Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Różnie do tego podchodzą z tego co zauważyłem. Czasami podawałem to co w protokole żywnie zmierzone. Czasami przyjmowało się tolerancję pomiaru. Bodajże obwód x 1,5. A co do oświadczenia to w trakcie kontroli podajesz co miałeś i podpis. To już inspektorzy wiedzą co i jak. 

Opublikowano

@freetaxi

a jeśli zmierzą ze na działce malin jest 40 arów a ja podałem 38 to wielkość ekonomiczną będą liczyć ze swojego pomiaru czy mojego? Jeśli nabór będzie np. w lipcu to i tak wcześniej kontroli nie zrobią jak w sierpniu a wtedy już niektóre uprawy można likwidować.

Opublikowano

Napisałem, że różnie do tego podchodzili. Czasami podawałem w biznesplanie konkretnie zmierzone powierzchnie a czasami można było brać pod uwagę tolerancję. Zależy od województwa. Nie miało to wpływu na przyznanie pomocy więc nie robiłem przeszkód.

Opublikowano
2 godziny temu, maroon napisał:

Na razie nie skreślaj tego pomysłu - jeśli można brać przychód za obecny rok to wystarczy zasiać na części słonecznik na kwiatki i osiągniesz sporą wartość ekonomiczną Nie ma wymogu sprzedaży Pytanie czy liczy się obecny czy ubiegły rok - bo jak ubiegły to pozamiatane

Jak ktoś jest w SMG to niech udowodnią że nie było słonecznika. Nie ma szans.

Opublikowano

W obecnym roku kontrola może to stwierdzić , ale w ubiegłym roku nie ma szans, kontrola nic nie da, chyba że była taka kontrola, więc mogą być zdjecia z takiej kontroli.

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, robert55555 napisał:

Jak ktoś jest w SMG to niech udowodnią że nie było słonecznika. Nie ma szans.

Ale nam z 1  naboru robili kontrolę z 2017 roku co jest na polu zasiane mierzyli , czy się pokrywa co było podane do dopłat i na tym wyliczenia .

Dodam potwierdzali z kontroli że dana uprawa jest , bo do 10 ha nie pisze się rodzaju uprawy .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
Opublikowano

U mnie babka z Poznania zaraz zadzwoniła że oświadczenia nie mogę złożyć zamiast wniosku obszarowego z podanymi zasiewami pomimo że  normalnie miał bym taką możliwość

Opublikowano
2 godziny temu, sobczakkatarzyna napisał:

No własnie cholera wie, jak oni to będą liczyć. Wynikałoby z tego, że przychód z gospodarstwa będzie liczony za ten rok, bo w sumie tamtego nie mają jak zweryfikować. Z kolei będą to chyba musieli zestawić z przychodami z pracy za rok poprzedni. Co trochę nie ma sensu moim zdaniem. 

Przychody z pracy (i nie tylko) na bank z zeszłego roku bo wyraźnie o tym piszą Natomiast z gospodarstwa chyba będą liczyć z tego co będzie w biznesplanie - z tym trzeba się upewnić Wystarczy wówczas dopasować wartość ekonomiczną do przychodów aby się załapać Rudaziuta musi się zdecydować czy chce uprawiać tak jak ma na to ochotę czy musi się dopasować do programu Może to mało logiczne tak mieszać lata ale to byłoby najprostsze i do liczenia i do sprawdzenia - wystarczy wziąć dokumenty z US a wielkość przychodów z biznesplanu Natomiast przychodów za zeszły rok nie mieliby jak sprawdzić i prawdopodobnie dopiero wówczas byłyby różne bajki wypisywane Poszli na łatwiznę  i prostotę i w sumie dobrze bo proste rozwiązania najlepsze

Opublikowano

Nic nie kombinuje, tata miał udar, wróci do zdrowia ale lekarz zapowiada mu rente zdrowotną na jakiś czas . Nic nie kombinuje to jest fakt, kasa na koncie maszyny zamówione. Wypadki losowe czasem tak mają że zaskakują.

Opublikowano
13 minut temu, maroon napisał:

Przychody z pracy (i nie tylko) na bank z zeszłego roku bo wyraźnie o tym piszą Natomiast z gospodarstwa chyba będą liczyć z tego co będzie w biznesplanie - z tym trzeba się upewnić Wystarczy wówczas dopasować wartość ekonomiczną do przychodów aby się załapać Rudaziuta musi się zdecydować czy chce uprawiać tak jak ma na to ochotę czy musi się dopasować do programu Może to mało logiczne tak mieszać lata ale to byłoby najprostsze i do liczenia i do sprawdzenia - wystarczy wziąć dokumenty z US a wielkość przychodów z biznesplanu Natomiast przychodów za zeszły rok nie mieliby jak sprawdzić i prawdopodobnie dopiero wówczas byłyby różne bajki wypisywane Poszli na łatwiznę  i prostotę i w sumie dobrze bo proste rozwiązania najlepsze

Jeśli by tak było to zostanę na szybko kreatorem przychodów no bo co. ;) Tak jak pisałam- na starych zasadach łapie się z wszystkich warunków oprócz krusu a nowe rozporządzenie robi mi bigos w życiowym biznesplanie...

Czyli reasumując te wszustkie info, które mamy do tej pory wystarczy teraz policzyć przychód zusowy za zeszły rok+planowaną wielkość ekonomiczną tegoroczynych zasiewów/nasadzeń i ma być min 25% z rolnictwa.

