Skocz do zawartości

Claas dominator 86

Gość Profil usunięty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zadowolony jestem i to bardzo, kupiłem go u Majewskiego po lewej stronie jadąc na Zamośc byłem też kawałek dalej po prawej stronie to tam faktycznie ceny maja z kosmosu, tu gdzie ja kupowałem to wszystko w miare normalnie, według mnie to nic nie malowane było w moim kombajnie i naprawiane też raczej nie, Ja polecam ten skład w 100% kazdemu

Opublikowano

Panowie szybkie pytanie - jak najsprawniej wymontować orbitrol z DO 86? Na ile śrub jest mocowany i jak jest połączony z kolumną kierowniczą? Regenerował Ktoś z Was taki orbitrol? Jeśli tak, to podajcie proszę sprawdzone namiary. Ja narazie mam namiar na firmę z Tucholi, życzą sobie 300zł i dają rok gwarancji. Jeśli nic innego nie znajdę to tam wyślę, bo widzę, ze ma lekkie wycieki..

Opublikowano (edytowane)

Na 4 śruby do kabiny chyba, kolumna jest osobno przykręcona do kabiny(jeżeli mnie pamięć nie myli, jak tak to bedzie to razem skręcone taka różnica) orbitrol z kolumna złączony jest wałkiem z wielofrezem, który jest tylko tam wsunięty, jak kolumne odkrecisz to wałek sam wyjdzie. Ta cena jest w porządku.

Edytowane przez JD1052
Opublikowano

Panowie szybkie pytanie - jak najsprawniej wymontować orbitrol z DO 86? Na ile śrub jest mocowany i jak jest połączony z kolumną kierowniczą? Regenerował Ktoś z Was taki orbitrol? Jeśli tak, to podajcie proszę sprawdzone namiary. Ja narazie mam namiar na firmę z Tucholi, życzą sobie 300zł i dają rok gwarancji. Jeśli nic innego nie znajdę to tam wyślę, bo widzę, ze ma lekkie wycieki..

A skąd cieknie olej? uszczelnienie takiego orbitrola nie jest trudne (chyba ze jest juz wytarty w środku to du....a) tam są zwykłe oringi tylko podczas rozbierania musisz wszystko sobie znaczyć bo jak troche przestawisz to juz sam tego nie złożysz, ja osobiście bym nie dał 300zł bo za 400 mozesz juz kupić Polski nowy tylko by przepływ oleju miał taki sam a reszte spokojnie dopasujesz

Opublikowano

Ciężko powiedzieć gdzie dokładnie leci - cały jest mokry. To jest duński Danfoss - nie wiem, czy takie były oryginalnie montowane, czy też należy traktować jako zamiennik. Cyba zaryzykuję i wyślę na regenerację, jeśli zacznie przepuszczać to wówczas rozejrzę się za nowym zamiennikiem.

Opublikowano

Te orbitrole ciekna raczej zawsze w miejscu, w którym wałek wchodzi do środka i bezproblemowo ci to zregeneruja a nie bedziesz latał za jakims zamiennikiem, danfoss jest oryginał.

Opublikowano

daj meila to cos się wyśle:)

Kolego mógłbyś i mi wysłać intruskcje również posiadam 86 byłbym bardzo wdzieczny ;)

A tak przy okazji chciałbym zapytac was jak regulujecie sita do poszczególnych zbóż dolne i górne no i jak ustawiacie wiatr do poszczegolnych zbóż. To samo z klepiskiem na który otwór którą wajche ustawiacie?

Opublikowano (edytowane)

To jeśli byś mógł to byłbym wdzięczny knoro21@o2.pl

Chodzi Ci zapewne o te ustawienia. No chciałbym po prostu zapytac mniej wiecej na jakich ustawieniach kosisz dla danego zboża wiadomo że pszenica pszenicy nie równa i nie ma złotej stałego ustawienia ale chodzi mi mniej wiecej zeby miec jakis punkt odniesienia. Jak ustawiasz mniej wiecej klepisko na która dziurke oraz mniej wiecej jak sia ustawiasz na jaki numer. No i wiatr

Edytowane przez Marcin91
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

NIe chodzi mi o ustawienia tylko o adres email:) Chciałeś żebym wysłał a go nie podałeś. Taki żart:) Wyślę Ci jutro na pewno.. Co do ustawień to nie pamiętam, ale mogę zerknąć jutro. Najlepiej na polu ustawiać obserwując jak młóci, co w zbiorniku i co za kombajnem:)

Opublikowano

Jeśli to nie problem to ja również proszę o instrukcję do dominatora 86. Z góry dziękuę . Także jestem świerzym posiadaczem do 86 . Mój adres iwona.g.38@o2.pl

Opublikowano

Koledzy takie pytanko mam, macie w swoich Dominatorach ten patent co po wciśnięciu sprzęgła luzuje przyspieszacz, a po puszczeniu trzeba znów przyspieszyć? mam zamiar to odłączyć bo na małych kawałeczkach to troche uciążliwe dla mnie i pompy hydraulicznej, i tak się zastanawiam czy nie zaszkodzę skrzyni biegów? robił może już ktoś tak?

