Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na poczatku zaznaczam ze naszym celem nie jest "wziecie" pieniędzy tylko po to zeby je brac.

Powiedzcie mi, jeśli obecnie "swojego" mamy 1,8ha (+ nieoficjalne dzierzawy 4,2ha). 

Produkcja glownie zbozowa + rzepak. Nasza ziemia to 100% ONW wiec dodatkowe punkty.

Czy jest sens interesowac sie programem jesli chcelibysmy przeznaczy dofinansowanie na inwestycje budowlane? 

Czy z programem czy nie plan na najblizsze 5 lat to dobicie do 10-12 HA ziemi uprawnej. 

Opublikowano
konteno napisał:

7 godzin temu, wojtal24 napisał(a):

chyba że ktoś chce wziąść kasę I po kilku latach sprzedać maszyny i zasiac jakiś słonecznik to chyba teraz to nie przejdzie

ale tym co tak zrobili dziś żyje się lepiej niż tym co nie dostali pomimo że sie starali a bardziej POtrzebowali więc hvj z tym wyścigiem po kasę 

23 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

Chcecie skorzystać to musicie mieć pomysł na gospodarstwo, inaczej szkoda czasu waszego.

ja nie mam POmysłu po prostu chciałbym mieć zrobione poremontowane i tyle , dach dziurawy , niebo sie świeci przez dachówki a niewiele brakuje by to legło , koszty przerastają możliwości finansowania tego z etatu bo credo na to jest jeszcze głupsze niż na ślub i wesele 

P_20250901_162106.jpg

2 godziny temu, wojtal24 napisał(a):

a kto Ci powiedział że mała czarna się nie łapie 

no w sumie 6,5 ha samego pola to ja niewiele wiecej mam wszystkiego i się nie łapię 

3 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

co by się mogło

samemu nic

3 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

wiedzieć co by się chciało

więcej niż to na co stać

mogłeś składać z kpo na wymianę pokryć dachu może byś się załapał

Opublikowano (edytowane)

11 minut temu, Celownik07 napisał(a):

masz w łodzkim ONW typ górski lub specyficzny typ II ?

specyficzny typ II.

Edytowane przez franczez
  • Like 1
Opublikowano
franczez napisał:

Na poczatku zaznaczam ze naszym celem nie jest "wziecie" pieniędzy tylko po to zeby je brac.

Powiedzcie mi, jeśli obecnie "swojego" mamy 1,8ha (+ nieoficjalne dzierzawy 4,2ha). 

Produkcja glownie zbozowa + rzepak. Nasza ziemia to 100% ONW wiec dodatkowe punkty.

Czy jest sens interesowac sie programem jesli chcelibysmy przeznaczy dofinansowanie na inwestycje budowlane? 

Czy z programem czy nie plan na najblizsze 5 lat to dobicie do 10-12 HA ziemi uprawnej. 

jeżeli z takiej ilości ha spełnisz wartosic bazowe sprzedażowe i zrobisz wzrost to możesz próbować

NevPro napisał:

3 godziny temu, malaczarna napisał(a):

Bym się załapała ale nie bardzo byłoby na plus

Czy produkcję zwierzęca trzeba na tym poziomie mieć przez 5lat czy tylko na starcie?

Utrzymać przez cały okres trwania zobowiązań, tj. 3 lata od dnia wypłaty drugiej raty lub 5 lat od dnia wypłaty pierwszej raty - zależy co nastąpi później. Ilość DJP w roku docelowym nie może się zmniejszyć, no i oczywiście planowane inwestycje muszą być powiązane z produkcją zwierzęcą.

1 godzinę temu, Lubeelskirolnik napisał(a):

To jak rozumiecie te 50% kwoty wnioskowanej na budowę ?
Bo wnioskuję załóżmy o 100k dla zwykłych gospodarstw
Wtedy moja inwestycja musi być na 117 netto = 146 brutto
Ale wnioskuję o wsparcie 100 tyś. netto więć 50 tyś netto muszę wydać na budowę, dobrze myślę ?
Czyli 61,5 tyś brutto wartość inwestycji

50% płatności ryczałtowej, czyli 50% ze 100 lub 120 tys. - w zależności o ile się będzie wnioskować.

