Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, warchest napisał:

ja juz nie chce ale u nas za taka 3 klase to 50 60 tys i wzyz sie placi wiec wiesz tam jest sporo obnizona cena , to u nas za takie pieniadze to kolega kupowal 5 6 klase 

Albo u was sporo zawyżona.

30 parę tysięcy za IIIkl to nie jest mało.

Opublikowano
Dnia 23.10.2019 o 20:58, miwigos napisał:

czyli tanio

Zwłaszcza jak np. qq sypie o 30% mniej niż zwykle od 2 lat a cena w tym roku o 20 niższa.

Dnia 23.10.2019 o 20:59, soltys48 napisał:

w tej okolicy to jak za darmo

A co jest w tej okolicy ?? Ropa ??

Dnia 23.10.2019 o 21:22, damianzbr napisał:

100 ha to nie obszarnik. Ze 500 trza mieć aby takim się nazywać.

A takich po 500 to raczej ze świecą szukać co kupili przypadkiem albo z łaski uczciwie i nie świadomie swoje pierwsze 500ha.

@case-jxu-95 za całość 59 tys. czy w przeliczeniu za 1 ha?

W mojej wiosce największy ma 450 ha, kupuje swoje hektary już 30 lat. Do dziś w więzieniu nie wylądował, o żadnej aferze też wieść gminna nic nie niesie.

1 godzinę temu, zetorki12 napisał:

Nie chcesz 2,19 za takie darmo ?

Ja sprzedam swoje 11 ha za 80 tys., skoro 60 tysi to za darmo.

1 godzinę temu, warchest napisał:

ja juz nie chce ale u nas za taka 3 klase to 50 60 tys i wzyz sie placi wiec wiesz tam jest sporo obnizona cena , to u nas za takie pieniadze to kolega kupowal 5 6 klase 

U nas podobno też, z też z tym że nikt tego nie widział w praktyce - od wiosny RSP w mojej wiosce buja się z paroma ha po 60 tys. i jakoś nikt się nie rzuca.  2 i 3 klasa.

Opublikowano
43 minuty temu, robercikj100 napisał:

He he 43 tys za ha to dla ciebie za darmo ? Bogaty człowiek z ciebie jest .

59 podzielic na 1,7 ha  to wychodzi 34 tysiace , to teraz porownaj sobie 5 6 klase bo po tyle kolega kupował taka klase ziemi i cena podobna bo on bodajze po 35 placił do ziemi 3 klasy gdzie wszysto co zasiejesz to urosnie , mam troche 3 a klasy to tam co by nie posiał to zawsze wszystko urosnie i plon da dobry 

8 minut temu, Kaszlak79 napisał:

Chmmm, jeśli nawet to nie sądzę aby 50 tys. za ha ziemi to było darmo gdziekolwiek w Polsce - mogę się mylić... Co innego że ludzie są pazerni i zawsze będzie im mało i okazja.

czy gdzies ja napisalem ze 50 tys to jak za darmo ? nie tylko ja tu wyszlo ze 34 tys za ha 3 klasy to jak u nas jest 50 60 tys i wzwyz taka ziemia to u nas jest bardzo drogo bo tu ktos kupujac 1 ha tam by kupił spokojnie 2 ha pewnie to masz rozbieznosci spore 

40 minut temu, Kaszlak79 napisał:

Zwłaszcza jak np. qq sypie o 30% mniej niż zwykle od 2 lat a cena w tym roku o 20 niższa.

W mojej wiosce największy ma 450 ha, kupuje swoje hektary już 30 lat. Do dziś w więzieniu nie wylądował, o żadnej aferze też wieść gminna nic nie niesie.

U nas podobno też, z też z tym że nikt tego nie widział w praktyce - od wiosny RSP w mojej wiosce buja się z paroma ha po 60 tys. i jakoś nikt się nie rzuca.  2 i 3 klasa.

80 podzielic na 11 ha to co chcesz po 7 tys za ha xd , bo te 60 to za cale pole tam wyzej bylo pisane o 1,7 ha 

u nas taka klase to by łykneli ci wieksi odrazu pewnie , i ogolnie w naszych okolicach jest sporo sie teraz zrobilo ruchu w ziemi ze sporo osob sprzedaje i spro osob zaraz to kupuje czyli popyt = podazy 

Opublikowano
8 godzin temu, Kaszlak79 napisał:

No to niech się spieszy żeby jeszcze zdążył i przed odejściem z tego świata do 500 doszedł. 

