Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

panowie pomocy chcę zrobić wniosek z tym co ma go robić rozmawiałem 3 minuty mam dostarczyć papiery mam udział na działce w obszarówce mam zamiane działek i nie wiem co można zrobić przy budynkach gospodarczych doradzcie coś

Opublikowano
4 godziny temu, Lasek33 napisał:

panowie pomocy chcę zrobić wniosek z tym co ma go robić rozmawiałem 3 minuty mam dostarczyć papiery mam udział na działce w obszarówce mam zamiane działek i nie wiem co można zrobić przy budynkach gospodarczych doradzcie coś

Przy budynkach gospodarczych? nie kumam...udział raczej możesz mieć ale skoro szukasz pomysłu na wydanie premii to może np. wykup udział i będziesz miał po problemie? :) jeśli chodzi o zamianę działek zapytaj w arimrze ale moim zdaniem w biznesplanie po prostu zaznaczasz swoją tymczasową w okresie wyjściowym a w docelowym już nie, tylko tą zamienioną...jeśli dobrze zrozumiałam o co Ci chodzi :) 

a tak w ogóle to jeśli ktoś, komu chcesz dać dobre pieniądze za ten wniosek nie ma na Ciebie czasu... to może póki i tak nie wiesz co chcesz tam z tą swoją ziemią zrobić to poszukaj kogoś innego ;)

Opublikowano

Radziuta minimum 3 lata musisz utrzymać podwyższoną wartość ekonomiczną a maksymalnie 2 lata na wydanie 1 raty premii, wiem bo wniosek złożyłem dziś i wszelkie sprawy mam wyjaśnione czarno na białym.

Opublikowano

Czyżby była zmiana ? Kilka miesięcy temu otrzymałem informację , że jest 3 lata na realizację biznesplanu ( max) , czyli podniesienie  do zamierzonego  wzrostu wartości ekonomicznej gospodarstwa , i należy ten poziom utrzymać przez kolejne 5 lat.

Opublikowano

Cały program trwa 5 lat od momentu dostania pieniędzy na konto ( I raty), w 3 roku musisz wykazać wzrost wartości ekonomicznej do założeń biznesplanu i składasz wniosek o płatność II raty lecz nie później niż 3 lata od dostania I raty. 

Opublikowano
7 godzin temu, gustaww napisał:

Cały program trwa 5 lat od momentu dostania pieniędzy na konto ( I raty), w 3 roku musisz wykazać wzrost wartości ekonomicznej do założeń biznesplanu i składasz wniosek o płatność II raty lecz nie później niż 3 lata od dostania I raty. 

2 minuty temu, gustaww napisał:

Zapraszam do lektury na stronie ARiMR

Może się coś zmieniło, ale jak sam napisałeś. "w 3 roku musisz wykazać wzrost..." 

Tylko można zrobić to na dobrą sprawę ostatniego dnia trzeciego roku. Tego dnia składając wniosek o drugą ratę. Czyli ile jest na realizację? 

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, gustaww napisał:

Radziuta minimum 3 lata musisz utrzymać podwyższoną wartość ekonomiczną a maksymalnie 2 lata na wydanie 1 raty premii, wiem bo wniosek złożyłem dziś i wszelkie sprawy mam wyjaśnione czarno na białym.

No nie zgadzam się :D

Te 3lata to jest MAX, w którym musisz się wyrobić z realizacją biznesplanu (czyli wydaniem 1transzy na to co sobie zaplanowałeś 'utrzymywać') i złożeniem wniosku na 2transzę. Ale max nie oznacza, że nie możesz zrealizować założeń w rok albo dwa..

• Like 1
Opublikowano

Tak zgadza się możesz zrealizować biznesplan od razu po złożeniu wniosku i wziąć I i II ratę praktyczne od razu, a najpóźniej w 3 roku musisz wykazać wzrost ekonomiczny, z tym 2 lata na wydanie I raty to popłynąłem.....  bo w momencie wykazania wzrostu musisz mieć wydane 48 tyś. Ja to tak rozumiem.

Opublikowano
3 minuty temu, gustaww napisał:

Tak zgadza się możesz zrealizować biznesplan od razu po złożeniu wniosku i wziąć I i II ratę praktyczne od razu, a najpóźniej w 3 roku musisz wykazać wzrost ekonomiczny, z tym 2 lata na wydanie I raty to popłynąłem.....  bo w momencie wykazania wzrostu musisz mieć wydane 48 tyś. Ja to tak rozumiem.

Ty kochany musisz mieć wydane min 60tysięcy przy składaniu wniosku o drugą ratę. Te 12tys musisz wziąć ze swoich na zamknięcie biznesplanu -dopiero wtedy Ci zwrócą.

Etapy są trzy.

Dostajesz pierwszą ratę(na wniosek) wydajesz na te założenia, podnosisz wielkość ekonom. Jak już wszystko zrobisz, na polu rośnie, masz fakturki, szkolenia i inne takie i czujesz sie na siłach zamknąć temat to składasz wniosek o 2rate. Oni przychodzą, sprawdzają czy wszystko masz porobione (albo wierzą na słowo z oświadczeń, które składasz przy wniosku o 2ratę) i dostajesz resztę pieniędzy. A czy to będzie w pierwszym czy trzecim roku zależy tylko od Ciebie. Maksymalnie 3lata mogą Tobą szargać wątpliwości, ale ogólny czas trwania to 5lat od pierwszej raty więc proporcjonalnie sobie odmierzasz czas.

