Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@masa24 skoro jesteś obcykany we wszystkim .  Pytanie .

Jak udokumentować  sprzedasz na rynku z gospodarstwa   umowa kupna potwierdzona przelewem bankowym ?.

Tylko przykład ktoś sprzedaje ziemniaki z gospodarstwa i na targowisku ?.

Opublikowano
Dnia 8.09.2023 o 07:54, galan99 napisał:

Co może być kwalifikowane powyżej 1 roku czy to mogą być sady , nasadzenia wieloletnie ?

Koszty zakładania sadów i plantacji wieloletnich oraz wymiany w nich nasadzeń są kosztami niekwalifikowalnymi. To określają wytyczne podstawowe.

Jak rozliczyć sprzedasz w handlu detalicznym jak to udokumentować

Wytyczne określają, jakie dokumenty są uwzględniane w celu ustalenia przychodu ze sprzedaży produktów rolnych wytwarzanych w gospodarstwie. Pomimo tego, że wykaz tych dokumentów jest zawarty w rozdziale odnośnie prowadzenia działalności rolniczej, według mnie, odnosi się zarówno do roku wyjściowego jak i docelowego. Gdyby ten zapis miał odnosić się jedynie do potwierdzenia prowadzenia działalności rolniczej, punkt 4 miałby zapis podobny jak punkt 2, czyli brzmiałby następująco: "W celu ustalenia przychodu ze sprzedaży produktów rolnych wytwarzanych w gospodarstwie, o którym mowa w ust. 1, uwzględnia się przychód udokumentowany ....."

Rolniczy handel detaliczny zaliczany jest do innych źródeł przychodu określonych w art. 10 ustawy o podatku dochodowym. Dla przychodów określonych w art. 10 wymagane jest prowadzenie ewidencji sprzedaży produktów roślinnych i zwierzęcych, o której mowa w art. 20 ust. 1e tejże ustawy. A ewidencja jest dokumentem uwzględnianym przy ustaleniu przychodu.

Teraz pytanie zadeklaruje chęć przystąpienia do rolnictwa ekologicznego w uprawie ORZECHA LASKOWEGO KTÓRY ZOSTANIE DOPIERO POSADZONY .

To jak z takiej uprawy potwierdzić  osiągnięcie przychodu ze sprzedaży produktów ekologicznych ?. Jak to udokumentować  taką sprzedasz ?. Może być zrobiona z innych konwencjonalnych upraw ?.

Jak dana uprawa rośnie 5 lat , zanim będzie w pełni owocować . Po 3 latach od nasadzenia będzie jakiś tam plon 1 kg z jednego krzaka .

Pomoc przyznaje się na operację, w wyniku realizacji której nastąpi wzrost wartości sprzedaży brutto produktów rolnych wytwarzanych w gospodarstwie. Biznesplan określa sposób, w jaki realizacja operacji doprowadzi do osiągnięcia wzrostu wartości sprzedaży produktów rolnych wytworzonych w gospodarstwie do prognozowanego poziomu oraz przewiduje, że realizacja jego założeń nastąpi w okresie nie dłuższym niż 3 lata kalendarzowe następujące po roku wyjściowym.

Zgodnie z tym, na uprawę która będzie przynosić przychód dopiero za 5 lat pomoc nie powinna zostać w ogóle przyznana. Ale ta kwestia zostanie pewnie rozjaśniona dopiero po opublikowaniu formularzy wniosków.

Grunty, na których będzie prowadzona produkcja ekologiczna muszą przejść okres przestawiania (konwersji), który trwa do 3 lat.

jak to ma się do tego programu skoro 3 lata nie będzie można uzyskać ubiegać się o certyfikaty i znakowania ?.

Punkty są przyznawane za uczestnictwo w systemie jakości, a nie za posiadanie certyfikatu. Czas w okresie konwersji powinien być traktowany jako uczestnictwo w systemie rolnictwa ekologicznego.

• Like 1
Opublikowano

Uczestnictwo w systemie jakości musi być potwierdzone ważnym certyfikatem lub świadectwem jakości. Pisząc powyższy post chodziło mi o to, że okres konwersji jest okresem uczestnictwa w systemie jakości. A musi prowadzić do uzyskania certyfikatu.

• Like 1
Opublikowano

Mam rozumieć tak .

. Dla przychodów określonych w art. 10 wymagane jest prowadzenie ewidencji sprzedaży produktów roślinnych i zwierzęcych, o której mowa w art. 20 ust. 1e tejże ustawy. A ewidencja jest dokumentem uwzględnianym przy ustaleniu przychodu.

