Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koleżanka ma dylemat dotyczący RMG.  Swoje pytania kieruje do specjalistów z AF

@freetaxi @many12 @marluk @Kaszlak79 @robert55555

Namawiam swoja koleżankę na wniosek RMG.

Sytuacja u niej wygląda następująco:

We wniosku o płatności ma powierzchnie 9,90 ha

Powierzchnia na własności wynosi  1.50 ha

Powierzchnia na umowę 1,40 ha.

Może mieć umowę na 7 lat i umowa zawarta przez gminę, umowa zawarta w maju 2020 roku.

Powierzchnia bez umowy 7 ha, umowa taka słowna, jak dobrze rozumiem nie jest brana pod uwagę we wniosku RMG.

Mam takie przemyślenia:

--- w roku wyjściowym wszystkie działki umieszcza w BP,

--- działki z umowa słowną wybiera jako umowa krótko terminowa w roku wyjściowym

-- powierzchnie 1,40 ha wybiera jako umowa długoterminowa(powinno przejść?)

Problem jest ze stosunkiem własność do dzierżawy. Jak spełnić to  minimum 50:50.

Pozbycie jakiejkolwiek dzierżawy nie wchodzi w grę.

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Kaszlak79 napisał:

Zmiana BP to jedno a rozpoczęcie jego realizacji to drugie. Mój doradca uznał to za rzecz "świętą" że rozpoczęcie realizacji BP udowodnimy fakturą na trochę paliwa (tak robi pewnie 99% ludzi). Ja mu na to że nie chce mi się po ludzku cokolwiek w obrotowe wpisywać, więc ustaliliśmy że zrobimy to odpisem umowy przedwstępnej zakupu gruntu, choć prawda taka że jak dostanę decyzję pozytywną to mam możliwość zrobienia umowy przeniesienia własności.

Kopię wypisu rejestru gruntów (podobnie jak kopię każdego innego dokumentu), która ma potwierdzoną zgodność z oryginałem ma wydać bez łaski urząd który ten dokument wytworzył, czyli w tym przypadku wydział ewidencji nieruchomości Starostwa. Potwierdzenie jakichkolwiek nie swoich dokumentów przez Powiatowe Biuro ARiMR czy przez jakikolwiek inny organ administracji w Polsce jest po prostu nie zgodne z prawem, co nie znaczy że w przypadku regionalnej Agencji nie działa. Była już o tym burzliwa dyskusja i nie mam zamiaru tutaj znowu nikomu nic wytykać ani rozpoczynać kolejnej g&wnoburzy, ale JEDYNYM sposobem potwierdzenia kopii dokumentów przez kogokolwiek innego niż tego, kto te dokumenty wytworzył jest potwierdzenie tej kopii przez notariusza... Więc osobiście nie polecam takiego potwierdzania.

Kaszalak - wszystko się zgadza tylko ze notariusz za POtwierdzenie zgodności kopi wypisu geodezyjnego zażyczy sobie okrągłą mamonkę a powiatowa klepnie Ci pieczątkę. 

Ponawiasz temat - szkoda, że nie dopytałem się w Starostwie co jaki okres wydają orginała wypisu danej działki bo gdy dokonywałem zakupu hektarów to zwrócił mi uwagę, i POsiadał jakieś wątki.

Jedno w tej wymianie zdań masz rację, że przy zakupie areałów  zawarłeś umowę przedwstępną - tyż istotny dokument w obliczu notariusza. Miałem taki przypadek, że dogadana suma za hektary była jeszcze negocjowana przed biurkiem notariusza. Determinowany POzytywną zmianą w biznesplanie na określoną kwotę musiałem ustąpić sprzedającemu na swoją niekorzyść - ludzie są bezczelni a umowa przedwstępna zakupu obliguje dopcelowo spisania Aktu

Notarialnego bez żadnego picu i włażenia na biurko notariusza przez sprzedającego.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
7 godzin temu, JanKropka napisał:

z tunelami jest inny problem, nie chodzi o rzecz dotyczącą podłoża, po prostu jest konstrukcja i przykrywa uprawę na gruncie

jako pozostałe warzywa pod osłoną

Rzecz w tym, że nie ma żadnych szans aby patrząc nawet literalnie na wymogi rozporządzenia i armir taki tunel fizycznie obejmował 0,1 ha

