My tam na tym przetargu se siedzieliśmy normalne chłopy ze wsi bo ,,Zając,, też zwykły chłop taki jak i my, a ten słup od HGW przyszedł z 3 krawaciarzami obstawiony jak prezydent i oni mu dawali znaki do którego momentu ma licytować. Bo mogli tylko do przetargu podejść mieszkańcy gminy oraz sąsiednich. A HGW to gdzieś może w Telawiwie  zameldowana to nie mogła  🤣 więc se słupa z pod sklepu najęła.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, sumek666 napisał:

To ile chciałeś Damian przeznaczyć na dzierżawę?

coś około 2 tys. Poszło za jakieś 8 tys.

to na kwintale się liczy ale jak wtedy była średnia cena i przeliczałem to coś około 8 tys. wylicytował. Może 7 z dużym hakiem. Pisałem w tym temacie trzeba by odszukać.

7 minut temu, krzysztof1987 napisał:

Tam było 70 ha 

A oni chcieli mieć  prawo pierwokupu 

Też myślę że chodziło im o to prawo dlatego tak walczyli.

Ale ta nadzieja była patykiem na wodzie pisana, bo dzierżawa na 5 lat a pis zmieniając ustawę od razu zapowiedział że po 5 latach nowe przetargi bedzię robił na dzierżawy nic nie będzie sprzedawane.

Może liczyli że pis przegra wybory i PO zmieni ustawę i sprzeda szybko te narodowe grunty a oni jako dzierżawcy kupią za psi grosz cenę wywoławczą.

Opublikowano

17 minut temu, damianzbr napisał:

Dużo wiem mówisz że to tak wygląda na AF, ale może jak to mówią kozak w necie a..... 🤣

Nie naprawdę, nie zbyt taki wścibski jestem gdzie kto z kim w okolicy, nie kręcą mnie zbyt takie niuanse jak to się o pola biją miedze wyorują wiem że są takie akcje na okolicy ale nie wnikam. Bardziej może gdzie która komu d. dała z kim się puściła, to już prędzej mnie zainteresuje. xD

Na przetargu tym o którym mówisz PGR w Żel.  byłem i ja ze 4 lata już będzie. Ale on zdeklasował wszystkich i nie było szans startu aby konkurować, ceną zabił wszystkich mnie np poczwórnie przebił od tego co sobie ustanowiłem granicę. A teraz niedawno bo przed świętami się dowiedziałem tu na AF właśnie że zrezygnował z tej dzierżawy. Dzwonię do KOWR zapytać i faktycznie rok temu w lutym był nowy przetarg a ja nic nie wiedziałem :(

EDIT:

Ale ja się ciesze że on wtedy 4 lata temu wygrał, bo daję se rękę uciąć że ten drugi co z nim się przebijał to był słup HGW. Żydówka pochodzenia z Żel. Widać małpa sentyment ma do tych terenów. I ,,Zając,, nie dał się mu (a w zasadzie jej), przebił go/ją wraz.

My tam na tym przetargu se siedzieliśmy normalne chłopy ze wsi, a ten słup przyszedł z 3 krawaciarzami obstawiony jak prezydent i oni mu dawali znaki do którego momentu ma licytować. Bo mogli tylko do przetarg podejść mieszkańcy gminy oraz sąsiedniej. A HGW to gdzieś może w Telawiwie  zameldowana to nie mogła  🤣 więc se słupa z pod sklepu najęła.

I ja się pytam po co i na co tak bić się o te ziemię  i robić żeby tylko się narobić A i tak  każdy dostanie 1x2 a reszta zostanie 

Opublikowano

Maniek tak jak Krzysiek powiedział. Liczyli że zmieni się rząd i oni po 5 latach płacenia drogiego czynszu zostaną z prawem pierwokupu 70 ha gruntu inwestycyjnego w miasteczku leżącym 8 km od bardzo ważnej ekspresówki łączącej Ukrainę z Europą. i 70 km od stolicy.

Przyznasz że łakomy kąsek. co ??

Który za 10 lat będzie wary grube miliony.

