Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Docelowy 2020 rok pewnie miałeś ? w nowym rozdaniu podobno trzeba 42 000 zł sprzedaży mieć rocznie , tego progu małe gospodarstwo produkujące na własne potrzeby to raczej nie przeskoczy . Będziesz startował w nowej RMG ?

Narazie mam zamiar składać  na nowy rozdanie....

Czekam na ostateczne  rozporządzenia  żeby wszystko było jasne.....

Jak widać nie będzie to już taki prościutki  program jak ten.....

Tak docelowy miałem 2020.

Ze osiągnięciem  sprzedaży   broblemu nie będzie...

Gorzej z  zdobyciem tych punktów..

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

1 talerzowy czy 2 ?.

1+1czyszczący

19 minut temu, Miran napisał:

Trzeba wspomnieć też że bez członkostwa w grupie producentów lub ekologii nie będzie punktów. Wielkość sprzedaży liczona wg upraw ze wzoru który był wcześniej podany. Zwiększenie o 30 % musi być udokumentowane fakturami bądź umowami z potwierdzeniem przelewu.

Odnośnie dokumentów sprzedaży, jest jakieś konkretne informacje  co i jakie .?

13 minut temu, PRZMAS19821982 napisał:

Narazie mam zamiar składać  na nowy rozdanie....

Czekam na ostateczne  rozporządzenia  żeby wszystko było jasne.....

Jak widać nie będzie to już taki prościutki  program jak ten.....

Tak docelowy miałem 2020.

Ze osiągnięciem  sprzedaży   broblemu nie będzie...

Gorzej z  zdobyciem tych punktów..

Dokładnie, z tą punktacja to lipą  minimalną będę miał, ale pierwszeństwo kobiet i te grupy producenckie to nieporozumienie. Na siłę chcą tworzyć zrzeszania🤔

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Faktura VAT, Faktura VAT RR, wydruk paragonu fiskalnego kas rejestrujących, umowa kupna-sprzedaży z potwierdzeniem przelewu, informacja z ewidencji sprzedaży. Tak było w wytycznych a jak będzie ostatecznie to nie wiadomo. W sumie to ta ewidencja sprzedaży może być jakaś tam furtką żeby osiągnąć wzrost wartości sprzedaży. 

Edytowane przez Miran
  • Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, Miran napisał:

Faktura VAT, Faktura VAT RR, wydruk paragonu fiskalnego kas rejestrujących, umowa kupna-sprzedaży z potwierdzeniem przelewu, informacja z ewidencji sprzedaży. Tak było w wytycznych a jak będzie ostatecznie to nie wiadomo. W sumie to ta ewidencja sprzedaży może być jakaś tam furtką żeby osiągnąć wzrost wartości sprzedaży. 

ta ewidencja sprzedaży to w moim przypadku chyba jedyna możliwość żeby samemu po prostu wpisać sprzedaż bo przecież jak powiem na giełdzie żeby ktoś spisał ze mną umowę kupna sprzedaży to pomyślą, że jestem jakiś nie normalny albo mnie wysmieją. Zresztą raz ktoś kupi 1 łubiankę a raz całego busa. 

• Like 1
Opublikowano

Z tymi fakturami i powiększeniem sprzedaży największy problem jest jak dla mnie to, że nie wiesz ile ha dobrać żeby przy tej karuzeli cen wcelować w te 30 procent. 

W pierwszym roku może być ciezko

• Haha 1
Opublikowano

Nie do końca rozumiem ten zapis : "o kolejności przysługiwania pomocy w ramach grupy kobiet oraz w ramach grupy pozostałych wnioskodawców decyduje przychód bazowy w gospodarstwie, przy czym pierwszeństwo w uzyskaniu pomocy ma ten wnioskodawca, który uzyskał wyższy przychód". 

Czy tu chodzi tylko o tych co będą tworzyć nowe grupy producenckie czy o nas wszystkich którzy złożą wnioski?

Opublikowano
7 godzin temu, Miran napisał:

Trzeba wspomnieć też że bez członkostwa w grupie producentów lub ekologii nie będzie punktów. Wielkość sprzedaży liczona wg upraw ze wzoru który był wcześniej podany. Zwiększenie o 30 % musi być udokumentowane fakturami bądź umowami z potwierdzeniem przelewu.

Czyli mogę sprzedać dla sąsiada albo siostry na umowę z przelewem?

• Haha 1
Opublikowano

Począwszy od 2017 roku polscy rolnicy, którzy prowadzą rodzinne gospodarstwa rolne, mają prawo samodzielnie (czyli, poza kilkoma wyjątkami, bez pośredników) produkować i sprzedawać jako detaliści taką żywność, która pochodzi w całości lub większości z własnego gospodarstwa

Łatwiej o dodatkowe dochody w gospodarstwie rolnym, czyli korzystne przepisy dla RHD od 2022 roku

Od 2022 roku wprowadzono znaczące ułatwienia dla rolników, m.in.:

sprzedaż z preferencjami podatkowymi możliwa jest do limitu przychodów 100 tys. zł (przed 2022 rokiem limit wynosił jedynie 40 tys. zł). Powyżej tej kwoty sprzedaż jest normalnie opodatkowana;

dla produktów roślinnych sprzedaż możliwa jest na terenie całego kraju. Ograniczenia obszarowe dotyczą żywności pochodzenia zwierzęcego i mieszanego. Ten rodzaj żywności można sprzedawać jedynie w tym samym województwie (lub sąsiadujących z nim powiatach), w którym żywność została wyprodukowana;

zniesiono limity sprzedaży do finalnych konsumentów (pozostawiono dla sklepów, restauracji itp.).