1)  mało tego większość przypadków jest takich że jest tunel czy folia na np. 100 czy 200 m2 a obok na tej samej działce ewidencyjnej jest inna uprawa, najczęściej jeszcze ta inna osoba zgłaszała od doplaty i już jest z dwóch powodów po restrukturyzacji

nawet jak się odczeka 2 lata z własnymi dopłatami, to agencja i tak nie puści 100 czy 200 m2 tych tuneli, chyba że mówimy o okresie DOCELOWYM, w wyjściowym to praktycznie niemożliwe

2) inna sytuacja to mała działka co ma te 300-500 m2 i tam jest tunel i NIGDY nie było na nie dopłat (bo powierzchnia za mała), powiedzieli mi w agencji że od razy jest kontrola takiego zgłoszenia, a co jeżeli tunel się rozwali bo wiatr, wichura itd?

przecież to strzelanie sobie w kolano na starcie

3)  z młodym rolnikiem, każdy kto decyduje się na ryzyko złożenia wniosku w ciągu tych 24 msc gdzie może startować, nigdy nie złoży przed pozytywnym rozpatrzeniem wniosku, odwołania, sądy - wniosku o dopłaty, bo to strzał w głowę

musi odczekać albo poczekać na nowy nabór

WNIOSEK, jak odpuści sobie młodego rolnika, i będzie chciał przejść na restrukturyzację na otarcie łez, nie będzie miał 2 lat minimum gruntów z dopłatami

😞

** moja sytuacja jest taka że mam umowę na dzierżawę długoterminową od 3 lat do młodego rolnika z datą pewną, ale brak dopłat dopiero w tym roku pierwszy raz w życiu składam wniosek  o dopłaty

i zastanawiam się czy przejdzie to w ogóle.. nie kombinuję, nie mam jakieś umowy jak Filip z konopi, można powiedzieć że jestem "ofiarą" programu młody rolnik i dlaczego mam stracić szansę którą ma każdy bo wymyślili sobie takie kryteria wykluczające się?

Zobacz w jakiej mega nagytwnej sytuacji jest taki rolnik co ma tunele, chce je zgłosić, w tym roku nie dostanę bo muszę odczekać 2 lata z dopłatami, a co jeżeli z tuneli nic nie zostanie po jednej wichurze? poniosłem koszty a g..no będe mieć

i jeszcze straciłem na takim "programie" 😞 

Nie jesteś żadna ofiara tylko kolmbinuhess jak koń pod gore. Pół nie rozumiesz , pół komplikujesz jakaś szklarnia. Na co chceszz składać? Jeżeli na restrukturyzacje przeczytaj rozporządzenie i jest tam wyraźnie napisane ze wniosek o dopłatę może być składany pierwszy raz w roku składania wniosku o RMg np. 

16 minut temu, rolniczkaa1 napisał:

Koleżanka ma dylemat dotyczący RMG.  Swoje pytania kieruje do specjalistów z AF

@freetaxi @many12 @marluk @Kaszlak79 @robert55555

Namawiam swoja koleżankę na wniosek RMG.

Sytuacja u niej wygląda następująco:

We wniosku o płatności ma powierzchnie 9,90 ha

Powierzchnia na własności wynosi  1.50 ha

Powierzchnia na umowę 1,40 ha.

Może mieć umowę na 7 lat i umowa zawarta przez gminę, umowa zawarta w maju 2020 roku.

Powierzchnia bez umowy 7 ha, umowa taka słowna, jak dobrze rozumiem nie jest brana pod uwagę we wniosku RMG.

Mam takie przemyślenia:

--- w roku wyjściowym wszystkie działki umieszcza w BP,

--- działki z umowa słowną wybiera jako umowa krótko terminowa w roku wyjściowym

-- powierzchnie 1,40 ha wybiera jako umowa długoterminowa(powinno przejść?)