1 godzinę temu, Lubeelskirolnik napisał(a):

Ale inwestycją budowlaną raczej będzie budowa od podstaw hali magazynowej, silosów, czy garażu ?
Czy tak jak niektórzy myślą o wymianie dachu itd ?
Bo teoretycznie można przeprowadzić modernizację obecnych budynków które są w gospodarstwie ale mi to nijak się widzi jako inwestycja budowlana ale niech mnie ktoś poprawi jak się myle.

inwestycja budowlana – inwestycja polegająca na budowie, przebudowie budynku lub budowli w rozumieniu przepisów prawa budowlanego lub remoncie połączonym z modernizacją budynku lub budowli

od czego zależne jest te 100tys czy 120tys od ekologii?

franczez napisał:

W dniu 3.09.2025 o 12:46, wojtal24 napisał(a):

skąd jesteś?

Łódzkie

jaka cześć łódzkiego?

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał(a):

Co kasa fiskalna jak udokumentować - sprzedaż tych truskawek i malin ?.  Mąkę ?

50 tyś sprzedaży potwierdzone to już trzeba mieć sporo  towaru .

Przy obecnych cenach malin to jakieś 2 tony więc bez problemu. Kwestia tylko właśnie dokumentacji przychodu. Można na skup jeśli punkty będą za inwestycję budowlaną i nie trzeba wchodzić w rhd czy ip tylko nie uśmiecha mi sie na skup po 10 zł 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, thor1984 napisał(a):

Przy obecnych cenach malin to jakieś 2 tony więc bez problemu. Kwestia tylko właśnie dokumentacji przychodu. Można na skup jeśli punkty będą za inwestycję budowlaną i nie trzeba wchodzić w rhd czy ip tylko nie uśmiecha mi sie na skup po 10 zł 

Tona da 10 tyś na 50 tyś potrzeba 5 ton malin na skup jest faktura . Inaczej to tylko kasa fiskalna .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

No tak rozchodzi się o dokumentowanie przychodu. Jeszcze nie zagłębiałem tematu kosztów kasy fiskalnej ale wydaje mi się, że i tak to lepsza opcja bo teraz średnio wychodzi mi 23 zł za kg malin. 

• Like 1
Opublikowano
59 minut temu, galan99 napisał(a):

Tona da 10 tyś na 50 tyś potrzeba 5 ton malin na skup jest faktura . Inaczej to tylko kasa fiskalna .

25t rzepaku, z 6ha można tyle zebrać...a czytając tu komentarze to i 35 t zbierają z takiego areału.  🤭

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

25t rzepaku, z 6ha można tyle zebrać...a czytając tu komentarze to i 35 t zbierają z takiego areału.  🤭

Ale te komentarze to się pojawiały w lipcu i sierpniu. Spokojnie, dzieciaki już w szkole, to więcej takich głupot nie ujrzysz.

Edytowane przez ZenekBezSpodenek
  • Haha 2
Opublikowano

A waszym zdaniem jeśli chodzi o dostanie dotacji na inwestycje budowlane to lepiej złożyć na nowy budynek który ma być budowany od podstaw a chciałbym za to kupić blachę i zrobić posadzkę czy na przykrycie spichlerza i obory w jednym budynku się znajduje ,obora ma być garażem plus z tyłu wiata ma być 

Opublikowano
4 godziny temu, thor1984 napisał(a):

No tak rozchodzi się o dokumentowanie przychodu. Jeszcze nie zagłębiałem tematu kosztów kasy fiskalnej ale wydaje mi się, że i tak to lepsza opcja bo teraz średnio wychodzi mi 23 zł za kg malin. 

W zeszłym roku to po ile były za kg? Pamięta Pan?

5 godzin temu, wojtal24 napisał(a):

od czego zależne jest te 100tys czy 120tys od ekologii?

Jak ma się ekologiczne gospodarstwo to można 120 tysięcy ale i sprzedaż ma być ekologicznych produktów w nie konwencji

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

Najlepszym zestawieniu to 3,5 tony rzepaku i 6 ton pszenicy z 1 ha i teraz cena za te płody  każdy rok inny trzeba mieć w rezerwową uprawę jak by coś nie  wyszło  ?.  Samej pszenicy z 6 ha mało .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
2 godziny temu, malaczarna napisał(a):

W zeszłym roku to po ile były za kg? Pamięta Pan?

