Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak czytam rozporządzenie rmg i ten zapis o gruntach które wejdą w skład gospodarstwa jeżeli był na nie składamy wniosek o płatność itd trochę nie jasny. Tu chodzi o jakieś dzierżawy bez umowne, krótkotrwałe? Na takie na które składamy o dopłatę a nie mamy żadnego tytułu prawnego ?

Opublikowano
2 godziny temu, rolniczkaa1 napisał:

Powierzchnia bez umowy 7 ha, umowa taka słowna, jak dobrze rozumiem nie jest brana pod uwagę we wniosku RMG.

We "wniosku" RMG, czyli de facto w jego biznesplanie w roku wyjściowym (w którym składamy wniosek pomocowy) MUSIMY uwzględnić WSZYSTKIE działki które zgłosiliśmy do dopłat bezpośrednich. Z tych powierzchni oraz ew. hodowli wyliczamy SO wyjściową, musi być mniejsza niż 13 tys. EUR.

Mam takie przemyślenia:

--- w roku wyjściowym wszystkie działki umieszcza w BP,

Wszystkie które zostało zgłoszone do dopłat bezpośrednich.

--- działki z umowa słowną wybiera jako umowa krótko terminowa w roku wyjściowym

Nie ma znaczenia, zgłosiła do dopłat - musi uwzględnić w programie RMG. Może ew. nie zgłaszać ich do dopłat ale jak sama widzisz, to idiotyzm co napisałem, bo jest tego kawałek i szkoda $$$ z dopłat.

-- powierzchnie 1,40 ha wybiera jako umowa długoterminowa(powinno przejść?)

Patrz wyżej. Zgłasza do dopłat w danym roku - uwzględnia w RMG.

1 godzinę temu, masa24 napisał:

Problem jest ze stosunkiem własność do dzierżawy. Jak spełnić to  minimum 50:50.

Pozbycie jakiejkolwiek dzierżawy nie wchodzi w grę.

Nie jest problemem ten stosunek 50:50, bo to działa tak że w roku docelowym Agencja uzna tylko do 50% dzierżaw w stosunku do gruntów na własność, co nie znaczy że można mieć więcej dzierżaw. Nie trzeba się niczego pozbywać.

2 godziny temu, many12 napisał:

Kaszalak - wszystko się zgadza tylko ze notariusz za POtwierdzenie zgodności kopi wypisu geodezyjnego zażyczy sobie okrągłą mamonkę a powiatowa klepnie Ci pieczątkę. 

Bez przesady, to jest 6 zł za stronę.

Ponawiasz temat

Sam się bez bicia do tego przyznałem 🤣.

szkoda, że nie dopytałem się w Starostwie co jaki okres wydają orginała wypisu danej działki bo gdy dokonywałem zakupu hektarów to zwrócił mi uwagę, i POsiadał jakieś wątki.

Jeśli twoje grunty - tyle ile razy zapłacisz. Czyjeś grunty to u mnie upoważnienie, ale często marudzą. I nie mają prawa Ci odmówić wykonania od razu kserokopii potwierdzonej zgodnością z oryginałem - to twoje prawo i nie trzeba do Agencji latać.

Jedno w tej wymianie zdań masz rację, że przy zakupie areałów  zawarłeś umowę przedwstępną - tyż istotny dokument w obliczu notariusza.

Mam taki zamiar dopiero zawrzeć. Co ważne, nie musi być ona sporządzona przed notariuszem i wtedy wywołuje lżejsze skutki prawne.

Miałem taki przypadek, że dogadana suma za hektary była jeszcze negocjowana przed biurkiem notariusza.

Nie zazdroszczę sprzedającego... Mój grzecznie czeka bo cena kosmos a kształt działki atrakcyjny jedynie dla mnie - w miedzy z moim polem.

a umowa przedwstępna zakupu obliguje dopcelowo spisania Aktu

Ta spisana przed notariuszem owszem.

• Haha 1
Opublikowano
19 godzin temu, robert55555 napisał:

mam 2,1 ha dzierżawy długoterminowej na 10 i więcej lat,

własność mam niecały 1 ha ale to współwłasnosć wiec tego nie zgłaszam za dużo osób

na okres wyjściowy jakoś przeskoczę

ale docelowy zostaje mi całość na ziemniaki lub słoneczki +300 m2 folii i pozostałe uprawy

rzecz w tym że agencja sama sobie bada 2 lata do tyłu dopłaty a ja mam tylko rok do tyły

ratować moze tylko ta dzierżawa długoterminowa z datą pewną ale bez takich dopłata, a tylko z tego roku

Opublikowano (edytowane)

Czy do bydła zakupionego po 15 maja można wziąć dopłaty na te sztuki jak jest wydłużony termin składania wniosków do 15 czerwca

Edytowane przez TOMASZ098
Opublikowano
7 godzin temu, sony87 napisał:

Przecież wymóg jest aby dopłaty były co najmniej w roku zlozenia wniosku czyli wychodzi na to że powinno wystarczyć 

Dokładnie - kto wymyślił jakieś  tam penetracje regionalnych urzędasów w nasze dopłaty bezPOśrednie dwa latka w historię.

