Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, agak507 napisał:

Jak wysłać wniosek elektronicznie przez puap? Należy go wypełnić i wydrukować aby podpisać, i wtedy wysłać jako scan?

Wniosek przez epuap podpisujesz profilem zaufanym. Podpisany wysyłasz na biuro powiatowe.

Pamiętajcie proszę nie mylić EPUAP z PUE.

Opublikowano

Podobno kasy wystarczyć ma dla wszystkich.

Parę osób pytało o daty odnośnie RMG

1.        Założenie: wypłata pierwszej raty pomocy: 15 lipca 2020 r.

2.        Termin 5 lat od powyższego dnia upływa z dniem 15 lipca 2025 r. (w myśl zasady wyrażonej w art. 112 KC).

3.        Termin 90 dni liczymy wstecz nie wliczając w to 15 lipca 2025 r., a więc dnia, w którym upływa 5 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy, co wynika z samej redakcji § 25 ust. 1, ale także z art. 111 § 2 KC zastosowanego do „wstecznego terminu”.

4.        90 dni liczone wstecz od dnia 14 lipca 2025 r. wypada 16 kwietnia 2025 r.

5.        Wobec tego, 16 kwietnia 2025 r. jest 90-tym dniem przed dniem, w którym upływa 5 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy, ostatnim, w którym należy dokonać czynności określonej w tym przepisie.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, masa24 napisał:

Duże masz zainteresowanie w tym naborze ? U nas gorzej jak rok temu

Właśnie też miałam pytać jak oceniacie zainteresowanie w tym roku ;) 

Edytowane przez sobczakkatarzyna
Opublikowano
1 godzinę temu, robert55555 napisał:

Podobno kasy wystarczyć ma dla wszystkich.

Parę osób pytało o daty odnośnie RMG

1.        Założenie: wypłata pierwszej raty pomocy: 15 lipca 2020 r.

2.        Termin 5 lat od powyższego dnia upływa z dniem 15 lipca 2025 r. (w myśl zasady wyrażonej w art. 112 KC).

3.        Termin 90 dni liczymy wstecz nie wliczając w to 15 lipca 2025 r., a więc dnia, w którym upływa 5 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy, co wynika z samej redakcji § 25 ust. 1, ale także z art. 111 § 2 KC zastosowanego do „wstecznego terminu”.

4.        90 dni liczone wstecz od dnia 14 lipca 2025 r. wypada 16 kwietnia 2025 r.

5.        Wobec tego, 16 kwietnia 2025 r. jest 90-tym dniem przed dniem, w którym upływa 5 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy, ostatnim, w którym należy dokonać czynności określonej w tym przepisie.

Po co liczysz te 90 dni? Nie rozumiem. Co wtedy należy zrobić (konkretnie, chłopskim językiem)?

Opublikowano

Nie czytałeś rozporządzenia, skoro pytasz o takie rzeczy.

1. W terminie 90 dni przed dniem, w którym upływa 5 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy, beneficjent
przedkłada dyrektorowi oddziału regionalnego Agencji informację o realizacji warunków, o których mowa w § 18 pkt 1,
pkt 2 lit. c w zakresie utrzymania wzrostu wielkości ekonomicznej oraz pkt 8, opracowaną na formularzu udostępnionym
przez Agencję, zawierającą w szczególności wielkość ekonomiczną gospodarstwa.

@ciaastus

Opublikowano (edytowane)

W biurach ruszyło naliczanie kasy z nawozów.

W lipcu mają wydawać decyzje a pieniądze z nawozów mają wpłynąć na konto najpóźniej do 31.10.2022

Edytowane przez robert55555
Opublikowano

Mam jeszcze pytanie odnośnie tabelki z nawozami naturalnymi (obornik itp) oraz tabelki z ilościowym zastosowaniem azotu. Czy później muszę się z tego jakoś rozliczać? Faktury za zakup itp czy to już moja sprawa oby tylko bilans się zgadzał w podsumowaniu. 