Jak ma się ekologiczne gospodarstwo to można 120 tysięcy ale i sprzedaż ma być ekologicznych produktów w nie konwencji

Z tego co pamiętam to na skupie jeśli chodzi o jesienną to start był coś około 11 zł za kg ale potem dość szybko zjeżdżali na 10 - 8 zł za kg by stanąć ostatecznie coś koło 6 - 6,50 zł za kg. Na rynku w tamtym roku sprzedawałem po 20-22 zł za kg. 

W tym roku na skupie 10.50 +vat jak na razie. Na rynku na razie wychodzi mi średnio po 23 zł za kg. Ekologia na chłodni coś obiło mi się o uszy 16 zł/kg ale to trzeba by zweryfikować. 

Opublikowano
14 godzin temu, malaczarna napisał(a):

ale nie bardzo byłoby na plus

czemu ? bo zapierdol przez czas trwania zobowiązania ? 

11 godzin temu, wojtal24 napisał(a):

mogłeś składać z kpo na wymianę pokryć dachu może byś się załapał

tera to POzamiatane bo tyle ile POtrzeba by zrobić dobrze to by nie dali a dekarze w okolicy zawaleni robotą na lata do przodu i nie ma co się POrywać na inwestycję bo by nie było na pewno zrobione do czasu rozliczenia 

tutaj dachówka cementowa a POdobno to tylko do azbestu było

już kupiona blacha ocynkowana na złomie do prostowania i malowania żeby narzucić zamiast dachówki na starą więźbę to obejdzie się bez Kontrolowanego Przyznawania Ochłapów 

P_20250905_140120.jpg

Opublikowano

Kosztorys inwestorski przy wniosku o przyznanie pomocy. Zgłoszenia do starostwa, pozwolenia itd. dopiero przy wniosku o płatność drugiej raty, albo przy wniosku o płatność pierwszej raty - jeśli ktoś nie chce nic kupować przed wypłatą środków (wtedy zgłoszenie do starostwa jest dokumentem potwierdzającym realizację biznesplanu).

• Thanks 1
Opublikowano

Jeszcze jedna kwestia. Program jest rozliczany w netto ale muszę wydać 146 brutto. Dostaję 80 tys, więc muszę dołożyć 66 tys w ciągu 3 lat potem oddają mi jeszcze 20 tys więc koniec końców dokładam 46 tys?

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, thor1984 napisał(a):

Jeszcze jedna kwestia. Program jest rozliczany w netto ale muszę wydać 146 brutto. Dostaję 80 tys, więc muszę dołożyć 66 tys w ciągu 3 lat potem oddają mi jeszcze 20 tys więc koniec końców dokładam 46 tys?

117647,05 netto, 144705,88 brutto tak dla ścisłości.

Więc dokładasz 44705,88 zł.

• Thanks 1
Opublikowano

Znajomy który podobnie jak ja brał pierwszą restrukturyzację  i podobnie jak ja myślał o nowym naborze mówił mi, że jeśli wejdą te nisko oprocentowane kredyty to woli wziąć pożyczkę niż bujać się przez 5 lat z podpisanym cyrografem arimr. 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Tylko ze porzyczkę trzeba spłacić w całości, a tu masz część zwrotu. 5 lat szybko mija, a jak masz w miarę gospodarstwo ogarnięte to spełnisz warunki bez wysiłku, choć trochę biurokracji jest

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano

Witajcie,moja sytuacja jest taka,że mam oficjalnie 2,5 ha wpisane w dopłaty bezpośrednie ale dodatkowo jest w uprawie ok 15 ha tylko że na gębę i bez dopłat. Mam plan złożyć wniosek na inwestycje budowlana- wiata na bydło mięsne( mam sporo uzytkow zielonych w dzierżawie). Wiata miałaby mieścić ok 40djp. Myślicie że na tak małym oficjalnym areale jest szansa na dofinansowanie na tak sporą wiate odnośnie do małej ilości hektarów? Wpisanie w biznesplanie że będę żywił w większości paszami przemysłowymi odpadowymi i śruta z zakupu ma to sens? Dodam jeszcze że bydło nie jest zarejestrowane na mnie.