Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdzie mogę sprawdzić czy zrzeszenie do którego należy spełnia wymogi grupy producentów? Czy rolnicze zrzeszenie branżowe, bo tak opisane jest na internecie kwalifikuje się jako grupa ? Opłacam składki co roku

Opublikowano

Czy do złożenia wniosku o II ratę pomocy z RMG wystarczy sam fakt złożenia wniosku o dopłaty w danym roku ? Czy trzeba czekać az wniosek zostanie rozpatrzony/zaakceptowany/ w obsłudze / zakończona obsługa ? Uprawy do biznesplanu będą brane z tego wniosku który złożyłem w czerwcu tego roku

Opublikowano
6 godzin temu, Lubeelskirolnik napisał:

Czy do złożenia wniosku o II ratę pomocy z RMG wystarczy sam fakt złożenia wniosku o dopłaty w danym roku ? Czy trzeba czekać az wniosek zostanie rozpatrzony/zaakceptowany/ w obsłudze / zakończona obsługa ? Uprawy do biznesplanu będą brane z tego wniosku który złożyłem w czerwcu tego roku

Wystarczy, że jest złożony 

Opublikowano
Dnia 3.07.2023 o 23:01, GRZES1545 napisał:

Prawda, maszyny ceny kosmos, ale i budowlanka podobnie. Te 100tys to kropla w morzu ale dobre i to, jak się da ugryźć to bierzemy.

Przykładowo podam cenę przyczepy  jak byłem  na zielonym agrshow to 10t metaltech w wersji podstawowej 88tys netto.🤦‍♂️

No i jaki jest sens  brac 100 tys męczyć się z wymogami ibwytycznyni żeby kupić jedna przyczepę 10 t.

• Haha 1
Opublikowano

faktycznie... przerypane.... tylko kłopot z tymi pieniędzmi... :D

Opublikowano
1 godzinę temu, Mark252a napisał:

No i jaki jest sens  brac 100 tys męczyć się z wymogami ibwytycznyni żeby kupić jedna przyczepę 10 t.

Darmowy pieniąc czemu nie brać . Czym się męczyć jakimi wymogami co takiego jest skomplikowanego .

Opublikowano

Tym ze większość bez wchodzenia w ekologię lub integrowana produkcje nie uzbiera pkt . Tym ze gospodarstwo np prowadzące uprawę 5 ha pszenicy musi udokumentować przychod na około 50 000 zł w roku docelowym 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, masa24 napisał:

Tym ze większość bez wchodzenia w ekologię lub integrowana produkcje nie uzbiera pkt . Tym ze gospodarstwo np prowadzące uprawę 5 ha pszenicy musi udokumentować przychod na około 50 000 zł w roku docelowym 

Za 5 lat, przy dalszej inflacji, to możliwe że jednego bycka taki dochód uzyskasz...

Opublikowano
14 minut temu, galan99 napisał:

Darmowy pieniąc czemu nie brać . Czym się męczyć jakimi wymogami co takiego jest skomplikowanego .

Darmowy pieniędz,jak wszystkie plusy od państwa a później inflacja.A jak przyczepa za 80 tys 10 t przyczyni się do zwiększenia dochodowości? To lepiej kupić dwie używane 5 t.i jeszcze za resztę sprzętu by nakupil.Tylko ze wszystko musi być nowe żeby firmy się wzbogaciły a rolnik niech zapierdziela i się sie cieszy bo nówkę przyczepę.A późnij wozi pszenice po 700 bo z UA naciągną.

Opublikowano

To kupuj używane jak dają , to trzeba brać , świata nikt nie uzdrowił , trzeba się odnaleść w danym czasie .

9 minut temu, masa24 napisał:

Co to jest 50 tyś , tak trudno udokumentować ?.

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

To kupuj używane jak dają , to trzeba brać , świata nikt nie uzdrowił , trzeba się odnaleść w danym czasie .

