Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

no taki duzy az mi nie potrzebny. w planach sa 2 warianty, albo 85 KM (do prasy, wozenia obornika, transportu, agregatu, uprawy pozniwnej itp.) lub 110-120 KM (do pluga, duzych bron, agregatu uprawowo-siewnego, no i tez do transportu). ale mysle ze taki 90 KM bylby uniwersalny bo moglby i plug pociagnac i prase...

Opublikowano

Czyli jeśli mam produkcję i 50 ha to mógłbym sobie kupić nawet 500konny ciągnik :D albo jeden 360 a drugi do pomocy 140?? Chyba coś Ci się kolego pomyliło nawet te 5km na hektar to troche dużo mi się wydaje.

Opublikowano

liczy się 5km na hektar i więcej jeżeli jest produkcja zwierzęca może nawet 10 oczywiście wiąże sie to z uzasadnieniami

Nie liczy się 5KM/ha, bo by to było zupełnie bez sensu. 5 ha - 25 KM, 200 ha - 1000KM ? Im mniejsze gospodarstwo, tym wskaźnik jest wyższy dochodzący nawet do 20 KM/ha dla bardzo małych gospodarstw (nawet bez zwierząt). Bierze się pod uwagę wszystkie czynniki, tj. jakie uprawy, jakie gleby, ile zwierząt, jakie i ile maszyn, komplemetarnośc technologiczną.

Opublikowano

W Pomorskim trzymają się ściśle zaleceń i bratu z wielkim bólem przyznali 126 KM na 56 ha z tym że on nie ma żadnej hodowli

Ale do ciągników nie ma ścisłych zaleceń, bo to maszyny uniwersalne używane praktycznie do wszystkich prac w gospodarstwie. A co do Twojego brata, to może miał mało innych maszyn, jeszcze jakieś ciągniki, a może miał maszyny wymagające niskich mocy. Po to właśnie się wypełnia "Plan rozwoju gospodarstwa", żeby można było kompleksowo ocenic przydatnośc danej maszyny.

Opublikowano

Maszyn było podane aż nadto a i tak powiedzieli że te 126 KM to jest naciągane po prostu w tym naborze u nas w województwie trzymali się ściśle wytycznych w pierwszy PROW na ten areał dali by nawet 160 KM ale jeżeli kolega ma hodowle to pewnie 120 kucyków przejdzie

Opublikowano

Maszyn było podane aż nadto a i tak powiedzieli że te 126 KM to jest naciągane po prostu w tym naborze u nas w województwie trzymali się ściśle wytycznych w pierwszy PROW na ten areał dali by nawet 160 KM ale jeżeli kolega ma hodowle to pewnie 120 kucyków przejdzie

Znam wszystkie zasady doboru maszyn (nawet te nieoficjalne) i nie można powiedzieć, że są jakieś ścisłe wytyczne doboru ciągnika. W przypadku Twojego brata przelicznik wynosi 2,25 KM/ha, co powoduje, że podchodzę do tego ciągnika z lekkim niedowierzaniem, bo to i tak mało. Zresztą tak jak pisałem - nie jestem w stanie się wypowiedzień bez wglądu do wniosku i to całe pisanie to tylko gdybanie.

Opublikowano

do tych ha mam jeszcze 85 sztuk bydla, uprawiamy 15 ha kukurydzy, 25 ha zboz no i ok. 20 trawy oczywiscie czesc tych upraw jest na dzierzawach. ziemie mam rozne bo od piasku (VI klasa) do ciezkiej gliny (IV klasa)...

Opublikowano

już gdzieś pisałem że Gdynia na MGR z bólem przyznała mi ciągnik mocy 120-130 (aneks z 80-100 moze dlatego) a liczyła mi się tylko 16stka na 98 hektarów udokumentowanych z czego wtedy na 56 hektarach były siane poplony czyli podwójna obróbka plus trzoda 300 sztuk :) także jak czytam te posty o 120 koniach na 40 hektarów to mi sie wierzyć nie chce ;]

Opublikowano

140km na udukumentowane 34ha z czego 10 dołozyłem dzierzaw ze bede od tego roku brał dopłaty bo podczas rozpatrywania sie troche burzyli :). Nie miałem na siebie żadnego sprzetu, ONW MR wziety w 2008r jako wkład w MGR. Produkcja tylko roslinna.

Opublikowano

mi na 30 ha przyznali 117km nh t 6030 . tylko ważne jest tez jakie ciągniki masz w trakcie składania papierów miałem c 330 i c 360 i było bez problemu... Wie możne już ktoś coś na temat nowego naboru?

Opublikowano

Witam moze ktos mi odpowie na moje pytanie. chcialbym skorzystac z mgr. z tego co sie orientuje to dostalbym zwrot kasy dopiero po zakupie maszyn i okazaniu faktur? czyli musialbym najpierw sam wylozyc cala kase czy tak to wyglada?

Opublikowano

Tak. Najpierw kupujesz maszyny za własne pieniążki, a następnie po okazaniu faktur dostajesz zwrot (przynajmniej 2 miesiące).

Opublikowano

czyli jestem skazany na kredyt. w takim razie chcac kupic cos za ok 80 tys. majac np 20tys wkladu moge liczyc na 60 tys kredytu np z arimr bo tam chyba udzielaja jakies niskooprocentowane kredyty. majac te ok 11ha ziemi

Opublikowano

No w sumie to.. nie , nie da się łączyć tych funduszy albo bierzesz kredyt niskooprocetowany albo korzystasz z tego zwrotu co zwracają 50% wartości netto z tego i tego na jedną maszyne skorzystać się nie da, mósisz wziąść zwykły kredyt w banku albo jakieś finansowanie fabryczne jeśli takowe istnieje > kupić tą mszyne i dopiero przedstawić fakturke i liczyć na zwrot heh ( nie jest to takie kolorowe ja z pczątku też tak myślałęm)

Opublikowano

a jeszcze jedno pytanko. czy dostalbym zwrot tych kosztow zakupu np tylko ciagnika i pluga do niego czy moga mi powiedziec ze ta jedna maszyna do tego ciagnika to za malo? a mam wiekszosc maszyn ale do swojego mniejszego ciagnika. i czy w tekiej sytuacji lepiej odrazu pisac ciagnik, plug, agregat naprzyklad

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez zenmaniek
      Witam
      Jest tu ktoś kto korzystał z dofinansowania na wymianę dachu z azbestu, chce wiedzieć czy w ogóle warto brać to pod uwagę?
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez karol
      Informuję wszystkich że 15 lutego tego roku (2008) upływa termin dostarczania wniosków o dopłatę do materiału siewnego. Dotyczy to tylko roślin ozimych.

Więcej na stronie Agencji Rynku Rolnego

www.arr.gov.pl

Wniosek
      http://www.arr.gov.pl/data/01593/dms_p1_f2.pdf

Instrukcja
      http://www.arr.gov.pl/data/01593/instrukcja_dms_p1_f2.pdf
    • Przez KarolTD90
      Wie ktoś  coś  na ten temat ?? Co za maszyny można kupić  albo co wybudować???

• Dodaj nową pozycję...
v