Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

W tych wojewudctwach nie ma już kasy na modernizacje gospodarst rolnych:

-zachodnio - pomorskie

-wielkopolskie

-lubuskie

-warmińsko - mazurskie

-pomorskie

Z tego wynika, że będzie, ale kiedy to jeszcze oficjalnie niewiadomo

Opublikowano

cos tak czuje ze to lipa jest z tym ze nie bedzie naborow ;[ skoro zalozyli sobie cel ze beda dawac kase na modernizacje rolnictwa az do 2013 roku to musza to zrealizowac. ja i tak bede jeszcze probowal, moze sie jeszcze zalapie w nastepnym naborze...

Opublikowano

No ja dla odmiany z info. woj. Łódzkie , numer 125X , dzisiaj dostaliśmy poprawki ;[ . //DOPIERO\\

Orientuje się ktoś ile w Łódzkim od złożenia poprawek się czeka na umowę ??

Opublikowano

mam taki problem. przejełem gospodarstwo po rodzocach w 2008 i teraz chce składać wniosek na modernizacje. napewno będzie w nim ciągnik i może prasa w zależności od fundszy. na siebie nie mam żadnego sprzętu tzn wszystkie sprzęty stoją na ojca. czy składając wniosek na MGR wykazać te ciągniki czy raczej nie? ciągniki maja 120, 65 i 50 km jeden koleżka mi mówił że lepiej nie bo jak je wykaże to mi nie pozwolą na kupno nastepnego? to samo z prasą? jak to było u WAS?

Opublikowano

nie wykazuj!!!!!!! ja zrobiłem tak i dostałem 140km na 35ha ;[ Nowa prasa i sporo innego sprzetu bez zastrzezen. Wykazałem tylko jedna przyczepe ( jest bez rejestracji) jakies brony czy cos ;[ zeby nie byc golasaem totalnym

Opublikowano

dzieki bialy

jeszcze jedno pytanko.odnośnie dzierżawy. mam mało swojego pola i przypuszczam że będe musial sie podeprzeć jakąś dzierżawą żeby dostać taki ciagnik jak potrzebuje. z gminy mam ok 3,90 ha na 4 lata i kilkadziesiąt hektarów na tak zwaną gębe. wiem że umowa przy MGR musi być na 5 lat. tylko od kiedy się to liczy? od daty złożenia wnosku czy wydania decyzji czy jeszce może innego momentu? czy zawierając umowę dzierżawy z osobą fizyczną na te wymagane 5 lat muszę ją podpisacć u notariusza czy wystarczy zwykła umowa na kartce?

Opublikowano

umowa musi byc na 5 lat od momentu zakonczenia inwestycji czyli musisz miec umowy porobione na 6-8lat zalezy kiedy sobie wpiszesz termin zakonczenia inwestycji. moga byc zwykłe umowy dzierzawy bez notariusza tylk oże te dzierżawy musza byc w dopłatach lub zobowiazujesz sie że w tym roku je wpiszesz i przez te 5 lat bedziesz brał dopłaty.

No w dopłatach mam tylko 35 ;[ Obrabiam x2 ;[

Opublikowano

jezeli ja bym udokumentowal wszystkie dzierzawy to moglbym wziac ciagnik co najmniej 160 KM ;[ taki duzy mi nie jest potrzebny, wole kupic narazie maly 80 KM a pozniej moze jakis uzywany JD cos z serii 6x00 lub 6x10, bo watpie ze mi pozniej dadza nowego 130 KM na PROW.

Opublikowano

to nie lepiej zrobic włąsnie odwrotnie ? najpierw duży a pózniej mały jako pomocniczy i na prow by poszło a tak jak piszesz to raczej może pózniej nie przejsc. JA tez w 2007 złozyłem na małego 60km +ładowacz ale zrezygnowałem bo włąsnie bałem sie ze wiekszego mogłbym nie dostac teraz. Planowany był 110-120 a wyszło 140 ;[ ale nie żałuje ;[

Opublikowano

Witam wszystkich, jestem tu pierwszy raz i mam kilka pytan. W zeszlym roku zlozylem wniosek na modernizacje ... i we wniosku wpisalem zakup prasy i kilki innych maszyn ale z tych kilku maszyn zrezygnuje, zamierzam wstawic na ich miejsce ciagnik z turem, no i jeszcze bede budowal zbiornik na gnojowice. I mam pytanie: chce wziąc kredyt w banku Spoldzielczym na kwote gdzie okolo 450 tys. bo taki jest koszt brutto tych inwestycji. Chciałbym sie od Was dowiedziec jakie jest mnije wiecej oprocentowanie takiego kredytu i jak nazywa sie ta linia kredytowa bo sie nie orientuje. Jestem na vacie i rok temu przejolem gospodarstwo. Prosze o porady i z góry Dzięki

Opublikowano

umowa musi byc na 5 lat od momentu zakonczenia inwestycji czyli musisz miec umowy porobione na 6-8lat zalezy kiedy sobie wpiszesz termin zakonczenia inwestycji. moga byc zwykłe umowy dzierzawy bez notariusza tylk oże te dzierżawy musza byc w dopłatach lub zobowiazujesz sie że w tym roku je wpiszesz i przez te 5 lat bedziesz brał dopłaty.

No w dopłatach mam tylko 35 :D Obrabiam x2 :D

Mała poprawka, 5 lat jest liczone od momentu otrzymania płatności ostatecznej. Czyli najcześciej przyjmuje się 3 m-c od zakończenia ostatniego etapu inwestycji.

Opublikowano

Chlopaki mam pytanie w 2009 kupiłem ciągnik na PROW 95km, te stare ktore mam jeszcze juz sie nie wliczaja i mam takie pytanie czy dałoby sie mi jakos wziąśc jeszcze drgi taki ciagnik (chodzi mi tu właśnie o moc) na 25,6 hektara które obrabiam i mam na to papiery??????? Prosze o pomoc, bo nie wiem czy takie cos przejdzie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez karol
      Informuję wszystkich że 15 lutego tego roku (2008) upływa termin dostarczania wniosków o dopłatę do materiału siewnego. Dotyczy to tylko roślin ozimych.

Więcej na stronie Agencji Rynku Rolnego

www.arr.gov.pl

Wniosek
      http://www.arr.gov.pl/data/01593/dms_p1_f2.pdf

Instrukcja
      http://www.arr.gov.pl/data/01593/instrukcja_dms_p1_f2.pdf
    • Przez KarolTD90
      Wie ktoś  coś  na ten temat ?? Co za maszyny można kupić  albo co wybudować???
    • Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha

• Dodaj nową pozycję...
v