Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

PROW na lata 2007-13 sklada sie z 14 dzialan ,wiec jak juz sie pytacie o daty to przynajmniej pytajcie sie o konkretny program. Podejrzewam ze piszac PROW myslicie o MGR -a tego terminu nikt tu na forum raczej nie zna - wedlug mnie raczej nie w pierwszym polroczu 2010 bedzie nabor ,a jesli nawet bedzie to wnioski beda lezaly na kupce dluzszy czas nim skoncza te z naboru 2009...

Ehh no wlasnie dzierzawy na gebe - wywolana roznymi doplatami paranoja ... posiadajacy ziemie udaja rolnikow i ze ja uprawiaja , a Ci co rzeczywiscie ja uprawiaja nigdzie nie moga jej uwzglednic ...

Widocznie nie spelniacie minimalnych wymagan

System operacyjny:

Legalna wersja Windows XP/SP2, 2003, Vista oraz odtwarzacz Windows Media Player v10 (wraz z zalecanymi aktualizacjami) lub v11

Przeglądarka:

Internet Explorer 6 lub nowszy, Firefox 2 lub nowszy, Safari 3

Łącze internetowe:

W przypadku oglądania filmu online (streaming) łącze o minimalnej rzeczywistej przepustowości 512 kb/s.

Opublikowano

Witam wszystkich!! ;)

Dawno nie zaglądałem... :]

Jak się mają wnioski w śląskim?? Podpisał już ktoś umowę??

Na jakim numerze agencja jest?? ma ktoś może drugą poprawkę??

pozdrawiam wszystkich!!

Opublikowano

mam troche info na temat nastepnego naboru, mianowicie odbedzie sie znowu prawdopodobnie w kwietniu ale bedzie wymóg co do dochodowsci gospodarstwa, bedzie musialo miec 17 ESU wiec dla przykladu 30 krow mlecznych i jakies 15ha zboz

Opublikowano

Do nie do końca tak.

Najważniejsza zmiana to wprowadzenie listy rankingowej zamiast losowania.

Osobna pula będzie dla operacji ukierunkowanych na restrukturyzację sektora mleczarskiego. Najprawdopodobniej pula ogólnokrajowa i nawet w województwach w których nie ma już kasy. Tam punktacja jest uzależniona od wielkości kwoty mlecznej.

W przypadku punktacji do zdobycia będzie 10 pkt.

Pierwsze 5 pkt jest za wartość ESU od 4 do 5 pkt jest za żywotność w przedziale 16-40 ESU z tym, że najwięcej jest za 28 pkt, liczy się dwóch miejsc po przecinku. Potem odpowiednio mniej punktów dla gospodarstw mniejszych do 4 ESU i większych do 70 ESU (powyżej 70 ESU 0 pkt). Dodatkowo inwestycje na wzrost GVA dostają na starcie 5 pkt. Po wstępnie ustalonej liście liczba punktów będzie mogła się tylko zmniejszać więc trzeba będzie porządnie obliczyć ESU.

Dodatkowo ma być możliwość przyznawania pomocy na grup gospodarstw. To znaczy dogadujecie się z sąsiadami i wszystkie wasze ziemie mogą być uzasadnieniem zakupu maszyn np. kombajnu. Ale tu jeszcze nie są dopracowane szczegóły np. forma umowy między członkami grupy.

Szczegóły w uchwale Komitetu Monitorujące PROW (Załącznik do Uchwały KM). Jest to zaakceptowane przez KE i w najbliższym czasie ma być przerobione na rozporządzenie.

Opublikowano

Zapomniałeś dodać o dodatkowych 10 % zwrotu dla gospodarstw mleczarskich(czyli do 70%). W gospodarstwach mleczarskich będą 2 wyjścia, albo likwidacja stada albo powiększenie. W normalnym naborze bedą punkty też za nieskorzystanie wcześniej z modernizacji(prow 2007-13).

Opublikowano

Witam szanownych kolegów.

Mam pytanie w związku z PROW. Jeżeli moj ojciec złoży powiedzmy w I kwartale wnisek na MGR ( o ile sie taki nabór odbędzie ) to czy będzie mógł w 2012 przejść na rentę strukturaną i gospodarstwo wraz z zobowiąaniem z PROW-u przekazać mojemu bratu, ktory bedzie miał wykształcenie rolnicze i będzie spełniał inne wymagania?

Opublikowano

Witam szanownych kolegów.