Ewidencja sprzedaży bezrachunkowej powinna dokumentować każdy przychód. Wpisuje się go z kolejnym numerem wpisu, datą oraz łączną kwotą przychodu nieudokumentowanego fakturą, ani rachunkiem. Dodatkowo warto podać co się sprzedało. Pod koniec każdego dnia należy podsumować przychody uzyskane ze sprzedaży.

Opublikowano
Dnia 7.09.2023 o 21:26, NevPro napisał:

O 120 tys. mogą się ubiegać gospodarstwa, które są już w ekologii i wykażą dokument potwierdzający osiągnięcie przychodu ze sprzedaży produktów ekologicznych lub w okresie konwersji. I wtedy wzrost przychodu też musi być z produktów ekologicznych. 

A punkty za ekologię mogą dostać i gospodarstwa ekologiczne i konwencjonalne, które zobowiążą się do udziału w systemie rolnictwa ekologicznego.

Tak .

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, benio1967 napisał:

o 120 tys to już trzeba być w ekologi czy dopiero się zapisać-bo już sam nie wiem?

W momencie składania wniosku trzeba być w ekologii już.

Rozmawiałem na polagrze z pracownikiem arimr z Warszawy, radzi aby przeczekać pierwszy nabór  bo na tę chwilę ten program to wielki bałagan, i przy drugim naborze będą  z pewnością zmiany. Z tego co wypytywałem to sami się gubią w tych wymogach🙆‍♂️

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

W momencie składania wniosku o 1 ratę trzeba być w ekologii już.

To jest warunek, który trzeba spełnić żeby dostać punkty za uczestnictwo w systemów jakości.

Żeby móc starać się o 120 tys. trzeba być w ekologii w momencie składania wniosku, a dokumenty potwierdzające sprzedaż produktów rolnych wytworzonych w gospodarstwie wymagane do złożenia wniosku muszą dotyczyć produktów wytworzonych metodami ekologicznymi lub w okresie konwersji

• Thanks 1
Opublikowano

W momencie składania wniosku o 1 ratę trzeba być w ekologii już.

Rozmawiałem na polagrze z pracownikiem arimr z Warszawy, radzi aby przeczekać pierwszy nabór  bo na tę chwilę ten program to wielki bałagan, i przy drugim naborze będą  z pewnością zmiany. Z tego co wypytywałem to sami się gubią w tych wymogach🙆‍♂️

Po rozmowie z pracownikiem odr-u który ogarniał mi pierwszą restrukturyzacje też właśnie mi tak sugerował. Sami do końca nie wiedza co i jak, nie mają żadnych szkoleń. Zainteresowanie duże do puki ludzie nie poznają wymagań to się wykruszają. Sam jeszcze nie wiem ale chyba skorzystam z rady i odpuszczę pierwszy nabór, może coś zluzują jak się kapną, że sito za bardzo odsiewa. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, NevPro napisał:

To jest warunek, który trzeba spełnić żeby dostać punkty za uczestnictwo w systemów jakości.

Żeby móc starać się o 120 tys. trzeba być w ekologii w momencie składania wniosku, a dokumenty potwierdzające sprzedaż produktów rolnych wytworzonych w gospodarstwie wymagane do złożenia wniosku muszą dotyczyć produktów wytworzonych metodami ekologicznymi lub w okresie konwersji

Dzięki za przypomnienie, coś pomieszałem , zaraz koledze odpisze bo wprowadziłem w błąd. 

@benio1967 

Tak jak wyżej  kolega pisze,  na eko masz być w momencie składania wniosku

2 minuty temu, masa24 napisał:

problem taki ze pula na rozwoj malych gospodarstw i mlodego rolnika jest mala

Tylko taka przyczyną przesunięcia?

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Dzięki za przypomnienie, coś pomieszałem , zaraz koledze odpisze bo wprowadziłem w błąd. 

@benio1967 

Tak jak wyżej  kolega pisze,  na eko masz być w momencie składania wniosku

Tylko taka przyczyną przesunięcia?

ja nie mowie o przesunieciach tylko ze przy duzym zainteresowaniu srodki moga zostac wyczerpany w 1 naborze

1 godzinę temu, bortys2001 napisał:

Czy na pewno, z czego taki wniosek

zdaje sie ze tak chyba jest, tylko cos tu jest zmienione albo nie wiem, bo dam sobie reke obciac ze w projekcie byl zapis mowiacy o ewidencji ale  w przypadku prowadzenia dzialow specjalnych .....