Co to jest 50 tyś , tak trudno udokumentować ?.

jak ktos ma 5 ha  , uprawia zboza to jak udokumentuje 50 000 zl ?   chyba przy plonie 15 t z ha i obecnych cenach to raz

dwa nie wiem czy na twoich filmikach papfu o tym wspominaja, ale wytyczne nie podaja jakie rodzaje dokumentow trzeba bedzie przedstawic do udokumentowania wzrostu, moze byc tak ze jak ktos nastawia sie na umowy kupna sprzedazy to sie zdziwi

Opublikowano

Jak ktoś ma 5 ha to brał RMG - teraz czas na większe jest .

Gospodarstwa do 5 ha są lepszej kondycji jak  mają po 30 ha i same zboża .

Taki co ma 5 ha i chce mu się , to ma plantacje i krótki łańcuch  dostaw i sprzedaje . Nie produkuje zboża/.

Opublikowano (edytowane)

Pisałem już w tym temacie .

Są luki .

IV.3. Kryteria wyboru operacji IV.3.1. Uczestnictwo w systemach jakości 1. Punkty przyznaje się za uczestnictwo lub planowane uczestnictwo w: 1) unijnym systemie jakości: a) rolnictwo ekologiczne – 4 punkty, pod warunkiem objęcia tym systemem co najmniej 50 % powierzchni UR tego gospodarstwa, b) innym niż rolnictwo ekologiczne, wymienionym w ust. 2 – 2 punkty; 2) krajowym systemie jakości – 1 punkt, pod warunkiem że jest to system jakości uznany na podstawie decyzji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za krajowy system jakości żywności i notyfikowany do Komisji Europejskiej zgodnie z Dyrektywą (UE) nr 2015/1535 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 9 września 2015 r. ustanawiającą procedurę udzielania informacji w dziedzinie

3) rozpoczynania działalności w zakresie wprowadzania żywności (tylko produktów rolnych) na rynek w ramach KŁD (RHD, sprzedaż bezpośrednia, dostawy bezpośrednie)

Jak zgłosić rolniczy handel detaliczny?

Podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny żywnością pochodzenia roślinnego powinien zarejestrować się we właściwiej terenowo stacji sanitarno-epidemiologicznej.

Kto może prowadzić rolniczy handel detaliczny?

Rolniczy handel detaliczny to rodzaj działalności, który związany jest z produkcją i sprzedażą żywności przez rolników. W Polsce od 1 stycznia 2017 roku taką formę działalności mogą rozpocząć rolnicy prowadzący rodzinne gospodarstwa rolne.

Kto może sprzedawać produkty rolne?

Od 1 stycznia 2016 każdy rolnik, czyli osoba, która prowadzi gospodarstwo rolne, może sprzedawać nieprzetworzone produkty roślinne czy zwierzęce bez rejestrowania działalności gospodarczej. I bez zamartwiania się, że ktoś naśle na nią urząd skarbowy.

3. Zwiększenie orientacji rynkowej gospodarstwa może nastąpić poprzez między innymi: 1) zmianę profilu produkcji; 2) poprawę jakości produkcji; 3) zwiększenie wartości dodanej produktu; 4) wprowadzenie nowego produktu na rynek; 5) rozpoczęcie wprowadzania produktu na rynek w ramach KŁD

Dla przykładu soki z malin wytwarzane w domu dla handlu w krótkim łańcuchu sprzedaży .

Jest malina i cukier i jest produkt na rynek .

Malina produkt naturalny z niej jest pozyskany sok , gotowany aż odparuje woda by nie fermentował , dlatego trzeba odpowiednio dodać cukier . W buteleczki z opisem co zawiera dany produkt w jakich ilościach cukru i stosowanie 2 łyżeczki na szklankę do herbaty , czy wody .

Cała filozofia .

IV.3.4. Szkolenia 1. Jeżeli wnioskodawca wziął udział lub planuje wziąć udział w szkoleniu związanym z zakresem operacji przewidzianym w biznesplanie, przyznaje się 2 punkty.

Punkty są nałapane bez trudu wielkiego . A trzeba tylko 3 by spełnić warunek .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
4 godziny temu, Mark252a napisał:

Jak ktoś się z tym męczy to nie wiem... moze lepiej się nie męczyć 🤔 Dla mnie to nie trud, wskazałem tylko wartość wysokości dofinansowania na  jednym przykładzie.

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Pisałem już w tym temacie .

Są luki .