Mam pytanie w związku z PROW. Jeżeli moj ojciec złoży powiedzmy w I kwartale wnisek na MGR ( o ile sie taki nabór odbędzie ) to czy będzie mógł w 2012 przejść na rentę strukturaną i gospodarstwo wraz z zobowiąaniem z PROW-u przekazać mojemu bratu, ktory bedzie miał wykształcenie rolnicze i będzie spełniał inne wymagania?

Tak, będzie mógł.

Opublikowano

a jak bylo dawniej z tymi rentami? jak wygladaly procedury? czy wniosek o rente itp skladalo sie po skonczeniu 55lczy moznabylo wczesniej? tak zeby w dniu skonczenia 55l ostatni podpis czy cos w tym stylu a nie zeby ciagnac zalatwianie pol roku albo dluzej

Opublikowano

[email protected] Twój tata złoży wniosek na MGR to przez 5 lat musi posiadać gospodarstwo ,nie może przepisać,czy tam sprzedać maszyn które zakupił...w ciągu tych 5 lat możesz spodziewać się kontroli...owszem po 5 latach może to zrobić:przepisać czy tam sprzedac,tak jak kolega @filantrop mówi ..;)

Ale nie jestem w 100% pewien..;D

Opublikowano

a mi sie wydaje że jest okres kaencji.5 lat. tak mi się wydaje

Powtarzam ponownie, ze jeśli następca spełnia kryteria, może przejąć zobowiązania osoby przekazującej (sprzedającej) gospodarstwo.

a jak bylo dawniej z tymi rentami? jak wygladaly procedury? czy wniosek o rente itp skladalo sie po skonczeniu 55lczy moznabylo wczesniej? tak zeby w dniu skonczenia 55l ostatni podpis czy cos w tym stylu a nie zeby ciagnac zalatwianie pol roku albo dluzej

Wniosek składa się po skończeniu 55 lat.Ps. nabór w tym roku będzie ostatnim do 2013.Kasy starczy na 3-6 tys. rolników.

Opublikowano

Czy tu na serio nie ma nikogo z województwa śląskiego kto brał udzieł w MGR?? ;>

A co do przekazywania gospodarstwa, to wystarczy jakiś staż w gospodarstwie rolnym czy trzeba ukończyć szkołę rolniczą aby osoba która brała środki z PROW mogła przekazać gospodarstwo??

bardzo mnie to interesuje!! :]

pozdrawiam

Opublikowano

z całym szaczunkiem dla wszystkich gospodarstw mlecznych ale to już jest troszkę przegięcie, przez pół roku sprzedawaliście na granicy opłacalnosći albo poniżej ( co w przypadku świń jest dokładnie odwrotnie było pół roku dobrej ceny (nawet za wyska była i znowu sie dużo sie na świnie nastawiło) a przez 2 lata to było bardzo krucho.i tu słyszę osobne pule MGR dla mleczarzy wyższy wartość zwrotu, dodatkowe punkty w tym całym rankingu, nie mówie że macie łatwy kawałek chleba ale teraz To macie niepowtarzalną okazje wydojenia środków przeznaczonych na PROW 07-13

A co do ustalania terminów realizacji to mnie przed podpisaniem umowy zapytano sie czy mają zostać te z wniosku czy chciałbym zmienić terminy i to wszystko żadnych poprawek stron.

Opublikowano

koledzy-wiem, że czytałem już o tym w tym temacie, ale nie pamietam na której stronie może być więc znów pytam:na jakie grupy podzielono rośliny w programie rolnośrodowiskowym? i czy siejąc czysty jęczmien, czystą peluszkę i mieszankę zbożowo strączkową uzyskam trzy grupy czy nie?

Opublikowano

a właśnie jak my sie pytaliśmy o rolnośrodowiskowe to powiedziano nam, że mieszanki zbożowo-strączkowe są zaliczane jako osobna grupa czyli tak jak napisał kolega @ahme99 siejąc czyste zboża, czyste strączkowe i mieszanke tych roślin łapiemy sie na program rolnośrodowiskowy...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez karol
      Informuję wszystkich że 15 lutego tego roku (2008) upływa termin dostarczania wniosków o dopłatę do materiału siewnego. Dotyczy to tylko roślin ozimych.

Więcej na stronie Agencji Rynku Rolnego

www.arr.gov.pl

Wniosek
      http://www.arr.gov.pl/data/01593/dms_p1_f2.pdf

Instrukcja
      http://www.arr.gov.pl/data/01593/instrukcja_dms_p1_f2.pdf
    • Przez KarolTD90
      Wie ktoś  coś  na ten temat ?? Co za maszyny można kupić  albo co wybudować???
    • Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha

• Dodaj nową pozycję...
v