Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

mam tylko 12 ha bez produkcji ojciec ma jeszcze 30 ha i produkcje trzody ale nie przepisał mi budynków poto by nie przxerabiać ich do wymogów unijnych obórr chciałem wziąść mccormicka 105 max i pług obrotowy a gragat zapisałem na młodego rolnika którego mi przysznali i czekam teraz na kasee

Opublikowano

Zrob dzierzawe od ojca tylko ze musisz miec to w dopłatach na siebie 20ha spokojnie ci starczy bo z mnijszego arełu przy produkcji typowo zbożowej nie wyciagniesz 4 ESU bez zwierzat. Młodzi rolnicy sa preferowani i łatwiej przepchnac wiekszy sprzet tym bardziej ze pewnie nic na siebie ze sprzetu nie masz. Przy okazji zrób umowe dzierzawy lub uzyczenia na jakis 1-2 budynki ( magazyn na srodki i nawozy, paliwo a drugi na zboże itd.) wszytsko musi wygladac na papierze jakbys miał gospodarstwo bez maszyn i musisz je kupic.:) JA robie to samo tylko MR juz dostałem 1,5 roku temu. Teraz czekam na poprawki z PROW. Mysle że termin w MR wpisałes maksymalnie jaki sie dało najdłuższy ??

Opublikowano

ALE JAKI TERMIN ZAKUPU MASZYN NA MŁODEGO ROLNIKKa a tak po zatym to bym to przezkoczył a napisz mi jak polega wziecie sprztu na prow 50 % zwracaja a reszta na ile nat i na jaki proceentt

Opublikowano
a dzwoniłes sie dowiadywac ??? to normlni smiszne jest po co te losowania jak i tak gów... z tego :) Smiałem sie z kolega ze trzeba było pojechac tam z koperta to by było szybko rozpatrzone bez czekania na kolejki :)

dzwoniłem prowadzacy powiedział ze jeszcze chwile potrwa :)

Opublikowano

Kujawsko-pomorskie 113x dzisiaj dostałem wezwanie do poprawek. I mam takie pytanie według jakiego kursu euro/złotówki powinny być przeliczane cenny. Ja przeliczałem na dwa dni przed złożeniem wniosku no i wszystkie mam do poprawki.

Dzwoniłem i się dowiedziałem że idzie kurs z 1,04,2009 według NBP

Opublikowano
A może ktoś orientuje się jak sytuacja wygląda w mazowieckim?

Ja dzwoniłem w zeszłym tygodniu do ARiMR. Mam numer 14XX i powiedziano mi że przede mną jest jeszcze 6 wniosków (mój siódmy).Rozpatrywanie tych 7 wniosków ma potrwać około 2 tygodni (czyli około 1,5-2 dni na wniosek).

A mam pytanie do osób które już dostały wezwania do poprawek? Czy w tej edycji (2009) PROW przed wysłaniem poprawek, pracownicy Agencji dzwonią z taką informacją?

W naborze 2007 mój prowadzący sprawę zadzwonił do mnie i poinformował, że w dzisiaj wysyła poprawki do wniosku, że jest tyle i tyle poprawek, jakie to są poprawki i przesłał mi na maila całą dokumentację. Więc zanim przyszło pocztą, to ja już cześć rzeczy już poprawiłem. Czy teraz jest tak samo w mazowieckim ARiMR? A może tylko jeden pracownik tak robi :)

Opublikowano

Chłopaki dziś prowadzący mój wniosek zadzwonił do mnie ze w jakimś dokumencie z poprawianych nie złożyłem podpisu, i muszę jechać to podpisać, ale dodatkowo powiedział mi ze na "13ha" pług 4-skibowy obrotowy będzie Ciężko i kazał jakoś silnie uzasadnić taki zakup, więc z pomocom zwracam się do Was moi, mili Agrofotowicze pomóżcie mi go jakoś uargumentować . :)

Edit

Tak teraz myślę czy wrazie niepowodzenia mógłbym jakoś "zamienić" w/w pług na 3+ a dodatkowy korpus kupić poza wnioskiem ? Jeśli tak to jeśli po zakupie sprzętu będę miał kontrole, to czy nie doczepią się w jakiś sposób do tego że przyznali mi pług 3-skibowy a ja mam pług 4-skibowy ? :)

Opublikowano

Możesz spróbować uzasadnić przez dilera że ta 4 jest w promocyjnej cenie i kosztuje podobnie jak 3+(ja tak uzasadniłem ale na 19ha)-no ale nie wiem czy to przejdzie na tyle ziemi.

pewniejsze będzie jak zmienisz na 3+ ,a czwartą skibę dokupisz na osobną fakturę(może być nawet tego samego dnia wystawiona).Podczas kontroli nadal będziesz miał pług (ten z wniosku)3+ ,tylko będziesz miał dołożoną skibę czwartą czyli będziesz miał pług 3+1,a nie pług 4 skibowy.(trochę pogmatwane ale mam nadzieje że zrozumiałeś moje tłumaczenie)

Opublikowano

to serdeczne gratulację

Twój wniosek chyba musiał być idealny i bez poprawek :)

Byłoby dwa tygodnie wcześniej tylko prowadzący wniosek był na urlopie, a drobne poprawki były.

Orientuje się ktoś jak wygląda sprawa z tym żeby jedną maszynę ukryć w kosztach pozostałych(nie mam jej w zestawieniu R-F) jak na to dealerzy ? Mógłbym aneksować, ale napewno się to wszystko odwlecze

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja to jestem jakis pechowiec :) dzis juz nie wytrzymałem i znowu zadzwoniłem do arimr. Gosciu mi mówi ze nadal nie zrobił mojego ( tydzien temu obiecał że w ciagu tygodnia dostane pismo) wniosku bo wział sie teraz za podpisywanie umów, a moj sobie czeka :) . Wiec sie wkur... dzwonie do kierownika a ten ze mój prowadzacy to nowy pracownik i jakos mu nie idzie ma z nim porozmawiac ale co z tego wyjdzie ?? !!!!!!! Dodam ze mam 85x a ludzie powyzej 1000 dostaja pisma o poprawkach !!! A do mnie ten pajac ma 4 wnioski i sobie je olał i wział sie za co innego. Gdzie tu jest sprawiedliwosc !!!!!!!!!!! Najgorsze jest to że czas mnie goni, na pazdzienik mam umówiona ekipe do kostki, ciagnik juz u delera, z którym mam umowe ze do konca wrzesnia biore ciagnik i maszyny, ale chciałbym przynajmniej zobaczyc co do poprawienia. ciagnik jest mi potrzebny na kuku i do siana a tu takie jaja wychodza :) Jakbym był przydzielony do innego goscia to juz z miesac temu powininem miec poprawki!!!!!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karol
      Informuję wszystkich że 15 lutego tego roku (2008) upływa termin dostarczania wniosków o dopłatę do materiału siewnego. Dotyczy to tylko roślin ozimych.

Więcej na stronie Agencji Rynku Rolnego

www.arr.gov.pl

Wniosek
      http://www.arr.gov.pl/data/01593/dms_p1_f2.pdf

Instrukcja
      http://www.arr.gov.pl/data/01593/instrukcja_dms_p1_f2.pdf
    • Przez KarolTD90
      Wie ktoś  coś  na ten temat ?? Co za maszyny można kupić  albo co wybudować???
    • Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha

• Dodaj nową pozycję...
v