Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, gustaww napisał:

Sporo maszyn jak za te 60 tyś. Mi starczyło tylko na siewnik i talerzówkę.

to czemu że tylko starczyło na 2 maszyny a to kasa tylko troszkę zachodu , jak potrzeba więcej maszyn kupić za swoje w czym problem .

Opublikowano

Siewnik, agregat, gruber agromaszu, opryskiwacz tadlen, rozsiewacz compact pom Augustów. Wycena na prawie 60 tys, myślę że nie będzie potrzeba dokładać za dużo. 

Jak maszyny zachodnie to i ceny sporo wyższe

Opublikowano

Powiedzcie mi w którym roku można wystąpić i wypłatę drugiej transzy?

jestem z 1 naboru, sprzęty pokupowane, szkolenia zrobione, zakładany plan wykonany...

Gdzieś wcześniej czytałem że po 3 latach możemy dopiero uzyskać druga transze

Opublikowano
5 minut temu, wsbil napisał:

jestem z 1 naboru, sprzęty pokupowane, szkolenia zrobione, zakładany plan wykonany...

Po 3 latach, to najpóźniej musisz mieć zrealizowany biznesplan. A jeśli zrealizujesz go wcześniej, to możesz się wcześniej starać o drugą ratę, nawet w tym samym roku, w którym dostałeś pierwszą. 

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, gustaww napisał:

Siewnik unia 2,5m i talerzówka 2,5m grano system 52tyś zł

Gustaw to jakoś bogato wyposażone muszą być te sprzęty że 52tyś kosztują, siewnik rozumiem na redlicach talerzowych?

1 godzinę temu, wsbil napisał:

Tak jak Katarzyna pisze, jeśli spełniłeś to co napisałeś w BP możesz jutro składać wniosek o drugą ratę.

Opublikowano

Tak prawdę powiedziawszy to na małe gospodarstwo 10-15 ha nawet nowych maszyn się nie opłaca kupować,przecież nikt mi nie powie ze siewnik z agregatem za 35-40 tyś to inwestycja która sie zwraca na takim areale.Gdyby tylko tak się do tego podchodziło to np. u mnie siew z agregatem kosztuje w granicach 110/ha więc po co by był siewnik,agregat i traktor który to podniesie i uciągnie,jak raz do roku zapłaciło by się 1,5 tyś zł i po problemie

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@kopin dobrze piszesz. Jak nie masz zamiaru rozwijać gospodarki to szkoda cokolwiek kupować. W moich stronach tacy mali najmują do orki i siewu, to i jak ktoś chce i z ceną nie przesadza, ma u kogo zarobić. 

Na dzień dzisiejszy zasiane mam z bracholem 20 ha i pewnie na jesień urośnie o kolejne 5-8 ha

Większość maszyn i tak kupiłbym prędzej czy później, więc jest okazja, a pole i tak obrabiam

Edytowane przez Buszmen11
  • Like 1
Opublikowano

U mnie gościu za premie kupił zwijarkę ,a tak właściwie ma 8 ha czyli zwija jakieś 100-120 bali,na usługi nie jedzie  więc zwróci mu się koszt zakupu za jakieś 40 lat ;-)))

Opublikowano

Siewnik w najlepszej wersji łącznie z najlepszym dostępnym do tego modelu komputerem. Jeśli ktoś nie chce rozwijać gospodarstwa to bez sensu nawet brać te 60 koła i się wiązać. U mnie siew z agregatem aktywnym to koszt 180- 200zł.  Co do zwijarki, potrzebował  więc wykorzystał program a to czy się zwróci czy nie to nie ma większego znaczenia,  nie chodzi i się nie prosi o prasowanie.

Opublikowano
9 godzin temu, gustaww napisał:

Co do zwijarki, potrzebował  więc wykorzystał program a to czy się zwróci czy nie to nie ma większego znaczenia....

I to jest właśnie urok tych wszystkich biurokratycznych programów - zero ekonomicznego sensu - tylko zysk dla producenta i dilera 

Opublikowano (edytowane)

Zależy jak się na to spojrzy, jak ktoś ma w planie się rozwijać to nawet te 60 tys zł to duża pomoc.

- mieliśmy starego poznaniaka na skrzyni recznej, teraz nowy meprozet, ustawienie pod poplony zajmuje 5 min, dokładny, duża skrzynia i pomost

- rozrzutnik trzeba było pożyczać, teraz jest własny i upraszcza to robote

- przyczepą była bez wywrotu, bez papierów. Teraz w żniwa rozładunek to przyjemność i na spokojnie można jechać z plonami do skupu.