Problem jest ze stosunkiem własność do dzierżawy. Jak spełnić to  minimum 50:50.

Pozbycie jakiejkolwiek dzierżawy nie wchodzi w grę.

Do so będzie liczone 1.5 własności i 1.5 dzierżawy . Na tych gruntach proponuje słonecznik 0.8 ha mniej więcej. Wtedy 5 pkt za so, reszte dobijesz pierdolami. Bez powiększenia własności lub dzierżawy z kowr nic nie zrobisz

Opublikowano
8 godzin temu, JanKropka napisał:

z tunelami jest inny problem, nie chodzi o rzecz dotyczącą podłoża, po prostu jest konstrukcja i przykrywa uprawę na gruncie

jako pozostałe warzywa pod osłoną

Rzecz w tym, że nie ma żadnych szans aby patrząc nawet literalnie na wymogi rozporządzenia i armir taki tunel fizycznie obejmował 0,1 ha

1)  mało tego większość przypadków jest takich że jest tunel czy folia na np. 100 czy 200 m2 a obok na tej samej działce ewidencyjnej jest inna uprawa, najczęściej jeszcze ta inna osoba zgłaszała od doplaty i już jest z dwóch powodów po restrukturyzacji

nawet jak się odczeka 2 lata z własnymi dopłatami, to agencja i tak nie puści 100 czy 200 m2 tych tuneli, chyba że mówimy o okresie DOCELOWYM, w wyjściowym to praktycznie niemożliwe

2) inna sytuacja to mała działka co ma te 300-500 m2 i tam jest tunel i NIGDY nie było na nie dopłat (bo powierzchnia za mała), powiedzieli mi w agencji że od razy jest kontrola takiego zgłoszenia, a co jeżeli tunel się rozwali bo wiatr, wichura itd?

przecież to strzelanie sobie w kolano na starcie

3)  z młodym rolnikiem, każdy kto decyduje się na ryzyko złożenia wniosku w ciągu tych 24 msc gdzie może startować, nigdy nie złoży przed pozytywnym rozpatrzeniem wniosku, odwołania, sądy - wniosku o dopłaty, bo to strzał w głowę

musi odczekać albo poczekać na nowy nabór

WNIOSEK, jak odpuści sobie młodego rolnika, i będzie chciał przejść na restrukturyzację na otarcie łez, nie będzie miał 2 lat minimum gruntów z dopłatami

😞

** moja sytuacja jest taka że mam umowę na dzierżawę długoterminową od 3 lat do młodego rolnika z datą pewną, ale brak dopłat dopiero w tym roku pierwszy raz w życiu składam wniosek  o dopłaty

i zastanawiam się czy przejdzie to w ogóle.. nie kombinuję, nie mam jakieś umowy jak Filip z konopi, można powiedzieć że jestem "ofiarą" programu młody rolnik i dlaczego mam stracić szansę którą ma każdy bo wymyślili sobie takie kryteria wykluczające się?

Zobacz w jakiej mega nagytwnej sytuacji jest taki rolnik co ma tunele, chce je zgłosić, w tym roku nie dostanę bo muszę odczekać 2 lata z dopłatami, a co jeżeli z tuneli nic nie zostanie po jednej wichurze? poniosłem koszty a g..no będe mieć

i jeszcze straciłem na takim "programie" 😞 

Może zamiast narzekania i pisania wypracowań napiszesz jaki program cię interesuje, ile ziemi masz na własność ile dzierżawa z kowr , ile dzierżawa długoterminowa i co uprawiasz oprócz tuneli

1 minutę temu, rolniczkaa1 napisał:

W zakładkach  struktura własności wyjściowym i docelowym nie wychodzi 50:50, tylko własności do dzierżaw jest 15:85. Kryterium spełnione.

So ile wychodzi w docelowym ?