Opublikowano (edytowane)

@maniek20

Mieli kasę chcieli zainwestować i nabili 8 tys.

Ja jestem prosty chłop ze wsi z kredytem na kombajn który mi się co i rusz psuje więc co ja mogłem? Kukurydzy se zasiać nic więcej.

Opublikowano
1 minutę temu, damianzbr napisał:

Maniek tak jak Krzysiek powiedział. Liczyli że zmieni się rząd i oni po 5 latach płacenia drogiego czynszu zostaną z prawem pierwokupu 70 ha gruntu inwestycyjnego w miasteczku leżącym 8 km od bardzo ważnej ekspresówki łączącej Ukrainę z Europą. i 70 km od stolicy.

Przyznasz że łakomy kąsek. co ??

Który za 10 lat będzie wary grube miliony.

A to już faktycznie było warto 

Opublikowano

U nas niema ziemi z kowr, są małe wyjątki.

Ten pgr że ponad 3000 za ha.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mateuszm023
      Witam, planuję przeznaczyć pole klasy 4-5, ok 1 ha na działkę pod zabudowę, tzn na rozbudowę gospodarstwa. Zaznaczę od razu że pole to leży niecały kilometr od mojego gospodarstwa. Moje pytanie do użytkowników to czy ktoś już to robil? jak to wygląda, jaki koszt? czy zależy to od powierzchni? czy jest z tym dużo papierów i załatwiania spraw, jak długo to może trwać? 
    • Przez Fugeo
      Cześć
      Mam pytanie jak to jest ze sprzedażą ziemi po sprawie spadkowej? Osoba A założyła sprawę i finalnie sąd przyznał ziemię właśnie tej osobie. Teraz ta osoba chce ją sprzedać. Czy jest jakiś okres "karencji" tzn zakaz sprzedaży przez okres iluś tam lat czy może od razu ją sprzedać?
    • Przez Gregor55
      Gospodarstwo rolne kilkanaście km od granicy z Polską
      Baza to cztery obiekty w różnym stanie technicznym
      1. stan bardzo dobry ponad 1000 m2 konstrukcja żelbetowa wysoka obiekt suchy
      2. suszarnia ok 500 m2 wysoki żelbet stan b dobry
      3. stajnia cegła + żelbet średni do remontu ponad 1000 m2
      4. stajnia cegła + żelbet zły do remontu ponad 1000 m2
      działka ponad 5 ha do prywatyzacji można zwiększyć i ilość budynków i ilość ziemi budowlanej.
      i to kosztuje 60 000 $.
      Do końca roku możemy dla tego gospodarstwa zarejstrować ok 400 ha ziemi max.
      cena rejstracji to 300-350 $ za ha.
      Jest możliwość w następnym etapie prywatyzowania ziemi ornej.
      Pozdrawiam
      Grzegorz Bajster
      +380674641803
      Kontakt również poprzez aplikacje Viber i WhatsApp

WhatsApp Video 2018-07-13 at 12.02.27.mp4

• Przez nowa11
      Otrzymałam od rodziców 2.70ha ziemi rolnej 5i6 klasa ziemi . Czy ma ktoś pomysł jak ją wykorzystać aby mogła przynosić dochód. Działka położona jest w malowniczej okolicy z widokiem na jezioro przy działce droga i ścieżki rowerowe Ja osobiście myślę coś w kierunku turystyki, może ktoś wie jak wygląda sprawa z wynajmem pod kempingi czy kampery, umowy  długoletnie itp. Może ktoś ma inny, lepszy pomysł jak zarobić
    • Przez ursusowski289
      Otrzymałem od rodziców 2.70ha ziemi rolnej 5i6 klasa ziemi . Czy ma ktoś pomysł jak ją wykorzystać aby mogła przynosić dochód. Działka położona jest w malowniczej okolicy z widokiem na jezioro przy działce droga i ścieżki rowerowe Ja osobiście myślę coś w kierunku turystyki, może ktoś wie jak wygląda sprawa z wynajmem pod kempingi czy kampery, umowy  długoletnie itp. Może ktoś ma inny, lepszy pomysł jak zarobić
  • Dodaj nową pozycję...
v