Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wystarczy spojrzec z tyłu lub z przodu czy wszystkie skiby "pokrywają" się ze sobą. Można też jakąś listwę przyłożyć czy nawet sznurek naciągnąć między pierwszą i ostatnią skibą i ocenić czy te same punkty na wszystkich skibach leżą w jednej linii. Np końce odkładni, czubki lemieszy itp jeśli są oczywiście jednakowo zużyte.
  • Like 3
Opublikowano

listwa,miarka na każdym korpusie z 5-7 miejsc które muszą być równo od ramy,dodatkowo w linii z innymi korpusami i oczywiście w tej samej odległości od siebie,trochę mierzenia ale coś wtedy można wyłapać

Opublikowano
52 minuty temu, Matey napisał:

dzieki, u mnie na oko z tylu patrzac wszystko wyglada dobrze, a mimo wszystko nie ma szans tego zloma ustawic, moja cierpliwosc dobiegla konca 

napisz jeszcze do Alacapone  to spec  choc go juz dawno na forum nie widziałem

Opublikowano

do kolegi @AlaCapone juz chyba kiedys pisałem, chociaz teraz wrzucilem zdjecia moze bedzie łatwiej mu cos podpowiedziec

sprobuje pomierzyc w wolnej chwili i dam znac

na pług nie wiem ile, raczej nie wiecej niz 1000, nie bede kupowal nowego bometa czy cos w ten desen, bo w przyszlosci bede potrzebowal wiekszego kunia do orki, zeby mu podpiac 5 skib, a taki 3skibowiec bedzie idealny na orke ogrodkow czy mniejszych dzialek bo pare takich mam. ewentualnie ganiac zagonowymi 5+3 to zawsze lepiej niz 4 w obrocie

Opublikowano

Witam wszystkich, może ktoś mi coś doradzi, bo już nie mam pomysłów. Mianowicie posiadam pług zagonowy awemak 3*30, kupiłem go nowego w 2017 r. Problem polega na tym, że słabo oczyszcza się druga (czasem druga i trzecia skiba). Gdy pracuję w glebie zwięzłej, nie ma tego problemu, skiby oczyszczają się, a ziemia ładnie się odkłada. Natomiast na ziemi, która jest bardziej "pulchna" - część drugiej skiby nie oczyszcza się, co powoduje że nie orze tylko redli. Wcześniej pracując na tym samym polu starą UG 2*30 problem ten nie występował...

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Opublikowano

Panowie mam taki problem z pługiem krone mustang jest u mnie w galerii, podczas przejazdu w jedną stronę pług zabiera tyle ile powinien tz pierwsza skiba natomiast po obróceniu pługa pierwsza skiba zabiera maksymalną szerokość, co to moze byc ?

Opublikowano

czasem warto poszukać samemu a nie zlecać komuś ,bo jak prawidłowo pług ustawić to jest filmików w diabły  wiec po kiego ktoś ma pisać od nowa to samo

• Like 1
Opublikowano
Dnia 12.03.2019 o 20:01, bartek1992 napisał:

Panowie mam taki problem z pługiem krone mustang jest u mnie w galerii, podczas przejazdu w jedną stronę pług zabiera tyle ile powinien tz pierwsza skiba natomiast po obróceniu pługa pierwsza skiba zabiera maksymalną szerokość, co to moze byc ?

wyreguluj odciągami

Opublikowano

Czy wie ktoś może do jakiego rozstawu kół pasuje stara Unia Grudziądz 4 skiby? Nie mogę nigdzie odszukać, a w tematach też nigdzie nie doszukałem się a przeczytałem chyba z tematy na tym forum.

Opublikowano (edytowane)

Masz regulowane sworznie w pługu? Jeśli tak to ustaw pod ciągnik. Różnica 1 cm długości ramion może takie coś powodować ponieważ zmieni CI się punkt ciągu po obrocie.

Najłatwiej to sprawdzić w prosty sposób, wykonaj przejazd stronę która jest ok, obróć się i przestaw punkt ciągu ok 0,5-0,7 cm ( tu będzie pewna różnica ). Jeśli będzie ok, to już wiesz co robić. Jak nie masz regulowanych sworzni w pługu, to szlifierka w rękę, przeciąć i pospawać na nowo. 

Edytowane przez akmaly
Opublikowano (edytowane)

Panowie , która regulacje ruszyć aby poprawić krycie resztek w pługu obrotowym vogel noot m950 ?

Plug mam ustawiony super , linia ciągu , pierwsza skiba , ciągnik idzie lekko , orka bardzo równa tylko te wystajace resztki słomy i zielone kepki widać 

Edytowane przez zdzichu124
Opublikowano

Teraz zastanów się jak możesz to regulacją zmienić? 

Jedynie co możesz zrobić to zmienić kąt słupicy za pomocą śrub, choć powinno być ustawione na kąt prosty względem pola. 

Przedpłużki lub ścinacze posiadasz?