• Like 1
Opublikowano

Z pierwszym się nie zgadzam, musisz wydać 48 tyś. reszta to środki obrotowe i wydajesz w dowolny sposób, mogą być to faktury za paliwo, nawozy, nasiona i możesz je zbierać już po złożeniu wniosku więc teoretycznie masz na to 3 lata ( tak będzie w moim przypadku).  Myślę że 12 tyś zł  to faktur nazbieram w rok bez kombinacji. 

Nie będę się upierał, dziś jadę do doradcy więc dopytam o tą kwestię bo być może jest tak jak napisałeś ale mówił że rozliczamy w roku docelowym 48 tyś.  a reszta ma mieć udokumentowane  wydanie pieniędzy.

Opublikowano
5 minut temu, gustaww napisał:

Z pierwszym się nie zgadzam, musisz wydać 48 tyś. reszta to środki obrotowe i wydajesz w dowolny sposób, mogą być to faktury za paliwo, nawozy, nasiona i możesz je zbierać już po złożeniu wniosku więc teoretycznie masz na to 3 lata ( tak będzie w moim przypadku).  Myślę że 12 tyś zł  to faktur nazbieram w rok bez kombinacji. 

Nie będę się upierał, dziś jadę do doradcy więc dopytam o tą kwestię bo być może jest tak jak napisałeś ale mówił że rozliczamy w roku docelowym 48 tyś.  a reszta ma mieć udokumentowane  wydanie pieniędzy.

NapisałAŚ :P

Biznesplan jest na 60tys- zeby zamknąć biznesplan musisz wydać 60 tys. (Minimum). Dopiero potem dostajesz 12tys zwrotu. 

Albo ja głupia albo ci doradcy o kant tyłka potłuc.

Nie wierz w każde słowo tym doradcom, przeczytaj sobie rozporządzenie i ten wątek na forum. I przede wszystkim zrób podejście do biznesplanu też samodzielnie żeby Cię ten doradca na jakąś minę nie władował.

• Like 1
Opublikowano

Troszkę się pogubiles kolego. Ruda dobrze Ci pisze. Przed złożeniem wniosku o 2 ratę (najpóźniej ostatniego dnia trzeciego roku)  trzeba się rozliczyć z biznesplanu. Czyli spełnić jego założenia (wzrost wielkości ekonomicznej, zakupy środków trwałych oraz zakupy środków obrotowych). 

• Like 1
Opublikowano

Przepraszam Rudaziuta ;p

Skoro tak piszecie to pewnie tak jest, nie wiedziałem że trzeba też wydać kasę na środki obrotowe. Dla mnie to nie będzie problem bo i tak się kupuje paliwo, nawozy, nasiona. Spokojnie się uzbiera. 

Opublikowano
1 godzinę temu, gustaww napisał:

Przepraszam Rudaziuta ;p

Skoro tak piszecie to pewnie tak jest, nie wiedziałem że trzeba też wydać kasę na środki obrotowe. Dla mnie to nie będzie problem bo i tak się kupuje paliwo, nawozy, nasiona. Spokojnie się uzbiera. 

Spokoluz :)

Ponadto, nie musisz miec nawet środków obrotowych (tu mnie koledzy utwierdzili w tym) więc jakbyś chciał wszystko włożyć w maszyny, wieloletnie nasadzenia albo sprzęt lub ziemię to faktur za paliwo i inne takie nie musisz rozliczać.

Opublikowano
Mam jeszcze jedno pytanie. Do kalkulatora SO nalezy podac Stan srednioroczny bydla za 2017 rok. Na jakiej podstawie jest to wyliczane? Czy jest to stan zwierząt na dzien 31.12.2017 czy jakos inaczej?
Opublikowano

Ja musiałem podać stan zwierząt na 01.01.2018r. Idziesz do agencji i mówisz że chcesz stan zwierząt na 01.01.2018 i Ci drukują. Tak było u mnie.  Średnioroczny stan zwierząt chyba jest brany pod uwagę w roku docelowym.

Opublikowano
Rozumiem. Na 1.01.2018 posiadalem 7 krow. 3 mamki oraz 4 mleczne. Jako, ze w roku docelowym chcialbym miec 6 krow mlecznych, bez mamek to przeszloby? Bo jednak sztuk ogolnie bedzie mniej, ale za to wynik so wyzszy. Czy musialbym miec tyle samo sztuk i wiecej co w roku docelowym?
Opublikowano

a jeszcze jedno pytanie - co w momencie, kiedy w trakcie biznesplanu przytrafi się okazja kupić za swoje ziemię/maszynę używaną czy nawet nową ale 'poza' restrukturyzacją - trzeba wszystkie te dodatkowe inwestycje uwzględniać jako 'zmianę' w biznesplanie?