No cóż, nie planowałam kwiatków w tym roku, troche to bez sensu... ale dobry nawóz zielony będzie :D

Opublikowano

Jak teraz się skontaktuje to powiedzą żeby zwrócić kase, tata po jakimś czasie może wstąpić o rente  chorobową ale nie koniecznie musi ja dostać. Odpowiedź już dostałem we wcześniejszych odpowiedziach za co dziękuję.

Opublikowano

Gustaw, po pierwsze zdrowia dla taty, a po drugie też uważam, że nie masz co zgłaszać, w szczególności, że tata po złożeniu wniosku już nie musi być na krusie czyli albo może być na rencie albo normalnie się zatrudnić. Więc nie ma co sobie dorabiać teraz papierologii, poza tym ma 3lata na spełnienie zobowiązań, zawsze macie rozwiązanie np. przesunąc termin rozliczenia.

• Like 1
Opublikowano
24 minuty temu, rudaziuta napisał:

Jeśli by tak było to zostanę na szybko kreatorem przychodów no bo co. ;) Tak jak pisałam- na starych zasadach łapie się z wszystkich warunków oprócz krusu a nowe rozporządzenie robi mi bigos w życiowym biznesplanie...

Czyli reasumując te wszustkie info, które mamy do tej pory wystarczy teraz policzyć przychód zusowy za zeszły rok+planowaną wielkość ekonomiczną tegoroczynych zasiewów/nasadzeń i ma być min 25% z rolnictwa.

No cóż, nie planowałam kwiatków w tym roku, troche to bez sensu... ale dobry nawóz zielony będzie :D

Z twoich poprzednich postów wywnioskowałem, że nie masz własnych gruntów tylko dzierżawy, a w RMG jest wymóg posiadania odpowiedniego procentu gruntów własnych lub dzierżawy z KOWR w roku docelowym. Także jeśli nie planujesz zakupu ziemi to raczej się nie łapiesz.

Opublikowano

tak zamieszałaś ze wszystkim że ja niedługo zapomnę jak sie nazywam ;-))))

8 minut temu, rudaziuta napisał:

Spostrzegawczyś :D owszem, planuję zakup jednej dzierżawy i jak się uda to też coś spoza biznesplanu. No ale jak sam widzisz ciężko to poskładać..

• Haha 1
Opublikowano

Obliczenie przychodu w gospodarstwie będzie najprawdopodobniej oparte na schemacie liczenia GVA w Modernizacji, czyli rozbudują plan o zakładki związane z ponoszonymi w gospodarstwie kosztami.

Opublikowano
53 minuty temu, rudaziuta napisał:

Czytam wasze posty i cos tu nie gra.  Na poczatku pisaliscie ze te min 25 % ma byc z hektarow przeliczeniowych czyli ilosc ha razy 3400 a teraz piszesz juz o wartosci ekonomicznej uprawy czy slonecznika.  To z czego wkoncu te 25 % ma byc liczone?  Jesli pierwszy raz bede skladal papiery o doplaty bo wczesniej dzierzawilem grunty mam szanse sie zalapac?  Rowniez jestem na zusie. 

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, piotrkrk25 napisał:

Obliczenie przychodu w gospodarstwie będzie najprawdopodobniej oparte na schemacie liczenia GVA w Modernizacji, czyli rozbudują plan o zakładki związane z ponoszonymi w gospodarstwie kosztami.

Przychód to przychód - w tym przypadku nikogo nie obchodzą koszty

19 minut temu, knoro93 napisał:

Czytam wasze posty i cos tu nie gra.  Na poczatku pisaliscie ze te min 25 % ma byc z hektarow przeliczeniowych czyli ilosc ha razy 3400 a teraz piszesz juz o wartosci ekonomicznej uprawy czy slonecznika.  To z czego wkoncu te 25 % ma byc liczone?  Jesli pierwszy raz bede skladal papiery o doplaty bo wczesniej dzierzawilem grunty mam szanse sie zalapac?  Rowniez jestem na zusie. 

W rozporządzeniu jest mowa o dwóch możliwych przypadkach W pierwszym liczymy DOCHÓD spoza gospodarstwa i DOCHÓD z gospodarstwa Aby wyliczyć DOCHÓD z gospodarstwa mnoży się liczbę ha przez stawkę GUS i dodaje dochód z działów specjalnych To wszystko za zeszły rok W drugim przypadku liczymy PRZYCHÓD spoza gospodarstwa i PRZYCHÓD z gospodarstwa  Wówczas bierzemy pod uwagę wartość ekonomiczną z upraw prawdopodobnie tą którą liczymy w biznesplanie czyli z obecnego roku a PRZYCHÓD spoza gosp ma być za zeszły rok

Edytowane przez maroon
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy dobrze rozumiem.

Mam 2 ha przeliczeniowego, to może razy 3400, co daje 6800.

Z zusu mam 30000zl. To muszę zasiać ok 0.10 ha slonecznika żeby mieć 10000 , czyli min 25% z ziemi. Wtedy zalapie się na RMG.

Brakującą różnice do 25% nadrabiam uprawa np słonecznikiem.

Przykład dałam obrazowy. Nie trzeba liczyć na kalkulatorze.

Edytowane przez rolniczkaa1