Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Stan bydła to stan średnioroczny. Ściągnij sobie biznesplan powpisuj cyfry w tabeli z bydłem i samo ci wyliczy. A poza tym dlaczego nie wziąłeś sobie roku 2022 albo 2023 jako docelowy?

Opublikowano
Dnia 22.02.2020 o 22:20, ENDURAK91 napisał:

Maszyny muszą być dobrane do wielkości gospodarstwa jak mgr?

Ja mam kosiarkę 2,5m wpisaną i jak dzwoniła do mnie kobieta z poprawką to mówiła że znalazła w internecie, że jest 2,1m i do tylu ha łąk co mam powinna wystarczyć. Wyszło wkońcu w rozmowie ze ona w sumie niepotrzebnie zadzwoniła i zostawi te 2,5m, luźna gadka i przeszło.

Decyzja 27 stycznia przyszła, 5 lutego wniosek o 1 ratę wysłany i czekam. Ale myślę żeby kupić wcześniej maszyny bo niby mogę za swoje i chyba za tydzień jadę zamówienie składać.

Opublikowano
2 godziny temu, marluk napisał:

Stan bydła to stan średnioroczny. Ściągnij sobie biznesplan powpisuj cyfry w tabeli z bydłem i samo ci wyliczy. A poza tym dlaczego nie wziąłeś sobie roku 2022 albo 2023 jako docelowy?

Doradca robił mi biznesplan 

Opublikowano
4 godziny temu, kadore napisał:

Ja złożyłem wniosek o płatność pierwszej raty 3 lutego i narazie kasy jeszcze nie ma.

Paaaanie, na wypłatę I raty jest 90 dni, a i to czasem się nie wyrabiają... Naprawdę można zadawać pytania czy wymieniać się opiniami, ale to są już sprawy obstrzaskane w tym temacie wzdłuż i wszerz.

Opublikowano (edytowane)

Jakie na ile lat. Oddaj to komuś znajomemu, niech on w tym roku złoży wniosek na Twoje grunty z pszenicą, albo najlepiej oddaj z  hektar tytoniu.  Złóż wniosek RMG

Zarzucą Ci sztuczne warunki to zarzucą, a jak nie, to będziesz opływał w bogactwie funduszy unijnych😅

Edytowane przez ZYLA
  • Haha 1
Opublikowano

Ktoś liczył z tytoniu ile będzie . kalkulator 2017 roku jak było składane na 1 nabór raczej aktualny .

Tytoń podział na region .

fand - reg A - 1848.52

fand - reg - B -2900,43

fand - reg - C - 3364,49

fand - reg - D - 2845,94 

Opublikowano
20 godzin temu, karino25 napisał:

Czytając Wasze informacje nt wniosku i załączników o pierwszą ratę, składanych podpisów,  potwierdzenia podpisów i tak dalej to u mnie nic takiego nie wymagano.

Dziś złożony wniosek, ksero ewidencji, ksero faktury, Pracownik tylko spojrzał na oryginały które miałem ze sobą i nic ani ja ani pracownik ARIMR nie podpisywał (prócz wniosku oczywiście) woj. mazowieckie.

Widocznie docelowo z papirkami stawiłeś się osobiście. W/w fakt był interpretowany w przypadku wysyłania wniosku o I ratę  do Agencji Regionalnej poleconym priorytetem za potwierdzeniem odbioru - wtedy dokumenty potwierdza powiatowa ARiMR  parafując zgodność z oryginałem.

Opublikowano
3 godziny temu, Miran napisał:

W każdym województwie wychodzi inaczej. Mi w Lubelskim wychodzi ponad 13tys. Czy dać komuś w dzierżawe te 3ha pszenicy czy jak to można zrobić?

Najlepiej jeden rok odchoruj i posadz te 2 ha tytoniu zamiast 3. I to będzie twój rok bazowy. Na drugi rok zwiększysz do 3 dalej i będziesz mial spełniony wymóg powiększenia esów. Jak oczywiście przejdzie ci wniosek ale jak dobrze wypełniony to tylko formalność. 

Opublikowano
9 godzin temu, Karol06 napisał:

Trzy tygodnie od wniosku to nic dziwnego że jeszcze pieniędzy nie ma, u mnie jest już prawie miesiąc po terminie wypłaty i cisza

Normalka - stara gwardia z pierwszego naboru czekała ponad 100 dni - osobiście 109.

Opublikowano

Drodzy,

Próbowałem przekopać się przez forum i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.

A mianowicie czy brak gruntów własnych lub brak dzierżawy z ZWRSP dyskwalifikuje z RMG? Czy może brak wymaganego stosunku 50/50 (dzierżawa / własność lub dzierżawa z ZWRSP) sprawia, że do docelowej WEG możemy wliczyć tylko 50% wyjściowej powierzchni upraw?

Opublikowano

ludzie słonecznik na kwiat mnie interesuje. Powiedzcie mi czy muszę mieć jakieś kwity, które będą świadczyć o tym że kwiaty oddaje firmie, która się zajmuje skupem tego. A może wystarczy po prostu zadeklarowanie we wniosku o dopłaty, że na tym polu rośnie słonecznik ma kwiat?

Opublikowano

ludzieeee,ostatnie 500 stron jest o tym waszym słoneczniku,poczytaj,bo co rusz loguje się ktoś na forum i zadaje to samo pytanie  chociaż już setki razy padła odpowiedż

• Like 2
Opublikowano
many12 napisał:

Normalka - stara gwardia z pierwszego naboru czekała ponad 100 dni - osobiście 109.

Nietrzymanie terminów to ogólnie normalka w polskiej administracji. Teoretycznie są zakładane terminy, ale nie dość że nie ma skutecznych narzędzi prawnych żeby organy ich dotrzymywały (co innego petenci) to jeszcze są przepisy które zezwalają przedłużyć termin załatwienia sprawy przez urząd bez podania konkretnej przyczyny.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
marluk napisał:

Nie zgodzę się. Urząd musi podać przyczynę jeśli nie załatwia sprawy w terminie.

Ale ja napisałem "bez podania konkretnej przyczyny". No chyba że dla Ciebie kolego lakoniczne stwierdzenie "ze względu na skomplikowany charakter sprawy" to konkretny powód - gratuluję poczucia humoru 😉. Nadmienię że na ten patent organa administracji w Polsce mogą sobie przedłużyć każdy rodzaj postępowania, który ma zwieńczyć wydanie decyzji.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

To prawda. Ale przecież nikt nie broni ci się z nimi sądzić i wtedy oni muszą wykazać ten skomplikowany charakter sprawy. Wiadomo że w takich sprawach to bez sensu ale formalnie tak to wygląda.

Edytowane przez marluk
Opublikowano (edytowane)

Masz rację. Tylko sądownictwo administracyjne w Polsce działa jak działa i mądrze prawisz że to bez sensu. Uważam że prawo powinno choć trochę ukrócić samowolę i niekompetencję organów naszej administracji. Sam fakt że KPA jest z 1960 roku (tak, ma 60 lat) potwierdza że w naszym kraju urzędy mentalnie tkwią w poprzedniej epoce.

Edytowane przez Kaszlak79
Literówka