Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Kuzynowi dałem nasiona do zasiania. Przyjechali skontrolowali i nikt nie wolał faktur zakupu czy certyfikatów.  Najprostszy program zacznie bardziej skomplikowanym. Wiadomo że jak są to jest inaczej.

Opublikowano

Witam, takie pytanko w Ewidencji przychodów i rozchodów co tam wpisujecie? trzeba wpisywać dotacje z płatnosci obszarowych, krus żony (ja jestem na zus)?  czy tylko wystarczy sprawy zwiazane z polem, nawozy, sprzedaz zboza itp? 

Opublikowano (edytowane)

Słonecznik  na kwiaty w dopłatach to zaznaczacie uprawę słonecznik? Teraz się trochę skomplikowało bo doszła ta płatność UPP 40zł że niby oleisty razem z rzepakiem i soją. To mój ostatni rok i zawsze zaznaczałem tylko sam słonecznik, bo innej opcji tam chyba nie ma.

Edytowane przez rtt77
Opublikowano

Witam, 

Mam pytanie odnośnie programu. RMG 1rata wzięta wiosna w 2021 roku, w obecnym roku spełniony wzrost i złożony wniosek o płatność 2 raty. Teoretycznie program obowiązuje do 2026r. Pytanie brzmi czy mogę przepisać kilka ha i kiedy mogę to zrobić żeby uniknąć zwrotu 1 raty. Z tego co kojarzę to jest sankcja w wysokości 10 procent jeśli wzrost nie zostanie utrzymany, a 100 procent jeśli nie zostanie w ogóle osiągnięty. Więc pytanie jeśli oddam dziecku kilka działek już po osiągnięciu wzrostu, to czy grozi mi tylko 10 procent sankcji, czy jednak to nie takie proste? I co jeżeli oddam kilka działek a nadal będę miał utrzymany wzrost? Czy nie mogę oddać żadnych dzialek do końca programu? Dodam tylko ze planowana darowizna jest pod Młodego rolnika w związku z tym pytanie odnośnie sankcji i problemów z tym związanych. Bo oddać 6 tys w sankcjach nie byłoby jakimś wielkim problemem. No chyba że nie jest tak jak mi się wydaje. Oczywiście tak jak wspomniałem gospodarstwo będzie prowadzone do końca realizacji programu, tylko powiedzmy zamiast na 15 to na 10ha i czy wtedy to że zgłoszone są te działki na Rmg nie będzie kolidowało z wzięciem MR? 

Opublikowano

Możesz tak zrobić. Tak jak napisał masa24. W Młodym rolniku będzie widać że działki wcześniej znajdowały u ciebie i może osoba obsługująca sprawę młodego rolnika domagać jakiś wyjaśnień.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź. Czyli najważniejsze pilnować się wielkości ekonomicznej, nawet przy zmniejszeniu powierzchni. W takim razie pytanie tylko czy da się to jakoś zwyczajnie uargumentować w przypadku kolizji MR, czy może być opcja że odrzucą wniosek? 

Opublikowano
5 godzin temu, Zetor978 napisał:

Dziękuję za odpowiedź. Czyli najważniejsze pilnować się wielkości ekonomicznej, nawet przy zmniejszeniu powierzchni. W takim razie pytanie tylko czy da się to jakoś zwyczajnie uargumentować w przypadku kolizji MR, czy może być opcja że odrzucą wniosek? 

Mogą zarzucić stwarzanie sztucznych warunków, jeśli uznają, że przepisanie działek odbyło się tylko po to, żeby wziąć dodatkową kasę, a fizycznie prowadzicie nadal jedno gospodarstwo. Będą pewnie chcieli udowodnienia, że oba gospodarstwa mogą funkcjonować osobno, jako odrębna całość (każdy ma własne maszyny, budynki itp.). Dobrze mieć też jakieś faktury każdy na siebie. 

• Thanks 1
Opublikowano
Dnia 13.04.2022 o 09:46, masa24 napisał:

30 , tak myske . Nie zwracam zbytnio uwagi na ich terminy bo robią co chcą a jak kończy im się czas to przysyłają pismo o nierozpatrzejiu sprawy w terminie i przesuwają termin . Ciekawa sprawa , ciekawe jak do tego podejda

Wracając do tej sprawy teraz opryskiwacz już jest okej i przejdzie ale teraz nie pasuje jej szerokość Agregatu uprawowego i brony talerzowej.. jak zmienie do piątku na mniejsze to zaakceptuje jak nie to decyzja odmowna.

