Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, masa24 napisał:

Niby czemu od dnia wypłaty 1 raty jak wszelkie zobowiązania zaczynamy od roku docelowego ?? 

§ 18. Beneficjent powinien: 1) (...)

2) zrealizować biznesplan w terminie przewidzianym w biznesplanie, lecz nie później niż do dnia upływu 3 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy, w szczególności: a) prowadzić gospodarstwo zgodnie ze strukturą produkcji, o której mowa w § 3 ust. 1 pkt 2 lit. b, b) zrealizować działania, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 4 oraz § 3 ust. 2 pkt 2, c) osiągnąć wzrost wielkości ekonomicznej gospodarstwa do poziomu co najmniej 10 tys. euro oraz utrzymać ten poziom co najmniej do dnia upływu 5 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy, d) osiągnąć wzrost wielkości ekonomicznej gospodarstwa o co najmniej 20% w stosunku do wyjściowej wielkości ekonomicznej, o której mowa w § 3 ust. 1 pkt 1 lit. c, i utrzymać ten wzrost co najmniej do dnia upływu 5 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy, e) zrealizować działanie w zakresie zmiany kierunku produkcji, z którego tytułu przyznano punkty, o których mowa w § 12 ust. 2 pkt 7;

§ 3. 1. Biznesplan zawiera koncepcję restrukturyzacji gospodarstwa, w tym:

(…)

2) opis docelowej sytuacji gospodarstwa obejmujący informacje dotyczące planowanej:

(…)

b) struktury produkcji roślinnej, uwzględniające rodzaj i powierzchnię upraw, lub struktury produkcji zwierzęcej, uwzględniające gatunek i liczbę zwierząt gospodarskich,

Z instrukcji do biznesplanu (str. 10):

Uprawa, co najmniej do upływu 5 lat od wypłaty pierwszej raty pomocy, roślin wysokobiałkowych wymienionych w załączniku do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 marca 2015 r. (Dz. U. poz. 351 z późn. zm.), na powierzchni użytków rolnych wynoszącej co najmniej 1 ha - uprawniająca do dodatkowej punktacji.

Edytowane przez sadsadgreylife
Opublikowano
9 minut temu, masa24 napisał:

Niby czemu od dnia wypłaty 1 raty jak wszelkie zobowiązania zaczynamy od roku docelowego ?? 

bo tak.

Opublikowano

niezależnie od interpretacji, jak ktoś ma 1 pkt za wysokobiałkowe, warto posiać już w pierwszym roku, bo wniosek o II ratę składa się po realizacji biznesplanu, a chyba co do zasady chodzi o to, żeby tą II ratę jak najszybciej otrzymać

Opublikowano

Kolego ja rak obserwuje twoje posty . Chwalisz się uprawnieniami itp . A jak u ciebie z logicznym myśleniem ? Najpierw wklejasz treść rozporządzenia teraz wprowadzasz w błąd . Jeden chce druga ratę szybko , drugi chce jak najpóźniej żeby jak najpóźniej wejść w zobowiązania . Rok w którym chcemy zwrot 12 tys będzie naszym rokiem docelowym . Te. Rok może być najpóźniej 3 lata od wypłaty 1 raty . Wiem ze może być i 4 ale upraszczam . W roku w którym zamierzamy zlozyc wniosek o wypłatę 2 raty zaczynamy zobowiązania . Wcześniej nie ma potrzeby chyba ze ktoś lubi głupia robite

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, masa24 napisał:

Kolego ja rak obserwuje twoje posty . Chwalisz się uprawnieniami itp . A jak u ciebie z logicznym myśleniem ? Najpierw wklejasz treść rozporządzenia teraz wprowadzasz w błąd . Jeden chce druga ratę szybko , drugi chce jak najpóźniej żeby jak najpóźniej wejść w zobowiązania . Rok w którym chcemy zwrot 12 tys będzie naszym rokiem docelowym . Te. Rok może być najpóźniej 3 lata od wypłaty 1 raty . Wiem ze może być i 4 ale upraszczam . W roku w którym zamierzamy zlozyc wniosek o wypłatę 2 raty zaczynamy zobowiązania . Wcześniej nie ma potrzeby chyba ze ktoś lubi głupia robite

te, obszarnik:) pokazałem, że treść rozporządzenie sobie, a instrukcja do biznesplanu sobie. Jak doradzasz rolnikom to czytaj rozporządzenie i instrukcje i wyciągaj wnioski. Może wtedy nie będziesz tyle musiał wiedzieć o sankcjach :) Też obserwuje Twoje posty, chyba nie masz żadnych uprawnień do doradzania rolnikom, chyba że te 250 ha.  No i wyczaiłeś, że to dobry biznes te działania premiowe, bo na to żadnych uprawnień nie trzeba, a rolnik głupi i przeczytać kilku aktów prawnych nie potrafi. Twoja sprawa..., ale że Ci nie starcza z tych 250 ha :)  

