Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Panie Fasola, już któryś raz pomagasz w sposób ,, to nie prawda, bzdury itp" po czym kończysz wypowiedź albo dodajesz że w rozporządzeniu tego nie ma. Jak Ktoś pyta to albo pomagaj rzeczowo albo wcale. Doucz się i sam nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Kolego czytaj ze zrozumieniem. Nie wiem jak można jeszcze bardziej rzeczowo pomóc. Dokładnie napisałem co jest źle w jego stwierdzeniach a nie tylko "bzdury". Jeśli nie wierzysz to przeczytaj jeszcze raz. Gdzie wprowadziłem ludzi w błąd? Zacytuj proszę, chętnie sie dowiem i może mi to pomoże w przyszlosci.

43 minuty temu, derek2223 napisał:

Szczerze to moje pytanie wydaje mi się średnio poważne, bo skoro wydali decyzję, a chcę zmieć podstawową rzecz w biznes planie to tak jakby mieli wydać nową decyzję... więc słabe mi się to wydaje ale może ktoś już próbował.

Smiało możesz zmieniać biznesplan po wydaniu decyzji. I tak musisz uzyskać na to zgodę więc warto probować. Nic nie tracisz.

Edytowane przez marluk
  • Like 1
Opublikowano
15 minut temu, derek2223 napisał:

I zmianę robiłeś po otrzymaniu pozytywnej decyzji na hodowlę danieli, tak? 

Jakoś mocno argumentowałeś powód tej zmiany?

Długo czekałeś na rozpatrzenie tych zmian?

Już nie pamiętam czy jakieś argumentacje składałem, bo to Pracownik biura mi to pisał  miałem kilka poprawek, schodziłem z punktów i to razem było z wnioskiem o pierwszą ratę. Nie było żadnej decyzji o zmianach tylko kasa przyszła trochę później niż w rozporządzeniu chyba 218 dni czekałem.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Miałem 20 arów, jeden rok susza potem niska cena a na koniec taką rdzę miałem że nie mogłem poradzić i odpuściłem. Mały areał to nie było szkoda, koszty zwróciły sie pierwszego roku bo cena dochodziła do 10zł

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Ja tego rekordowej roku na skupie sprzedawała najdrożej po 12.50 ale co z tego jak kolejne lata no może poza tym to porażka ale daje im jeszcze szanse ale już bardziej z nastawieniem na detal. Sporo znajomych podnosilo wlasnie malinami truskawkami w gruncie i w tunelu. 

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, thor1984 napisał:

Ja tego rekordowej roku na skupie sprzedawała najdrożej po 12.50 ale co z tego jak kolejne lata no może poza tym to porażka ale daje im jeszcze szanse ale już bardziej z nastawieniem na detal. Sporo znajomych podnosilo wlasnie malinami truskawkami w gruncie i w tunelu. 

To jest problem Polskiego rolnictwa nieszczęsna malina (sprzedawała najdrożej po 12.50) rok wcześniej była po 3 do 4 zł a teraz nie wiadomo ile może być wszystko zależy od pogody . Malina jak by miała cenę stałą na poziomie 6 do 7 zł to wszyscy by zarabiali i nie było szału na malinę ale jak 12 zł to wszyscy dawaj malina , tak jest ze wszystkim jak nie kapusta to ziemniak , cebula i typ . Sami się wyniszczamy cenowo .

• Like 3
Opublikowano
19 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Do wniosku o płatność, o którym mowa w ust. 1, dołącza się: 1) dokument potwierdzający rozpoczęcie realizacji biznesplanu;

Dlaczego nie może tym dokumentem być akt notarialny dot. zakupu gruntów ??

19 godzin temu, GRZES1545 napisał:

2) kopię lub wydruk strony z ewidencji przychodów i rozchodów w gospodarstwie...

Dlaczego tej ewidencji nie mogę zacząć prowadzić np. od dziś ??

To nie są przytyki mądrali, tylko rzeczowe pytania - z tego co przeczytałem w rozporządzeniu i co powiedziano mi wstępnie w lokalnym ODR nie ma przeciwskazań żebym tak zrobił, ale że urzędasy lubią różnie rzeczy prawić to już od dawna wiem...

