Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

o ile nie byli tylko podstawieni przez kogoś wiekszego ;)

w księgach wieczystych ładny kredycik czyli możliwe ze to może być nie jedyna wyprzedaż

Edytowane przez cantstop
Opublikowano

I tak może być.

Ja słyszałem taką plotkę że jeden ze znamienitych polityków lat 90 i później za Kwasa też wysoko siedział jest nieformalnym właścicielem jednej z zagranicznych paszarni która w PL wykupiła za grosze kilka pokomunistycznych zakładów rolno / przetwórczych. A teraz znajduje się w pierwszej piątce rynku paszowego w PL.

Także i oni mogli później być tylko dyrektorami z ręki anonimowego prezesa.

Opublikowano

Marzenie ściętej głowy.

Niektóre są licytowane w części ułamkowej. A po za tym kto powiedział że ich prawnicy nie wstrzymają egzekucji. Jak to mówią, gdy masz kasę możesz wszystko...

Opublikowano
3 minuty temu, sumek666 napisał:

Sąsiad kupił od komornika ziemię. 

Od 2 czy 3 lat nie może wejść na ziemię bo dłużnik się odwołuje.

A to nie jest tak że jak kupisz na licytacji komorniczej to nie ma prawa nikt ci do tego już się przywalać ? Płacisz wpisują cię w księgę i ewentualnie wcześniejszy właściciel może się sądzić z komornikiem ale nie z tobą ? Nawet jak kupisz ciągnik który nie należał do dłużnika to właściciel  może np. domagać się odszkodowania ale ciągnika zabrać ci nie może ?

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, krzysztof1987 napisał:

damian nie śmiej sie bo ja mam jedną działke 18,89 w jednym kawałeczku 

Ja się nie śmieję tylko realnie spoglądam na sprawę.

Gdy takie przedsiębiorstwa upadają, to upadają w kontrolowany sposób. Tam siedzi sztab specjalistów aby tego dopilnować jak wyprowadzić majątek a ochłapy zostawić dla komornika. 

A swoją drogą skąd ta działka, uzbierałeś do kupy z prywatnych pól czy po jakimś PGR coś kupiłeś?

Bo sam wiesz w naszych terenach takie obszary powyżej 10 ha w kawałku to już abstrakcja :(

7 minut temu, CASd napisał:

Coś podobna sytuacja była Klodnica Dolna woj Lubelskie gospodarstwo państwa K.I P Baranów

Kto to, też takie milionery czy jakieś prywatne zwyczajne gospodarstwo?

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
7 minut temu, robercikj100 napisał:

A to nie jest tak że jak kupisz na licytacji komorniczej to nie ma prawa nikt ci do tego już się przywalać ? Płacisz wpisują cię w księgę i ewentualnie wcześniejszy właściciel może się sądzić z komornikiem ale nie z tobą ? Nawet jak kupisz ciągnik który nie należał do dłużnika to właściciel  może np. domagać się odszkodowania ale ciągnika zabrać ci nie może ?

No nie widocznie. :/

Opublikowano
7 minut temu, damianzbr napisał:

Ja się nie śmieję tylko realnie spoglądam na sprawę.

Gdy takie przedsiębiorstwa upadają, to upadają w kontrolowany sposób. Tam siedzi sztab specjalistów aby tego dopilnować jak wyprowadzić majątek a ochłapy zostawić dla komornika. 

A swoją drogą skąd ta działka, uzbierałeś do kupy z prywatnych pól czy po jakimś PGR coś kupiłeś?

Bo sam wiesz w naszych terenach takie obszary powyżej 10 ha w kawałku to już abstrakcja :(

Kto to, też takie milionery czy jakieś prywatne zwyczajne gospodarstwo?

A wyobraź  sobie  że od ciebie  tam Tadeusz k jeździ  50 km na pole.

Opublikowano

Kurde nie wiem kto..

Że taki inny zając?

Ja to nie bardzo w temacie co się na okolicy dzieje.

Opublikowano (edytowane)

Ktoś kto suszył u mnie  kukurydzę 2 lata temu to coś mi tłumaczył że tam w towoje str. jeździ parę ha jakieś łąki zbierać. Coś właśnie mówił że 50 km.

Tylko nie znam człowieka o był z innej gminy ale czy Tadeusz K. ?? Cholera wie.

EDIT:

Więc to nie ten co suszył kukurydzę to nie on był. Tamten krowy ma bo opowiadał. Ale też 50 km zapierdziela do paru ha. :(

mówię mu kukurydzy zasiać. Siewnik nająć, opryskiwaczem raz pojechać , koszenie też nająć i na patelnie prosto ziarno sypać to jeszcze, ale aby do łąki parę razy w roku jeździć 50 km trochę głupio.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
23 minuty temu, sumek666 napisał:

Sąsiad kupił od komornika ziemię. 