Opublikowano
2 minuty temu, Nowa2021 napisał:

W styczniu jedna kontrola jutro druga.

co chcieli?

Opublikowano (edytowane)

Ta druga kontrola zostanie zrobiona jako  rekontrola tamtej kontroli,czy tamci pracownicy dobrze przeprowadzili kontrolę. Tak mi się wydaje.

Edytowane przez robert55555
Opublikowano

Z rozmowy wywnioskowalam, że inna bo nie wiedzieli że w styczniu kontrolował mnie Toruń a chcą te same dokumenty co tamci, oglądanie maszyn i wizyta na polach.

Opublikowano (edytowane)

Ogólnie kuj- pon Arimr to trochę inny świat , ciężko się z nimi wspolpracuje .ciekawe co ti w polu teraz oglądać  . Upraw z roju wyjściowego już nie ma, upraw z roku docelowego nie mogą kontrolować bo to jakbyś złożył wniosek o wypłatę po 15 maja 

Edytowane przez masa24
Opublikowano

z młodym rolnikiem można, pytałem się kiedyś w ministerstwie, ale to jest tylko raczej teoretyczne bo tam rozpoczęcie działalności musi być w określonym czasie w tym z dopłatami - zaś do restrukturyzacji dopłaty są już wymagane, nawet rok wcześniej niekiedy

MAM jednak inne pytanie, zeby dostac I ratę na zakup ziemi trzeba mieć umowę przedwstępną?

TYLKO co jak transakcja ostateczna z tej umowy nie wypali i kupi sie od kogoś innego?

Czy ewentualny zwrot 60 tys jest z odsetkami.. bo jak tak to duże ryzyko..

Niedługo wchodzą przepisy wiatrakowe i może być lipa

Opublikowano
7 godzin temu, JanKropka napisał:

z młodym rolnikiem można, pytałem się kiedyś w ministerstwie, ale to jest tylko raczej teoretyczne bo tam rozpoczęcie działalności musi być w określonym czasie w tym z dopłatami - zaś do restrukturyzacji dopłaty są już wymagane, nawet rok wcześniej niekiedy

MAM jednak inne pytanie, zeby dostac I ratę na zakup ziemi trzeba mieć umowę przedwstępną?

TYLKO co jak transakcja ostateczna z tej umowy nie wypali i kupi sie od kogoś innego?

Można brać restrukturyzacje i młodego rolnika przez ta sama osobę ?? A to ciejawe 

Opublikowano
10 godzin temu, JanKropka napisał:

Umowa przedwstępna to jest właściwy dokument zabezpieczający Twój status prawny w momencie podpisywania Aktu Notarialnego  przed obliczem notariusza. Klient nie zmieni warunków zakupu. Miałem fakt życiowy, że wpisując do  biznesplanu uzgodnioną kwotę zakupu sprzedawca w gabinecie Notariusza zwiększył kwotę transakcji. Musiałem dopłacić mając w perspektywie ponowną zmianę biznesplanu. Dla ARIMR wystarczy, że podasz powierzchnię i nr działki w planowym zakupie. Przy rozliczaniu bp. liczy się Akt Notarialny i faktura poniesionych kosztów.

Opublikowano
40 minut temu, many13 napisał:

Umowa przedwstępna to jest właściwy dokument zabezpieczający Twój status prawny w momencie podpisywania Aktu Notarialnego  przed obliczem notariusza. Klient nie zmieni warunków zakupu. Miałem fakt życiowy, że wpisując do  biznesplanu uzgodnioną kwotę zakupu sprzedawca w gabinecie Notariusza zwiększył kwotę transakcji. Musiałem dopłacić mając w perspektywie ponowną zmianę biznesplanu. Dla ARIMR wystarczy, że podasz powierzchnię i nr działki w planowym zakupie. Przy rozliczaniu bp. liczy się Akt Notarialny i faktura poniesionych kosztów.

dzięki , to wiem że dla nich powierzchnia i uprawy to podstawa, plus jeszcze czy np. łąką nie jest pod ochroną że dasz jako zaorana, etc

Problem jest trochę inny na etapie wniosku o 1 ratę, bo trzeba miec mówiąc krótko jakąs podkładkę

w rozporządzeniu jest przecież:

4. Uznaje się, że rozpoczęcie realizacji biznesplanu następuje przez dokonanie czynności mającej na celu realizację
określonych w nim działań, w szczególności przez:

1) rozpoczęcie prac budowlanych związanych z inwestycją, o której mowa w § 12 ust. 2 pkt 3 lit. a;
2) zawarcie umowy, w wyniku której ma nastąpić przeniesienie własności lub posiadania maszyny, urządzenia lub wy-
posażenia;
3) zawarcie umowy, w wyniku której ma nastąpić świadczenie usług;
4) prace przygotowawcze, takie jak uzyskanie zezwoleń lub przeprowadzenie analiz wykonalności inwestycji;
5) zawarcie umowy, w wyniku której ma nastąpić przeniesienie własności lub posiadania gruntów rolnych.

