Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Dawidos01 napisał:

Koledzy jestem zadowolony mam kase ale sie ciesze masakra tyle czekania tyle nerwow :DxD

Cieszymy się razem z Tobą.

2 godziny temu, rd3 napisał:

jeżeli chodzi o drzewka świąteczne to przeszło bez problemu 

Skąd bierzesz drzewka, ze szkółki leśnej?.................. i w jakiej cenie? - ciekawi mnie to bo już zasadziłem 3 ha junijnego lasu/

Opublikowano
13 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Katarzyna właśnie jeśli chodzi o sianie i sadzenie to ja też nie jestem pewny, ale w BP w roku docelowym mam napisane ile czego mam siać, i jeśli chcę w tym roku złożyć wniosek to muszę raczej mieć takie zasiewy i powierzchnie jak w BP podałem.

Chodziło mi bardziej o to, że co sobie wymyslimy w bp to nasza sprawa (warunekiem jest osiągnięcie wymaganego wzrostu ekon.), a najpóźniej w 3 roku musimy to zrealizować i wtedy to już nie wszystko jedni tylko to co zapisaliśmy w bp, chyba, że były zmiany.

3 godziny temu, Dawidos01 napisał:

Koledzy jestem zadowolony mam kase ale sie ciesze masakra tyle czekania tyle nerwow :DxD

A koleżanki ??? ;-) gratulacje. Co kupujesz?

7 godzin temu, rolnik29 napisał:

Dziękuje serdecznie za wszystkie odpowiedzi - dużo nowych danych.

Pojawiła się też informacja, że jeśli beneficjent nie wywiąże się z realizacji biznesplanu to nie musi oddawać dotacji, a jedynie nie dostanie II raty (12 tys zł) - czy można to rozumieć w ten sposób, że np. z jakiegoś powodu nie udało mi się założyć plantacji, w związku z tym nie osiągnęłam wartości ekonomicznej powyżej 10 tys euro i co - na tym koniec? Bez konsekwencji? - pytam nie dlatego,  że mam taki plan, lecz wole wiedzieć (wtedy będzie można spać spokojniej;)

I drugie pytanie co do możliwości korygowania biznesplanu. Zakładam, że wpisuje sobie sporządzenie i stosowanie planu nawozowego, aby zyskać 2 pkt. a później mam jeszcze czas po otrzymaniu decyzji o dofinansowaniu na skorygowanie biznesplanu o usunięcie tej pozycji? Zachowując min. punktowe np. z 13 do 11 pkt. Czy po otrzymaniu decyzji juz nie ma na to czasu?

Bp można korygować po otrzymaniu decyzji o przyznaniu dofinansowania i w trakcie jego realizacji. Osoba, która wypełniała mi wniosek mówiła, że najlepiej po otrzymaniu pierwszej raty wprowadzać zmiany. Co do zwrotu dofinansowania to trzeba prześledzić rozporządzenie, wydaje mi się, że tam pod koniec coś było o zwrotach w przypadku niezrealizowania bp.

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, Dawidos01 napisał:

NOOO to w końcu i Tobie mogę złożyć gratulacje;-).Ale przeczołgali Cię strasznie,no ale już po wszystkim teraz możesz zacząć inwestować;-0

Opublikowano
3 godziny temu, many12 napisał:

Cieszymy się razem z Tobą.

Skąd bierzesz drzewka, ze szkółki leśnej?.................. i w jakiej cenie? - ciekawi mnie to bo już zasadziłem 3 ha junijnego lasu/

tak drzewka za szkółki leśnej

a ceny 3 letnie jadła kaukaska 1,59 zł , świerk srebrzysty 1,19 zł, i świerk pospolity 0,99

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, many12 napisał:

Do rolnika 29 - szkoda, ze nie zgłasza się z informacją beneficjent przerabiający drzewka  świateczne:  sosna,  modrzew, swierk zwykły i inny bo sam jestem ciekaw czy to przeszło. Osobiscie  radził bym Ci zmianę produkcji roślinnej na zwierzęcą i POsadził hektar marchwii.

