Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłembo jeszcze chcialem zrobić zabieg jesienny, a pani w agencji tylko wzruszyla ramionami. W interpretacji jest że mozna i się tego trzymam. Jak by nie było na piśmie, a pracownik agencji przekonywał by mnie,  ze można to bym się wahał, a tak nie mają prawa się przyczepić. Chyba :D

Opublikowano

Jak to będzie zobaczymy od złożenia wniosku o płatność 1 raty agencja ma czas 3 tyg na rozpatrzenie i odesłanie do departamentu płatności a ile zajmie im czasu na wypłatę ?

Tak mi powiedział gościu w doradztwie wnioski złożone w listopadzie o płatność mają szanse na wypłatę jeszcze w grudniu , lub do 15 stycznia a jak będzie zobaczymy .

4 szkolenia to jest czas realizacji w  3 lata  od wypłaty 48 tyś ale 3 miesiące przed upływem 3 lat  od wypłaty czyli mowa o( 90 dniach) wszystko ma być już zrobione osiągnięty wzrost gospodarczy i wszystkie założenia zrealizowane . Do rozliczenia 1 tury i złożenia o płatność 2 transzy płatności .

Opublikowano
3 godziny temu, viperwlkp napisał:

dokładnie Grześ też tak słyszałem bo też chciałem kupić. że jak kupujesz za swoje to po co ci kasa z programu. może inaczej by było jakbyś okazał że masz kredyt ale jak za gotowe to jest ryzyko tzw podejrzeń o wyłudzenie

jakaś racja w tym też jest,ale mi np. sprzedawca dał możliwość przy drogich maszynach wystawienia faktury z terminem płatności 60 dni

no i w sumie tak -kupiłeś przed wypłatom z Agencji,fakturę  masz .a pieniędzy nie wydałeś więc nikt CI nie powie ze masz swoje pieniądze to po co chcesz dofinansowanie

Opublikowano

Przecież tutaj nikt nikogo nie pyta ile kto ma pieniędzy. Możesz mieć miliony na koncie i nic agencji  do tego. To jest restrukturyzacja małych gospodarstw - spełniasz warunki dostajesz kasę.

Masz decyzje w ręku możesz kupować.

• Like 1
Opublikowano

Może Freetaxi coś wie w tym temacie? Też mam taki dylemat ciągnik kosztuje do końca roku 120tys i do końca roku musi być zarejestrowany, po nowym roku wchodzą normy THR ciągniki idą w góre o 8tyś....

Opublikowano

a mi tak powiedział doradca,bierz fakturę proformę jak najszybciej i ją trzymać dla siebie to będziesz miał pewną cenę i dzisiaj ją mam dostać orginal pocztą na moje maszyny i dopiero będę składał wniosek a brał jak dostanę kasę-nic za swoje bo te przepisy są niejasne i mogą coś nie uznać .

Opublikowano

Upadł „Owoc Sandomierski”

W programie RMG było że można wstąpić do grupy producenckich i teraz te grupy będą upadać bo kasy braknie , kierownictwo ciemnota i ma się od razu problemy bo były punkty do programu .

Znajomy ma napisane 2 maszyny na sumę 60 tyś i przed złożeniem wniosku o płatność kazali mu napisać umowę ze sprzedającym maszyny ile kosztuje dana maszyna i zaliczkowanie że dokonał wpłaty czy 100 zł czy 1000 zł to już zależy od dogadania się i można składać wniosek . 

Bo jak są środki obrotowe to jest zapisane olej napędowy i wystarcza to nawet 100 zł i biznes plan rozpoczęty .

Opublikowano
8 minut temu, flackmistrz napisał:

Wszędzie, gdzie dzwonie i się dowiaduje co i jak mówią żeby pieniądze wydać po przesłaniu 1 raty....

Twierdzić to każdy może co mu się podoba, tylko na jakiej podstawie? W rozporządzeniu nic nie ma o tym, że nie można kupować maszyn, przed wypłatą I raty. W interpretacji na stronie ARiMR pisze wręcz, że nie ma żadnych przeszkód. Nie ma co panikować, jak ma ktoś kasę i woli kupić teraz, to nic nie stoi na przeszkodzie. 

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, flackmistrz napisał:

Wszędzie, gdzie dzwonie i się dowiaduje co i jak mówią żeby pieniądze wydać po przesłaniu 1 raty....

Skoro wolisz dołożyć 8 tyś i pchać się w nową normę emisji spalin, bo ludzie powtarzają po sobie to samo to ok. Chcesz mieć pewność to wyślij zapytanie do agencji i może jeszcze przed końcem roku Ci odpowiedzą. Będziesz miał to na piśmie. Choć i to już jest, a Wy ciągle bo doradca, bo sprzedawca tak mówił. Spytaj się ich czy wogóle czytali rozporządzenie i interpretację do niego. Jak by tak było to by ludzi w błąd nie wprowadzali. Bo oczywiście łatwiej jest doradzić asekuracyjnie, bo klient i tak przyjdzie i kupi. 

