Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a ja na kasę czekałem od 29 grudnia (złożony wniosek o płatność) do 12 kwietnia, czyli 3,5 miecha, przez tych baranów musiałem od wujka sprzęt pożyczyć do mojego byka, bo nie było czym robić , a mój sprzęt czekał na placu u dilera.....banda jakich mało szczególnie w lubuskim , najmniej podpisanych umów i ciągle wyrobić się nie mogą (ok 200).

Opublikowano

witam wszystkich mam pytanie czy wie ktoś może co się dzieje w wielkopolsce?ja mam numer około 5tyś,czy jest jaka kolwiek nadzieja że rospatrzą mój wniosek?z góry dzięki wszystkim za odpowiedż.pozdrawiam.

Opublikowano

Chciałbym złożyć wniosek na ciągnik 100 km i rozrzutnik cynkomet 8 ton na PROW. Problemem jest to że posiadam 5 letniego farmera 80 km i ładowarkę teleskopową 10-letnią a mam tylko 21 ha własnych, reszta to dzierżawy ,,słowne". Jak myślicie czy jest sens składać papiery na ten ciągnik?? i czy go otrzymam na udokumentowane te 21 ha? robić miałby co bo mam drugie tyle słownej dzierżawy i dochodzą usługi.

w uzasadnieniu napisałbym że potrzebny byłby mi ten ciągnik np do cynkometa bo ma on zapotrzebowanie 100km i że w przyszłości chcę rozwinąć gospodarkę, przeszłoby to?

Opublikowano

ale właśnie ja farmera brałem na kredyt preferencyjny( czy jak to się zwie) a żeby dostać rozrzutnik to mam ponad 60 ogonów;P

tylko nie wiem co Z tym ciągnikiem

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie MGR . Czy przyznają mi ładowarke teleskopową na 40 ha z produkcją zwierzęca 50 sztuk dojnych a razem 100 sztuk bydła? Ładowarka miałaby być 100 konna.

Opublikowano

rex rozrzutnik musisz dobrac do farmera a na ten areał możesz wziąść jeszcze ciągnik ok60 70km

co do ładowarki trzeba próbować ponoć produkcja zwierzęca w następnym naborze będzie priorytetem

Opublikowano

rex rozrzutnik musisz dobrac do farmera a na ten areał możesz wziąść jeszcze ciągnik ok60 70km

A gdyby sprzedał tego farmera to dostał by drugi ciągnik przed zakończeniem spłaty kredytu na farmera?

Opublikowano

poczytaj ekspertyze racjponalnosci zakupu maszyn rolniczych agencja patrzy na to jak szpok w gnot na twoją gospodarke według nich to jakas kołowa ladowarka 45kw teleskop to trzeba 500ha ja brałem tura 1650kg to mówili że trzeba mieć 70ha a dali na 18 trzeba wszystko dobrze motywować

Opublikowano

o ale wy piszecie głupoty ja taką ładowarke dostałem na niecałe 10hektarów tylko czeba dobrze uzasadnić.jak byście paczyli w tą śmieszną racjonalność to nikt by nic nie kópił to co poczebuje dla własnego gospodarstwa.

Opublikowano

Piotrek jestem pewien, że dostaniesz ładowarkę, musisz tylko wykazać się odrobiną finezji i myśli twórczej pisząc uzasadnienie zapotrzebowania na TAKI sprzęt.

Ja brałem na PROW mini ładowarkę i ciągnik z turem, mając już jeden ładowacz w gospodarstwie. Wystarczyło tylko "logicznie" wytłumaczyć konieczność posiadania tylu osiłków. Przy hodowli bydła jest to dość proste ponieważ paszę i konsekwencje jej spożywania liczy się w tonach.

Opublikowano

Ja to mam pecha podlug innych bo każdy kasę dostaje szybko a ja wniosek złożyłem o płatnośc 25 stycznia a pare dni temu dostałem mała poprawke,do której nie wiem jak się zabrać bo chodzi im o Sprawzozdanie z realicacji operacji , jak to się wypełnia i gdzie to sprawzozadnie sie znajduje

bo ja mam takie coś znalazłem Załącznik nr 5 do wniosku o płatność pomocy technicznej (W-2.5/173)i czy to jest to , ja ktos cos wie na ten temat to niech pomoże

Opublikowano

u mnie w okolicy chodzą plotki że w tym naborze który będzie na modernizacje przy składaniu wniosku na PROW pieniądze ze zwrotu otrzyma się po podpisaniu umowy ale przed zapłaceniem? czy ktoś o tym wie więcej?

Opublikowano

@rex

Właśnie wprowadzono zaliczki (ustawa wejdzie w życie 9 maja). Oczywiście nic szczegółowo nie wiadomo, ale raczej nie będzie to proste. Najważniejszy wymóg to gwarancja bankowa lub równoważna, co może sporo kosztować. W nowych wnioskach będą pola do wypełnienia w razie ubiegania się o zaliczkę. Ma to być w wysokości 50 % kwoty pomocy. W przypadku umów nierozliczonych będzie 30 dni od wejścia w życie ustawy na złożenie specjalnego wniosku.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez karol
      Informuję wszystkich że 15 lutego tego roku (2008) upływa termin dostarczania wniosków o dopłatę do materiału siewnego. Dotyczy to tylko roślin ozimych.

Więcej na stronie Agencji Rynku Rolnego

www.arr.gov.pl

Wniosek
      http://www.arr.gov.pl/data/01593/dms_p1_f2.pdf

Instrukcja
      http://www.arr.gov.pl/data/01593/instrukcja_dms_p1_f2.pdf
    • Przez KarolTD90
      Wie ktoś  coś  na ten temat ?? Co za maszyny można kupić  albo co wybudować???
    • Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha

• Dodaj nową pozycję...
v