Opublikowano

Myśle ze chodzi o to ze so w docelowym jest liczone z 1.5 własności i 1.5 dzierżawy 

nikt nie broni mieć więcej dzierżaw niż własności, tu chodzi o wyliczenia so. Poczytaj paragraf w rozporządzeniu o tym jak tam dokładnie stoi

Opublikowano (edytowane)

Dzięki Panowie

W roku wyjściowym wpisuje umowę długoterminowa i taka sama w roku docelowym

Umowę krótko terminowa w roku wyjściowym a w roku docelowym jako inne.

Wpisuje to w zakładce uprawy.

Dobrze zrozumiałam ?

Edytowane przez rolniczkaa1
Opublikowano
7 minut temu, rolniczkaa1 napisał:

ponad 16 tys , koleżanka ma ok 1 ha cebuli, plus inne warzywa, słonecznika nie potrzebuje. Tylko jak spełnić te 50 :50, bo nie wychodzi.

Zmień na inne w docelowym

Opublikowano

Przykład w roku bazowym

2,00 owies własny 

3,00 pszenżyto dzierżawa długoterminowa. 

Tutaj w roku złożenia wniosku będziesz miała wyliczoną wielkość ekonomiczną z całości gruntów, które masz w dopłatach. 

W roku docelowym będzie to wyglądać tak: 

2,00 owies własny 

2,00 pszenżyto dzierżawa długoterminowa

1,00 pszenżyto „inne”

Z „innych” nie wyliczamy wielkości ekonomicznej a więc własność/dzierżawa będzie 50/50.

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano

Czyli jeśli docelowo mamy np 1 ha własności i 2 ha dzierżawy to rozumiem, ze wielkość liczymy ze swojego plus jednego hekatara dzierżaw? I sami wybieramy uprawy na tym hektarze do wielkości? Dobrze to zrozumiałem?

Opublikowano
13 minut temu, rolniczkaa1 napisał:

Dzięki Panowie

W roku wyjściowym wpisuje umowę długoterminowa i taka sama w roku docelowym

Umowę krótko terminowa w roku wyjściowym a w roku docelowym jako inne.

Wpisuje to w zakładce uprawy.

Dobrze zrozumiałam ?

Tak

Przed chwilą, Sylwekokon napisał:

Czyli jeśli docelowo mamy np 1 ha własności i 2 ha dzierżawy to rozumiem, ze wielkość liczymy ze swojego plus jednego hekatara dzierżaw? I sami wybieramy uprawy na tym hektarze do wielkości? Dobrze to zrozumiałem?

Dokładnie tak, ważne żebyś miał zachowany wahamy stosunek. Nie mam czasów że ktoś nam narzuca co i gdzie mamy uprawiać.

Opublikowano

To zmienia całkowicie postać sprawy. Kilku sąsiadów i znajomych ma ten stosunek większy, to znaczy więcej dzierżaw niż własności. Dopiero dzisiaj jakoś to zrozumiałem. 

• Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, Sylwekokon napisał:

To zmienia całkowicie postać sprawy. Kilku sąsiadów i znajomych ma ten stosunek większy, to znaczy więcej dzierżaw niż własności. Dopiero dzisiaj jakoś to zrozumiałem. 

Umiejętność czytania aktów prawnych że zrozumieniem. Czasami trzeba podać przykład żeby wyjaśnić zawile/niejasne sytuacje.

Dodam że w nowym prowie, to będzie ciekawie. Czekamy na zatwierdzenie.

Opublikowano

Czy jeśli wnioskodawca jest wdowcem , sprawy spadkowe nie są uregulowane to czy może traktować grunt który był jego i małżonki teraz jako własność skoro podpisu żony nie będzie? W roku docelowym musi być już wyprostowane w dokumentach? 

Opublikowano
19 minut temu, sony87 napisał:

Czy jeśli wnioskodawca jest wdowcem , sprawy spadkowe nie są uregulowane to czy może traktować grunt który był jego i małżonki teraz jako własność skoro podpisu żony nie będzie? W roku docelowym musi być już wyprostowane w dokumentach? 

Obowiązuje Akt Własności na osobę składającą wniosek RMG - jeżeli jest to współwłasność małżeńska to wątpię czy przejdzie na etapie  formalnej weryfikacji przy składaniu wniosku.