Opublikowano
1 godzinę temu, bortys2001 napisał:

Czy na pewno, z czego taki wniosek

Choćby opracowania CDR Brwinów.

1 godzinę temu, masa24 napisał:

zdaje sie ze tak chyba jest, tylko cos tu jest zmienione albo nie wiem, bo dam sobie reke obciac ze w projekcie byl zapis mowiacy o ewidencji ale  w przypadku prowadzenia dzialow specjalnych .....

W wytycznych jest mowa o informacji z ewidencji sprzedaży produktów roślinnych i zwierzęcych, o której mowa w art. 20 ust. 1e ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych. RHD podlega pod tą ewidencję, więc teoretycznie powinno być to uznawane. Jeśli się mylę proszę o wyprowadzenie z błędu.

Bez tytułu.png

Bez tytułu_2.png

Opublikowano

Po woli .

Na 120 tyś żeby się obiegać to trzeba być już w ekologi  i sprzedawać produkty jako ekologiczne .

Zaś na te 100 tyś  konwencjonalne rolnictwo to teraz nie mogą składać ?.

Opublikowano
7 godzin temu, NevPro napisał:

Choćby opracowania CDR Brwinów.

W wytycznych jest mowa o informacji z ewidencji sprzedaży produktów roślinnych i zwierzęcych, o której mowa w art. 20 ust. 1e ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych. RHD podlega pod tą ewidencję, więc teoretycznie powinno być to uznawane. Jeśli się mylę proszę o wyprowadzenie z błędu.

Bez tytułu.png

Bez tytułu_2.png

Nie mylisz , tylko nie wiem czy wcześniej w wytycznych przy zapisie o ewidencji nie był wskazany inny paragraf( wiem ze w projekcie i podpisanych wytycznych jest to samo dzisiaj )

Opublikowano (edytowane)

Mi wprost powiedziano i w ARiMR i pani w ode że jeśli będzie kilka wniosków na powiat będzie dobrze ludzie się napadają a jak słyszą o tym co teraz wymagane wychodzą bez słowa 

Nawet ktoś był z góry w odr chyba co ich szkoli czy coś nie wiem skąd ale jedynie ważne że sam powiedział że mało kto temu sprosta a dwa że to już nie program na 2ha gospodarki jak wcześniej no chyba że może przy warzywach ale u nas tego nie ma praktycznie 

Też zalecał przeczekać bo brać na siłę nie ma sensu a program w tej postaci nie ma racji bytu 

Edytowane przez damianos95
  • Like 1
Opublikowano
Dnia 11.09.2023 o 06:54, galan99 napisał:

Po woli .

Na 120 tyś żeby się obiegać to trzeba być już w ekologi  i sprzedawać produkty jako ekologiczne .

Zaś na te 100 tyś  konwencjonalne rolnictwo to teraz nie mogą składać ?.

Z tego co dziś usłyszałem to pierwszy nabór ma być na 100tys bez ekologii.

Dnia 11.09.2023 o 08:56, damianos95 napisał:

Mi wprost powiedziano i w ARiMR i pani w ode że jeśli będzie kilka wniosków na powiat będzie dobrze ludzie się napadają a jak słyszą o tym co teraz wymagane wychodzą bez słowa 

Nawet ktoś był z góry w odr chyba co ich szkoli czy coś nie wiem skąd ale jedynie ważne że sam powiedział że mało kto temu sprosta a dwa że to już nie program na 2ha gospodarki jak wcześniej no chyba że może przy warzywach ale u nas tego nie ma praktycznie 

Też zalecał przeczekać bo brać na siłę nie ma sensu a program w tej postaci nie ma racji bytu 

Nie jest to jakaś kosmiczna strategia, da się ogarnąć nawet na 2 ha, masz wtedy mniejszą  wartość  bazową i procentowo mniejszy wzrost do osiągnięcia. Trochę pomyśleć  i wszystko się da. 

Dla pseudorolnikow to prawda jest to nie do przyjęcia taka forma dofinansowania, bo najlepiej brać i nic nie robić. 

Opublikowano

Co z tego jeżeli nie jesteś ani w grupie ani w strefie onw. W moich stronach wszyscy ekologiczni to dopłatowi pozoranci. Taki na żadne programy nie składa. A wchodzić specjalnie w eko żeby liznąć te 120k to wg mnie głupota.