Sens tego jest taki że jak dają komuś te kilkadziesiąt tysięcy to muszą mieć już kwit że jakieś wydatki są realne w planach to na pewno

ALE wiadomo że mamy na całą zabawę w rozliczenie 3 lata, zatem na tym etapie trzeba się liczyć ze zwrotem ewentualnym

Przecież jak ktoś znajdzie lepszy grunt, lepiej nadający się na biznesplan, np. uprawy ogrodnicze, to NIE musząc zmieniać bizneplanu

spokojnie może pokazać już akt notarialny na inną zupełnie nieruchomość niż w umowie przedwstępnej..

CHODZI chyba o to aby nie stracić na tym etapie kasy i eliminować osoby, które kompletnie nic nie robią..

Z drugiej strony wiadomo że nie kupisz ziemi rolnej w pół roku, to by się zamknęło ten program w rok.. 🙂

** chociaż mam wątpliwości, bo z tego co pamiętam zmiany w biznesplanie są właśnie po pierwszej racie, do tego momentu to możemy sobie składać nawet kolejny wniosek jak będzie nabór, nic się nie dzieje..

3 godziny temu, masa24 napisał:

Można brać restrukturyzacje i młodego rolnika przez ta sama osobę ?? A to ciejawe 

teoretycznie, praktycznie nie ma na to szans bo chyba zawsze oba nabory idą w podbnych terminach i nie można wskazywać jednocześnie że prowadzi się gospodarstwo już urządzone a nie ma żadnych dopłat i dopiero startuje z młodym 🙂

dodatkowo tak dają nabory że od ostatniego mija zazwyczaj termin wykluczający z młodego rolnika

PS. znalazłem dzisiaj przy okazji pita że w niektórych przypadach trzeba składać w picie wskazanie przychodów ze sprzedaży produktów rolnych przetworzonych jak ktoś ma - jest specjalna rubryka (tych zwolnionych od podatku) ale chyba jak się przekroczy 100 tys rocznie przychodu

warto o tym pamietac aby sie spinało z programem

Wiersz 10: „Sprzedaż przetworzonych produktów roślinnych i zwierzęcych”
w kol. b należy wykazać sumę przychodów uzyskanych z działalności wytwórczej w rolnictwie w zakresie
wyrobu wina przez producentów będących rolnikami, o której mowa w art. 20 ust. 1a ustawy, oraz ze
sprzedaży przetworzonych w sposób inny niż przemysłowy produktów roślinnych i zwierzęcych, o których
mowa w art. 20 ust. 1c ustawy (z wyjątkiem przychodów zwolnionych na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 71a
ustawy)
.  CZYLI DO 100 tys.. W przypadku przychodów, o których mowa w art. 20 ust. 1a ustawy, należy wykazać przychody
(należne, choćby nie zostały faktycznie otrzymane) z działalności wytwórczej w rolnictwie w zakresie
wyrobu wina. Dotyczy to producentów będących rolnikami wyrabiającymi mniej niż 100 hektolitrów wina
w ciągu roku podatkowego, o których mowa w art. 17 ust. 3 ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i
rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz. U. z 2020 r. poz. 1891).
U podatników opodatkowanych podatkiem od towarów i usług za przychód z tej sprzedaży uważa się
przychód pomniejszony o należny podatek od towarów i usług

https://www.podatki.gov.pl/media/7710/broszura-pit-36-za-2021r.pdf

Opublikowano

Witam,

Chciałbym odnieść się do warunków przyznania dofinansowania. Wielkość ekonomiczna gospodarstwa oscyluje wokół 6k euro, natomiast produkcja rolnicza nie stanowi co najmniej 25% wszystkich przychodów, tj. na etacie zarabiam dużo więcej niż wynosi przychód z gospodarstwa. Jak to ma się w rzeczywistości - czy warto w ogóle składać wniosek czy z automatu go odrzucą? Chory podpunkt IMO - jakie znaczenie ma to ile ktoś zarabia.. Podstawowy problem w tym kraju - im jesteś bardziej ambitny i więcej pracujesz tym mniej CI przysługuje..