• Thanks 1
Opublikowano

Nie ma co mielić tematu bo każdy robi jak uważa.Ja zastosuje sie do rozporządzenia które jest jasne.

18. Czy możliwe jest ponoszenie kosztów związanych z inwestycją w środki trwałe przed wypłatą premii?

Rozporządzenie nie zawiera przepisu bezpośrednio zakazującego rozliczania wydatku poniesionego przed złożeniem wniosku o wypłatę premii na restrukturyzacje małych gospodarstw.

Ponadto w § 15 ust. 2 pkt 1 i 3 oraz ust. 4 rozporządzenia, prawodawca postanowił, że w ciągu 9 miesięcy, licząc od dnia doręczenia decyzji przyznającej pomoc, beneficjent powinien spełnić warunki określone w tej decyzji, w tym m.in. rozpocząć realizację biznesplanu oraz złożyć wniosek o płatność pierwszej raty pomocy. Do tego wniosku dołączyć należy dokumenty, które potwierdzają spełnienie warunków, z zastrzeżeniem dopełnienia których została wydana decyzja o przyznaniu pomocy, w tym dokument potwierdzający rozpoczęcie realizacji biznesplanu (§ 16 ust. 3 pkt 1). Prawodawca określił również, że "rozpoczęcie realizacji biznesplanu, następuje przez dokonanie czynności mającej na celu realizację określonych w nim działań", oraz podał przykłady takich czynności, w tym "zawarcie umowy, w wyniku której ma nastąpić przeniesienie własności lub posiadania maszyny (...)"

Kierując się powyższym, należy stwierdzić, że skoro prawodawca dał możliwość poświadczenia rozpoczęcia realizacji biznesplanu poprzez przedłożenie np. faktury zakupu sprzętu rolniczego, tym samym dopuścił możliwość rozliczania w ramach premii na Restrukturyzację małych gospodarstw wydatku poniesionego po wydaniu decyzji przyznającej pomoc a przed wypłatą I raty premii.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ZYLA napisał:

Skoro wolisz dołożyć 8 tyś i pchać się w nową normę emisji spalin, bo ludzie powtarzają po sobie to samo to ok. Chcesz mieć pewność to wyślij zapytanie do agencji i może jeszcze przed końcem roku Ci odpowiedzą. Będziesz miał to na piśmie. Choć i to już jest, a Wy ciągle bo doradca, bo sprzedawca tak mówił. Spytaj się ich czy wogóle czytali rozporządzenie i interpretację do niego.

Ale norma tier 5 ma obowiązywać chyba od 2019 roku. Teraz (w znaczeniu z nowym rokiem) nie wchodzą jakieś nowe przepisy dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy np. obowiązkowe szerokokątne lusterka, schodki i uchwyty antypoślizgowe, itp.? Te pomysły są akurat niegłupie.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano (edytowane)

Więc jasno wynika że można kupić maszynę po otrzymaniu decyzji i przed otrzymaniem pierwszej raty, o to mi chodziło.

Wychodzi na to że doradcy i pracownicy nie czytają dokładnie rozporządzeń i do tego wprowadzają w błąd  rolników.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Korekty to i ja zrobię po wypłacie 1 raty, a co do kasy można kupić nawet wszystko byle nie wcześniej od otrzymania decyzji.

Tak mówili w Kielcach jak składałem o 1 ratę wniosek

Opublikowano

Witam  ! Mam pytanie   czy uproszczona rachunkowośc moze byc prowadzona np w zwykłym zeszycie, czy musi byc specjalna ksiażka. i  jeszcze   jedno  te  faktury  musza byc na imie i nazwisko  wnioskodawcy w moim przypodku na mnie, czy moga byc na męża jako  właściciela  pola. Czekam na odp

Opublikowano
10 minut temu, Czarnuleczka1234 napisał:

Witam  ! Mam pytanie   czy uproszczona rachunkowośc moze byc prowadzona np w zwykłym zeszycie, czy musi byc specjalna ksiażka. i  jeszcze   jedno  te  faktury  musza byc na imie i nazwisko  wnioskodawcy w moim przypodku na mnie, czy moga byc na męża jako  właściciela  pola. Czekam na odp

Opublikowano (edytowane)

Witam. Ja prowadzę rachunkowość uproszczoną w exelu . A faktury biorę teraz na siebie bo potem przy rozliczeniu może być problem tak mi powiedział Pan który rozpatrywał mój wniosek ,bo tak samo pole jest na męża a wniosek składaliśmy na mnie

Edytowane przez Iwona1