Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dla mnie gdy y był taki zapis:

Uprawa, przez okres 5 lat  od roku wypłaty pierwszej raty pomocy, roślin wysokobiałkowych wymienionych w załączniku do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 marca 2015 r. (Dz. U. poz. 351, 672 i 1536), na powierzchni użytków rolnych wynoszącej co najmniej 1 ha - uprawniająca do dodatkowej punktacji:"

w roku docelowym zaczynasz uprawę łubinu i masz siać na min 1 ha do końca zobowiązania.

Opublikowano
48 minut temu, robert55555 napisał:

Mam wiele ale mam zasade taka że chronię dane osobowe osób ktorym robiłem biznesplanu.

Jak masz jakieś wątpliwości to pytaj. Ewentualnie zrób tyle ile umiesz, moge ja czy ktoś inny  czy sprawdzic.

Ok, najwyżej dam komuś do sprawdzenia i poprawek, oczywiście odpłatnie 

Opublikowano
3 minuty temu, agi napisał:

Słuchajcie dla pewności zastanawiam się czy jak wyślę w ostatnim dniu 29 maja poleconym wniosek i wszystko bez zaświadczenia z Urzedu Skarb, umowy to wezwą do uzupełnienia?

Pamiętacie czy w tabeli (pierwszej z działkami) nr 4 oświadczenie o posiadanych działkach wchodzących w skład gospodarstwa przedstawionego w biznesplanie dajemy WSZYSTKIE działki także w  okresie wyjściowym? jak teraz mam tylko 1 ha to tylko to tam wpisuje czy wszystkie możliwe działki, ale wtedy jak wpisać już teraz tytuł do nich? kreska? 🙂 z drugiej strony nigdzie indziej tych numerów się nie pisze tylko same uprawy..

i  nie wiecie czy można robić potem zmiany w biznesplanie jak np. dokupię inną działkę i dam wiecej upraw pod osłonami niż np. ziemniaków.. przy czym nie zmienia się powierzchnia i punkty tylko rozmiar upraw..? 

pytam dla pewności.. bo wiele rzeczy już nie pamiętam jak oni to na bieżąco rozpoznają

Wpisujesz wszystkie działki jakie masz we wniosku o przyznanie płatności bezpośrednich w 2021 roku. Jeżeli masz jakieś działki których jest las i jesteś ich wslacicielem to też wpisujesz. Ma być zgodność biznesplan=ewniosek  i kw.

Opublikowano
43 minuty temu, sadsadgreylife napisał:

Robert z tymi uprawnieniami sam wyzwałeś mnie do tablicy. Sprawdź sobie Piotr Kisiel w wyszukiwarce doradców CDR i listę inspektorów ekologicznych na stronie GIJHARS. Ja tu nie jestem anonimowo.

Właśnie ktoś do mnie dzwonił z zastrzeżonego nr telefonu, to Ty, Robert???

Sadze ze masz jakies problemy ze sobą . Wiesz jak mam na imię wiec szperacz.teraz ze Robert dzwonił do ciebie anonimowo . Obsesja ?? Pełnomocnictwo nie żeby się wypiąć tylko ze jak zadzwoni kobieta z agencji i będzie chciała np faktur za usługi rolnicze w roku wyjściowym to od tego jestem żeby jej grzecznie wytłumaczyć czego może zadać . Po drugie ja tu jestem jako rolnik od około 9 lat. Nie szukam tu żadnych klientow bo nie jest to odpowiednie miejsce do tego . Żyje z rolnictwa , zaglądam tu  bo lubię wiem to coś odpowiem , nie traktuje jako miejsca do rywalizacji ze jesteś. Tu najmądrzejszy i chodźcie do mnie klienci . Na dzień dzisiejszy mam około 80 wniosków Rmg, żadnego z forum. Myske ze jestem na tyle poważnym człowiekiem znanym w swojej okolicy ze ludzie wiedza ze pełnomocnictwo nie jest po to żeby kogos kopnąć w tyłek . A ty z tymi uprawnieniami jesteś śmieszny , na dzień dzisiejszy uprawnienia rolnosrodowiskowe czy eksperta ekologicznego nie dają ci żadnej przewagi w temacie pisania wniosków 

3 minuty temu, robert55555 napisał:

Dla mnie gdy y był taki zapis:

Uprawa, przez okres 5 lat  od roku wypłaty pierwszej raty pomocy, roślin wysokobiałkowych wymienionych w załączniku do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 marca 2015 r. (Dz. U. poz. 351, 672 i 1536), na powierzchni użytków rolnych wynoszącej co najmniej 1 ha - uprawniająca do dodatkowej punktacji:"

w roku docelowym zaczynasz uprawę łubinu i masz siać na min 1 ha do końca zobowiązania.

Konkretna poprawna odpowiedz wiec po co jakies wprowadzanie fermentu przez 2 strony ?