Opublikowano

Ojciec ma 74 lata, synowie jeden przed 50-tką drugi 50, wnuk ma 28 lat. To raz. Dwa, słyszałem od zaufanej osoby że tylko w 2918 roku "kupili" trochę ponad 40 ha, w co mi się wierzyć nie chce ale nie ma podstaw żeby tak nie było. Oczywiście kredyt kredytem pogania i robota 24/7 oraz oszczędzanie na czym się da.

warchest napisał:

43 minuty temu, robercikj100 napisał:

He he 43 tys za ha to dla ciebie za darmo ? Bogaty człowiek z ciebie jest .

59 podzielic na 1,7 ha  to wychodzi 34 tysiace , to teraz porownaj sobie 5 6 klase bo po tyle kolega kupował taka klase ziemi i cena podobna bo on bodajze po 35 placił do ziemi 3 klasy gdzie wszysto co zasiejesz to urosnie , mam troche 3 a klasy to tam co by nie posiał to zawsze wszystko urosnie i plon da dobry 

8 minut temu, Kaszlak79 napisał:

Chmmm, jeśli nawet to nie sądzę aby 50 tys. za ha ziemi to było darmo gdziekolwiek w Polsce - mogę się mylić... Co innego że ludzie są pazerni i zawsze będzie im mało i okazja.

czy gdzies ja napisalem ze 50 tys to jak za darmo ? nie tylko ja tu wyszlo ze 34 tys za ha 3 klasy to jak u nas jest 50 60 tys i wzwyz taka ziemia to u nas jest bardzo drogo bo tu ktos kupujac 1 ha tam by kupił spokojnie 2 ha pewnie to masz rozbieznosci spore 

40 minut temu, Kaszlak79 napisał:

80 podzielic na 11 ha to co chcesz po 7 tys za ha xd , bo te 60 to za cale pole tam wyzej bylo pisane o 1,7 ha 

u nas taka klase to by łykneli ci wieksi odrazu pewnie , i ogolnie w naszych okolicach jest sporo sie teraz zrobilo ruchu w ziemi ze sporo osob sprzedaje i spro osob zaraz to kupuje czyli popyt = podazy 

Serio chciałbym szczerze zrozumieć o co Ci chodziło w tym wywodzie ale się chyba nie da. PS, chodziło mi o 80 tys./ha - takie chodzą u nas "legendy wiejskie" i za tyle bym bez zastanowienia sprzedał.

Opublikowano

Trzech ludzi na 450 ha ,bez problemu zrobią ,chyba że hodowla,,byś sprzedał za 80 tyś i co byś robił ,chyba że jesteś leń 

Opublikowano

Niby susza, ceny niskie słąbe plony a u nas obszarnicy wydają rocznie po 500-700 tys to maszyny, to domy(jeden juz 4 w wiosce ma ) cały czas ziemie dokupują , samochody itd to chyba jednak to sie opłaca nawet płacąc po 50-60 tys za ha

Opublikowano

Nie to wcale o tym nie świadczy. Duże gospodarstwa mają dużą zdolność kredytową i z tego korzystają. Tam jest zupełnie inny obrót gotówki i budowa czy kupno nowego domu jest stosunkowo mniejszym obciążeniem niż dla małego gospodarstwa. Załóżmy że nowy dom kosztuje 0.5 mln, jak dla mnie to oznacza o 100% wyższa ratę, ale dla mojego kolegi który ma w banku ponad 15 mln to trochę ponad 3% wyższa rata. I on buduje nowy dom i ma nowe auto, a ja tłukę sie starym rzechem🤷

Opublikowano

Wiesz że ma 15mln?

Czyli skoro przy takiej lokacie idzie w kredyt to próbuje wyprać pieniądze?

Opublikowano
2 godziny temu, Grandzik napisał:

Niby susza, ceny niskie słąbe plony a u nas obszarnicy wydają rocznie po 500-700 tys to maszyny, to domy(jeden juz 4 w wiosce ma ) cały czas ziemie dokupują , samochody itd to chyba jednak to sie opłaca nawet płacąc po 50-60 tys za ha

We wszystkich czterech zamieszkuje?  Ma rozmach ...

