Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

ostatnio czytałem w top agar że kupować bedzie mozna dopiero po podpisaniu umowy i tylko za te maszyny bedzie zwracana kasa, mówie oczywiście o nowym naborze który ma prawdopodobnie ruszyć w marcu 2009.

nie wiem jak w innych województwach ale w dolnośląskim przyjmują 2,5 KM na hektar.

po podpisaniu umowy chyba już nie możesz się wycofać ale nie wiem na pewno, no ale znając życie od złożenia do podpisania pewnie znów minie rok więc będziesz miał dużo czasu do zastanowienia :D

Opublikowano

nie trzeba modelu można na ciągnik podać przedział mocy 80-90 KM, od składania do rozpatrywania ceny na pewno się zmienią więc najlepiej podać oferte Fendt-a bo sa najdroższe, a potem to mozna i tak inną markę kupić. bo zadeklarowanej kwoty o zwrot nie można zwiększyć, a ze zmniejszeniem nie ma problemu.

Opublikowano

W ofercie musi być określony model i marka sprzętu cena wyposażenie dodatkowe. Opisuje się ten sprzęt również w formie mocy i tu rzeczywiście można potem zmienić markę czy model jednak musi się na to zgodzić ARiMR.

Można kupić po podpisaniu umowy a zrezygnować można zawsze czy to przed czy nawet po podpisaniu umowy . Tak naprawdę to można nawet nie wziąść pieniędzy.

Jeśli chodzi o wielkość sprzętu to jest to opisane na stronie agencji w formie instukcji i mogą lecz nie muszą się tego trzymać.

Opublikowano

Opolskie nr 417 umowa podpisana Tylko kazali mi tablicę postawić że gospodarstwo korzysta ze środków unijnych. I mówili że przyjadą na kontrolę porządki sprawdzić.

Opublikowano

Mój ojciec ma numer 260 Mazowieckie i zadzwonił ostatnio do gościa co prowadzi wniosek a ten powiedział że dopiero po nowym roku będzie sprawdzał to co mu zawieźliśmy do pierwszej poprawki a było to koło 15 października normalnie krew zalewa a ceny idą w góre

Opublikowano

widzisz ja mialem numer 236 i przyslali poprawke, zrobilismy wszystko jest OK i az do lutego wniosek bedzie lezal facet mowil to jest chore, tak samo jak zwrot albo Vat, we wczesniejszych programach nie bylo takich wymogow, np, do skarbowki starczala sam faktura a teraz juz z przelewami bankowymi,Oj nasze urzedasy narobili nam bagna.

Opublikowano

teoretycznie tak :) Jeśli pracownik za pierwszym razem dokładnie by sprawdził wniosek to by tak było, ale, że z wiedzą pracowników i coraz to nowymi wytycznymi z góry bywa różnie to poprawkom może nie być końca. Z tego co słyszałem od osoby która sprawdzała mój wniosek, to poprawiać praktycznie do skutku można, chyba że się wojować z agencją zacznie, wtedy mogą być złośliwi

Opublikowano

Dwa poprawki to są na tzw. ocenie formalnej i merytorycznej, czyli czy masz wszystkie wymagane dokumenty. Trzecią możesz dostać, gdy coś jest nie tak z uzasadnieniem ekonomicznym - wielkość maszyn do potrzeb gospodarstw. Jak się wówczas nie wytłumaczysz to możesz dostać propozycję zmienionego zestawienia rzeczowo-finansowego (czwarta poprawka). Piąta jest gdy są wątpliwości po wizytacji w gospodarstwie. Więc jak podpadniesz to można walczyć z Agencją i z pół roku, a nawet dłużej.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ja podpisałem umowę w zeszłym tygodniu. Kolega ze dwa tygodnie wcześniej.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolTD90
      Wie ktoś  coś  na ten temat ?? Co za maszyny można kupić  albo co wybudować???
    • Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha
    • Przez TomZet
      Witajcie. 
      Z tego co udało mi się do tej pory wyczytać od 2023 zasady przyznawania premii dla młodego rolnika ulegną znacznym zmianom. 
      Pierwsza z nich to powiększenie dotacji z 150 na 200 tysięcy. 
      Kolejna bardzo ważna, ale chyba jeszcze nie potwierdzona to brak wymaganej ziemi. Do tej pory rolnik musiał w ciągu 9 miesięcy od otrzymania pozytywnej decyzji powiększyć gospodarstwo do minimum średniej województwa lub kraju.  Dzisiaj wiemy, że najprawdopodobniej ten wymóg niknie, zostanie zastąpiony nieco większą niż dziś wielkością ekonomiczną gospodarstw. 15 tysięcy euro. 
      Co sądzicie o tej zmianie? 

• Dodaj nową pozycję...
v