Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Darek16112002 napisał:

Część sadziłem w tamtym roku o tej porze 43ar.Przy zakupie dostałem tylko paszport żadnej faktury czy rachunku nie mam. Ładnie się przyjęły trawę kosiłem co 2-3tygodnie tylko teraz po roku coś z połowa trochę przybrązowiała. Nie wiem czy nie padną. Też myślę żeby to zamienić na słonecznik jak by się dało.A wiesz może ile musisz zasiać tego słonecznika w zamian? Pozdrawiam. 

To po kolei ; jakie odmiany miałeś że przy brązowiały ? może to być choroba grzybowa bo świerk jest podatny , 1 ha choinek daje ok 8 000 euro wzrostu , ty jak miałeś 0,43 ha to dały ci ok. 3, 500 euro ESU , słonecznik daje 25000 euro za 1ha czyli musisz wsiać jakieś ok. 15 ary . Likwidacje choinek z przyczyn od ciebie nie zależnych tj. susza , grad , choroby musisz zgłosić do ARMR i dopiero zrobić zmianę w BP, bynajmniej tak robił znajomy bo mu wszystkie niby wyschły w ubiegłym roku , posiał słonecznik i 2 ratę otrzymał .

Opublikowano

Ten który posadziłem to srebrny. Może też straciły kolor z wilgoci bo działka jest przy łąkach, zdecydowałem się tam posadzić bo ostatnimi laty były susze a tu masz w tym roku mokro w lubelskim że szok. Kurcze nie wiedziałem że tak mało słonecznika za te choinki bo wcale bym się w nie nie pchał.

Opublikowano
16 godzin temu, Darek16112002 napisał:

Ten który posadziłem to srebrny. Może też straciły kolor z wilgoci bo działka jest przy łąkach, zdecydowałem się tam posadzić bo ostatnimi laty były susze a tu masz w tym roku mokro w lubelskim że szok. Kurcze nie wiedziałem że tak mało słonecznika za te choinki bo wcale bym się w nie nie pchał.

U mnie srebrny poleciał 98 % a było go 30% reszta to zwykły i serbski te przetrwały lecz słabo rosły i stąd decyzja o likwidacji .

Opublikowano (edytowane)

A my rezygnujemy, armir kompletnie nie rozumie naszego wniosku i chcą w związku tym masę wyjaśnień non stop... nie mam sił, aby potem się bić z kontrolami o marne 12 tysięcy, co będzie już nic nie warte. Swoją drogą, czy w rozporządzeniu jest gdzieś zapis odnośnie wymogu okazania faktur lub umowy wstepnej odnosnie sprzedazy slonecznika ... za 5 lat ? ;) Mamy już teraz dostarczyć plan sprzedaży całej produkcji słonecznika. 

Edytowane przez Flow6
Opublikowano

Olej to, myślisz że uwala wniosek za brak planu sprzedaży słonecznika? 

Absolutnie nie daj się wrobić w wycofywanie wniosku bo pewnie to tego będą chcieli zmuszać 

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, Flow6 napisał:

A my rezygnujemy, armir kompletnie nie rozumie naszego wniosku i chcą w związku tym masę wyjaśnień non stop... nie mam sił, aby potem się bić z kontrolami o marne 12 tysięcy, co będzie już nic nie warte. Swoją drogą, czy w rozporządzeniu jest gdzieś zapis odnośnie wymogu okazania faktur lub umowy wstepnej odnosnie sprzedazy slonecznika ... za 5 lat ? ;) Mamy już teraz dostarczyć plan sprzedaży całej produkcji słonecznika. 

Kujawsko pomorskie ?? 
tez robiłem plan sprzedaży na odwal w 5 min. Dziś gość dzwonił ze jest Ok na dzień dzisiejszy ale czekają na instrukcje co dalej ze słonecznikiem i mogą jeszcze wzywać do wyjaśnień 😊

Opublikowano (edytowane)

Tak  ;) Ja mam zamiar jeszcze wystosować pismo, aby opisali mi na jakiej podstawie prawnej mam to zrobić ... dam im trochę pracy przed rezygnacją ;) 

Edytowane przez Flow6
Opublikowano

Jestesmy bardzo małym gospodarstwem, dlatego nasz wniosek nie jest łatwy, bo opiera się raczej o dużo małych inwestycji - tunel foliowy, zwierzeta, słonecznik. Im to nie pasuje - ciągle nie rozumieją celu wypisanych  zakupów , a ja nie potrzebuje ciągnika ani przyczepy ;) Mam wrazenie jakby traktowali nas jak jakiś naciagaczy i , że wypisaliśmy rzeczy, które ciężko zrealizować ..., z tym, że przecież to już nie urzędnika problem ... no wkurzyli mnie znowu, bo non stop zmiany i wyjaśnienia. Nie mam na takie pierdoły czasu, a koleś i tak nic nie kuma. Nie rozumiał np jak działa siewnik ręczny ... jak będziemy nim siać warzywa :) 

Opublikowano

jesli ktos wpisal slonecznik to z gory mozna zalozyc ze to kombinator-kto te kwiaty kupi ??? chyba w komis wstawiac w kwiaciarniach, tyle ze ja mieszkam na przedmiesciach wielkiego miasta a kto na wsi kupi ??

ja dwa razy poprawialem i na razie cisza w temacie-chyba przyjete. tyle ze ja sie zalapalem tylko temu ze mam 3 razy tyle dzierzaw co swojego. sprzetu ma od wuja ,

