Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

David85: już umowa podpisana? :D Miałeś jakieś poprawki? My mamy 44x i cisza...

Czyżby stało się tak jak u mojego kolegi że poprawki zgubili :)

Tak umowa podpisana w ubiegły piątek mieliśmy trzy poprawki ale nareszcie już po wszystkim teraz jeszcze wykup sprzętu pozostał, jak się do ciebie nie odzywają to może przedzwoń do prowadzącego bo w naszym przypadku 2 dni od wysłania poprawek zawsze był tel i babka mówiła co jest grane.

Opublikowano

Ja przykładowo w grudniu podpisałem umowę w której zawarłem, że maszyny mam kupić w kwietniu. Więc przy podpisywaniu umowy ustala się kiedy będziesz w stanie kupić maszyny.

Opublikowano

Na Prow trzeba mnieć minimum 20 tyś zwrotu jak mnie pamięć nie myli.Przykładowo jak jesteś młodym rolnikiem kupujesz sam pług za 42 tyś netto to ARIMR zwraca Ci 21tyś. netto.Vat to twoja brocha ,możesz sobie odliczyć ;[

Opublikowano

Henius91

Na stronie ARIMR http://www.arimr.gov.pl/index.php?id=66&id1=0&id2=0 wszystko jest napisane wystarczy przeczytać i śledzić inf. na bieżąco. :P

Co do Vatu zrób tak jak my .Idź do jakiegoś dobrego biura rachunkowego oni wszystko powiedzą co masz pozałatwiać .Następnie nosisz Faktury co kupiłeś i sprzedałeś i po robocie .Płacimy 120 zł miesięcznie

,jesteśmy bardzo zadowoleni.Warto przejść na Vat jeżeli interesuje Cie zakup nowych maszyn, lub jakaś budowa obora,magazyn itp.,bo jeśli nie nie zawracaj sobie gitary :(

Opublikowano

a mlody rolnik nie ma czasem 60% zwrotu?? tak sie pytam z ciekawosci bo gdzies tak wlasnie mowili.

co do vatu to jednak wszystkiego rodzice mi nie powiedzieli :P bo jednak zanim kupimy maszyny to przejdziemy na vat... ale znowu nie wiem czy to prawda, ze 22% (vat) sumy za jaka sie kupuje maszyny trzeba zaplacic ze swojej kieszeni dilerowi, a pozniej bank zwraca 19% tego vatu... prawda to?? bo jezeli tak to bedzie trzeba wziac dodatkowy kredyt, bo chce wziac maszyny na ok. 270-290 tys zl (brutto) to jest 55900-64000 zl vatu wiec nie malo. ale bede sprzedawal 2 ciagniki i kilka jalowek cielnych to sie troche uzbiera i maly kredyt w banku.

Opublikowano

@henius91 wes przestan zadawac te same pytania bo juz mnie krew zalewa jak czytam twoje posty. Poczytaj o warunkach "modernizacji" i wszytko bedziesz wiedział.

60% ma młody rolnik i jesli ma ponad 50% gruntów na obszarze ONW.

Co do vatu to załatwiasz to w ciagu tygodnia a nawet mozna w ciagu jednego dnia jak sie chce :P Wazne aby zrobic to do konca miesiaca poprzedzajacego chec rozliczania na zasadach ogólnych. ( dokumenty : regon ( urzad statystyczny), wpłata na vat( urzad miasta), deklaracaja US, faktury sprzedazy lub umowy na 20tys z poprzedniego roku, zestawieni kupna i sprzedazy z ostatnich 3 misiecy. JA płące 130zł w biurze rachunkowym.

ubiegliscie mnie :(

Opublikowano

dobrze ze wy wszyscy jestescie tak obeznani :P ja piernicze, po to jest forum zeby sie zapytac chyba nie?? a nie zeby zaraz z geba naskakiwac :( jak tyle wisz to moze powiesz kiedy jest nastepny nabor?? :(

Opublikowano

Forum jest od pytan ale ty ciagle jak mantre je powtarzasz !!! Druga sprawa sa pewne podstawy i trzba sobie troche zadac trudu i poczytac a nie liczyc na gotowe odpowiedzi. ja zanim wziołem sie za prow to przeczytałem kilkadzisiat stron artykułow i róznych publikacji na ten temat. I jak czegos nie wiedziłem lub nie wiedziłęm jak interpretowac zapis to dzwoniłem do arimr a nie pisałem na forum z byle pierdoła !!!! Wystrczy spojrzec na twój dorobek ilosci postów to widac ze sie nudzisz i piszesz aby pisac i nabijasz liczbe postów.