Opublikowano

@TOMASZ098 Wydłużenie terminu składania wniosków o dopłaty bezpośrednie zazwyczaj nie przedłuża terminu dopłaty do krów i bydła. W takim przypadku osoby posiadające krowy bydło powinny złożyć wniosek do standardowego terminu 15 maja. Jeżeli jestem w błędzie to nich mnie koledzy poprawią .

Opublikowano
46 minut temu, agrarmrc napisał:

@TOMASZ098 Wydłużenie terminu składania wniosków o dopłaty bezpośrednie zazwyczaj nie przedłuża terminu dopłaty do krów i bydła. W takim przypadku osoby posiadające krowy bydło powinny złożyć wniosek do standardowego terminu 15 maja. Jeżeli jestem w błędzie to nich mnie koledzy poprawią .

Jesteś w błędzie 

15 mają to data ustalenia wieku zwierząt do dopłat. Sztuki urodzone po 15 mają 2020 nie składamy bo na dzień 15 mają się mile urodziły.

Sztuki kupne można zgłosić tylko jest myk taki że ktoś zgłosił je do dopłat, przetrzymał 30 dni i potem sprzedaje i moze powiedzieć że na nie nie składał. Może oszukac kupującego. Kupujący zgłasza je do dopłat, trzyma 30 dni i nie dostanie za nie kasy plus sankcje(wzaleznosci). Bo kasę dostanie sprzedający(1 dostaje), chyba że sprzedający sprzedał przed 30 dniem przetrzymywania wtedy kasę ma za sztuki kupujący.

Opublikowano
Dnia 13.05.2020 o 05:17, robert55555 napisał:

sprawdzają 2 lata do tyłu każdy grunt z dopłatami, chyba że jest ziemia bez dopłat albo poniżej 0,1 ha wtedy pewna kontrola na miejscu

i tak nie dadzą płatności, a jest się jeszcze w ich systemie na następny wniosek (czasami lepiej wycofać jak za rok ma się wieksze szanse)

"nie dadzą płatności" tj bez odwołania

Chyba że jakaś wyjątkowa sytuacja np. ktoś ma umowy z datą pewną od lat (dzierżawa) albo coś takiego

Tak mówią na informacji, sorry taki mamy klimat

Tym sposobem nie dali mi młodego rolnik i została tylko restrukturyzacja, bo nie mam zapasu punktów i ziemi

Opublikowano

Nie wiem skąd to ifno że 2 lata do tyłu sprawdzają ale jesteś w błędzie. Chcesz teraz składać to liczy się aktualny rok składania do dopłat. Masz pole do manewru więc nie filozofuj tylko składaj 

• Haha 1
Opublikowano

No dziwny gość . Chyba lubi siedzieć i marudzić zamoast brać się do roboty. Może sprawdzają ale tylko pod tym względem ze nie doszło do jakiegoś podziału żeby kasę wyciągnąć . 

Opublikowano

Umowa dzierżawy z osobą prywatną (sąsiad), musi być podpisana przed notariuszem ?

czy wystarczy dwa egzemplarze które można znaleźć w Internecie, dla każdej że stron ?

Opublikowano

w przypadku udokumentowania przychodów trzeba złożyć pit 37 do US i wniosek o zaświadczenie o przychodach?   też tak u was jest? 

Co do zasady rolnicy, zajmujący się jedynie prowadzeniem gospodarstwa rolnego i uzyskujące dochody z tego tytułu nie są zobowiązani do tego, by wykazywać przychód do opodatkowania PIT. Płacą oni wyłącznie podatek rolny, w wysokości zależnej od posiadanego areału oraz składki ubezpieczeniowe KRUS.

Wiec pit 37 na kwote 0 i wtedy US wystawi zaświadczenie? w przypadku rolnika który NIE:

• otrzymuje świadczeń emerytalne i rentowe,
  • prowadził stanowiska z produktami rolnymi lub przetworami z własnego gospodarstwa,
  • był dodatkowo zatrudniony na podstawie umów zlecenie o dzieło, czy też umowy o pracę
  • prowadził działalność gospodarczą niezwiązaną z produkcją rolną,
  • zajmował się prowadzeniem działów specjalnych produkcji rolnej.

Dobrze myślę?

Opublikowano
29 minut temu, Kucyk83 napisał:

Umowa dzierżawy z osobą prywatną (sąsiad), musi być podpisana przed notariuszem ?

czy wystarczy dwa egzemplarze które można znaleźć w Internecie, dla każdej że stron ?

To zależy czy ma być krótkoterminowa czy długoterminowa? Długoterminowa jest uznawana z pewną data(gimna, notariusz co wolisz i ile chcesz za to zapłacić). Umowa krótkoterminowa z niepewna data(np słowna).