A co do pierwszego  punktu pytania:

Aktualnie w projekcie RMG  w przypadku niewywiązania się z założeń bp. Beneficjent nie otrzyma II raty pomocy oraz zobowiązany jest do zwrotu całość lub część wypłaconej mu  I raty. ..............................Obecnie proponuje się aby w przypadku działań zadeklarowanych w bp tz.  – udziału zbóż w strukturze zasiewów, -  przygotowanie i stosowanie planu nawozowego,  - udział w szkoleniach,  - korzystania z usług doradczych,  - działania w zakresie innowacyjności,  - udziału w grupie producentów rolnych,  - przygotowania do sprzedaży produktów w gospodarstwie rolnym, -  przetwarzania produktów,  - uczestnictwo w unijnym lub krajowym systemie jakości  -................................. proponuje się ograniczyć sankcje wyłącznie do odmowy wypłaty II raty pomocy. Jest to zmiana uwidoczniona w Rozporzadzeniu  MR w paragrafie 1 punkt 15.

Tak dla jasności za udzielone informacje stawiamy lajki, albo nie pytaj - "nic za darmo młody"............!!!

Udzielasz informacji tylko dla lajków?? Myślałam, że jesteśmy tutaj by sobie wzajemnie BEZINTERESOWNIE pomagać.... :-\

8 godzin temu, benio1967 napisał:

mam już maszyny na podwórku,cena jak ustaliśmy-firma bardzo solidna.

Pochwal się Benio :-) i jeśli mogę spytać to skąd maszyny?

Edytowane przez KasiaLub
,,,
  • Like 3
Opublikowano
14 godzin temu, Dawidos01 napisał:

Gratulacje! Naczekałeś się ale pomyśl-było warto-ciężko byłoby odłożyć takie pieniądze.😃

Opublikowano
1 godzinę temu, KasiaLub napisał:

Udzielasz informacji tylko dla lajków?? Myślałam, że jesteśmy tutaj by sobie wzajemnie BEZINTERESOWNIE pomagać.... :-\

Agro-mix,za uprawowosiewny 2.5 m,ścierniskowy 2.60m i pług zrywalny 4x40 zapłacilem 15500 brutto na fakturę,transport gratis-czepiam i jadę siac

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, benio1967 napisał:

Agro-mix,za uprawowosiewny 2.5 m,ścierniskowy 2.60m i pług zrywalny 4x40 zapłacilem 15500 brutto na fakturę,transport gratis-czepiam i jadę siac

No to ładny zakup :-) daj znać jak się sprawują. Mi dziś przywożą rozsiewacz, a wczoraj upolowaliśmy ciągniczek także też poszalejemy troszkę, ale na razie jeszcze za swoje :-)

Edytowane przez KasiaLub
Opublikowano
2 godziny temu, benio1967 napisał:

teraz nic ciekawego nie napi szę,mój bardzo dobry kolega n\miał tylko 52 lata i serce nie wytrzymał

Serce się kraje na takie wieści :'( wyrazy współczucia, trzymaj się.

Opublikowano
14 godzin temu, KasiaLub napisał:

Kochanenka nic za darmo - ekonomia jest nieubłagalna -   tu się kłania pierwsza zasada marketingu?

Opublikowano

Pytasz czy stwierdzasz? nie sprowadzaj rolnictwa jedynie do ekonomii bo to coś wiecej niż tylko liczenie papierków. A skoro taki z Ciebie ekonomista to ekonomiczniej byłoby, zamiast dostawania lajków za udzielone porady, jakby ktoś odrobił Ci w polu ;-)

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
12 godzin temu, benio1967 napisał:

teraz nic ciekawego nie napi szę,mój bardzo dobry kolega n\miał tylko 52 lata i serce nie wytrzymał

Benio-wyrazy współczucia.Takie to prawdziwe tragedie dzieją się niezauważalnie dla większości a bardzo boleśnie odczuwają je najbliżsi.:(

• Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, benio1967 napisał:

Wyrazy współczucia :( Trzymaj się :(

Opublikowano
7 godzin temu, KasiaLub napisał:

Pytasz czy stwierdzasz? nie sprowadzaj rolnictwa jedynie do ekonomii bo to coś wiecej niż tylko liczenie papierków. A skoro taki z Ciebie ekonomista to ekonomiczniej byłoby, zamiast dostawania lajków za udzielone porady, jakby ktoś odrobił Ci w polu ;-)

Dobre - umiesz liczyć licz na siebie?