Opublikowano

Taa kombinator . 
program sam w sobie jest niedopracowany . Restrukturyzacja małych gospodarstw . Takie to małe gospodarstwa ze żeby osiągnąć 10000 euro ze zbóż to tych hektarow musi być ze 13. Faktycznie małe gospodarstwo . Jak ktoś całe życie miał 5 ha to jak dzięki 60 000 ma mieć nagle 13 czy więcej ????

ustawodawca dał taka możliwość z roślinami ozdobnymi to czego tu się czepiać ? Łatwiej zasiać słonecznik niż sadzić świerki czy borówkę .jeżeli badany czy będzie gdzie sprzedac słonecznik to Arimr powinien tez badać i pytac o żyto pszenice czy owies , chcieć. Plan sprzedaży tego i inne głupoty bo pszenica to taka sama uprawa jak i słonecznik 

Opublikowano

sasiad mial plantacje swierkow wiec wiem ile to roboty-wiec mnie nie dziwi ze kolegom przepadl.

raz widzialem na ulicy kobiete ze slonecznikiem , ciekawe ile kosztuje jeden kwiat ?  realnie kto kupi te kwiaty ?? ile wnioskow z nimi jest zlozone ,na ile tysiecy hektarow ??

wszystkie te programy sa niedopracowane-niskotowarowke panstwo musialo zwrocic do budzetu unii. no ale tam dopiero byl cyrk.

a moze te wszystkie dzialania urzednikow to przejaw zdrowego rozsadku ?? moze rzeczywiscie ktos kto nie ma zadnego sprzetu a tylko pare ha to bedzie mial problem z wypelnieniem obowiazkow. 

ja dostalem 4,2 od rodzicow dzisiaj mam "troche" wiecej, no 20 lat minelo ale grosza nie wydalem zeby kupic, za pare place dzierzawe albo oddaje czesc doplat. wiec to chyba zaden problem, ja te wszystkie wynalazki musze zrobic na swoim ale na pozostalych pardon "innych" 25 moge prowadzic normalna produkcje.

Opublikowano

ja nikomu nie zaluje-tylko pisze ze jesli ktos sieje slonecznik na kwiaty to kazdemu urzednikowi zapala sie czerwona lampka. dziwi cie to ??

ja nie zakladam ze  w arimr pracuja idioci-czasami sa malo rozgarnieci ale tacy sa wszedzie...

jesli zakladam sprzedzaz ziemniakow a nie mam wagi i sortownika to chyba nie powinno dziwic pytanie o nie -moglem napisac ze przebieram recznie a sprzedaje na worki ciekawe czy by przeszlo ??

• Like 1
Opublikowano

Na dzień dzisiejszy nie ma obowiazku sprzedania wytworzonego produktu . Tyle w temacie . Liczymy wielkość ekonomiczna z upraw , nie zysk ze sprzedaży , nie robimy badania rynku czy interes będzie się opłacał . Jeżeli prawo było by inne , prosze dochodzić gdzie sprzedam co i ile po ile. Jest jakie jest wiec nikomu do tego czy ja ten słonecznik sprzedam , nakarmię ptaki czy zmulcxuje

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, jacus napisał:

sasiad mial plantacje swierkow wiec wiem ile to roboty-wiec mnie nie dziwi ze kolegom przepadl.

raz widzialem na ulicy kobiete ze slonecznikiem , ciekawe ile kosztuje jeden kwiat ?  realnie kto kupi te kwiaty ?? ile wnioskow z nimi jest zlozone ,na ile tysiecy hektarow ??

wszystkie te programy sa niedopracowane-niskotowarowke panstwo musialo zwrocic do budzetu unii. no ale tam dopiero byl cyrk.

a moze te wszystkie dzialania urzednikow to przejaw zdrowego rozsadku ?? moze rzeczywiscie ktos kto nie ma zadnego sprzetu a tylko pare ha to bedzie mial problem z wypelnieniem obowiazkow. 

ja dostalem 4,2 od rodzicow dzisiaj mam "troche" wiecej, no 20 lat minelo ale grosza nie wydalem zeby kupic, za pare place dzierzawe albo oddaje czesc doplat. wiec to chyba zaden problem, ja te wszystkie wynalazki musze zrobic na swoim ale na pozostalych pardon "innych" 25 moge prowadzic normalna produkcje.

Mam sasiadkę którą zajmuje się dekoracjami na różne  okoliczności, czasem kupuje słoneczniki robi z nich bukiety stroiki itd. Ja też nie dziwię się  że  wzieli się za sprawdzanie co z tą uprawą, kiedyś tu o tym pisałem że  możliwe że  będą sprawdzać sprzedaż tego kwiatu🤨 Coś  czuję że  niektórym kwota 60tyś  z rmg może się uszczuplić😬

@masa24 kiedyś tu pisałem, lepiej cokolwiek wpisać, choćby  kwiatków na rok aby był ślad że ktoś  sie stara to sprzedać a nie że sztucznie uprawę trzymać. A urzędasy będą szukać i znajdą powody aby niektórych umęczyć.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Tak jak mówię . Za co tu się brać jak ten siew słonecznika jest jednym z nielicznych sposobów ma osiągniecie wzrostu dla małych gospodarstw . Zmienić przepisy a nie szukać niewiadoma czego