Od 2 czy 3 lat nie może wejść na ziemię bo dłużnik się odwołuje.

U nas w okolicy była taka sama sytuacja,  odwoływał się,  że ceny zaniżone.  Po 2 latach w asyście policji weszli 

Opublikowano

No teraz już wiem o kim mowa. Ale gdzie pola mają i że w ogóle mają to nawet nie wiem. Myślałem że tylko biznes prowadzi a pola u siebie uprawia ojcowiznę czy tam w okolicy coś dokupuje jak jakaś okazja.

To jak tak daleko jeździ to dużo łącznie uprawia? że mu się tak che latać 70 km?

Opublikowano
2 minuty temu, sumek666 napisał:

A ja się zastanawiam czy warto wyciągać łapy po ziemię z KOWR 15 km od domu

z KOWR teraz tylko dzierżawa. My z PISem wam nie damy majątku narodowego rozgrabić za pół darmo. Dojnej krowy się nie sprzedaje. Się wydzierżawia i pobiera opłatę :D

a tak serio zależy jaki czynsz. Bo jak za 5 kwintali na rok to się nie opłaci 🤣

Opublikowano

ja latam najdalej 40km. sieje tam trawę lub kukurydze żeby nie jeździć.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mateuszm023
      Witam, planuję przeznaczyć pole klasy 4-5, ok 1 ha na działkę pod zabudowę, tzn na rozbudowę gospodarstwa. Zaznaczę od razu że pole to leży niecały kilometr od mojego gospodarstwa. Moje pytanie do użytkowników to czy ktoś już to robil? jak to wygląda, jaki koszt? czy zależy to od powierzchni? czy jest z tym dużo papierów i załatwiania spraw, jak długo to może trwać? 
    • Przez Fugeo
      Cześć
      Mam pytanie jak to jest ze sprzedażą ziemi po sprawie spadkowej? Osoba A założyła sprawę i finalnie sąd przyznał ziemię właśnie tej osobie. Teraz ta osoba chce ją sprzedać. Czy jest jakiś okres "karencji" tzn zakaz sprzedaży przez okres iluś tam lat czy może od razu ją sprzedać?
    • Przez Gregor55
      Gospodarstwo rolne kilkanaście km od granicy z Polską
      Baza to cztery obiekty w różnym stanie technicznym
      1. stan bardzo dobry ponad 1000 m2 konstrukcja żelbetowa wysoka obiekt suchy
      2. suszarnia ok 500 m2 wysoki żelbet stan b dobry
      3. stajnia cegła + żelbet średni do remontu ponad 1000 m2
      4. stajnia cegła + żelbet zły do remontu ponad 1000 m2
      działka ponad 5 ha do prywatyzacji można zwiększyć i ilość budynków i ilość ziemi budowlanej.
      i to kosztuje 60 000 $.
      Do końca roku możemy dla tego gospodarstwa zarejstrować ok 400 ha ziemi max.
      cena rejstracji to 300-350 $ za ha.
      Jest możliwość w następnym etapie prywatyzowania ziemi ornej.
      Pozdrawiam
      Grzegorz Bajster
      +380674641803
      Kontakt również poprzez aplikacje Viber i WhatsApp

WhatsApp Video 2018-07-13 at 12.02.27.mp4

• Przez nowa11
      Otrzymałam od rodziców 2.70ha ziemi rolnej 5i6 klasa ziemi . Czy ma ktoś pomysł jak ją wykorzystać aby mogła przynosić dochód. Działka położona jest w malowniczej okolicy z widokiem na jezioro przy działce droga i ścieżki rowerowe Ja osobiście myślę coś w kierunku turystyki, może ktoś wie jak wygląda sprawa z wynajmem pod kempingi czy kampery, umowy  długoletnie itp. Może ktoś ma inny, lepszy pomysł jak zarobić
    • Przez ursusowski289
      Otrzymałem od rodziców 2.70ha ziemi rolnej 5i6 klasa ziemi . Czy ma ktoś pomysł jak ją wykorzystać aby mogła przynosić dochód. Działka położona jest w malowniczej okolicy z widokiem na jezioro przy działce droga i ścieżki rowerowe Ja osobiście myślę coś w kierunku turystyki, może ktoś wie jak wygląda sprawa z wynajmem pod kempingi czy kampery, umowy  długoletnie itp. Może ktoś ma inny, lepszy pomysł jak zarobić
  • Dodaj nową pozycję...
v