Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ENDURAK91 napisał:

Maszyny muszą być dobrane do wielkości gospodarstwa jak mgr?

W teorii tak. W praktyce można na różne sposoby próbować argumentować zakup większych maszyn, niż w tabelach PROW. Dużo zależy od oddziału regionalnego i np. w takim woj. Opolskim podobno trzymają się bardzo tych doborów.

damianXXL napisał:

Ja pobrałem pełną wersje MS OFFICE za friko.😉

Ja też wersję próbną na miesiąc. Niestety powtórzyłem to ostatnio i system uznał że trial minął...

galan99 napisał:

Nie muszą bo zawsze można uzasadnić jakoś maszynę większą rozwojem gospodarstwa tylko nie do przesady .

Dobrze jak byś miał ciągnik adekwatny do maszyn. Albo możesz motywować tym że np. chcesz się zająć czymś innym jeszcze niż rolnictwo i potrzebujesz maszyn którymi szybciej zrobisz w polu.

Opublikowano
55 minut temu, Kaszlak79 napisał:

W teorii tak. W praktyce można na różne sposoby próbować argumentować zakup większych maszyn, niż w tabelach PROW. Dużo zależy od oddziału regionalnego i np. w takim woj. Opolskim podobno trzymają się bardzo tych doborów.

Ja też wersję próbną na miesiąc. Niestety powtórzyłem to ostatnio i system uznał że trial minął...

Dobrze jak byś miał ciągnik adekwatny do maszyn. Albo możesz motywować tym że np. chcesz się zająć czymś innym jeszcze niż rolnictwo i potrzebujesz maszyn którymi szybciej zrobisz w polu.

Chcesz chodź na priv, napiszę ci skąd pobrać MS Office 🙂

Opublikowano
Dnia 19.02.2020 o 09:19, Mała napisał:

Witam, czytam to forum od bardzo dawna i składając wniosek w lipcu 2018, upewniałam się czy dobrze myślę (oczywiście zapoznałam się z rozporządzeniem). Dzięki, że JESTESCIE bo dużo osób korzysta z tych dyskusji. Mam pytanie, ponieważ nie wiem czy czegoś nie pokręciłam. I ratę dostałam pod koniec stycznia 2019 a mój rok docelowy to 2021. Ziemię kupiłam ale uprawy planowałam zrobić wg biznesplanu w 2021 i plan nawozowy również. Wczoraj mój doradca powiedział, że już w tym roku powinnam mieć uprawy na polu, ale sam nie wie jak to jest (prawie nie robił wniosków na restrukturyzacje). Byłam pewna, że jak wiosną 2021 będą uprawy to będzie to zgodne z biznesplanem. Jestem w błędzie? 

Może ktoś mi pomoże...

Opublikowano

Nie wiem czy Ci to pomoże czy nie, ale w moim przypadku jest tak że wniosek składałem w zeszłym roku, rok docelowy mam 2021 i uprawy takie jak mam mieć, mają być na polu właśnie w roku 2021. Nawet na kontroli mi mówili że jeśli rok docelowy to 2021 to dopiero wtedy mam mieć te uprawy na polu oraz wpisane we wniosku obszarowym. Także w błędzie nie jesteś, ale najlepiej jeszcze się upewnij co i jak.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Karol06 napisał:

Nie wiem czy Ci to pomoże czy nie, ale w moim przypadku jest tak że wniosek składałem w zeszłym roku, rok docelowy mam 2021 i uprawy takie jak mam mieć, mają być na polu właśnie w roku 2021. Nawet na kontroli mi mówili że jeśli rok docelowy to 2021 to dopiero wtedy mam mieć te uprawy na polu oraz wpisane we wniosku obszarowym. Także w błędzie nie jesteś, ale najlepiej jeszcze się upewnij co i jak.

Dobrze powiadasz bo z przykładu jak jest pszenica ozima to na jesieni zasiana a uprawy wiosenne na wiosnę drugiego roku docelowego 2021 , podanie do dopłat .

• Like 1
Opublikowano

Dzisiaj przyszła pozytywna decyzja Wielkopolska.

A druga sprawa czy gdzieś mogę sprawdzić biznes plan jakie były założenia bo wniosek wypełniała firma i jakoś przed końcem terminu mi przysłali i ja tylko podpisałem i wysłałem na szybko do poznania i wstyd sie przyznać ale nawe nie wiem zbytnio jakie tam są założenia :D  

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, farmerr96 napisał:

Dzisiaj przyszła pozytywna decyzja Wielkopolska.

A druga sprawa czy gdzieś mogę sprawdzić biznes plan jakie były założenia bo wniosek wypełniała firma i jakoś przed końcem terminu mi przysłali i ja tylko podpisałem i wysłałem na szybko do poznania i wstyd sie przyznać ale nawe nie wiem zbytnio jakie tam są założenia :D  

Powinieneś mieć na płycie dla twojego wglądu bo jedna idzie do arimr czyli 2płyty wypalone.

