Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja się waham bo sezon truskawkowy ku końcowi i cena jaka była taka była a malin może w ogóle nie będzie się rwało albo nie dużo na detal, z drugiej strony jeśli nie będzie konieczności dokumentowania przychodu tylko fakturami to papier w granicach rozsądku sporo przyjmie

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, masa24 napisał:

Stare Rmg to przy tym nowym to była miła i przyjemna zabawa

Dużo ludzi połasi się myśląc ze to podobny program i się zdziwi 

To będą tacy co pójdą do doradcy, ,,panie pisz Pan Bo dajo" potem nawet biznesplanu nie przeczyta, o rozporządzeniu już nie wspomnę.  I zdziwienie bo wzywają na poprawkę albo odrzucają wniosek. Byłem w odr niedawno, i gość miał pretensje bo przy sprawozdaniu okazało się że nie osiągnął zadeklarowanego wzrostu w ostatnim roku. I czepia się czlowieka że nie wiedział że jeszcze rok swinie powinien trzymać🤦‍♂️

• Haha 1
Opublikowano

Cała prawda,gość co ze mną składał kupił silos zbożowy zamiast paszowy,no przecież tak samo wyglądają ,drugi natomiast po 2 latach zlikwidował świnie bo na złodziei nie będzie robił ;-)))

• Haha 1
Opublikowano

słuchoj synek, nie po to płace doradcum 2 tysunce za obsluge i podtarcie doopy,  zebym jo o tym mysloł, jo mum siać i zbirać a un niech papiry robi bo po szkołach jest uczuny - place i wymagum!!!!11111oneoneone

• Haha 1
Opublikowano

@thor1984, mam chęć jeszcze coś działać dalej, mam już nawet plany jakieś w jakim kierunku iść z BP. Ja po pierwszym naborze w 2017r, 

Jedyne co mnie martwi to kwalifikacja o te  punkty łatwo nie będzie zdobyć, a o grupy producenckie u nas nie łatwo.

• Like 1
Opublikowano

Szkoda, że nie można kupować ziemi, maszyny też w huk drogie. Te maszyny co brałem 5 lat temu to jeszcze bym na nich zrobił jak bym sprzedawał. 

Ja jeśli się zdecyduję to albo wejdę w tunele foliowe albo dokończę odnawianie budynków. Innych opcji dla siebie bardzo nie widzę. 

Opublikowano

Prawda, maszyny ceny kosmos, ale i budowlanka podobnie. Te 100tys to kropla w morzu ale dobre i to, jak się da ugryźć to bierzemy.

Przykładowo podam cenę przyczepy  jak byłem  na zielonym agrshow to 10t metaltech w wersji podstawowej 88tys netto.🤦‍♂️

Opublikowano
Dnia 30.06.2023 o 13:58, Celownik07 napisał:

chca lub prowadza ale nie dluzej niz x czasu przed zlozeniem wniosku (ten termin jest w projekcie rozporzadzenia)

Która to strona? Jak to się ma do osób które przejęły zobowiązania w trakcie trwania planu 5-letniego?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Kicu
      Witam dziasiaj pojechałem orać 1 h pola i wszystko szlo dobrze do 2 ostatnich przejazdów gdy podniosłem pług zaczął opadać. Z trudem zaorałem pole i pojechałem po moja talerzówkę i podnosiłem ja a on tak jak plug opadała. Nie wiem co sie dzieje 4 miesiące temu cala pompa była wymieniana.
      Proszę o pomoc!!!
    • Przez yacenty
      Proszę wszelkie pytania zadawać w tym wątku - poprzedni zamknąłem z powodu olbrzymiej ilości danych w nim zawartych (ponad 300stron informacji)
      Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/6711-w-sprawie-prow/
    • Przez SuperRolnik1
      Witam,mam zamiar skorzystać z modernizacji gospodarstw rolnych z nowego PROW-u.Wybór padł na 2 marki: New Holland TD5.95 lub ZETOR Proxima 100 Power.Cena obu traktorów podobna.Dodam,że oba będą w bogatszym wyposażeniu oraz będą pracować z ładowaczem czołowym.Proszę o radę.
    • Przez Farmer19900
      Witam Was

Jestem w trakcie przebudowy chlewni  (100m2) na przechowalnię. Wysokość od posadzki do stropu wynosi 2,5m . Chcąc ułożyć 3 skrzyniopalety( 80cm lub 90cm) zostałem zmuszony do potrzaskania posadzki oraz wkopania się w grunt. I teraz moje pytanie, ile muszę zostawić luzu "na oddychanie"  pomiędzy skrzyniopaletą, stropem?  Czy 50-60 cm wystarczy?
      Budynek nie jest wentylowany mechanicznie, umieszczone są dwa wentylatory na dachu.
      W przechowalni mam zamiar składować głównie pietruszkę.

Drugie moje pytane: otóż, czy w jednej przechowalni rozsądne będzie składowanie jednocześnie pietruszki i cebuli ? Czy rośliny te nie będą negatywnie na siebie wpływały ?

Z góry dziękuje i pozdrawiam.
    • Przez RolPro10
      Witam!
      Moja rodzina prowadzi małe gospodarstwo rolne od "dziada pradziada". Areał łąk 10 ha i 6 ha lasów. Hodujemy bydło mięsne (głównie byki i jałówki) oraz mamy 5 krów (wszystkiego obecnie 12 sztuk). Pola w moich okolicach są najgorsze! SKAŁA ! Nie siejemy żadnego zboża ani nic nie sadzimy (plony są MARNE). Mamy same łąki i pastwiska. Obora jest z lat 70.(pomieści 12 sztuk bydła). Tata chce przepisać gospodarstwo na mnie. Mam plany związane z nim. Chciałbym postawić większą oborę (35 sztuk bydła mlecznego) i 18 mięsnego , chciałbym kupić większy ciągnik i maszyny lepsze no i pola dokupić. Nie wiem czy to ma sens przy takim ukształtowaniu powierzchni i klasie gleby? Co o tym myślicie warto modernizować gospodarstwo? Przyniesie mi to jakieś zyski? Nie chciałbym oczywiście nabrać pożyczek a później nie mieć z czego spłacić. Wiecie o co chodzi?  
  • Dodaj nową pozycję...
v