Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciekaw jestem ilu z Was ma osobne liczniki energii elektrycznej dla domu i na gospodarstwo. Mam jeden przyłącz 17,5 kW, jeden licznik. Jaki konkretnie przepis zabrania instalacji paneli na dachu budynku mieszkalnego, jeżeli taka lokalizacja jest najbardziej optymalna pod względem wydajności instalacji fotowoltaicznej? Lokalizacja na budynku gospodarczym jest fatalna ze względu na orientację północną. Po co zagracać działkę montażem naziemnym? Przecież do zasilania  suszarni do zboża nie ma znaczenia umiejscowienie paneli.

• Like 1
Opublikowano

To głupota według mnie z tymi budynkami i dachami  i spokojnie można ten problem przeskoczyć odpowiednim uzasadnieniem  ekonomicznym i ekologicznym - a przecież o to chodzi. 

Wystarczy, że jakiś papier z firmy montażowej albo projektanta, który wskaże ten właśnie dach jako najlepsze miejsce montażu paneli.  Falownik sobie postaw w gospodarczym, najlepiej oborze  i problem z głowy. 

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, kopin napisał:

była tutaj koleżanka  polka ,Ona zakładała z RMG panele foto,ale coś chyba jej tu ostatnio nie widzę 

Czytałem, pisałem do "polka", prosiłem o kontakt, bez odpowiedzi

Opublikowano

Jak podasz dobre argumenty to powinno przejść. Ja np. musiałem rozpisać do jakich zabiegów i ile razy w roku będę wykorzystywał opryskiwacz. Powierzchnia wyszła mi lekko większa niż w tabelce z doboru maszyn

Opublikowano (edytowane)

Dzwoniłem dziś do AMiRR, Pani co zajmuje się moim wnioskiem to potwierdziła to co już ktoś pisał wcześnie ,decyzje będę wydawane po 26 stycznia  czy będzie pozytywana żalezy od dostępności środków.

Edytowane przez lebek5
Opublikowano
19 godzin temu, piozz napisał:

A ten chcial.. To co dzwonic na poczte czy jak?! Ktos cos podpowie

Zdaje mi się, że w zasadach pandemicznych Poczta pisała, że listonosz powinien Ci wydać za okazaniem dowodu osobistego, wtedy on sam podpisuje taki polecony czy zwrotkę z adnotacją. Telefon na pocztę to teraz nic nie da bo nie przyjdzie do Ciebie indywidualnie listonosz  (chyba, że masz ochotę na nim parę psów powiesić :D). Tydzień od awiza powinien przyjść powtórnie.

W sumie...ciesz się, że nie chce wydać i jest 'służbistą', mój polecone z agencji z terminem 7 dniowym na poprawki wydał sąsiadowi facetowi, który się szykował na służbowy wyjazd i dodatkowo mu się 'zapomniało', że go za mnie odebrał. A termin leciał...odebrałam go 2 dni przed.

Opublikowano
lebek5 napisał:

Dzwoniłem dziś do AMiRR, Pani co zajmuje się moim wnioskiem to potwierdziła to co już ktoś pisał wcześnie ,decyzje będę wydawane po 26 stycznia  czy będzie pozytywana żalezy od dostępności środków.

I teraz pytanie które wraca jak bumerang - środki są przyznawane na województwo czy w skali ogólnokrajowej??

Opublikowano
2 godziny temu, lebek5 napisał:

Na pewno PO 26 czy DO 26 bo kolega wcześniej pisał że DO 23

Opublikowano

dopiero dzisiaj zacząłem pisać ewidencje rozchodów i przychodów jestem w sierpień 2020 roku idzie to w miarę ale mam parę pytań czy pisać zboże sprzedane bez faktury na 12 000 zł ? czy piszecie KRUS  sumuje się dany rok ? a tak na marginesie to jak w 3 tabelce nr dowodu księgowego zmieścić dużo cyfr i liter no i przychód pewnie powinien być wyższy niż wydatki czy nie ?