Opublikowano (edytowane)

Mozesz prowadzić  i od dziś. A do programu liczy się widocznie od dnia otrzymania decyzji jeśli  chodzi o pierwszą ratę,  piszę  tam jasno co jest potrzebne do złożenia wniosku  i z jaką datą zdarzenia powinieneś mieć dokument. Akt notarialny może  być lub umowa przedwstępna. Chodzi Ci tylko o datę zakupu tak? Bo już się gubię co chcesz zrobić.🤔

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Chodzi aż o datę zakupu, bo jestem po prostu w sytuacji gdzie sprzedający nie będzie czekał w nieskończoność na mnie - mieszkam w rejonie gdzie grunty orne wykupują na łeb na szyję rolnicy po 200-300 ha... Gdyby to jeszcze był prywaciarz to bym się z nim jakoś dogadał, a to RSP i wszystko musi być "na oficjalnie" - tzn. nie mogę dać dziś część pieniędzy a przepis wraz z przelewem zrobić za rok.

Opublikowano
1 godzinę temu, Kaszlak79 napisał:

Chodzi aż o datę zakupu, bo jestem po prostu w sytuacji gdzie sprzedający nie będzie czekał w nieskończoność na mnie - mieszkam w rejonie gdzie grunty orne wykupują na łeb na szyję rolnicy po 200-300 ha... Gdyby to jeszcze był prywaciarz to bym się z nim jakoś dogadał, a to RSP i wszystko musi być "na oficjalnie" - tzn. nie mogę dać dziś część pieniędzy a przepis wraz z przelewem zrobić za rok.

kupuje siostra, tato a jak załatwisz papiery to sprzedają Tobie.
Jedynie to na te kilka miechów kredyt musiałbyś ogarnąć.

Opublikowano
37 minut temu, Nikita_Bennet napisał:

kupuje siostra, tato a jak załatwisz papiery to sprzedają Tobie.
Jedynie to na te kilka miechów kredyt musiałbyś ogarnąć.

Za dużo seksu że tak powiem, rodzice na emeryturze, siostry blondynki 😂😅🤣. A tak na poważnie, dokładnie - przypierd&lił by się US a KOWR mógłby. Poza tym 2 razy płacić za przepis...

Jestem po kolejnej lekturze rozporządzenia. I tak... :

§ 15

ust. 2. Decyzję o przyznaniu pomocy wydaje się z zastrzeżeniem dopełnienia przez beneficjenta, w terminie 9 miesięcy od dnia doręczenia tej decyzji, następujących warunków:

1) rozpoczęcia realizacji biznesplanu; - nie jest wskazane czy musi to nastąpić po otrzymaniu decyzji;

2) rozpoczęcia prowadzenia ewidencji przychodów i rozchodów w gospodarstwie, ... najpóźniej w dniu rozpoczęcia realizacji biznesplanu; - w moim przypadku rozpoczęciem realizacji biznesplanu będzie zakup gruntów rolnych.

ust. 4. Uznaje się, że rozpoczęcie realizacji biznesplanu następuje przez dokonanie czynności mającej na celu realizację
określonych w nim działań, w szczególności przez:

...

5) zawarcie umowy, w wyniku której ma nastąpić przeniesienie własności lub posiadania gruntów rolnych. - mój przypadek, bo zakup gruntów rolnych to moje jedynie działanie jakie zamierzam finansować z RMG.

Cytując natomiast poniższy artykuł https://www.agrofakt.pl/restrukturyzacja-malych-gospodarstw-dostepna-w-2020-r/

Restrukturyzacja małych gospodarstw 2020, to przede wszystkim inwestycje w środki trwałe:

• na które musicie przeznaczyć co najmniej 80% całkowitej kwoty pomocy
  • nie możecie ich rozpocząć przed dniem złożenia wniosku o przyznanie pomocy... . - co było już omawiane na łamach tego tematu.

Ostatecznie należy się więc przychylić się do opcji, że można dokonać zakupu środków trwałych (gruntów) po złożeniu wniosku na RMG a przed otrzymaniem decyzji. Rozpoczęcie biznesplanu oraz prowadzenia ewidencji będzie miało miejsce także przed decyzją i na logikę powinno to przejść. Jeśli jest inaczej, proszę o argumenty przeciw.

Opublikowano

A czym innym jest akt notarialny jak nie umową przeniesienia własności czyli zakupu gruntów ??

Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks Cywilny, DZIAŁ III Nabycie i utrata własności, Rozdział  Przeniesienie własności

Art. 155. § 1. Umowa sprzedaży, zamiany, darowizny, przekazania nieruchomości lub inna umowa zobowiązująca do przeniesienia własności rzeczy co do tożsamości oznaczonej przenosi własność na nabywcę, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej albo że strony inaczej postanowiły.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
52 minuty temu, Kaszlak79 napisał:

Za dużo seksu że tak powiem, rodzice na emeryturze, siostry blondynki 😂😅🤣. A tak na poważnie, dokładnie - przypierd&lił by się US a KOWR mógłby. Poza tym 2 razy płacić za przepis...