Opublikowano

Pełnomocnictwo notarialne jest po to że osoba obsługująca wnioski o doplaty, jak potrzebuje np wysłać wezwanie czy skonsultować telefonicznie to ma dokument że robi to z doradcą któremu udzielił pełnomocnictwa wnioskodawca. Ma papier że tak przeprowadzona konsultacja jest że tak nazwie legalna. Bo jak nie ma pełnomocnictwo to osoba z Arimr nie powinna konsultować z doradcą tylko z wnioskodawca. Pełnomocnictwo powoduje że wnioskodawca nie jest obarczony wezwaniami, telefonami, wszystko w jego imieniu przeprowadza pełnomocnik w ramach udzielonego pełnomocnictwa. 

Opublikowano

Szymon, może i mam obsesję, ale Ty używasz za często obraźliwych słów. Poza tym to Ty napisałeś, że od roku obserwujesz to, co piszę. Więc skoro jestem przez Ciebie obserwowany od roku, chciałem wiedzieć kto mnie obserwuje. Nie ma kogoś takiego jak ekspert ekologiczny. Uprawnienia dorady rolnośrodowisowego sprawiają, że mogę sporządzać palny działalności ekologicznej, a przystępując do rolnictwa ekologicznego ma się w tym działaniu 2 pkt.

Opublikowano

Obserwuje w sensie ze czytam posty każdego kto tu pisze w tym ciebie a nie ze maniakalnie sprawdzam kim jesteś itp

to ty za cel przyjąłeś tu podważanie każdego i postawę ze jesteś najmądrzejszy 

4 minuty temu, robert55555 napisał:

Pełnomocnictwo notarialne jest po to że osoba obsługująca wnioski o doplaty, jak potrzebuje np wysłać wezwanie czy skonsultować telefonicznie to ma dokument że robi to z doradcą któremu udzielił pełnomocnictwa wnioskodawca. Ma papier że tak przeprowadzona konsultacja jest że tak nazwie legalna. Bo jak nie ma pełnomocnictwo to osoba z Arimr nie powinna konsultować z doradcą tylko z wnioskodawca. Pełnomocnictwo powoduje że wnioskodawca nie jest obarczony wezwaniami, telefonami, wszystko w jego imieniu przeprowadza pełnomocnik w ramach udzielonego pełnomocnictwa. 

Otóż to. Coś za często się ostatnio z tobą zgadzam 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, masa24 napisał:

Konkretna poprawna odpowiedz wiec po co jakies wprowadzanie fermentu przez 2 strony ?

Nie fermentu, tylko żeby się nie obudzić ręką w nocniku bo Pan urzędnik inaczej interpretuje a on ma "racje" chyba że udowodnisz w sądzie że nie.

Edytowane przez agrarmrc
Opublikowano
2 minuty temu, sadsadgreylife napisał:

Szymon, może i mam obsesję, ale Ty używasz za często obraźliwych słów. Poza tym to Ty napisałeś, że od roku obserwujesz to, co piszę. Więc skoro jestem przez Ciebie obserwowany od roku, chciałem wiedzieć kto mnie obserwuje. Nie ma kogoś takiego jak ekspert ekologiczny. Uprawnienia dorady rolnośrodowisowego sprawiają, że mogę sporządzać palny działalności ekologicznej, a przystępując do rolnictwa ekologicznego ma się w tym działaniu 2 pkt.

Owszem ale dla tych 2 pkt nie warto bawić się w ekologię , chyba se ktoś miał taki zamiar 

Opublikowano
4 minuty temu, robert55555 napisał:

wiem, ale jest też tak, że wszelkie skutki czynności dokonywanych przez pełnomocnika bezpośrednio obciążają reprezentowanego. Zresztą nieważne, to kwestia dogadania między stronami. Każdy jest dorosły i wie, co podpisuje

Opublikowano
1 minutę temu, agrarmrc napisał:

Nie fermentu, tylko żeby się nie obudzić ręką w nocniku bo Pan urzędnik inaczej interpretuje a on ma "racje" chyba że udowodnisz w sądzie że nie.

Tu nie trzeba sądu. Podstawę prawna na piśmie a nie na telefon . W międzyczasie piszesz zapytanie do departamentu ze strony Arimr i masz czysta sprawę 

Opublikowano
7 minut temu, agrarmrc napisał:

Dla ciebie i dla wszystkich dobra rada. Czy ty skorzystasz  czy też nie skorzystasz to twoja sprawa.

Wpisz sobie zapytania do centrali ARiMR.

Zadaj pytania i poczekaj na odpowiedź.

Opublikowano
4 minuty temu, masa24 napisał:

Owszem ale dla tych 2 pkt nie warto bawić się w ekologię , chyba se ktoś miał taki zamiar 

to kwestia zindywidualizowana, są wysokie dodatkowe płatności. Dla jednych zabawa, dla drugich dodatkowe źródło dochodu i sens gospodarowania. Zachęcam też Ciebie do wejścia w system rolnictwa ekologicznego. Tylko nie całością:)  50 hektarami, miałbyś 1475 PLN/ha/rok dodatkowo. Zrobiłbym Ci plan działalności ekologicznej. Kto wie, może razem poszlibyśmy na te dz...ki bez c..ek :) :)  

Opublikowano (edytowane)

@sadsadgreylife

Jestem ciekaw twojej wypowiedzi w takim temacie:

Jaka data określa rozpoczęcie i zakończenie realizacji biznesplanu -jak należy rozumieć wyjaśnienia odnośnie dat do 15 maja i po 15 maja?