Opublikowano

ludzie, weźcie się w garść. Pojebało Was czy co?   zdrowo myślący człowiek wie że ziemia za grubo ponad 50 tyś się nie spłaci w swoim życiu. Zaraz wyskoczą ludzie co powiedzą że- krowy, albo warzywa, tylko nikt nie kupuje ziemi za taką kwotę i idzie w to od zera, bo kupić ziemię za 50-100 tyś i iść w warzywa to też ch*j nie interes bo trzeba mieć już zaplecze maszynowe, jak się nie ma to kolejne wydatki i jak to już wyliczyć Wasze super zyski z warzyw/zwierząt ? 

• Like 2
Opublikowano

Co prawda to prawda. Jak dla mnie ziemia ma się zwrócić w max 10 lat, a nie 50. Ja płacę za ziemię w granicach 10-20 tyś. Tych co chcą wysępić ode mnie powyżej 20 tyś odsyłam z kwitkiem. 

Ja to cały czas się dziwię jak może się komuś opłacić zakup za 60-70 tyś, który przynosi co rok te 1000-2000 zł zysku, a są lata że i na zero się wyjdzie. Głupota. Lepiej te pieniądze zainwestować w dzieci aby się wykształciły jak kupować ziemię, która za życia się nie zwróci.

Opublikowano
4 godziny temu, Agrest napisał:

Wiesz że ma 15mln?

Czyli skoro przy takiej lokacie idzie w kredyt to próbuje wyprać pieniądze?

Kreski a nie lokaty..... Kreski 15 baniek ma, pisze on ci :D

Opublikowano
8 godzin temu, XTRO napisał:

ludzie, weźcie się w garść. Pojebało Was czy co?   zdrowo myślący człowiek wie że ziemia za grubo ponad 50 tyś się nie spłaci w swoim życiu. Zaraz wyskoczą ludzie co powiedzą że- krowy, albo warzywa, tylko nikt nie kupuje ziemi za taką kwotę i idzie w to od zera, bo kupić ziemię za 50-100 tyś i iść w warzywa to też ch*j nie interes bo trzeba mieć już zaplecze maszynowe, jak się nie ma to kolejne wydatki i jak to już wyliczyć Wasze super zyski z warzyw/zwierząt ? 

Tylko mało kto patrzy na efekt skali.  Dla takiego 10-15 hektarowca kupić 5 ha ziemi po 40 tys to już kredyt na +/- 20 lat jak nie więcej.  Dla 100 hektarowca idzie to spłacić w max 5 lat.  A jak ktoś ma 300 i więcej to w ciągu roku na to odłoży.  Mówię tu o produkcji mlecznej. Duzo też zależy czy ktoś systematycznie inwestuje w budynki,  maszyny i ziemię czy wszystko na raz. No i wiadomo od ceny za mleko.  Dlatego trzeba mieć na koncie odlozona kasę na kredyt chociaż na rok do przodu bo nie wiadomo jaka cena będzie za rok.  I też nie ma co liczyć że cały czas cena będzie w granicach 1,5 zł no chyba że jest się dostawca Piątnicy.  Oddając do tej mleczarni i mając trochę oleju w głowie można mieć gospodarstwo przynoszące potężne pieniądze i cały czas się rozwijające.  Zresztą to widać w ich okolicach,  chociaż też nie brakuje tzw,, paprakow ''  co nic im się nie opłaca przy cenie 1,7 zł bo i takich dostawców widziałem.  Na roślinnej pewnie to już tak kolorowo nie wygląda.  

Opublikowano
danielursus3p napisał:

Co prawda to prawda. Jak dla mnie ziemia ma się zwrócić w max 10 lat, a nie 50. Ja płacę za ziemię w granicach 10-20 tyś. Tych co chcą wysępić ode mnie powyżej 20 tyś odsyłam z kwitkiem. 

Ja to cały czas się dziwię jak może się komuś opłacić zakup za 60-70 tyś, który przynosi co rok te 1000-2000 zł zysku, a są lata że i na zero się wyjdzie. Głupota. Lepiej te pieniądze zainwestować w dzieci aby się wykształciły jak kupować ziemię, która za życia się nie zwróci.

Bo masz kupowac co za tyle.U nas za tyle nie znajdziesz nic. Norma u nas to 50 i w gore.Jest teraz dzialka 4.1 ha za 40 za hektar ale nie bedzo chce ktos kupic bo w kiepakiej lokalizacji i pod lasem. Ja mam troche inne podejscie bo uwazam ze jak kupujesz to wtedy na splate robi cale gospodarstwo a nie tylko ten kawalek.

