Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Pitraszek napisał:

Mało tego, wszystkie pozwolenia zgłoszenia kosztorysy. Wszystko musi być na cyc. Budowlankę strasznie dojeżdżają i mało kto chce z tym się chce bujać

Ja robiłem z poprzedniego naboru i papierologi cała masa🤦

Pozwolenia, kosztorysy inwestorskie, rysunki, ogólne dużo rzeczy do których agencja może się przyczepić (raz kosztorys musiałem poprawiać bo nie zgadzała się jakaś pierdoła), ale ogólnie wszystko jest do zrobienia, wszystko robiłem sam począwszy od wniosku, złożenie i teraz ostatnio rozliczenie z wnioskiem o wypłatę II raty (druga rata już rozliczona, z dwa tygodnie temu zrobili przelew).

Osoby w agencji były pod wrażeniem, nie bardzo chciały wierzyć, że to wszystko ogarnąłem, jako osoba wcześniej nie mająca z tym nic wspólnego, za każdym razem pytały o osobę prowadzą mój wniosek, ba nawet padła propozycja pracy, cytując "... takich ludzi to nam potrzeba..."

Także puentując, wszystko jest do ogarnięcia tylko trzeba wczytać się we wszystkie rozporządzenia i wytyczne. Cześć wiedzy była właśnie z tego forum z racji tego, że się tak rozpisałem przy okazji chciałbym podziękować wszystkim którzy zamieszczają tu merytoryczne wpisy i podpowiedzi 🍻🍻🍻 

Dzięki 👍👍👍

• Like 1
Opublikowano
39 minut temu, bortys2001 napisał:

Bądźcie ostrożni z Integrowana, już pisałem tu, dobrze że spróbowałem przed ruszeniem programu, ja certyfikatu nie dostałem bo w próbce przekroczony kadm, badania są strasznie szczegolowe bardziej niż w eko. Mało tego zebrałem kilka próbek z pół znajomych z upraw bez chemii bez nawozów zupełnie nic i wynik zawsze ten sam, i d*pa 100tys musiałbym oddać. Na szczęście mam grunty na onw więc zostaje przy 3punktach bez ryzyka

Dlatego nie jedna uprawa. Wiadomo jest ryzyko zawsze, z drugiej strony co to za firma jak czepiać się będzie tak ostro to nic nie zarobią, z pewnością nie zachęci to rolników do korzystania z tych certyfikatów i ich usług. 

Opublikowano
7 minut temu, GRZES1545 napisał:

Dlatego nie jedna uprawa. Wiadomo jest ryzyko zawsze, z drugiej strony co to za firma jak czepiać się będzie tak ostro to nic nie zarobią, z pewnością nie zachęci to rolników do korzystania z tych certyfikatów i ich usług. 

No chyba nie sądzisz że którąkolwiek firma jak wynik próbki wyjdzie źle to da certyfikat. Akurat nie czepiają się ale wyników nie oszukasz

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

A czy Ty jako rolnik masz wpływ na ten kadm? Pytałeś ich jak to wygląda i skąd się mogło to wziąć w roslinach? 

Nie ma się żadnego wpływu, dlatego musicie być ostrożni bo dużo ryzykujecie

• Thanks 1
Opublikowano
13 minut temu, GRZES1545 napisał:

Jest przedłużenie naboru kolejne, a mogli by zmniejszyć wymagania i było  by większe zainteresowanie.

https://www.gov.pl/web/arimr/rozwoj-malych-gospodarstw--nabor-wydluzony-do-24-listopada-2023-r

3700 wniosków i tak nie jest źle. Chociaż jak dla mnie to mogli już zamknąć ten nabór. Nie wiem czy dobrze czytałem ale pieniędzy na ten nabór jest na około 5tys wniosków?

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, GRZES1545 napisał:

A czy Ty jako rolnik masz wpływ na ten kadm? Pytałeś ich jak to wygląda i skąd się mogło to wziąć w roslinach? 

Skąd kadm w glebie? Zastosowaniem nawozów wysokich dawkach  w uprawie konwencjonalnej przed laty może być problemem na wiele lat dla upraw by dostać  Certyfikat .

W glebach kwaśnych kadm odznacza się znaczną ruchliwością, co powoduje, że jest łatwo pobierany przez rośliny. Skażenie gleb kadmem powodowane jest przez emisję pyłów metalonośnych, głównie hutnictwa metali nieżelaznych oraz odpady przemysłowe i komunalne.