DANE:

Nabór 2020, kwota przelana np 1 kwietnia 2021. Realizacja budowlanka(wymiana pokrycia dachowego), rok docelowy 2023. Wzrost przez siew słonecznika.

Przykład 1.

Jeżeli w 2021 w czerwcu zostanie zakupiona blacha i wykonana usługa wymiany pokrycia dachowego.

W 10 maja 2023 zostanie złożone sprawozdanie z realizacji biznesplanu, to słonecznik ma pojawić na polu w roku 2023? czy 2022?

Przykład 2.

Jeżeli w 2021 w czerwcu zostanie zakupiona blacha i wykonana usługa wymiany pokrycia dachowego.

W 10 czerwca 2023 zostanie złożone sprawozdanie z realizacji biznesplanu, to słonecznik ma pojawić na polu w roku 2023? czy 2022?

Przykład 3.

Jeżeli w 2021 w kwietniu zostanie zakupiona blacha i wykonana usługa wymiany pokrycia dachowego.

W 10 maja 2023 zostanie złożone sprawozdanie z realizacji biznesplanu, to słonecznik ma pojawić na polu w roku 2023? czy 2022?

Przykład 4.

Jeżeli w 2021 w kwietniu zostanie zakupiona blacha i wykonana usługa wymiany pokrycia dachowego.

W 10 czerwca 2023 zostanie złożone sprawozdanie z realizacji biznesplanu, to słonecznik ma pojawić na polu w roku 2023? czy 2022?

Nagroda dla Ciebie i użytkownika @agrarmrc

Edytowane przez robert55555
Opublikowano
28 minut temu, robert55555 napisał:

Dla ciebie i dla wszystkich dobra rada. Czy ty skorzystasz  czy też nie skorzystasz to twoja sprawa.

Wpisz sobie zapytania do centrali ARiMR.

Zadaj pytania i poczekaj na odpowiedź.

Zapytanie wysłane drogą mailową. Będę teraz czekał. Zobaczymy. Jak dostanę odpowiedź to ją tutaj umieszczę dla potomności ... 

Opublikowano

@agrarmrc

Przeczytaj pocztę, nagrodę dostałeś wcześniej niż dostałem rozwiązanie moich zapytań.

Opublikowano

To każ im się dokształcić i dopiero po tym wypowiadać. Dostałeś ode mnie kompletną informację i wytłumaczenie przez ARiMR.

Mogę wystawić fakturę za czas poświęcony, żeby się dokształcili i nie mówili nie prawdy. Możesz sobie to co dostałeś wydrukować i podejść do tego bp porozmawiać z pracownikami i po ich wyjaśnieniach pokazać im swój wydruk.

Opublikowano

Mam pytanie, odnośnie II raty, czy jeśli pieniądze dostałem w kwietniu, zakup z bp zrealizowałem w maju, to czy muszę czekać do przyszłego roku na złożenie wniosku o II ratę, czy można to zrobić wcześniej, skoro zakup został już zrealizowany? 

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli wypełniłeś wszystkie obowiązki zawarte w biznesplanie wraz ze wzrostem ekonomicznym to możesz teraz.

31 minut temu, robert55555 napisał:

@sadsadgreylife

Jestem ciekaw twojej wypowiedzi w takim temacie:

Jaka data określa rozpoczęcie i zakończenie realizacji biznesplanu -jak należy rozumieć wyjaśnienia odnośnie dat do 15 maja i po 15 maja?

DANE:

Nabór 2020, kwota przelana np 1 kwietnia 2021. Realizacja budowlanka(wymiana pokrycia dachowego), rok docelowy 2023. Wzrost przez siew słonecznika.

Przykład 1.

2022,2023,2024

W moim przypadku:

Wniosek 2019

Wypłata 15.04.2020 r.  plus trzy lata -> max czas 14.04.2023r. (zasiewy z 2022r.)

Zasiewy docelowe po 15 maja 2021 r. i wniosek o drugą ratę w 2021 r. max do 15 maja 2022 bo kasa potrzebna a inflacja galopuje

Edytowane przez agrarmrc
Opublikowano
11 minut temu, Damianursus30 napisał:

Mam pytanie, odnośnie II raty, czy jeśli pieniądze dostałem w kwietniu, zakup z bp zrealizowałem w maju, to czy muszę czekać do przyszłego roku na złożenie wniosku o II ratę, czy można to zrobić wcześniej, skoro zakup został już zrealizowany? 

Jeżeli spełniłeś wszystkie założenia biznesplanu to składaj wniosek. 

Opublikowano
11 minut temu, agrarmrc napisał:

W moim przypadku:

Wniosek 2019

Wypłata 15.04.2020 r.  plus trzy lata -> max czas 14.04.2023r. (zasiewy z 2022r.)

Dlaczego Max do 14.04.2023?