Opublikowano
4 godziny temu, Cloos napisał:

Na pewno PO 26 czy DO 26 bo kolega wcześniej pisał że DO 23

Po 26 będę wysyłac a kiedy kiedy przyjadą decyzje nie wiadomo pewnie początkiem  lutego 

Opublikowano
Mariusz2903 napisał:

dopiero dzisiaj zacząłem pisać ewidencje rozchodów i przychodów jestem w sierpień 2020 roku idzie to w miarę ale mam parę pytań czy pisać zboże sprzedane bez faktury na 12 000 zł ? czy piszecie KRUS  sumuje się dany rok ? a tak na marginesie to jak w 3 tabelce nr dowodu księgowego zmieścić dużo cyfr i liter no i przychód pewnie powinien być wyższy niż wydatki czy nie ?

A gdzie jest napisane że masz wygenerować zysk w danym roku??

Opublikowano
31 minut temu, Kaszlak79 napisał:

A gdzie jest napisane że masz wygenerować zysk w danym roku??

wydaje mi się że po zwiększeniu wielkości ekonomicznej  powinien być i zysk ale to teoretycznie a w praktyce to wiadomo 

Opublikowano
Dnia 11.01.2021 o 10:16, PRZMAS19821982 napisał:

Gratuluję  wyczekanych i udanych zakopow..... 

Mam podobny siewnik tylko że Agromasz

Duzo cię to kosztowało? 

16605zl siewnik ogólnie mam 12 maszyn na restrukturyzację

IMG_20201208_104504.jpg

Dnia 11.01.2021 o 10:38, dawid12 napisał:

Szybko ci zleciało, jaka cena siewnika i opryskiwacza?

Tutaj większość maszyn .

Screenshot_20210113_194846.jpg

Dnia 11.01.2021 o 07:00, WojciechFirus napisał:

Ile szerokości siewnik?ile Cię wyniósł?

Szerokość 2.5 m 

IMG_20201210_113521.jpg

Dnia 11.01.2021 o 10:16, PRZMAS19821982 napisał:

Gratuluję  wyczekanych i udanych zakopow..... 

Mam podobny siewnik tylko że Agromasz

Duzo cię to kosztowało? 

16605 zł koszt siewnika 2.5 m

IMG_20201208_104425.jpg

Opublikowano (edytowane)

Super bo nowe. Mam nadzieję, że talerzówka przód w ciągniku podnosi, bo jak nie to słabo. Talerzówka musi być ciężka, żeby robić robotę. 

Ja mam do C-360 talerzówkę 1,8m i przód w powietrzu. Ale żadna słoma i susza jej nie straszna,

IMG_20190318_151055-EFFECTS-1664x1248_copy_416x312.jpg

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
1 godzinę temu, ravoj napisał:

Super bo nowe. Mam nadzieję, że talerzówka przód w ciągniku podnosi, bo jak nie to słabo. Talerzówka musi być ciężka, żeby robić robotę. 

Ja mam do C-360 talerzówkę 1,8m i przód w powietrzu. Ale żadna słoma i susza jej nie straszna,

IMG_20190318_151055-EFFECTS-1664x1248_copy_416x312.jpg

Ta która brałem waży nie całe 400 kg . Obecnie czekam jeszcze na dostawę agregatu uprawowego , pługa , mieszalnika i rozsiewacza do nawozu

Opublikowano
rudaziuta napisał:

Zdaje mi się, że w zasadach pandemicznych Poczta pisała, że listonosz powinien Ci wydać za okazaniem dowodu osobistego, wtedy on sam podpisuje taki polecony czy zwrotkę z adnotacją. Telefon na pocztę to teraz nic nie da bo nie przyjdzie do Ciebie indywidualnie listonosz  (chyba, że masz ochotę na nim parę psów powiesić ). Tydzień od awiza powinien przyjść powtórnie. W sumie...ciesz się, że nie chce wydać i jest 'służbistą', mój polecone z agencji z terminem 7 dniowym na poprawki wydał sąsiadowi facetowi, który się szykował na służbowy wyjazd i dodatkowo mu się 'zapomniało', że go za mnie odebrał. A termin leciał...odebrałam go 2 dni przed.

Sprawa wyjasniona w czasie kwarantanny ten polecony czeka na mnie 3 tygodnie ale napisalem upowanienie kuzynowi(oczywiscie z przestrzeganiem zasad KWARANTANNY I REZIMU SANITARNEGO zeby niebylo bo milicja czówa) i czekam do jutra.. A ktos juz cos dostal z pierwszego naboru?!?

• Like 1