Opublikowano
3 godziny temu, masa24 napisał:

A u ciebie 

Była by zainteresowana tym tematem moja żona w przyszłym roku, tyle że nie  wiem czy da się to ugryźć jak ona ziemi nie ma na siebie bo w akcie notarialnym tylko ja, do tego zawsze była na ZUSie.  No i ja już skorzystałem z rmg, kończy się moj program w przyszłym roku.Może  już  kiedyś pytałem Cię o to🤔

Opublikowano

Poczekajmy na wytyczne. Myślę że może startować.

Opublikowano
1 godzinę temu, robert55555 napisał:

W biurach ruszyło naliczanie kasy z nawozów.

W lipcu mają wydawać decyzje a pieniądze z nawozów mają wpłynąć na konto najpóźniej do 31.10.2022

O to dobrze bo jeszcze dobry tydzień temu u mnie nic nie wiedzieli tylko że kasa na mikołaja 

Wiadomo coś o jakichś innych programach czy będą ? I młodym rolniku ?

Opublikowano

Skąd masz ten termin. Co do upraw na polu to jest tylko jeden termin:

Do 31 lipca rolnicy muszą wykosić swoje łąki, a po maksymalnie 2 tygodniach zebrać ściętą zielonkę.

Opublikowano

coś mi się skojarzyło, że uprawa ma być na polu właśnie do 15 lipca aby móc ją zebrać a pytam bo chcę co nieco zlikwidować i nie wiem czy czekać czy już likwidować

Opublikowano
17 minut temu, robert55555 napisał:

Skąd masz ten termin. Co do upraw na polu to jest tylko jeden termin:

Do 31 lipca rolnicy muszą wykosić swoje łąki, a po maksymalnie 2 tygodniach zebrać ściętą zielonkę.

u nas setki hektarow leza nie zebrane i nikt nigdy sie nie czepial-kontrole mam co pare lat..

Opublikowano
14 godzin temu, thor1984 napisał:

coś mi się skojarzyło, że uprawa ma być na polu właśnie do 15 lipca aby móc ją zebrać a pytam bo chcę co nieco zlikwidować i nie wiem czy czekać czy już likwidować

Tak. Jak se posadzisz truskawki to czekaj z nimi do 15 lipca i potem zbieraj. 👍

Opublikowano

Witam,

Może komuś się przyda odpowiedź z ARiMR .Pytałem czy jak wyślę wszystko EPUAPem (podpisane skany + BP) to muszę dostarczyć też w formie papierowej.

Cytat

Dzień dobry,

Zgodnie z INSTRUKCJĄ WYPEŁNIANIA WNIOSKU O PRZYZNANIE POMOCY NA OPERACJE TYPU „RESTRUKTURYZACJA MAŁYCH GOSPODARSTW” W RAMACH PODDZIAŁANIA „POMOC NA
ROZPOCZĘCIE DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ NA RZECZ ROZWOJU MAŁYCH GOSPODARSTW” OBJĘTEGO PROGRAMEM ROZWOJU OBSZARÓW WIEJSKICH NA LATA 2014-2020 w
niosek należy złożyć na formularzu opracowanym i udostępnionym przez ARiMR wraz z wymaganymi załącznikami (w tym biznesplanem w formie elektronicznej), do dyrektora oddziału regionalnego ARiMR (OR ARiMR) właściwego ze względu na miejsce zamieszkania Wnioskodawcy m.in,

