Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

a ja ponownie wznawaim pytanie, czy ktoś wie ile podpisali umów w świętokrzyskim?? Chociaż tyle że sie wzieli do roboty , z tego co ostatnio słyszałem to na 18 tys podpisano 2 tys umów. wiec i tak nie jest źle :rolleyes:

Opublikowano

Podpisałem dzisiaj 210 umowe w podlaskiem i odrazu wielkie rozczarowanie, wnioseki o płatność mozna skladac dopiero po 1 lutego bo skonczyly im sie fundusze ;/ wszystkie maszyny juz kupilem i myslalem ze teraz szbko to zalatwie... Paranoja w tej polsce :/

Opublikowano
Podpisałem dzisiaj 210 umowe w podlaskiem i odrazu wielkie rozczarowanie, wnioseki o płatność mozna skladac dopiero po 1 lutego bo skonczyly im sie fundusze ;/ wszystkie maszyny juz kupilem i myslalem ze teraz szbko to zalatwie... Paranoja w tej polsce :/

Ja bym na twoim miejscu złożył wniosek o płatnośc i niech oni sie martwią jak zapłacić mają na to 3 miesiące zgodnie z prawem. Po za tym gratulacje dla tych co się doczekali ja w połowie październnika złozyłem poprawki i cisza, a w lubuskim mają tylko 400 wniosków do rozpatrzenia.

Opublikowano

to tak jak kazdy kredyt tylko cie ratuje a ban zaciera rece, ale najlepsze jest to ze euro sie umacnia na potege i maszyny wala do gory ze szok, ciesze sie bo chociaz na ciagnik podpisalem z dealerem wstepna umowe to juz wiem ile zaplace, ale cena plugow to mnie przerazila. A wiem ze dopiero bede podpisywal umowe az w lutym, tak mi w agencji powiedzieli. OSTRA LIPA>

Opublikowano

Tez dostalem poprawki do wniosku o platnosc i te poprawki sa najbardziej wkurzajace,albo nie maja kasy albo sprawzajacy to niedorozwoj.

A wiec co mu nie pasowalo;ze w jednym protokole nie bylo na pisane ze maszyna jest nowa i jaka szerokosc a maszyne kupilem z skadnicy 400 km.od domu teraz musze dzwonic iprosic ze by mi przyslaw poczta,nastepna sprawa to ze na inna maszyne wplcilem 1000zl zaliczki musza mi napisac oswiadczenie ze to bylo na ta maszyne i znowu dzwonic i prosic o pisemko no i jeszcze podwierdzeni przelewu mialem wydruk z internetu ktory jest wedlog prawa bankowego prawnym potwirdzeniem dokonania transakcji ale oni chca jeszcze pieczatek ale to nie problem

Opublikowano

koledzy ja miałem niezły numer z Młodym ROLNIKIEM. Jak złożyłem wniosek o płatność to dopatrzeli się z w ewidenci jest jedno imię a we wniosku dwa więc zmieniłem we wniosku ale i tak musiałem zmieniać w ewidencji a co najlepsze żeby dopisać drugie imię cztery razy musiałem jechać do powiatówki - banda idiotów.

Opublikowano
koledzy ja miałem niezły numer z Młodym ROLNIKIEM. Jak złożyłem wniosek o płatność to dopatrzeli się z w ewidenci jest jedno imię a we wniosku dwa więc zmieniłem we wniosku ale i tak musiałem zmieniać w ewidencji a co najlepsze żeby dopisać drugie imię cztery razy musiałem jechać do powiatówki - banda idiotów.

moja starsza też tak miała w SPO i jeszcze kazali jej się podpisywać dwoma imionami. Paranoja

Opublikowano

odnośnie samochodu typu picup to na nowy prow nie można takiego czegoś wziąść dowiadywałem się w agencji też myślałem o takim czymś ,,umnie we wniosku o płatność poprawki polegały na poprawieniu wartości wyliczeń cenowych na pierwszej stronie wniosku trochę nie zrozumiałem instrukcji wypełnienia no ale na drugi raz już wypełnie mam nadzieje że bezbłednie........

Opublikowano

Wniosek złożony 09.11.2007r.

I poprawki i zmiana zakresu rzeczowego 06.10.2008r.

II poprawki 01.12.2008r.

Podpisanie umowy 15.12.2008r.

Zakup sprzętu i wniosek o płatność - plan 03.2009r.

Wypłata kasy - może 06.2009r.

Tempo expresowe modernizacji gospodarstwa w Polsce - bez komentarza.

Opublikowano

a ja sobie nadal czekam, z reszta tak samo jak pozostale 15 tysięcy rolników, więc sie nie martwie.... ale powoli szlak mnie zaczyna trafiac, ze tak dlugo trzeba czekac...

Opublikowano

mam takie pytanko jeśli można.....:

Jeśli (przypuśćmy)np. dzisiaj składam wniosek na jakiś ciągnik np..120km,to musze go kupywać odrazu,czy np.moge poczekać do przyznania decyzji i wtedy zakupić ciągnik???A co jeśli po tym roku nie stać by mnie było na żaden ciągnik,czy moge sam odmówić przyjęcia PROW???

Acha i jeszcze chciałbym sie zapytać,ile km przysługuje na jaki areał??? i czy każdy rolnik moze z tego skorzystać???

(fajnie by było jakby odpisał ktoś kto bedzie pewien bedzie swojej wypowiedzi,i kto juz korzystał z prowu) :D

Z góry dięki za odp.

Pozdrawiam Daniel215 :D

Opublikowano

jak składasz wniosek to musisz poczekac aż agencja wyda rozporządzenie o tym że można już kupować maszyny. Ale gwarancje że dostaniesz zwrot będziesz miałdopiero po podpisaniu umowy. I to jest najbezpieczniejsze.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolTD90
      Wie ktoś  coś  na ten temat ?? Co za maszyny można kupić  albo co wybudować???
    • Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha
    • Przez TomZet
      Witajcie. 
      Z tego co udało mi się do tej pory wyczytać od 2023 zasady przyznawania premii dla młodego rolnika ulegną znacznym zmianom. 
      Pierwsza z nich to powiększenie dotacji z 150 na 200 tysięcy. 
      Kolejna bardzo ważna, ale chyba jeszcze nie potwierdzona to brak wymaganej ziemi. Do tej pory rolnik musiał w ciągu 9 miesięcy od otrzymania pozytywnej decyzji powiększyć gospodarstwo do minimum średniej województwa lub kraju.  Dzisiaj wiemy, że najprawdopodobniej ten wymóg niknie, zostanie zastąpiony nieco większą niż dziś wielkością ekonomiczną gospodarstw. 15 tysięcy euro. 
      Co sądzicie o tej zmianie? 

• Dodaj nową pozycję...
v