Opublikowano
9 godzin temu, Mała napisał:

Może ktoś mi pomoże...Witam, czytam to forum od bardzo dawna i składając wniosek w lipcu 2018, upewniałam się czy dobrze myślę (oczywiście zapoznałam się z rozporządzeniem). Dzięki, że JESTESCIE bo dużo osób korzysta z tych dyskusji. Mam pytanie, ponieważ nie wiem czy czegoś nie pokręciłam. I ratę dostałam pod koniec stycznia 2019 a mój rok docelowy to 2021. Ziemię kupiłam ale uprawy planowałam zrobić wg biznesplanu w 2021 i plan nawozowy również. Wczoraj mój doradca powiedział, że już w tym roku powinnam mieć uprawy na polu, ale sam nie wie jak to jest (prawie nie robił wniosków na restrukturyzacje). Byłam pewna, że jak wiosną 2021 będą uprawy to będzie to zgodne z biznesplanem. Jestem w błędzie? 

Co do realizacji biznesplanu wygląda to tak:

Od dnia decyzji przyznania dotacji jest 9 miesięcy na złożenie wniosku o płatność I RATY.

TERAZ jeśli ktoś złożył wniosek o płatność i pieniądze wpłynęły do 15 maja 2019 roku to ma 3 lata na rozliczenie inwestycji i złożenie o płatność II RATY 

i tak 3 lata jest na rozliczenie inwestycji, ale wzrost jaki się założyło trzeba wykonać już w 2021 roku  (zwiększenie ziemi, pogłowia zwierząt, czy też innego typu wzrosty).

Ci co dostali pieniądze po 15 maja, realizują założenia biznesplanu najpóźniej w 2022.

Jest jeszcze możliwość wydłużenia terminu płatności między ratami do 4 lat, tym sposobem, można do maksimum skrócić czas wykonania wzrostu, wymagana zgoda ARiMR. 

Twoim rokiem docelowym jest ROK 2021......rozliczenie max. styczeń 2022 rok

Osobiście wniosek składałem kwiecień 2017........... Decyzja 21.11.2017.........Wpłata na konto 14.03.2018...... Z założeń biznesplanu rozliczam się maksimum do 14.03.2021 rok.

• Like 3
Opublikowano

No nie rozumię tego, dlaczego teraz muszę mieć to w dopłatach skoro mój docelowy to 2021? Jest problem, bo pole mam obsiane, byłam pewna, że w 2021 muszę mieć wszystko na polu, doradca na początku tez tak mi mówił, teraz dopiero wyskoczył, że "chyba" w 2020. Jeśli tak to jutro dzwonię do agencji i w razie czego szybko pisze o przedłużenie...

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, marluk napisał:

Robi się zamieszanie - sorry przed chwilą zrobiłem wgląd do swojego biznesplanu gdzie na pierwszej stronie potwierdzonego przez arimr biznesplanu rokiem wyjściowym jest rok 2017 a docelowym rok 2020. Mała wniosek składałaś w roku 2018 to w biznesplanie jaki masz podany na pierwszej stronie rok docelowy........na pewno 2021.

Opublikowano
43 minuty temu, Mała napisał:

No nie rozumię tego, dlaczego teraz muszę mieć to w dopłatach skoro mój docelowy to 2021? Jest problem, bo pole mam obsiane, byłam pewna, że w 2021 muszę mieć wszystko na polu, doradca na początku tez tak mi mówił, teraz dopiero wyskoczył, że "chyba" w 2020. Jeśli tak to jutro dzwonię do agencji i w razie czego szybko pisze o przedłużenie...

Przeczytaj to o czym pisze @many12

z tym 15 maja.

Opublikowano
8 minut temu, Mała napisał:

Tak, na pierwszej stronie mam podany rok docelowy 2021.

I się tego trzymaj................ W roku 2021 w dopłatach bezpośrednich wpisujesz to co zaplanowane w biznesplanie na ten rok jako docelowy. Pan Mularuk słynie z tego, że zamula temata................ Śpi spokojnie .............bez paniki.

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
Dnia 2.11.2019 o 20:57, galan99 napisał:

To są nieraz trudne sprawy .

Kupiłem pole o numerze działki X  ( orne 68 ary w tym ,  las 17 ary ), ale podałem do dopłat 68 ary i tyle akcje notarialnym na sumę X . Las osobno liczony .

Mógłbyś zapodać w jaki sposób masz to wpisane w akcie notarialnym? Mam taki sam problem.

Opublikowano
20 minut temu, tommy66692 napisał:

Jak tam kiedy spodziewana kasa z naboru czerwcowego może ktoś już dostal?

Kilka postów wyżej jeden z forumowiczów pisał że dostał już I ratę. Czytajcie temat od początku do końca a nie wyrywkowo.

Czytając Wasze informacje nt wniosku i załączników o pierwszą ratę, składanych podpisów,  potwierdzenia podpisów i tak dalej to u mnie nic takiego nie wymagano.

Dziś złożony wniosek, ksero ewidencji, ksero faktury, Pracownik tylko spojrzał na oryginały które miałem ze sobą i nic ani ja ani pracownik ARIMR nie podpisywał (prócz wniosku oczywiście) woj. mazowieckie.

Opublikowano

Sprawdziłem w biznesplanie że rokiem wyjściowym był rok 2019 (w czerwcu składałem wniosek ) muszę z 5 krów zwiększyć do 11 sztuk . Rok docelowy to 2021 jak to możliwe że tak naprawdę nam niecałe 2 lata na to wszystko? Bo decyzja w styczniu w tym roku przyszła . Jak docelowy 2021

To stan bydła będzie liczył się z 1 stycznia czy w momencie kiedy będę składał wniosek o drugą ratę?