Opublikowano

witam a ja mam pytanie odnośnie sprzętu na modernizację, dostałem już pierwsza ratę i miałem w biznesplanie wpisany agregat uprawowo siewny 2.5 m i wałem packera a sprzedawca doradza mi żebyś wziął wał daszkowy czy mogę zmienić wał a jak tak to czy trzeba to zglosic

Opublikowano

Lepiej zadzwon i zapytaj osoby która prowadzi twój wniosek w ARiMR. Powinien zgłosić.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Kucyk83 napisał:

W jakim kontekście w ogóle pytanie?? Bo prawda taka, że ani w wyliczaniu wyjściowej ani docelowej SO na RMG nie trzeba mieć umowy długoterminowej na dzierżawy. Była swojego czasu ostra wymiana zdań na ten temat i kolega @marluk (który czyta chyba rozporządzenie zamiast bawić się smartfonem w WC podczas aktów defekacji 🤣😅😉) udowodnił że jest zapis iż każdy dzierżawiony grunt wlicza się w SO gospodarstwa (czym poprawił mi humor owego dnia).

4 godziny temu, Maro05 napisał:

w przypadku udokumentowania przychodów trzeba złożyć pit 37 do US i wniosek o zaświadczenie o przychodach?   też tak u was jest? 

Co do zasady rolnicy, zajmujący się jedynie prowadzeniem gospodarstwa rolnego i uzyskujące dochody z tego tytułu nie są zobowiązani do tego, by wykazywać przychód do opodatkowania PIT. Płacą oni wyłącznie podatek rolny, w wysokości zależnej od posiadanego areału oraz składki ubezpieczeniowe KRUS.

Wiec pit 37 na kwote 0 i wtedy US wystawi zaświadczenie? w przypadku rolnika który NIE:

• otrzymuje świadczeń emerytalne i rentowe,
  • prowadził stanowiska z produktami rolnymi lub przetworami z własnego gospodarstwa,
  • był dodatkowo zatrudniony na podstawie umów zlecenie o dzieło, czy też umowy o pracę
  • prowadził działalność gospodarczą niezwiązaną z produkcją rolną,
  • zajmował się prowadzeniem działów specjalnych produkcji rolnej.

Dobrze myślę?

Tu wg. mnie następuje tzw. konflikt przepisów. Bo co do zasady, masz rację - rolnik omija US szerokim łukiem i nie ma obowiązku składania zerowego zeznania. Jednak żeby uzyskać zaświadczenie o dochodach lub braku dochodów musi chyba ten PIT-37 za zeszły rok złożyć.

Edytowane przez Kaszlak79
Poprawka.
  • Haha 1
Opublikowano
56 minut temu, Kaszlak79 napisał:

W jakim kontekście w ogóle pytanie?? Bo prawda taka, że ani w wyliczaniu wyjściowej ani docelowej SO na RMG nie trzeba mieć umowy długoterminowej na dzierżawy. Była swojego czasu ostra wymiana zdań na ten temat i kolega @marluk (który czyta chyba rozporządzenie zamiast bawić się smartfonem w WC podczas aktów defekacji 🤣😅😉) udowodnił że jest zapis iż każdy dzierżawiony grunt wlicza się w SO gospodarstwa (czym poprawił mi humor owego dnia).

Ale czy potrzebny jest jakiś dokument potwierdzający zawarcie takiej umowy (nawet krótkoterminowej) ?

Czy wystarczy umowa ustna i po temacie ?

Opublikowano
1 godzinę temu, Kaszlak79 napisał:

Tu wg. mnie następuje tzw. konflikt przepisów. Bo co do zasady, masz rację - rolnik omija US szerokim łukiem i nie ma obowiązku składania zerowego zeznania. Jednak żeby uzyskać zaświadczenie o dochodach lub braku dochodów musi chyba ten PIT-37 za zeszły rok złożyć.

Z tym so to chodzi chyba o ten nieszczęsny zapis o dopłatach który ktoś tam interpretował ze sprawdzają dwa lata w tył, pytałem o to niedawno. W rozporządzeniu jest napisane o umowach z kowr na 7 lat , umowach od osób prywatnych na 7 lat bodajże a de facto w roku wyjściowym  czy docelowym pod uwagę wzięta grunty na które złożymy wniosek o doplate

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Kucyk83 napisał:

Ale czy potrzebny jest jakiś dokument potwierdzający zawarcie takiej umowy (nawet krótkoterminowej) ?

Czy wystarczy umowa ustna i po temacie ?

Zasada jest taka, że dzierżawić grunty można "na gębę" maksymalnie na rok - umowa ustna. I nikt nikomu nie zabroni tej umowy zawierać co roku na nowo na te same grunty. Więc "na gębę" można dzierżawić latami. Umowa "pisana" ma sens jeśli chcesz wydzierżawić na dłużej, w ten sposób się po prostu zabezpieczasz że nikt Ci nie "zabierze" dzierżaw po roku.