W przypadku warzyw, najwięcej kadmu jest kumulowane w korzeniach. Stąd składnik ten mogą zawierać przede wszystkim warzywa korzeniowe (np. marchew, burak, pietruszka, seler). Kadm może być magazynowany też w liściach roślin.

Znaczącym źródłem kadmu w środowisku są nawozy sztuczne (np. superfosfaty), które są za- nieczyszczone tym metalem w ilości od 10 do 100 mg/kg. Długotrwałe i powszechne ich stosowanie prowadzi do zanieczyszczenia gleby kadmem i jej ciągłego skażenia

„Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni truciznę.”

Paracelsus

Dopuszczalne zawartości kadmu dla większości warzyw korzeniowych w tym np. marchwi wynosi  0,1 mg Cd / kg świeżej masy  (WE nr 466/2001 z dnia 8 marca 2001)

0,1 mg Cd/ kg    --> 0,1 g Cd /t

Przy plonie 80 t/ha --> 8 Cd g/ha

Przy plonie 40 t/ha --> 4 Cd g/ha

Musimy zdawać sobie sprawę, że akumulacja tylko kilku gramów Cd/ha przez rośliny może powodować przekroczenie dopuszczalnych norm i stanowić toksyczny problem.

W celu ograniczeniu akumulacji kadmu w roślinach Yara rekomenduje prewencyjnie w uprawach ogrodniczych YaraMila Complex. Nawóz, który powstaje z najczystszych możliwych źródeł fosforu dostępnych na świecie. Dzięki aplikacji YaraMila Complex ilość wnoszonych metali ciężkich jest skrajnie niska i pozwala produkować bezpieczną żywność – również gatunki najbardziej wrażliwe na akumulację metali ciężkich. Dodatkowo w celu ograniczenia akumulacji poprzez zmiany morfologiczne korzeni – preparat na bazie kwasu ortokrzemowego stabilizowanego organicznie – YaraVita Actisil.

Opublikowano
18 minut temu, galan99 napisał:

Skąd kadm w glebie? Zastosowaniem nawozów wysokich dawkach  w uprawie konwencjonalnej przed laty może być problemem na wiele lat dla upraw by dostać  Certyfikat .

W glebach kwaśnych kadm odznacza się znaczną ruchliwością, co powoduje, że jest łatwo pobierany przez rośliny. Skażenie gleb kadmem powodowane jest przez emisję pyłów metalonośnych, głównie hutnictwa metali nieżelaznych oraz odpady przemysłowe i komunalne.

W przypadku warzyw, najwięcej kadmu jest kumulowane w korzeniach. Stąd składnik ten mogą zawierać przede wszystkim warzywa korzeniowe (np. marchew, burak, pietruszka, seler). Kadm może być magazynowany też w liściach roślin.

Znaczącym źródłem kadmu w środowisku są nawozy sztuczne (np. superfosfaty), które są za- nieczyszczone tym metalem w ilości od 10 do 100 mg/kg. Długotrwałe i powszechne ich stosowanie prowadzi do zanieczyszczenia gleby kadmem i jej ciągłego skażenia

„Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni truciznę.”

Paracelsus

Dopuszczalne zawartości kadmu dla większości warzyw korzeniowych w tym np. marchwi wynosi  0,1 mg Cd / kg świeżej masy  (WE nr 466/2001 z dnia 8 marca 2001)

0,1 mg Cd/ kg    --> 0,1 g Cd /t

Przy plonie 80 t/ha --> 8 Cd g/ha

Przy plonie 40 t/ha --> 4 Cd g/ha

Musimy zdawać sobie sprawę, że akumulacja tylko kilku gramów Cd/ha przez rośliny może powodować przekroczenie dopuszczalnych norm i stanowić toksyczny problem.

W celu ograniczeniu akumulacji kadmu w roślinach Yara rekomenduje prewencyjnie w uprawach ogrodniczych YaraMila Complex. Nawóz, który powstaje z najczystszych możliwych źródeł fosforu dostępnych na świecie. Dzięki aplikacji YaraMila Complex ilość wnoszonych metali ciężkich jest skrajnie niska i pozwala produkować bezpieczną żywność – również gatunki najbardziej wrażliwe na akumulację metali ciężkich. Dodatkowo w celu ograniczenia akumulacji poprzez zmiany morfologiczne korzeni – preparat na bazie kwasu ortokrzemowego stabilizowanego organicznie – YaraVita Actisil.

