Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie pytanie da się zamienić działkę dzierżawna w latach rozliczeniowych tzn miałem we wniosku działkę x doszła mi Działaka y i chce zmienic na działkę y porostu z powodu plodozmianu przerabiał ktoś temat ?

Opublikowano
Dnia 24.04.2023 o 10:04, Jefrey napisał:

Faktura na minimum 5 tys. zł nie ma nic wspólnego z przychodem bazowym. Ma to stanowić jedynie potwierdzenie faktycznego prowadzenia działalności rolniczej, z której uzyskano przychód. Przychód taki może być udokumentowany fakturą VAT, fakturą RR, wydrukiem paragonu fiskalnego, umową kupna-sprzedaży z potwierdzeniem przelewu lub informacją z ewidencji sprzedaży i obejmować okres 12 miesięcy poprzedzających miesiąc złożenia wniosku. Musi wynosić minimum 5 tys. zł, a czy będzie to 5 tys. czy 50 tys. - nie ma żadnego znaczenia.

Wzrost wartości sprzedaży o co najmniej 30% będzie liczony od przychodu bazowego, który wyznaczany jest w następujący sposób:

przychód bazowy = 80,86% * wielkość ekonomiczna gospodarstwa w roku wyjściowym * ustalony kurs euro (4,2722).

Sprzedaż w roku docelowym musi wynosić co najmniej równowartość minimalnego wynagrodzenia w roku, w którym złożono wniosek o przyznanie pomocy (dla roku 2023 r. 42 540 zł).

5 bydlaków na dziś a za 5 lat ciekawe ile.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 24.04.2023 o 10:04, Jefrey napisał:

Faktura na minimum 5 tys. zł nie ma nic wspólnego z przychodem bazowym. Ma to stanowić jedynie potwierdzenie faktycznego prowadzenia działalności rolniczej, z której uzyskano przychód. Przychód taki może być udokumentowany fakturą VAT, fakturą RR, wydrukiem paragonu fiskalnego, umową kupna-sprzedaży z potwierdzeniem przelewu lub informacją z ewidencji sprzedaży i obejmować okres 12 miesięcy poprzedzających miesiąc złożenia wniosku. Musi wynosić minimum 5 tys. zł, a czy będzie to 5 tys. czy 50 tys. - nie ma żadnego znaczenia.

Wzrost wartości sprzedaży o co najmniej 30% będzie liczony od przychodu bazowego, który wyznaczany jest w następujący sposób:

przychód bazowy = 80,86% * wielkość ekonomiczna gospodarstwa w roku wyjściowym * ustalony kurs euro (4,2722).

Sprzedaż w roku docelowym musi wynosić co najmniej równowartość minimalnego wynagrodzenia w roku, w którym złożono wniosek o przyznanie pomocy (dla roku 2023 r. 42 540 zł).

Czyli do wyliczenia przychodu bazowego nie muszę dawać im wszystkich faktur na sprzedaż jakie mam ? Oni będą ten przychód liczyć z SO? Natomiast w roku docelowym muszę wykazać wzrost o 30% względem tego co wyliczyli  i przedstawić faktury np jeśli mam SO 14 tys to przychód bazowy wychodzi około 48 tys i w roku docelowym muszę mieć udokumentowaną sprzedaż na około 62tys(wzrost o 30%)?

Edytowane przez Miran
Opublikowano

przychód bazowy nie jest liczony na podstawie faktur

przychód bazowy – potencjalny przychód ze sprzedaży produktów rolnych wytwarzanych w gospodarstwie rolnika, który jest obliczany jako iloczyn wskaźnika 80,86% oraz wyrażonej w złotych wielkości ekonomicznej gospodarstwa rolnego w roku wyjściowym. Do wyliczenia wielkości ekonomicznej gospodarstwa rolnego w złotych w roku wyjściowym przyjmuje się stały kurs euro: 1 euro = 4,2722 złotych [na podstawie rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2015/220 z dnia 3 lutego 2015 r. ustanawiającego zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1217/2009 ustanawiającego sieć zbierania danych rachunkowych o dochodach i działalności gospodarczej gospodarstw rolnych w Unii Europejskiej]. Dla roku wyjściowego 2024 i lat kolejnych przychód bazowy będzie korygowany o średnioroczne wskaźniki cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem ogłaszane przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego.

