Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie żartuj 😬 nic nie wysłałem, cały  czas myślałem że  to w ostatnim roku trzeba złożyć. Sam ogarniałeś czy ktoś  Ci pisał? @kopin napewno Mówisz o sprawozdaniu końcowym? 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

W agencji nie wiedzą jeszcze nic na ten temat co  i jak ma to wyglądać, jeszcze żadnych druków nie mają, gość kazał czekać jeszcze. Termin jest 90dni przed upływem 5 lat od dnia otrzymania 1 raty.

Opublikowano
1 godzinę temu, MatiRol92 napisał:

babka co mi robiła wiosek to mówiła, że mają 2 miesiące na sprawdzenie papierów, poźniej wysyłają to dalej a oni robią przelew.

ja składałem 4.01 ,to na razie czekam cierpliwie

U mnie babka w ARiMR powiedziała że one mają we 3 do sprawdzenia prawie 60 wniosków o pierwsze raty więc im się zejdzie bo to się schodzi :D 

Opublikowano
3 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Nie żartuj 😬 nic nie wysłałem, cały  czas myślałem że  to w ostatnim roku trzeba złożyć. Sam ogarniałeś czy ktoś  Ci pisał? @kopin napewno Mówisz o sprawozdaniu końcowym? 

Pisałem o sprawozdaniu z realizacji biznesplanu a to przed upływem 3 lat się robi przed 2 ratą ,a to koncowe to coś tam ma być ale faktycznie jeszcze nikt nie wie co i jak ,ale do tego jeszcze trochę czasu więc zwieracze jeszcze trzymają ;-))

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Damian24424 napisał:

U mnie babka w ARiMR powiedziała że one mają we 3 do sprawdzenia prawie 60 wniosków o pierwsze raty więc im się zejdzie bo to się schodzi :D 

Tylko co tam sprawdzać? wniosek to tylko podstawowe dane, 1 faktura i 1 strona z księgi przychodu rozchodu 

3 godziny temu, many13 napisał:

Kalinowski wynegocjował na początek 50% kwoty dopłat bezpośrednich w stosunku do rolników państw zachodnich. Kwota ta miała stopniowo rocznie wzrastać o 5% a przed rokiem 2012 nawet o 10 % ta aby docelowo w owym wymienionym roku osiągnąć pułap z rolnikami  państw pierwszej piętnastki.

To ile u nas teraz jest %, dobrze nie pamiętam ile miałem 15 lat temu ale coś mi się zdaje że to samo nie licząc dopłaty do bydła. Cały czas mówią o tych większych dopłatach w tv czy one już są czy "będą" 

Opublikowano
12 minut temu, kopin napisał:

Pisałem o sprawozdaniu z realizacji biznesplanu a to przed upływem 3 lat się robi przed 2 ratą ,a to koncowe to coś tam ma być ale faktycznie jeszcze nikt nie wie co i jak ,ale do tego jeszcze trochę czasu więc zwieracze jeszcze trzymają ;-))

O tym  2 raty to już  dawno zapomniałem. 

Gość  z Agencji stwierdził żeby  czekać a oni upominać będą  się o końcowe dokumenty i wyślą powiadomienie🙆‍♂️

Opublikowano
3 minuty temu, raven18 napisał:

Tylko co tam sprawdzać? wniosek to tylko podstawowe dane, 1 faktura i 1 strona z księgi przychodu rozchodu 

To ile u nas teraz jest %, dobrze nie pamiętam ile miałem 15 lat temu ale coś mi się zdaje że to samo nie licząc dopłaty do bydła. Cały czas mówią o tych większych dopłatach w tv czy one już są czy "będą" 

Nie wiem co one sprawdzają 🤯 bo w sumie wszystko co tam jest do sprawdzenia to sprawdziła przy przyjmowaniu :D Ale pewnie nie mają czasu wysłać tego dalej bo kawka herbatka a w ogóle to mają na to 3 miesiące :) 

Opublikowano

No też tak słyszałem ,myślałem że pytasz o rozliczenie biznesplanu.Z koncowym sprawozdaniem znowu będą cyrki bo będziemy pierwsi ,a oni oczywiście JESZCZE NIC NIE WIEDZA CO I JAK TO ZROBIĆ 

3 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Gość  z Agencji stwierdził żeby  czekać a oni upominać będą  się o końcowe dokumenty i wyślą powiadomienie🙆‍♂️

• Like 1
Opublikowano
18 godzin temu, czaro napisał:

Do wniosku o 1 ratę wystarczy jedna faktura czy trzeba wysłać wszystkie, które zostały już wpisane do książki?

Jedną fakturę na rzecz ,którą masz w biznes planie.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Nie polecam czekania na powiadomienie. Raczej przyjdzie wezwanie do zwrotu:

"W przypadku nieprzedłożenia w terminie dokumentu, o którym mowa w § 21, zwrotowi podlega 0,5% wypłaconej
kwoty pomocy"

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Pigmei napisał:

@Kondominium Jest z tobą jeden problem, traktujesz to wsparcie  jako socjal, obowiązkową darowiznę  która ma być dodatkowo traktowana jako rekompensata czegoś tam bo cos tam.  Podwyżki i inflacja to już jest rzecz do której  trzeba było się przyzwyczaić tylko ich ostatnie tempo wzrosu budzi wielki niepokój .