Opublikowano

żniwa tuż tuż może jest ktoś kto chciałby się podzielić ustawieniami w swojej 86? Chodzi mi o ustawienie sit i wiatru dla poszczególnych zbóż mniej więcej chodziaż bo wiadomo pszenica pszenicy nie równa.

Opublikowano

jak produkowali te dominatory (a wiec I połowa lat 80), to do polski nikt tego nie sprowadzał, wiec siłą rzeczy nikt instrukcji nie tłumaczył.

Są dostępne jedynie instrukcje od nowszych maszyn z lat 90-tych (czyli od 88), a z racji tego, ze te maszyny wiele sie nie różnią 90% treści bedzie sie zgadzało.

Pomęczył sie sporo czasu i zeskanował takową kolega @kamil496 w tym temacie http://www.agrofoto.pl/forum/topic/70387-instrukcja-obslugi-98-sl/

Opublikowano

jak produkowali te dominatory (a wiec I połowa lat 80), to do polski nikt tego nie sprowadzał, wiec siłą rzeczy nikt instrukcji nie tłumaczył.

Są dostępne jedynie instrukcje od nowszych maszyn z lat 90-tych (czyli od 88), a z racji tego, ze te maszyny wiele sie nie różnią 90% treści bedzie sie zgadzało.

Pomęczył sie sporo czasu i zeskanował takową kolega @kamil496 w tym temacie http://www.agrofoto....-obslugi-98-sl/

Wielkie dzięki za info

Opublikowano

Witam 

Podłączę się do tematu. Kupiłem niedawno dominatora 86 z 84 roku z silnikiem Forda. Jeszcze u mnie nie pracował. Na razie jest w fazie przeglądania i jest mały problem z elektroniką. Potrzebowałbym jakiś schemat instalacji bo mam tu niezły burdel, nie wiem czy wszystkie wyświetlacze i przełączniki działają ani który jest do czego. Przydała by się jakaś pomoc w rozpoznaniu wszystkich elementów sterujących w kabinie. Może ktoś ma instrukcję obsługi do niego i jakiś katalog. Proszę o rady w użytkowaniu

mój mail dwwandach@wp.pl

Opublikowano

były z fordami. NA internecie chyba na chomiku masz instrukcje obsługi do serii X8 ale to praktycznie to samo co te starsze, tam wszystko masz, jak ustawić ,itp itd. Koszt tej instrukcji to 5 zł, wysyłąsz sms, dostajesz kod i pobierasz.

Opublikowano

Idzie jakoś sprawdzić czy wszystkie czujniki działają poprawnie? Światła nie działają i żadne nawiewy,  kable pourywane. Kilka zdjęć jak to wygląda. Jak by mi ktoś opisał w kabinie co od czego 

IMG_20171122_084351_336.jpg

IMG_20171122_084445_508.jpg

IMG_20171122_084628_080.jpg

IMG_20171122_084707_132.jpg

IMG_20171122_084748_874.jpg

IMG_20171122_084812_708.jpg

IMG_20171122_083114.jpg

IMG_20171122_083145.jpg

IMG_20171122_083248.jpg

IMG_20171104_133029.jpg

Opublikowano

1 to nie jest regulacja predkości motowideł

10 zbiorniczek na płyn hamulcowy

12 regulacja szeliny bebna młócacego 

13 nie jestem pewien ale to chyba włczanie nawiewu 

15-16 załacznaie młócarni i hederu

a 11 nie możesz dojsć po lince lub ciegnach od dzwigni do kad idą 

Podobnie z kontrolkami i przełacznikami po kablu do celu

Opublikowano
  1. prędkosc motowideł
  2. czułośc czujników strat ziarna klawisze
  3.  j.w. sita

4 i 5 przełączniki moze od lamp, kogótów etc.

6 blokada dzwidni rozdzielacza

7 i  8 znow jakies przełączniki

9 brzeczyk

10 zbiorniczek na płyn hamulcowy, z drugiej strony fotela powinien byc na płyn do sprzegłą.

11 i 12 ustawienie szczeliny nad klepiskiem

13 nawiew lub wycieraczka lub jeszcze coś innego.

14. przełącznik obroty bębna/ przyspieszacz na zegarze.

15 załączanie napędu hedera

16 zalaczanie napedu młocarni