Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gallan tu nie chodzi o wyposażenie. Wybrałem to co napisałeś, a i tak musiałem pisać uzasadnienie. A tu można argumentować że pole długie i nie starcza na okrążenie, duzo wody się stosuje, duzo zabiegów (w tym nawożenie rsm) itd. Przeszkodą jest pojemność i szerokość robocza. To że nie miałeś problemu z takim opryskiwaczem u siebie to kwestia osoby sprawdzającej i jej podejścia.

Opublikowano

Tak dokładnie dana osoba co prowadzi wniosek co do maszyn nie stwarza  problemu ale już 3 poprawki szerokość rzedu i odległości w rzedzie i ilość rzędów na danym kawałku tu się czepia z dokładnoścją do centymera.

Ale to już zapewne zatwierdzi bo sama mówiła  o co jej chodzi i tak ma już zrobione  zobaczymy .

Opublikowano

Z szerokością roboczą opryskiwacza to już bym się spierał, bo wyraźnie jest napisane, że szerokość robocza nie stanowi kryterium oceny doboru, szerokości robocze są podane jedynie orientacyjnie. Ale i tak pojemność robocza w pośredni sposób wpływa na szerokość roboczą.

Opublikowano

Zasady doboru maszyn rolniczych są nieubłagane, zwłaszcza dla małych gospodarstw. Można złożyć ofertę na ciągnik 200 KM, ale tylko po to,aby rozśmieszyć pracownika ARiMR. W grę wchodzą małe maszyny, ciągniki do 80-90 KM, pługi 2 korpusy obracalny. Prasy zwijające również nie wchodzą w rachubę, trzeba mieć wykorzystania 26 ha na prasę zwijającą.

Opublikowano

U mnie gościu na kontroli powiedział że u tych co mają np. poprawki w działkach i jakieś inne nieścisłości mało jest doczepiania sie do inwestycji.Natomiast tam gdzie wszystko grało i było proste jak byczy sik żeby sie wykazać i nie puścić wniosku bez poprawek czepiają sie właśnie maszyn itd.

Opublikowano (edytowane)

W tym programie od samego poczatku było wiadomo że traktorów  się nie kupi czy dużych maszyn .

Jak sama nazwa RMG ma poprawić byt małego gospodarstwa .

Widocznie wielu pomyliło programy z MODERNIZACJĄ .

Własnie niedaleko mnie 2 zostało zlicytowanych tak się zmodernizowali.

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Ta restrukturyzacja to w ogóle o d*pę potłuc traktor nie , kultywator 3 m nie bo za duży , pługi czwórki nie bo za duże opryskiwać 1000 l nie bo tez za duży

Tak zapytam to ile posiadasz pola że  kultywator 3 m , pługi czwórki  ,  opryskiwać 1000 l  .

Sąsiedniej miejscowości posiada 25 ha i trzyma bydło opasowe  15 szt to ledwo wydar traktor emtezeta 80  konego  na modernizacje .

To w programie RMG chcecie traktory takie duże maszyny na kilka ha .

Ten program był tylko poto zrobjony by małe gospodarstwa ciogle nie marudzili że dla małych nic niema i na kapanieł wyborczą .

Ale i tak mało chentnych jest to teraz dla małych już nic więcej się nie pojawi  jesli tylko ma się 10 ha  to i tak zamało by dostać traktor na modernizacje .

Opublikowano

Ten program to dobry jak ktoś sobie z budynkiem coś zmodernizować,dach zmienić czy jakieś miejsce przygotowania do sprzedaży coś w ten deseń

Dokładnie , może na rok 2018 będzie jeszcze nabór  jesli sirodki nie zostaną wykozystane przesuną na modernizacje i tyle było dla małych pomocy .

Opublikowano

Czasem i do kretyńskich warunków warto się dostosować zeby cos zyskać,a z drugiej strony nikt nikogo do niczego nie zmusza ,wszystko jest naszym wyborem i za te wybory odpowiadamy .

Opublikowano

Bo dużo takich osób jest że ma swojego pola 10ha a uprawia 60ha z dzierżawami. I to logiczne że nikt nie chce jakiś drobnych maszyn. A często dzierżawy są ustne i nie składa się o dopłaty. Jak mi nie przejdzie zestaw uprawowo-siewny to kupię pole, a pieniądze co miały pójść na pole pójdą na maszynę.

Opublikowano

I bez obrazy panowie,ale właśnie takie osoby które mają po 70 ha nie powinny dostać tych pieniędzy bo to miał być program dla małych gospodarstw,czyli takich które na żadne inne fundusze nigdy się nie mogli załapać.I nie przemawia przeze mnie złośliwość bo uważam ze jeśli są te pieniądze a małe gospodarstwa np. przez 3 lata nie wykorzystają tych środków należy reszt przeznaczyć na rozwój tych troche większych,ale na dzień dzisiejszy powinny to być pieniądze dla MAŁYCH Z POMYSŁEM

Opublikowano

Słuchaj KOPIN, ja jestem mały i dlatego na nic nigdy się nie złapałem, nawet na młodego. A dzierżawy się nie liczy bo dzisiaj jest a jutro może nie być i dalej zostaje się z 10cioma ha. Ale sprzęt Ci zostaje i możesz szybko się obrobić i jeszcze dorobić gdzieś indziej.

Opublikowano

Słuchaj KOPIN, ja jestem mały i dlatego na nic nigdy się nie złapałem, nawet na młodego. A dzierżawy się nie liczy bo dzisiaj jest a jutro może nie być i dalej zostaje się z 10cioma ha. Ale sprzęt Ci zostaje i możesz szybko się obrobić i jeszcze dorobić gdzieś indziej.

Ja nikogo nie krytykuję,tylko wyraziłem swoją opinię a z tym jak z du..ą-każdy ma swoją.Urzędasy wymyślają jak uszczelnić system a ludzie wymyślają jak obejść te przepisy i jak ktoś cwany to mu się to udaje i tyle.

Opublikowano

Nie obraź się, ale właśnie takich jak ty to licytują komornicy. Gospodarstwa z kilkunastoma hektarami, a ciągników po 4 na podwórku i to full wypasy typu jd serii R. A robi taki ciągnik góra 500mth. Wystarczy popatrzeć w ogłoszeniach jakie przebiegi mają maszyny z zachodu.

Mógłbym startować na modernizację teraz czy nawet w poprzednich latach, ale zwyczajnie się bałem tak wielkiego zobowiązania. Pchać się w ogromne kredyty i tyrać na nie? Trochę może i tak zrobiłem bo mam od kilku lat kredyt preferencyjny na Proximę. Ale to nie jest aż tak duże obciążenie, a jak noga się powinie to najwyżej zabiorą ciągnik. A było to być, albo nie być dla przyszłości mojej na gospodarce.

Reasumując zdecydowałem się na RMG bo zbędny jest wkład własny i jak ktoś tu z pogardą mówi o drobnicy, mi ona bardzo się przyda.
Bez urazy, ale ludzie w agencji nie osły i widzą jak ktoś wymyśla cuda wianki tylko po to by wziąć darmową kasę i wtedy się czepiaja mocno przeznaczenia środków. Ale jeśli ktos ma wszystko spójne (np. bierze maszyny do produkcji tego co będzie rozwijał/wprowadzał) to myślę że da radę.

Opublikowano

Panowie agencja kazała mi zmniejszyc saldo azotu(tabela 25) wie może ktoś jak to zrobić? co zmniejszę plony to się zwiększa ,co zmniejszę to dzieje się tak samo. Mam ok 108 a powinno byc niby do 70. Jakis patent? z góry dzięki.