Komu i gdzie rolnik może sprzedawać żywność w ramach rolniczego handlu detalicznego?

Odbiorcami rolniczego handlu detalicznego mogą być:

finalni konsumenci (z wyżej opisanym ograniczeniem obszarowym) lub

sklepy, restauracje, stołówki działające na terenie całego kraju.

Warto pamiętać, że prowadząc RHD w zasadzie rolnik nie może korzystać z pośredników.

Wyjątkiem jest sprzedaż finalnym konsumentom dokonywana na wystawach, kiermaszach lub innych imprezach organizowanych w celu promocji żywności lokalnej. W takim przypadki dopuszczalne jest skorzystanie z pośrednika, o ile on sam sprzedaje swoje produkty w ramach RHD i pochodzi z tego samego lub sąsiedniego powiatu.

Opublikowano
11 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Sprzedaż będzie naliczana od wielkości SO gospodarstwa  i częste to będzie sporo ponad te 40tyś   

A żeby coś poluzowali musi być małe zainteresowanie. Tym czasem na FB ludzie ostro piszą do znajomej nam firmy  PAPFU🙆‍♂️

Gdzie tak do nich piszą ?

8 godzin temu, Miran napisał:

To co podałeś prawie się zgadza . Tylko to jest katalog dokumentów na udokunentowanie 5000 zł przychodu na wejście do programu. Nie ma narazie wytycznych co będzie wchodziło do udokumentowania wzrostu . Po drugie wpisy w ewidencji owszem jako udokunentowanie 5000 przychodu ale dla osób prowadzących dział specjalny produkcji rolnej 

Opublikowano
32 minuty temu, masa24 napisał:

Gdzie tak do nich piszą ?

To co podałeś prawie się zgadza . Tylko to jest katalog dokumentów na udokunentowanie 5000 zł przychodu na wejście do programu. Nie ma narazie wytycznych co będzie wchodziło do udokumentowania wzrostu . Po drugie wpisy w ewidencji owszem jako udokunentowanie 5000 przychodu ale dla osób prowadzących dział specjalny produkcji rolnej 

Facebook,  tam reklamują się wstawiając posty, dużo komentarzy jest i zapytań. 

8 godzin temu, szymon09875 napisał:

No z tymi punktami to masakra, w ekologię się nie będę pchał napewno, a grupe to z kim założę 🤔

A 2 rolników to grupa? Jak tak to już zakładamy i mamy problem rozwiązany 🤠🤭

• Like 2
Opublikowano

Chcę robić korektę biznesplanu. 

I mam kilka wątpliwości. Bo słyszałem że można zjechać, do minimum  kryteriów punktowych.ale nie mogę znaleźć  potwierdzenia.

1.Czy mogę zmniejszyć  wartość docelową  gospodarstwa??   Chciałbym zmniejszyć  trochę  ilość  slonecznika. 

I pozbyć się planu nawozowego  

2. Czy wzrost cen zakupionych maszyn powinieniem wpisać do aktualnej wersji biznesplanu?

Opublikowano
12 godzin temu, PRZMAS19821982 napisał:

„Otrzymujący wsparcie będą musieli poinformować, jak poszła realizacja inwestycji. Będą też zobowiązani udokumentować, że w stosunku do przychodu bazowego, minimum 5 tys. zł w skali roku, wartość sprzedaży w ich gospodarstwie wzrosła co najmniej o 30 proc. Osiągnięty poziom przychodu ze sprzedaży produktów rolnych powinien być utrzymany co najmniej przez 5 lat liczonych od wypłaty pierwszej raty pomocy.”

Kolejny artykuł wprowadzający w błąd. Wynika z niego, że w roku docelowym wystarczyłoby wskazanie przychodu na poziomie 6,5 tys. zł co jest niezgodne z prawdą.

Opublikowano
16 godzin temu, qamil napisał:

Chcę robić korektę biznesplanu. 

I mam kilka wątpliwości. Bo słyszałem że można zjechać, do minimum  kryteriów punktowych.ale nie mogę znaleźć  potwierdzenia.

1.Czy mogę zmniejszyć  wartość docelową  gospodarstwa??   Chciałbym zmniejszyć  trochę  ilość  slonecznika. 

I pozbyć się planu nawozowego  

2. Czy wzrost cen zakupionych maszyn powinieniem wpisać do aktualnej wersji biznesplanu?

Można zmniejszyć ale musi zostać 20% wzrostu i przynajmniej 7pkt, to samo tyczy się planu nawozowego.

Co do aktualnych cen to myślę że nie ma większego znaczenia  

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, masa24 napisał:

Jest tak samo na farmerze . Po naszej sugestii redaktor poprawiła w jednym miejscu a drugie zostało bez zmian jeszcze sugerowała ze są potrzebne leki 😁

Te leki to dla niej? 😁  no właśnie tak piszą jakby ten przychód bazowy był taki sam dla wszystkich a wystarczy inaczej sformułować zdanie. 

Opublikowano

Moim zdaniem to trzeba poczekać na końcowe warunki, w agencji jeszcze nie mają ich. A tu gownoburza, ludzie piszą do wyczytali w artykułach, które często są z błędami. Najlepsi są pseudofachowcy i doradcy internetowi😆