Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podobno MGR ma być dla rolników którzy będą mieli przynajmniej 30 esu. Czym wiecej esu tym wieksze szanse na Dotacje. A więc moje pytanie ile wyjdzie mi czyli mojemu tacie esu przy gospodarstwie 40ha w tym 50 krów a razem 100sztuk bydła??? jak sie przelicza to esu. ?

Opublikowano

witak mam pytanie w tym roku chcę złożyć wniosek na nowy ciągnik na PROW czy moglibyście mi powiedzieć jakie kroki mam podjąc,jakie dokumenty,papiery,gdzie sie udać by sporządzić wniosek.jednym slowy od początku jak to wygląda! z góry dziękuję za informacje!

Opublikowano

ONW czyli 1) obszary górskie - gdzie produkcja rolna jest utrudniona ze względu na

niekorzystne warunki klimatyczne i ukształtowanie terenu; do obszarów

górskich zalicza się gminy i obręby ewidencyjne, w których ponad połowa

użytków rolnych znajduje się na wysokości powyżej 500 m n.p.m.;

2) obszary nizinne - gdzie występują ograniczenia produktywności rolnictwa

związane z niską jakością gleb, niekorzystnymi warunkami klimatycznymi,

niekorzystnymi warunkami wodnymi, niesprzyjającą rzeźbą terenu oraz

wskaźnikiem demograficznym i znacznym udziałem ludności związanej z

rolnictwem;

3) obszary ze specyficznymi naturalnymi utrudnieniami - obejmują gminy i

obręby ewidencyjne rejonów podgórskich, które zostały wyznaczone na

potrzeby ustawy z dnia 15 listopada 1984 o podatku rolnym (Dz.U. z 1984 r.

Nr 52, poz. 268, z późn. zm.); co najmniej 50% powierzchni użytków rolnych

znajduje się powyżej 350 m n.p.m.

Jeśli to masz i nie masz przekroczone 40lat to masz 60% zwrotu od kwoty netto.

Opublikowano

Macius

Nie możesz brać kredytu preferencyjnego i korzystać z Modernizacji.Jedno drógie wyklucza.

Albo jedno albo drugie .Można wziąść kredyt na modernizacje tylko że komercyjny 8-10% zależy ile wynegocjujesz w banku :) .

marcinzt323

Kolego nie dostaniesz rozrzutnik do obornika nie posiadając hodowli.

To tak jak byś chciał wybudować obore nie mając krów. :)

Opublikowano

a no nie można, zamierzając budować naszą oborę chcieliśmy na zwroty brać, ale w ODR nam powiedzieli że w takim przypadku tylko na sztuki które się posiada można oborę postawić

Opublikowano

słuchaj ODR to napewno sie rozwiniesz :lol: To co oni mówia i jak jest faktycznie to 2 rózne historie. JAk masz takie pytania to najpierw do arimr i pytaj tam oni decyduja. ogólnie narzekaja ze mało budynków powstało bo kazdy tylko maszyny kupuje na prow, SPO i kiedys sapard. mysle ze maja 25szt krów smiało da rade przepchac obore na 50szt na prow. sa tam jakies ograniczenia ze musisz miec kwote ale to pewnie tak jak z moca ciagnika :lol:

Opublikowano

chodziło o to że w dniu zakończenia inwestycji musiała by być cała obsada już a to wiązałoby się z dokupieniem jałówek (krów) a to dodatkowe i nie małe koszty

Opublikowano

witam.

Nie chcę zakładać nowego tematu więc pisze tutaj.

Chcę skorzystać z PROW w tym roku (Modernizacja Gospodarstw Rolnych), projekt jaki chcę zrealizować to adaptacja budynku na tuczarnię świń (budynek 33x10m). W związku z tym mam pytanie jak wyglądają procedury przy modernizacji budynków, czy wymagane są zezwolenia i projekt budowlany, oraz jak to wygląda od strony ARiMR- jakie dokumenty są wymagane do wniosku. Słyszałem też że modernizacja budynku nie może spowodować zwiększenia produkcji zwierzęcej- czy jest to prawda??

A może łatwiej (od strony formalnej) byłoby budować nowy budynek od podstaw??

Proszę o odpowiedzi.

Pozdrawiam :lol:

Opublikowano

witam jestem w takiej sytuacji mianowice przejalem gospodarstwo zlozylem wniosek obszarowy osiagam zywotnosci ponad 6 esu jestem mlodym rolnikiem ktory jeszcze nie bral nigdy doplat czy nie bedzie problemu ze zlozeniem wniosku na modernizacje w najblizszym czasie??

Opublikowano

na stronie ARiMR podana jest informacja że można składać wniosek o zaliczkę na finansowanie działania modernizacja gospodarstw. wie ktoś gdzie można znaleźć formularz tego wniosku????

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez zenmaniek
      Witam
      Jest tu ktoś kto korzystał z dofinansowania na wymianę dachu z azbestu, chce wiedzieć czy w ogóle warto brać to pod uwagę?
    • Przez karol
      Informuję wszystkich że 15 lutego tego roku (2008) upływa termin dostarczania wniosków o dopłatę do materiału siewnego. Dotyczy to tylko roślin ozimych.

Więcej na stronie Agencji Rynku Rolnego

www.arr.gov.pl

Wniosek
      http://www.arr.gov.pl/data/01593/dms_p1_f2.pdf

Instrukcja
      http://www.arr.gov.pl/data/01593/instrukcja_dms_p1_f2.pdf
    • Przez KarolTD90
      Wie ktoś  coś  na ten temat ?? Co za maszyny można kupić  albo co wybudować???

• Dodaj nową pozycję...
v