Opublikowano

Temat jest prosty . 3 lata od wypłaty 1 raty na zrealizowanie biznesplanu w tym sianie strączkowych . Tyle w temacie . Jak ktos nie odróżnia znaczenia do upływu 5 lat od dnia wypłaty pierwszej raty to już nie moja wina. To określa nam do kiedy mamy siać a nie od kiedy 

Opublikowano
2 minuty temu, masa24 napisał:

Temat jest prosty . 3 lata od wypłaty 1 raty na zrealizowanie biznesplanu w tym sianie strączkowych . Tyle w temacie . Jak ktos nie odróżnia znaczenia do upływu 5 lat od dnia wypłaty pierwszej raty to już nie moja wina. To określa nam do kiedy mamy siać a nie od kiedy 

no i jaki problem

Opublikowano

Wprowadzenie słonecznika czy tam łubinu ozdobnego to są punkty do zmiany produkcji? i powiedzmy maszyny powinny być nastawione na uprawę (obecnie mam uprawy, użytki zielone + bydło mięsne i tak w sumie by pozostało, gorzej że z kalkulatora mam so 12-13k juro)

Opublikowano
1 minutę temu, raven18 napisał:

Wprowadzenie słonecznika czy tam łubinu ozdobnego to są punkty do zmiany produkcji? i powiedzmy maszyny powinny być nastawione na uprawę (obecnie mam uprawy, użytki zielone + bydło mięsne i tak w sumie by pozostało, gorzej że z kalkulatora mam so 12-13k juro)

nie, to zmiana profilu, ale może niech ktoś z uprawnieniami typu masa24 się wypowie:)

Opublikowano

Te twoje uprawnienia to wiesz gdzie mam ? Zacznij  pisac z sensem

Tylko uprawnienia i uprawnienia . Chcesz tu komuś pomoc to zacznij pisac mądrze i z sensem a nie co drugie słowo uprawnienia . Jak miałbym być złośliwy to dla mnie prawnik bez aplikacji to jak dziwka bez cipki. Tyle w temacie 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, masa24 napisał:

uuuu, bardzo nieładnie, gdzież tu solidarność zawodowa? :)Ja Ciebie, przyjacielu, nie obrażam :)

na zasadzie pełnomocnictwa notarialnego, tak? A czy mocodawcy wiedzą, że w ten sposób wyzbywasz się wszelkiej odpowiedzialności za czynności podejmowane w ich imieniu, czyli że jak coś sknocisz to mogą Cię pocałować tam, gdzie Ty masz moje uprawnienia :) a fe 

29 minut temu, masa24 napisał:

Tylko uprawnienia i uprawnienia . Chcesz tu komuś pomoc to zacznij pisac mądrze i z sensem a nie co drugie słowo uprawnienia . Jak miałbym być złośliwy to dla mnie prawnik bez aplikacji to jak dziwka bez cipki. Tyle w temacie 

no a u Ciebie, tylko głupi i głupi albo inne tego typu w tonie znieważającym. Przecież to Twoi klienci, a nie głupki. Co, a Ty taki mądry, bo parę aktów prawnych przestudiowałeś, masz 250 ha i musisz chałturzyć po forach internetowych??? 

Opublikowano

W biznesplanie na zakładce "Cele" tabela 2 w informacji podjętego działania jest napisane:

"Uprawa, co najmniej do upływu 5 lat od wypłaty pierwszej raty pomocy, roślin wysokobiałkowych wymienionych w załączniku do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 marca 2015 r. (Dz. U. poz. 351, 672 i 1536), na powierzchni użytków rolnych wynoszącej co najmniej 1 ha - uprawniająca do dodatkowej punktacji:"

Rozporządzenie 

§ 19.

2.) Wypłaty drugiej raty pomocy dokonuje się, jeżeli są spełnione warunki, o których mowa w § 18 pkt 2, oraz jeżeli od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy do dnia złożenia wniosku o płatność drugiej raty pomocy są spełniane warunki,
o których mowa w § 18 pkt 1, 3 i 4 w zakresie produkcji roślin wysokobiałkowych oraz pkt 8.

Jeżeli od wypłaty(decyzji) trzeba prowadzić ewidencję przychodów i rozchodów to może jest też tak z strączkowymi za 1 punkt. Nie będę się upierał z pracownikami ARMR którzy rozpatrują mój wniosek, lepiej poprawić i mieć święty spokój.

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, agrarmrc napisał:

W biznesplanie na zakładce "Cele" tabela 2 w informacji podjętego działania jest napisane:

"Uprawa, co najmniej do upływu 5 lat od wypłaty pierwszej raty pomocy, roślin wysokobiałkowych wymienionych w załączniku do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 marca 2015 r. (Dz. U. poz. 351, 672 i 1536), na powierzchni użytków rolnych wynoszącej co najmniej 1 ha - uprawniająca do dodatkowej punktacji:"

Rozporządzenie 

§ 19.