IMG_20180625_152914.jpg

IMG_20180625_152908.jpg

Edytowane przez wsbil
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

Nikt nie mówi że to mała pomoc - ale nikt też nie powie że małe gospodarstwo i nowe maszyny to jest ekonomicznie uzasadniony pomysł Przynajmniej w większości przypadków bardziej sensowny jest zakup używanych sprzętów Gdyby było inaczej to ludzie inwestowaliby ze swoich pieniędzy w nowe sprzęty a nikt rozsądny się na to nie porywa Jak ktoś wcześniej napisał - jest ten program to się korzysta ale ekonomicznego sensu to nie ma Dlatego ja akurat składam na zakup ziemi - a czy dadzą to się zobaczy - przynajmniej mnie nie boli kieszeń że pośrednicy sobie zawyżają ceny a maszyny będą co rok stać i się starzeć bo na małym areale to się nie napracują

Edytowane przez maroon
Opublikowano

Bzdury opowiadasz, mówisz o ekonomi,  po to jest ten program żeby właśnie mniejsze gospodarstwa poprawiły swoją sytuację, jak dla mnie to nieekonomiczne jest nie skorzystać z tego programu. Co do nowych maszyn to pomyśl ile dajesz pracy Polakom jeśli zamawiasz Polskie maszyny. Kto może to niech korzysta a czy dobrze tą kasę wykorzysta to sprawa indywidualna jak źle zaplanuje działania w gospodarstwie to będzie miał problem, Ja jestem tego zdania że mniejsze rodzinne i  gospodarstwa powinny być bardziej wspierane różnymi programami, bo tam produkuję się dobrą zdrowszą żywność  niż  w olbrzymich farmach.

• Like 2
Opublikowano

Nie bzdury tylko szczera prawda Program jest w założeniu skierowany do małych gospodarstw I jak ktoś już wyżej pisał - jaki jest sens kupować nowy siewnik za 20-30 tys zł skoro za 1,5-2 tys zł rocznie można zapłacić za usługę i mieć w tej cenie dodatkowo paliwo, pracownika, traktor i zero zł za zużycie tegoż siewnika i traktora? Nie krytykuję nikogo kto z tego korzysta tylko sam fakt ze biurokracja zmusza do nieracjonalnych zachowań W tym programie powinno być dopuszczalne aby kupować sprzęt używany choćby do 5 lat Byłoby to o wiele sensowniejsze A co do kasy która trafia do tych polskich  fabryk to sobie zobacz jak zachowują się dilerzy którzy po jakimkolwiek naborze podnoszą sobie ceny bo wiedzą ze rolnicy mają kasę to trzeba z nich wydrzeć ile się da

• Like 1
Opublikowano

I to właśnie wygląda na rozsądne inwestycje z tego programu - sprzęt będzie wykorzystywany cały czas podobnie jak wyremontowana stodoła I pieniądz w to zainwestowany cały czas będzie przynosił jakiś zysk a nie stał na dworze i rdzewiał

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@maroon zgadzam się z tobą 

na moje 12 hektarów nie ma żadnego sensu kupować ani traktora albo jakieś maszyny można kupić używaną maszynę za dobre pieniądze i bardzo dobrym stanie np przyczepę nowa 30 tyś używana 10 tyś 

jeszcze jakbym miał te 12 hektarów ale np 3 klasa ziemi a u mnie jest sama 6 i górki to wole sobie kupić zboże i mieć święty spokój i nic mnie nie interesuje że wymarznie opryski itd 

robię porodówkę na rusztach wszystko chce przerobić na ruszta i wtedy odpada kupno prasy a słomę można sprzedać albo spowrotem do ziemi 

Edytowane przez paweł98
  • Like 1
Opublikowano
Dnia 14.10.2018 o 21:22, sobczakkatarzyna napisał:

W grę wchodzą tylko nowe maszyny. Najpierw dają 48 tysięcy, a jak już zrealizujesz biznesplan, to wtedy pozostałe 12 tys. To są podstawowe informacje, które bez problemu znajdziesz na stronie Agencji, więc odsyłam tam: http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-63-pomoc-na-rozpoczecie-dzialalnosci-gospodarczej-na-rzecz-rozwoju-malych-gospodarstw.html

o tym wiem bo wziąłem już 48 chodzi mi o modernizację

Opublikowano

Koledzy jaka ekonomia jest na małej gospodarce.? Jak nie dorobisz to na życie nie starcza. Dzisiaj nie ma możliwości skoczyć z 15 ha na 50 w ciągu roku. Na 5-6 klasie warzyw nie posiejesz, żeby zarobić na tym.

Opublikowano
Dnia 21.10.2018 o 20:13, Lokoloko napisał:

Ja 12 pkt i tak samo narazie nic

Ja również 14 pkt i bez odzewu.Ale ostatnio będąc na targach rozmiawiałem z kolesiem z agencji i powiedział że są zajęci pierwszą turą ale najpóźniej w pierwszych dniach listopada powinny zostać wysłane pisma. Tak mi powiedział ile w tym prawdy zobaczymy.

Opublikowano

Jakby było można używane maszyny to było by jak z nisko towarówką kiedyś, połowa rolników pisała by umowy fikcyjne, kasa szła by na bzdety albo nowe samochody, a gospodarka niewiele by  odczula RMG,ale co my poradzimy, jest jak jest, kto ma skorzystać to skorzysta reszta jak nie rozwinie się to się zwinie i tyle po RMG zostanie za kilka lat. Ale i tak fajnie jest poczytać jak chociaż część rolników bardzo mądrze wydaję tą kasę jak np. Paweł98 :)

• Like 1