Wszystko jasne tylko ostrzegam kolegów, bo się napadają a może być różnie, próbki wziąłem z czterech pół w obrebie dwóch wsi, każde oddalone od siebie o 1 km, probki były brane z wielu pol aby jednostka wybrała najlepszą, oni naprawdę nie robią pribkemu,  i nic nie są w stanie zrobić jak wynik zły wyjdzie, byłem przekonany że któraś będzie ok, a jednak nie, nawozu pola nie widziały co najmniej 10 lat, bo tyle tam mieszkam i były to ugory, 

1 godzinę temu, Miran napisał:

3700 wniosków i tak nie jest źle. Chociaż jak dla mnie to mogli już zamknąć ten nabór. Nie wiem czy dobrze czytałem ale pieniędzy na ten nabór jest na około 5tys wniosków?

4900 więc nie wiem po co przedłużają 

Opublikowano
58 minut temu, thor1984 napisał:

najlepiej to by było aby znieśli te durne ekologie, integrowaną i grupy, reszta wymagań mogłaby zostać 

Homonto na konia, kilka tysięcy  gospodarstw sobie założyło na 5 lat .

Jeb...ć ekologię tylko uprawy konwencjonalne .

Opublikowano
2 godziny temu, bortys2001 napisał:

Wszystko jasne tylko ostrzegam kolegów, bo się napadają a może być różnie, próbki wziąłem z czterech pół w obrebie dwóch wsi, każde oddalone od siebie o 1 km, probki były brane z wielu pol aby jednostka wybrała najlepszą, oni naprawdę nie robią pribkemu,  i nic nie są w stanie zrobić jak wynik zły wyjdzie, byłem przekonany że któraś będzie ok, a jednak nie, nawozu pola nie widziały co najmniej 10 lat, bo tyle tam mieszkam i były to ugory, 

4900 więc nie wiem po co przedłużają 

Jaki rejon Polski mieszkasz? Wiesz skąd może  się to brać?  Rejony kopalń i dużego przemysłu mają na to duży  wpływ  z tego co wyczytałem. 

Opublikowano

W jaki sposób wypełnić wykaz faktur lub dokumentów potwierdzających realizację biznesplanu jeśli takim dokumentem jest akt notarialny? Kto jest wystawcą dokumentu? Rodzaj faktury jaki ma być? 

image.png

Opublikowano
33 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Jaki rejon Polski mieszkasz? Wiesz skąd może  się to brać?  Rejony kopalń i dużego przemysłu mają na to duży  wpływ  z tego co wyczytałem. 

Ślaskie, jura krakowsko czestochowska

Opublikowano

Zakładając czysto teoretycznie, zakończenie naboru 24, to kiedy pojawi się informacja o zakwalifikowaniu się. W biznesplanie kazali podać przewidywane przychody ze sprzedaży poszczególnych upraw. Ale zupełnie inaczej będzie wyglądać moja struktura upraw jeżeli wniosek nie przejdzie, a siew niektórych roślin połowa marca

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, toooomaszewski napisał:

Niby takie wymogi, ale 4900 wniosków jest, a pula na ok. 5tyś. Także 3pkty to może być mało, żeby się załapać, cóż😜 jeszcze zostaje modernizacja na nowy prow, ciekawe co tam wymyślą..

Nie wiem czy mi się coś przywidziało ale rano jak czytałem informację na stronie agencji to było 3700 wniosków a teraz przeczytałem jeszcze raz i pisze 4900. Mam nadzieję że 3 punkty i wielkość SO pod 25 tys blisko wystarczy.

Edytowane przez Miran
Opublikowano
37 minut temu, Miran napisał:

Nie wiem czy mi się coś przywidziało ale rano jak czytałem informację na stronie agencji to było 3700 wniosków a teraz przeczytałem jeszcze raz i pisze 4900. Mam nadzieję że 3 punkty i wielkość SO pod 25 tys blisko wystarczy.

Mając możliwość zdobycia dodatkowych 2 punktów za udział w szkoleniu nie ma co liczyć na szczęście tylko dodać zobowiązanie

Opublikowano
Przed chwilą, NevPro napisał:

Mając możliwość zdobycia dodatkowych 2 punktów za udział w szkoleniu nie ma co liczyć na szczęście tylko dodać zobowiązanie

Gdzie takie szkolenie mógłbym zrobić? Jest to możliwe przez internet?

Opublikowano

IP, czytam o metodyce pszenicy na rok 2024 i jest napisane że ,,Roślin zbożowych z wyjątkiem owsa nie mozna używać w przedplonie,, Czy dobrze rozumiem że nie mogę zasiać pszenicy po pszenzycie , jęczmieniu?