Jestem po kolejnej lekturze rozporządzenia. I tak... :

§ 15

ust. 2. Decyzję o przyznaniu pomocy wydaje się z zastrzeżeniem dopełnienia przez beneficjenta, w terminie 9 miesięcy od dnia doręczenia tej decyzji, następujących warunków:

1) rozpoczęcia realizacji biznesplanu; - nie jest wskazane czy musi to nastąpić po otrzymaniu decyzji;

2) rozpoczęcia prowadzenia ewidencji przychodów i rozchodów w gospodarstwie, ... najpóźniej w dniu rozpoczęcia realizacji biznesplanu; - w moim przypadku rozpoczęciem realizacji biznesplanu będzie zakup gruntów rolnych.

ust. 4. Uznaje się, że rozpoczęcie realizacji biznesplanu następuje przez dokonanie czynności mającej na celu realizację
określonych w nim działań, w szczególności przez:

...

5) zawarcie umowy, w wyniku której ma nastąpić przeniesienie własności lub posiadania gruntów rolnych. - mój przypadek, bo zakup gruntów rolnych to moje jedynie działanie jakie zamierzam finansować z RMG.

Cytując natomiast poniższy artykuł https://www.agrofakt.pl/restrukturyzacja-malych-gospodarstw-dostepna-w-2020-r/

Restrukturyzacja małych gospodarstw 2020, to przede wszystkim inwestycje w środki trwałe:

• na które musicie przeznaczyć co najmniej 80% całkowitej kwoty pomocy
  • nie możecie ich rozpocząć przed dniem złożenia wniosku o przyznanie pomocy... . - co było już omawiane na łamach tego tematu.

Ostatecznie należy się więc przychylić się do opcji, że można dokonać zakupu środków trwałych (gruntów) po złożeniu wniosku na RMG a przed otrzymaniem decyzji. Rozpoczęcie biznesplanu oraz prowadzenia ewidencji będzie miało miejsce także przed decyzją i na logikę powinno to przejść. Jeśli jest inaczej, proszę o argumenty przeciw.

Kowr się nie wcina w transakcje w najbliższej rodzinie. US już napewno coś od siebie dołoży.

Brat załączal do wniosku o pierwszą ratę umowę wstępna ale do tego chcieli żeby jedną fakturę dosłał najlepiej na nasiona słonecznika ( na tym ma wzrost) i poszło. Ewidencja wg tego co było napisane na decyzji musi być rozpoczęta przed wnioskiem o pierwszą ratę i nie później niż 6 m-cy od decyzji o przyznaniu dotacji. Wcześniej może być prowadzona.

• Like 1
Opublikowano

Nie ma argumentów przeciw. Już zakończ ten temat. Można dzień po zloznoeu wniosku rozpoczynać biznesplan na wiele przed wydaniem decyzji. Potwierdzone bo sam się tym interesowałem i dzwoniłem ale i tak pisze to wprost w rozporządzeniu.

Opublikowano
Dnia 22.01.2020 o 19:17, galan99 napisał:

Teraz można sprzedawać z własnego gospodarstwa warzywa i owoce , można zapisać daną sprzedasz zestawieniem dziennym i nie jest podparta żadnym paragonem ani fv .

Możesz podesłać jak wygląda takie zestawienie? To jest raczej na takie mniejsze ilości czy np sprzedaż cukini przez 40 dni po 500 kg dziennie też by pasowało? 

Opublikowano

Wniosek złożyłem w czerwcu w listopadzie złożyłem poprawki i teraz czekam na decyzje. Dziś dzwoniłem i czeka tylko na podpis dyrektora. Mam w wniosku pług z przedpłóżkami obrotowy bomet leo o szerokości roboczej max 70cm (2x35), chciałbym zamienić na agromasz pom też 2 skiby ale max szerokość 80cm (2x40). Mogę to jeszcze jakoś zmienić czy nie ma sensu się szarpać (agromasz nawet 1000zł tańszy od bometa).

Ps. Do ciągnika ursus c-360.

Opublikowano

3 skibowy waży ponad 750kg i do c-360 jest za duży, wole 3 biegiem jechać głęboko i żeby się ziemia rozsypywała niż wlec 2 ką. Kolego jak zmienić taką maszynę, gdzie się udać? jak to wygląda? Czy przedłuży to wydawanie decyzji?