Opublikowano
3 minuty temu, thor1984 napisał:

przychód bazowy nie jest liczony na podstawie faktur

przychód bazowy – potencjalny przychód ze sprzedaży produktów rolnych wytwarzanych w gospodarstwie rolnika, który jest obliczany jako iloczyn wskaźnika 80,86% oraz wyrażonej w złotych wielkości ekonomicznej gospodarstwa rolnego w roku wyjściowym. Do wyliczenia wielkości ekonomicznej gospodarstwa rolnego w złotych w roku wyjściowym przyjmuje się stały kurs euro: 1 euro = 4,2722 złotych [na podstawie rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2015/220 z dnia 3 lutego 2015 r. ustanawiającego zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1217/2009 ustanawiającego sieć zbierania danych rachunkowych o dochodach i działalności gospodarczej gospodarstw rolnych w Unii Europejskiej]. Dla roku wyjściowego 2024 i lat kolejnych przychód bazowy będzie korygowany o średnioroczne wskaźniki cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem ogłaszane przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego.

W takim razie przynajmniej dla mnie osiągnięcie takiego wzrostu nie będzie problemem bo nic nie muszę zwiększać a co najważniejsze nie muszę siać słonecznika nawet. Byle punkty za grupę i szkolenia załapać.

Opublikowano
13 minut temu, Miran napisał:

W takim razie przynajmniej dla mnie osiągnięcie takiego wzrostu nie będzie problemem bo nic nie muszę zwiększać a co najważniejsze nie muszę siać słonecznika nawet. Byle punkty za grupę i szkolenia załapać.

Punkty i szkolenia za grupę to jedno. Musisz zrealizować plan czyli powiększyć o 30 procent wartość gospodarstwa. Jak to zrobisz, musisz w biznesplanie napisać. Jeden dobierze ha, drugi zwierzaków a trzeci jakieś kombinowane uprawy

Opublikowano

@GRZES1545 to w końcu jak to jest?

Można brać znowu jak jeszcze nie zakończyłem jednego czy nie?

Bo się pogubiłem jak tu czytam...

Opublikowano
1 minutę temu, Badwolf napisał:

Punkty i szkolenia za grupę to jedno. Musisz zrealizować plan czyli powiększyć o 30 procent wartość gospodarstwa. Jak to zrobisz, musisz w biznesplanie napisać. Jeden dobierze ha, drugi zwierzaków a trzeci jakieś kombinowane uprawy

Chyba zwiększyć wartość sprzedaży z gospodarstwa i udokumentować to fakturami itp. A punkty za członkostwo w grupie producenckiej i punkty za szkolenia to nie jest jedno..

Opublikowano
36 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Na obecną chwilę możesz ale trzeba poczekać do ostatecznego rozporządzenia bo mogą coś pozmieniać. 

• Like 1
Opublikowano

Możliwe że jeszcze coś się zmieni z tym przychodem bazowym, w innej sprawie agencja wyliczyła mi przychód 100 tysięcy, mimo że z tego wzoru nawet bez modyfikatora 80% wychodzi ledwo połowa 

Opublikowano (edytowane)

Może rozjaśni trochę ta informacja z grupy FB: (to jest chyba to o czym pisał @masa24  )