Opublikowano

@henius91 @biały ma rację, juz dawno miałem Ci napisać, że cały czas tylko lamentujesz... masz już maszyny wybrane, a nie masz pojęciach o podstawowych pojęciach, zachowujesz sie jakby za darmo sprzęt rozdawali, nie ma się co za w czasu podniecać, bo to się później mści...

Opublikowano

Tak umowa podpisana w ubiegły piątek mieliśmy trzy poprawki ale nareszcie już po wszystkim teraz jeszcze wykup sprzętu pozostał, jak się do ciebie nie odzywają to może przedzwoń do prowadzącego bo w naszym przypadku 2 dni od wysłania poprawek zawsze był tel i babka mówiła co jest grane.

A jak długo czekałeś na umowę od 3 poprawki, czyzby trzecia to uzasadnienie? :P

Ojciec dzwonił do kolesia i się pyta jak tam sprawa, a on ''no Pan tutaj nie ma duzych maszyn, więc nie będzie problemu... No i tydzień temu przysłali aby napisać pełne uzasadnienie wszystkich maszyn. Czy wszyscy muszą uzasadniać?

Opublikowano

w moim przypadku to chodziło o zbyt duży traktor do areału ale spisaliśmy umowy na dzierżawione działki no i uzasadnienie też musiało być dla czego tak duży ciągnik bo mają jakieś śmieszne wytyczne, a czas od wysłania ostatniej poprawki do podpisania umowy to jakieś 1,5 tygodnia ale to wszystko zależy ile wniosków ma akurat na biurku osoba która rozpatruje twój wniosek życzę powodzenia! :P

Opublikowano

Witam, mam takie pytanko czy ktoś z was zmieniał plan rzeczowo-finansowy w PROW po podpisaniu umowy i się udało, oraz czy arimr godzi się na przyspieszenie realizacji inwestycji, tzn realizacje mam wpisana na grudzień a sprzęt powinienem mieć czerwiec - lipiec i chce po prostu złożyć jak najprędzej wniosek o płatność, ciekaw jestem jak to wyglądało u was?

Opublikowano

Teraz przy uzasadnieiu piszą że trzeba się odnieść do IBMER

Trochę przeczytałem i mam dość. Przerobił tą lekture już ktoś?

Mamy ponat 20 ha do tego bydło 30 szt i się zastanawiam co można jeszcze dopisać żeby dostać ciągnik w pzredziale mocy 80-100km

Z tego całego IBMER wychodzi że mogę ciągnik o mocy ok 40 kW, bo chyba dobrze interpretuje...

Opublikowano

Kolego tej ekspertyzy to nie warto czytać tylko oczy bolą i papieru szkoda jak będą chcieli odrzucić to i tak odrzucą dużo zależy kto będzie rozpatrywał twój wniosek, zawsze możesz napisać że ciężkie gleby i góry ale jak masz hodowlę to powinno ci przejść. Będziesz się martwił jak przyjdą poprawki.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez zenmaniek
      Witam
      Jest tu ktoś kto korzystał z dofinansowania na wymianę dachu z azbestu, chce wiedzieć czy w ogóle warto brać to pod uwagę?
    • Przez karol
      Informuję wszystkich że 15 lutego tego roku (2008) upływa termin dostarczania wniosków o dopłatę do materiału siewnego. Dotyczy to tylko roślin ozimych.

Więcej na stronie Agencji Rynku Rolnego

www.arr.gov.pl

Wniosek
      http://www.arr.gov.pl/data/01593/dms_p1_f2.pdf

Instrukcja
      http://www.arr.gov.pl/data/01593/instrukcja_dms_p1_f2.pdf
    • Przez KarolTD90
      Wie ktoś  coś  na ten temat ?? Co za maszyny można kupić  albo co wybudować???

• Dodaj nową pozycję...
v