2.) Wypłaty drugiej raty pomocy dokonuje się, jeżeli są spełnione warunki, o których mowa w § 18 pkt 2, oraz jeżeli od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy do dnia złożenia wniosku o płatność drugiej raty pomocy są spełniane warunki,
o których mowa w § 18 pkt 1, 3 i 4 w zakresie produkcji roślin wysokobiałkowych oraz pkt 8.

Jeżeli od wypłaty(decyzji) trzeba prowadzić ewidencję przychodów i rozchodów to może jest też tak z strączkowymi za 1 punkt. Nie będę się upierał z pracownikami ARMR którzy rozpatrują mój wniosek, lepiej poprawić i mieć święty spokój.

dokładnie, tylko że zaraz Doradca Masa24 zwyzywa Cię od głupków :) mnie nazwał tylko dz..ką bez c..ki ( łel, dz..ka z c..ką czy bez jes zawsze dz..ką) :) poważnie zastanawiam się czy sformułowanie (cytuję z Szymka): ,,prawnik bez aplikacji to jak dziwka bez cipki" nie wypełnia  dyspozycji art 216 par 2 kk :)

Panie Szymonie jestem zażenowany poziomem specjalistów od pozyskiwania funduszy unijnych w naszym kraju. I tak, ja mam uprawnienia 

Opublikowano

Dlatego pracownik agencji podkreślił że od drugiego naboru (maj) 2019 r. formuła w biznesplanie została zmieniona ponieważ poprzednia budziła wątpliwości dotyczące interpretacji zapisów i wywiązywania się z nich. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Panowie spokojnie. Forum jest od pomagania sobie, wymiany doświadczenia a nie od ublizania. Jesteśmy ludźmi i mamy prawo się pomylić.

@sadsadgreylife

Twierdzisz że masz uprawnienia? Możesz się okazać? 

@raven18

Mam wiele ale mam zasade taka że chronię dane osobowe osób ktorym robiłem biznesplanu.

Jak masz jakieś wątpliwości to pytaj. Ewentualnie zrób tyle ile umiesz, moge ja czy ktoś inny  czy sprawdzic.

Edytowane przez robert55555
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, robert55555 napisał:

Panowie spokojnie. Forum jest od pomagania sobie, wymiany doświadczenia a nie od ublizania. Jesteśmy ludźmi i mamy prawo się pomylić.

@sadsadgreylife

Twierdzisz że masz uprawnienia? Możesz się okazać? 

@raven18

Mam wiele ale mam zasade taka że chronię dane osobowe osób ktorym robiłem biznesplanu.

Jak masz jakieś wątpliwości to pytaj. Ewentualnie zrób tyle ile umiesz, możesz, zawsze mogę ją czy ktoś inny sprawdzić.

Robert z tymi uprawnieniami sam wyzwałeś mnie do tablicy. Sprawdź sobie Piotr Kisiel w wyszukiwarce doradców CDR i listę inspektorów ekologicznych na stronie GIJHARS. Ja tu nie jestem anonimowo.

Właśnie ktoś do mnie dzwonił z zastrzeżonego nr telefonu, to Ty, Robert???

Opublikowano

Nie chodzi o to czy jesteś tutaj anonimowo czy podajesz pełne czy cząstkowe swoje dane osobowe. Forum ma pomagać, fajnie że jest ktoś to chce poświecić swój czas, żeby pomagać.

co najmniej - to są bardzo ważne słowa.

Opublikowano

Słuchajcie dla pewności zastanawiam się czy jak wyślę w ostatnim dniu 29 maja poleconym wniosek i wszystko bez zaświadczenia z Urzedu Skarb, umowy to wezwą do uzupełnienia?

Pamiętacie czy w tabeli (pierwszej z działkami) nr 4 oświadczenie o posiadanych działkach wchodzących w skład gospodarstwa przedstawionego w biznesplanie dajemy WSZYSTKIE działki także w  okresie wyjściowym? jak teraz mam tylko 1 ha to tylko to tam wpisuje czy wszystkie możliwe działki, ale wtedy jak wpisać już teraz tytuł do nich? kreska? :-) z drugiej strony nigdzie indziej tych numerów się nie pisze tylko same uprawy..

i  nie wiecie czy można robić potem zmiany w biznesplanie jak np. dokupię inną działkę i dam wiecej upraw pod osłonami niż np. ziemniaków.. przy czym nie zmienia się powierzchnia i punkty tylko rozmiar upraw..? 

pytam dla pewności.. bo wiele rzeczy już nie pamiętam jak oni to na bieżąco rozpoznają