Jak dalej chcesz narzekać dalej  na ogólny system to nie tu na forum a do decydentów idź, do ich biur, może  tam  co wskórasz, może za twoją nawową zaczną zmieniać wymogi i odrzucać 3/4 chętnych co powoli na 4 krotną podwyżkę  co ucieszy  szczęśliwców. Powodzenia.

no właśnie i to jest twoja mentalność całujmy ich po stopach to chociaż tyle dali, a jak dadzą więcej to tylko dlatego że mniej osób dostanie, kończę tą dyskusje bo ja znam wartość tej pracy Ty nie, robiłbyś i za darmo byle by ci po wszystkim dali miskę ryżu. Ja nie. Jak trzeba bedzie obsieje wszystko facelią na dopłate zaoram raz do roku i nie będę kogoś karmił, a sam zarobię poza gospodarstwem. Za pracę należy się wynagrodzenie, szkoda że nawet Ci co pracują tego nie wiedzą, ale jak się nie będą dopominać nigdy lepiej mieć nie będą. 

20 godzin temu, plapla123 napisał:

Jak będzie od 2023 r 100tys  to i ceny maszyn odpowiednio wzrosną . A ile będzie kosztować wypełnienie wniosku aż się boję myśleć ☹️

i tak wszystko drożeje, oni za wynajem biura też płacą, wynajęcie pracowników to samo, trzeba się z tym liczyć

3 godziny temu, raven18 napisał:

Pamiętam jak rolnik kiedyś mi opowiadał że przyszedł do agencji zapytać się o wniosek, a mu się śpieszyło, przychodzi w końcu babeczka z pełnym segregatorem, on tak patrzy i myśli to tyle czekałem, a ona jeszcze nie znalazła mojej sprawy tylko ze wszystkimi wnioskami idzie. Po czym dowiedział się że cały segregator papierów był jego. ;) Także oni te parę papierków przemienią w kilkadziesiąt :D   Taka biurokracja cytując klasyka: "A tu mamy zezwolenie na wydanie pozwolenia na nakazowy zakaz korzystania z chodnika po lewej stronie w ruchu prawostronnym od godziny 18 do 6 rano podbity przez Urząd Miar i Wiar z osobistą adnotacją naczelnika sklepu rybnego w Pułtusku i z okrągłą pieczęcią zakonu Ojców Małojców i z kontrasygnatą dróżnika ze stacji Włoszczowa.

Edytowane przez Kondominium
Opublikowano

Przestań pierdzielić i prowokować,  nikomu  za nic nie jestem wdzięczny,  jedynie rodzinie 🙂

Jednego w życiu powinieneś sie jeszcze nauczyć,  jak chcesz coś mieć to weź sie uczciwie  za robotę a na pomoc z zewnątrz nie licz bo się przeliczysz kiedyś. Jak dają to niech dają a jak zabiorą to masz sobie poradzić bez wsparcia, kombinacji czy innych trików.  Jak ekonomicznie padasz to padnij, niech to twoje gospodarstwo posłuży innym do  powiększenia się i rozwoju. Później idź do pracy na etacie i bądź szczęśliwy 

• Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, raven18 napisał:

Przecież napisałem powyżej, że pomagdelenkowym szabesgojom przy korycie wisi dobro polskiego chłopa i rozwój naszego polskiego rolnictwa.

Opublikowano

Planowane rozpoczęcie terminów naborów wniosków PROW:

• Premie dla młodych rolników- koniec marca 2022r
  • Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich- koniec lutego 2022r
  • Restrukturyzacja małych gospodarstw- koniec kwietnia 2022r.
Opublikowano

a masz info kto może startować w  restrukturyzacji? W sensie warunki - brałem modernizację w 2010 roku chyba (albo 2011). Ostatnie nabory byłem wykluczony i tylko z tego powodu że miałem modernizację. Czy teraz też tak jest? Czy może to poprawili w sensie umożliwili szerszemu gronu?

Opublikowano

Info nie mam, ale pewnie tak samo będzie jak w poprzednich naborach. Zawsze możesz zrobić na żonę

Opublikowano
1 godzinę temu, robert55555 napisał:

Info nie mam, ale pewnie tak samo będzie jak w poprzednich naborach. Zawsze możesz zrobić na żonę

niestety nie da się bo w papierach kawaler itp.
Poza tym im dłużej coś robię to zauważam że jak coś się chce to wszędzie potrzebna zgoda współmałżonka (obecnie rzeźbiłem tematy z KOWRu bo są dwie maleńkie działeczki obok mnie od kilku lat nieużytkowane). 

Opublikowano
39 minut temu, Nikita_Bennet napisał:

niestety nie da się bo w papierach kawaler itp.
Poza tym im dłużej coś robię to zauważam że jak coś się chce to wszędzie potrzebna zgoda współmałżonka (obecnie rzeźbiłem tematy z KOWRu bo są dwie maleńkie działeczki obok mnie od kilku lat nieużytkowane). 

no to jak slubu nie macie to przeciez czysta sprawa

Opublikowano (edytowane)

Czy ktoś  z naboru 2017 robił już sprawozdanie z programu? @kopin @galan99 jak tam sytuacja u was? 

Ja też jestem... mam jeszcze roczek odpoczynku..

Jakie sprawozdanie ? .

Program zakończony i rozliczony co jeszcze jest do roboty w tym roku mija  5 lat .

Edytowane przez galan99