Wielu z Państwa zapewne czytało artykuł na farmer poświęcony programowi,, Rozwój Małych Gospodarstw" opisujący ten program. Niestety, artykuł ten dość mocno wprowadza w błąd a Pani redaktor odesłała mnie do lekarza po zwróceniu uwagi. Mianowicie, jednym z ważniejszych zobowiązań w ramach tego programu jest wzrost wartości sprzedaży o 30 % w stosunku do przychodu bazowego. W artykule, w jednym  miejscu  jest zapis : będzie musiał udokumentować, że wartość sprzedaży wzrosła mu o  minimum 30% (w stosunku do przychodu bazowego, czyli minimum 5 tys. zł) a w drugim : dokumencie tym musi się przy tym znaleźć prognoza sprzedaży,  która będzie przewidywała wzrost w stosunku do bazowej (tj. nie mniej  niż 5 tys. zł), o co najmniej 30% (przy czym nie mniej, niż do  poziomu odpowiadającego równowartości minimalnego wynagrodzenia w roku, w  którym złożono wniosek o przyznanie pomocy), co jest tylko w połowie prawdą, do tego ten zapis wyklucza sam siebie.  Mianowicie należy brać pod uwagę, że przychód bazowy nie jest kwotą 5 000 zł!! Według tych zapisów można zrozumieć że wystarczy osiągnąć wzrost sprzedaży o 30 % od kwoty 5000 zł. Przychód bazowy wyliczany jest na podstawie wielkości ekonomicznej gospodarstwa w roku wyjściowym pomnożonej  przez kurs euro 4,2722 oraz stanowi 80,86 % tej liczby. Przykład 1 . Gospodarstwo posiada wielkość ekonomiczną w roku wyjściowym 10 000 euro. Gospodarstwo przedstawiło fakturę vat sprzedaży produktów rolnych na 5000 zł pozwalającą na udział w programie. Przychód bazowy,  stanowi dla tego gospodarstwa :  80,86 %  (10 000 x 4,2722 ) = 80,86 % 42722= 34 545.   Gospodarstwo musi osiągnąc wartość sprzedaży zwiększoną o 30 % od kwoty 34 545 czyli musi okazać się sprzedażą na poziomie minimum 44 908 zł !! Przykład 2 - Gospodarstwo posiada wielkość ekonomiczną w roku wyjściowym 1 000 euro. Gospodarstwo przedstawiło fakturę vat sprzedaży produktów rolnych na 5000 zł pozwalającą na udział w programie. Przychód bazowy,  stanowi dla tego gospodarstwa :  80,86 %  (1000 x 4,2722 ) = 80,86 % 42722= 4272,20. Gospodarstwo musi osiągnąć wartość sprzedaży zwiększoną o 30 % od kwoty 4272,20 ale jednocześnie sprzedaż nie może być niższa niż wartość  poziomu odpowiadającego równowartości minimalnego wynagrodzenia w roku, w którym złożono WOPP.
(Minimalne wynagrodzenie w roku, w którym złożono WOPP ustala się jako
iloczyn minimalnego wynagrodzenia za pracę obowiązującego w miesiącu, w którym rozpoczął się nabór WOPP i liczby 12). Nabór rozpocznie się nie wcześniej niż sierpien, natomiast minimalne wynagrodzenie od lipca będzie wynosiło 3600 zł, więc poziom sprzedaży jaki musi osiągnać to gospodarstwo to nie mniej niż 3600 x 12 = 43 200 !!  Dla tego należy mieć na uwadzę fakt , że gospodarstwa małe , muszą osiągnąć sprzedaż na poziomie 43 200 zł przynajmniej !  Pocieszeniem może być fakt, że nie jest na dzień dzisiejszy wiadomo czy sprzedaż ma być potwierdzona fakturą vat, vat rr czy umową kupna sprzedaży z przelewem na konto czy wystarczy umowa sprzedaży i zapłata gotówką czy oświadczenie o sprzedaży 

Edytowane przez Celownik07
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Miran napisał:

Chyba zwiększyć wartość sprzedaży z gospodarstwa i udokumentować to fakturami itp. A punkty za członkostwo w grupie producenckiej i punkty za szkolenia to nie jest jedno..