a) w formie papierowej: osobiście albo przez upoważnioną osobę, bezpośrednio w OR ARiMR (lub za pośrednictwem BP ARiMR); przesyłką, nadaną w polskiej placówce pocztowej operatora wyznaczonego 1 w
rozumieniu przepisów ustawy Prawo pocztowe, albo placówce pocztowej operatora świadczącego pocztowe usługi powszechne w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej, Konfederacji Szwajcarskiej albo państwie członkowskim Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) - stronie umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, wysłaną na adres dyrektora właściwego OR ARiMR; za pomocą poczty kurierskiej;
albo
b) w postaci elektronicznej:
Wniosek o przyznanie pomocy wraz z załączoną do wniosku dokumentacją może być złożony na adres do doręczeń elektronicznych, o którym mowa w ustawie o doręczeniach elektronicznych, wpisany do bazy adresów elektronicznych, o której mowa w art. 25 tej ustawy.
Pod adresem: https://www.gov.pl/web/arimr/uslugi-arimr-na-e-puap dostępna jest lista skrytek ePUAP m.in. dla wojewódzkich OR ARiMR. Zgodnie z ustawą o doręczeniach elektronicznych, doręczenie korespondencji na elektroniczną skrzynkę podawczą ePUAP, jest równoważne w skutkach prawnych z doręczeniem na elektroniczny adres do doręczeń, do czasu zaistnienia obowiązku stosowania przez Agencję ustawy o doręczeniach elektronicznych.
Jeżeli biznesplan nie jest składany w postaci elektronicznej na adres do doręczeń elektronicznych w rozumieniu ustawy o doręczeniach elektronicznych, składa się go na informatycznym nośniku danych (CD, DVD lub pamięć USB) wraz z wydrukiem Części V. Biznesplanu „Dane identyfikacyjne osoby upoważnionej do podpisania Biznesplanu”.
Informacje adresowe poszczególnych oddziałów regionalnych dostępne są na stronie internetowej ARiMR (https://www.gov.pl/web/arimr/oddzialy-regionalne-i-biura-powiatowe).
O terminie złożenia wniosku decyduje data złożenia dokumentów w ARiMR, a w przypadku złożenia wniosku przesyłką rejestrowaną nadaną w placówce pocztowej operatora wyznaczonego, za dzień złożenia wniosku uznaje się dzień nadania przesyłki (data stempla pocztowego). Natomiast w przypadku złożenia wniosku poprzez elektroniczną skrzynkę podawczą (ePUAP), o terminie decyduje data wprowadzenia dokumentu elektronicznego do systemu teleinformatycznego Agencji. Potwierdzeniem jego dostarczenia jest automatycznie utworzone przez Agencję Urzędowe Poświadczenie Przedłożenia, wysłane na skrytkę ePUAP, z której został wysłany wniosek.
Uwaga: Urzędowe Poświadczenie Przedłożenia można otrzymać nawet kilkanaście minut po złożeniu wniosku. W przypadku udostępnienia przez Agencję adresu do doręczeń elektronicznych i umożliwienia tym samym wniesienia wniosku w postaci elektronicznej na adres do doręczeń elektronicznych o terminie jego wniesienia decyduje dzień wystawienia dowodu otrzymania, o którym mowa w ustawie o doręczeniach elektronicznych.
Zgodnie z przepisami ustawy Prawo pocztowe Poczta Polska S.A. pełni obowiązki operatora wyznaczonego od dnia 1 stycznia 2016 roku na podstawie decyzji Prezesa UKE, jako podmiot wyłoniony w drodze konkursu ogłaszanego przez Prezesa UKE.

Składanie dokumentów za pośrednictwem elektronicznej skrytki podawczej Agencji (ePUAP) wymaga posiadania przez Wnioskodawcę profilu zaufanego oraz konta na elektronicznej Platformie Usług Administracji Publicznej (tzw. ePUAP) dostępnej pod adresem https://epuap.gov.pl/wps/portal. Wniosek oraz wymagane załączniki – po zalogowaniu do platformy - składane są poprzez wybranie Pisma ogólnego do podmiotu
publicznego w Katalogu spraw (instrukcja postępowania zamieszczona jest na stronie Agencji https://www.gov.pl/web/arimr/uslugi-arimr-na-e-puap) i przesłanie pisma (wraz z załącznikami) na adres właściwego oddziału regionalnego ARiMR.

Reasumując, w przypadku wysyłki wniosku elektronicznie (wraz ze wszystkimi załącznikami i biznesplanem), nie ma obowiązku dostarczania ponownie dokumentacji w formie papierowej.

Opublikowano
23 godziny temu, agak507 napisał:

Mam jeszcze pytanie odnośnie tabelki z nawozami naturalnymi (obornik itp) oraz tabelki z ilościowym zastosowaniem azotu. Czy później muszę się z tego jakoś rozliczać? Faktury za zakup itp czy to już moja sprawa oby tylko bilans się zgadzał w podsumowaniu. 

Opublikowano
17 minut temu, agak507 napisał:

Azot nie, natomiast z obornikiem, to zależy na kogo się trafi. Czasem niektórzy chcą podobno umowę kupna-sprzedaży albo fakturę. Natomiast mii do tej pory udawało się rozliczać wnioski na samo oświadczenie