IV.3. Kryteria wyboru operacji IV.3.1. Uczestnictwo w systemach jakości 1. Punkty przyznaje się za uczestnictwo lub planowane uczestnictwo w: 1) unijnym systemie jakości: a) rolnictwo ekologiczne – 4 punkty, pod warunkiem objęcia tym systemem co najmniej 50 % powierzchni UR tego gospodarstwa, b) innym niż rolnictwo ekologiczne, wymienionym w ust. 2 – 2 punkty; 2) krajowym systemie jakości – 1 punkt, pod warunkiem że jest to system jakości uznany na podstawie decyzji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za krajowy system jakości żywności i notyfikowany do Komisji Europejskiej zgodnie z Dyrektywą (UE) nr 2015/1535 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 9 września 2015 r. ustanawiającą procedurę udzielania informacji w dziedzinie

3) rozpoczynania działalności w zakresie wprowadzania żywności (tylko produktów rolnych) na rynek w ramach KŁD (RHD, sprzedaż bezpośrednia, dostawy bezpośrednie)

Jak zgłosić rolniczy handel detaliczny?

Podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny żywnością pochodzenia roślinnego powinien zarejestrować się we właściwiej terenowo stacji sanitarno-epidemiologicznej.

Kto może prowadzić rolniczy handel detaliczny?

Rolniczy handel detaliczny to rodzaj działalności, który związany jest z produkcją i sprzedażą żywności przez rolników. W Polsce od 1 stycznia 2017 roku taką formę działalności mogą rozpocząć rolnicy prowadzący rodzinne gospodarstwa rolne.

Kto może sprzedawać produkty rolne?

Od 1 stycznia 2016 każdy rolnik, czyli osoba, która prowadzi gospodarstwo rolne, może sprzedawać nieprzetworzone produkty roślinne czy zwierzęce bez rejestrowania działalności gospodarczej. I bez zamartwiania się, że ktoś naśle na nią urząd skarbowy.

3. Zwiększenie orientacji rynkowej gospodarstwa może nastąpić poprzez między innymi: 1) zmianę profilu produkcji; 2) poprawę jakości produkcji; 3) zwiększenie wartości dodanej produktu; 4) wprowadzenie nowego produktu na rynek; 5) rozpoczęcie wprowadzania produktu na rynek w ramach KŁD

Dla przykładu soki z malin wytwarzane w domu dla handlu w krótkim łańcuchu sprzedaży .

Jest malina i cukier i jest produkt na rynek .

Malina produkt naturalny z niej jest pozyskany sok , gotowany aż odparuje woda by nie fermentował , dlatego trzeba odpowiednio dodać cukier . W buteleczki z opisem co zawiera dany produkt w jakich ilościach cukru i stosowanie 2 łyżeczki na szklankę do herbaty , czy wody .

Cała filozofia .

IV.3.4. Szkolenia 1. Jeżeli wnioskodawca wziął udział lub planuje wziąć udział w szkoleniu związanym z zakresem operacji przewidzianym w biznesplanie, przyznaje się 2 punkty.

No 2 pkt za szkolenia i co dalej ?

• Like 1
Opublikowano

W to co ja będę wchodził to moja prywatna  sprawa . Możliwości jest wiele każdy coś znajdzie dla siebie .

Ja nie będą sam pisał wniosku , jest odpowiednia osoba bardzo , co się zna na swym fachu .

Opublikowano (edytowane)

Galan jak myślisz będzie duże zainteresowanie na tule że  trzeba będzie wchodzić w grupy producenckie aby się załapać? W ekologię nie bardzo chciałbym wchodzić.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano (edytowane)

Po co ci grupa ?. By darmozjadom płacić składkę .

Jest dość duże zainteresowanie , na chwile obecną jak nie trzeba pisać i płacić  za wniosek .

Dużo złożyło na silosy .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
9 minut temu, GRZES1545 napisał:

Galan jak myślisz będzie duże zainteresowanie na tule że  trzeba będzie wchodzić w grupy producenckie aby się załapać? W ekologię nie bardzo chciałbym wchodzić.

Jak nie chcesz iść ani w ekologię ani grupy, to z czego planujesz zrobić punkty?  Masz gospodarstwo na ONW?