Wg tego co czytałem i rozmawiałem z moim doradca z agencji, zwiększyć wartość gospodarstwa a o sprzedaży nie było mowy. I ja też nie doczytałem takich warunkow. Może mi wyślesz screena gdzie to przeczytałeś o tych fakturach? Punkty za szkolenia i grupę to jest jedno, czyli jeden warunek. Nie złapiesz 3 pkt nie masz prawa się ubiegać o dotacje. Zwiększenie wartości gospodarstwa to jest inny warunek, który się nie kumuluje z tymi punktami. Jeśli się mylę to proszę wyślij mi screen gdzie to wyczytałes. Chętnie się doszkole

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, Badwolf napisał:

Wg tego co czytałem i rozmawiałem z moim doradca z agencji, zwiększyć wartość gospodarstwa a o sprzedaży nie było mowy. I ja też nie doczytałem takich warunkow. Może mi wyślesz screena gdzie to przeczytałeś o tych fakturach? Punkty za szkolenia i grupę to jest jedno, czyli jeden warunek. Nie złapiesz 3 pkt nie masz prawa się ubiegać o dotacje. Zwiększenie wartości gospodarstwa to jest inny warunek, który się nie kumuluje z tymi punktami. Jeśli się mylę to proszę wyślij mi screen gdzie to wyczytałes. Chętnie się doszkole

image.png

• Like 1
Opublikowano

Ktoś tu ostatnio pisał, że młody rolnik z poprzedniego naboru może startować do restrukturyzacji. Dziś czytałem wytyczne i tam jest: "Nie kwalifikuje się do wsparcia rolnik, któremu przyznano pomoc w ramach I.10.1.1 lub w ramach I.11 (chyba że pomoc przyznano, lecz odmówiono jej wypłaty w całości)". I.11 to premie dla młodych 

Opublikowano (edytowane)

czy nawet te minimum 42, 300 to i tak dużo dla 5 ha .

To nie jest już RMG , że słonecznik podniósł czy tam czarnuszka czy świerki .

Tylko sprzedasz z gospodarstwa , czy na skupy , tu się  za bardzo w durnia nie da  zrobić , jak się wydaje .

Wielu sieje żyta czy tam inne zboża cena widać jaka jest i teraz liczyć . Trzeba  brać pod uwagę że i coś nie ,wypali z uprawami i nie będzie co sprzedać , zaplecze musi być .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
32 minuty temu, Zigi94 napisał:

Ktoś tu ostatnio pisał, że młody rolnik z poprzedniego naboru może startować do restrukturyzacji. Dziś czytałem wytyczne i tam jest: "Nie kwalifikuje się do wsparcia rolnik, któremu przyznano pomoc w ramach I.10.1.1 lub w ramach I.11 (chyba że pomoc przyznano, lecz odmówiono jej wypłaty w całości)". I.11 to premie dla młodych 

I jaki jest problem ?

Nie wiem , ale chyba udział w grupie producenckiej tez nie będzie jakiś łatwy do zrobienia 

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Pafnucy12 napisał:

Na ten moment można, ale dopiero końcowe rozporządzenie potwierdzi wszystko .

1 godzinę temu, galan99 napisał:

czy nawet te minimum 42, 300 to i tak dużo dla 5 ha .

To nie jest już RMG , że słonecznik podniósł czy tam czarnuszka czy świerki .

Tylko sprzedasz z gospodarstwa , czy na skupy , tu się  za bardzo w durnia nie da  zrobić , jak się wydaje .

Wielu sieje żyta czy tam inne zboża cena widać jaka jest i teraz liczyć . Trzeba  brać pod uwagę że i coś nie ,wypali z uprawami i nie będzie co sprzedać , zaplecze musi być .

Wystarczy już tych pseudo rolników, bardzo dobrze że pozmieniali. 

1 godzinę temu, galan99 napisał:

Nie pisze .

Tylko tak napisałem , bo te 5 ha , będą mieli problemy uzbieraniem wzrostu do 60 tyś .  sprzedaży z gospodarstwa .

Jak ktoś ma owoce lub warzywa to nie problem, chyba że Ukraina zawali rynek i będzie kicha że sprzedażą. 

• Like 1