Tez jestem zdania ze na splate robi cale gospodarstwo ale sa tacy co uwazaja inaczej. Jak macie mozliwosc kupna za te 15-20 to fajnie ale sa rejony ze najzwyczajniej w swiecie nie ma takiej mozliwosci

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, damianzbr napisał:

Kreski a nie lokaty..... Kreski 15 baniek ma, pisze on ci :D

No nie skumałem. Może dlatego że nie wiem co to kredyt i wszystko za gotówkę kupuję.😁

Opublikowano

W 10 lat spłacić ma sie ziemia ,to sprzedaj swoją i na 10 lat życia ci starczy -co dalej, 50 tyś za dobra ziemie to jak za darmo,nie możecie zrozumieć że jak macie 10-25 ha to nie dokupicie ziemi,a jak dokupicie to raz na kika lat lat i malo ,nie tedy droga ,jak ktoś ma malo ziemi to musi iść w sprzedaż bezpośrednią z gospodarstwa ,jest dużo więcej roboty niż na 100 hektarach ,ale idzie dobrze zarobić

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mateuszm023
      Witam, planuję przeznaczyć pole klasy 4-5, ok 1 ha na działkę pod zabudowę, tzn na rozbudowę gospodarstwa. Zaznaczę od razu że pole to leży niecały kilometr od mojego gospodarstwa. Moje pytanie do użytkowników to czy ktoś już to robil? jak to wygląda, jaki koszt? czy zależy to od powierzchni? czy jest z tym dużo papierów i załatwiania spraw, jak długo to może trwać? 
    • Przez Fugeo
      Cześć
      Mam pytanie jak to jest ze sprzedażą ziemi po sprawie spadkowej? Osoba A założyła sprawę i finalnie sąd przyznał ziemię właśnie tej osobie. Teraz ta osoba chce ją sprzedać. Czy jest jakiś okres "karencji" tzn zakaz sprzedaży przez okres iluś tam lat czy może od razu ją sprzedać?
    • Przez Gregor55
      Gospodarstwo rolne kilkanaście km od granicy z Polską
      Baza to cztery obiekty w różnym stanie technicznym
      1. stan bardzo dobry ponad 1000 m2 konstrukcja żelbetowa wysoka obiekt suchy
      2. suszarnia ok 500 m2 wysoki żelbet stan b dobry
      3. stajnia cegła + żelbet średni do remontu ponad 1000 m2
      4. stajnia cegła + żelbet zły do remontu ponad 1000 m2
      działka ponad 5 ha do prywatyzacji można zwiększyć i ilość budynków i ilość ziemi budowlanej.
      i to kosztuje 60 000 $.
      Do końca roku możemy dla tego gospodarstwa zarejstrować ok 400 ha ziemi max.
      cena rejstracji to 300-350 $ za ha.
      Jest możliwość w następnym etapie prywatyzowania ziemi ornej.
      Pozdrawiam
      Grzegorz Bajster
      +380674641803
      Kontakt również poprzez aplikacje Viber i WhatsApp

WhatsApp Video 2018-07-13 at 12.02.27.mp4

• Przez nowa11
      Otrzymałam od rodziców 2.70ha ziemi rolnej 5i6 klasa ziemi . Czy ma ktoś pomysł jak ją wykorzystać aby mogła przynosić dochód. Działka położona jest w malowniczej okolicy z widokiem na jezioro przy działce droga i ścieżki rowerowe Ja osobiście myślę coś w kierunku turystyki, może ktoś wie jak wygląda sprawa z wynajmem pod kempingi czy kampery, umowy  długoletnie itp. Może ktoś ma inny, lepszy pomysł jak zarobić
    • Przez ursusowski289
      Otrzymałem od rodziców 2.70ha ziemi rolnej 5i6 klasa ziemi . Czy ma ktoś pomysł jak ją wykorzystać aby mogła przynosić dochód. Działka położona jest w malowniczej okolicy z widokiem na jezioro przy działce droga i ścieżki rowerowe Ja osobiście myślę coś w kierunku turystyki, może ktoś wie jak wygląda sprawa z wynajmem pod kempingi czy kampery, umowy  długoletnie itp. Może ktoś ma inny, lepszy pomysł jak zarobić
  • Dodaj nową pozycję...
v