Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 6.08.2024 o 08:13, Kabanos napisał:

Dostał ktoś już 2 ratę co wnioskował w tym roku , bo mi już 90 dni minęło i cisza , o dopłacie do zbóż nie wspomnę

Składałem 2 mają po 2 miesiącach dzwonili poprawki i po kolejnym tygodniu wypłacona rata

Opublikowano
Celownik07 napisał:

na dniach bede zmieniał BP (stare RMG 60k). Jaka kolejność:

-kupuje maszyny i dopiero zmieniam BP znając ich ceny i liczac ze arimr zaakceptuje nowy BP ;

-zmieniam BP i dopiero po akceptacji kupuje maszyny a ceny... no wlasnie wpisuje te na ktore sie umowilem ze sprzedajacym i licze że sprzedajcy ich nie zmieni?

nie udało się kupić ziemi? myślę że najpierw trzeba zgłosić zmianę biznes planu i agencja musi wyrazić zgodę dopiero kupno maszyn

GRZES1545 napisał:

1 godzinę temu, wojtal24 napisał:

jest na 100 do 23.08

bez ekologii

mi doradca który zajmuje się wnioskami mówił mi że teraz jakiś system komputerowy to wylicza i mówił że z tym wzrostem różnie bywa ale nikt tego jeszcze nie wie bo nikt się jeszcze z tego nie rozliczał. bo ja też tak wyczytałem jak Ty

Wszystko jest napisane w rozporzadzeniu jak to obliczyć, 

W biznesplanie jak składasz masz już mieć obliczone ile masz na starcie i ile wzrostu w roku docelowym. Złożonych było ponad 10tys wniosków i twój doradca mówi że nikt nie wie ile i jak będzie wzrost rozliczany? 🙆‍♂️

Nie dziwę się że rolnicy maja problemy z realizacją jak sami nie czytają w co wchodzą, liczą że ktoś za nich będzie pilnował wszystkiego.

no właśnie też z Żoną czytaliśmy rozporządzenie i dużo informacji w internecie a podjechałem do doradcy który mi pisał nie jeden wniosek i tłumaczył mi coś innego i też byłem zdziwiony. w takimi warunkami to jest dopiero drugi nabór I nikt się jeszcze z poprzedniego nie rozliczał tak mi powiedział.

Opublikowano

Ceny nie mają takiego znaczenia i nie muszą się zgadzać co do złotówki. Rozliczanie biznesplanu odbywa się rzeczowo a nie kwotowo. Najważniejsze jest, aby kupione maszyny miały takie parametry i wyposażenie jak w biznesplanie i aby na trwałe poszło 48000 i cała premia była wydana. Jak maszyna będzie w biznesplanie kosztowała np 50000 a okaże się, że w rzeczywistości kosztowała np 52000 to nie ma znaczenia. Składając takie zmiany, w których uaktualniacie ceny maszyn tylko dodajecie biurom niepotrzebnej roboty.

A co do zmian, raczej nikt nie będzie robił problemów z tym, że maszyny były kupione przed zmianą. Ryzyko jest raczej takie, że maszyna nie przejdzie bo sprawdzający uzna, że była np. za duża do areału.

Opublikowano
33 minuty temu, wojtal24 napisał:

nie udało się kupić ziemi? myślę że najpierw trzeba zgłosić zmianę biznes planu i agencja musi wyrazić zgodę dopiero kupno maszyn

Coś się ociągają spadkobiercy- a na KW jest ich jak psów (tak mój teść mawiał) i pewnie się nie dogadują. Nie chcę już czekać, zamienię na maszyny a z ziemią jak się wyklaruje kupię na spokojnie za swoją gotówkę (zależy mi i tak na niej ze względu na powiększenie siedliska które mam obok). 

Zrobię nowy BP, podzwonie po składach żeby dali oferty i wyśle epuapem do mojego biura ARiMR (zadzwonię i powiem jaka sytuacja), będzie zgoda to zamawiam. 

Pod c360 planuje wziąć:

-siewnik Agro masz sr250

- kosiarka bijakowa 1,4m

- agregat uprawowy 2,1m z walkami na docisku

-ładowacz czolowy tur4 (jakiś lokalny producent), widly,lyżka,(może pług do śniegu?) opcjonalnie na joysticku. (Zależy jak się zepnie to 48tys)

Powinno przejsc na 7ha?

Opublikowano
11 godzin temu, NevPro napisał:

System wylicza według prostego wzoru podanego w regulaminie. Liczy przychód bazowy według wzoru:

przychód bazowy = 80,86% * 4,2722 (kurs euro) * wielkość ekonomiczna gospodarstwa w roku wyjściowym

Od wartości obliczonego przychodu bazowego należy osiągnąć wzrost sprzedaży brutto o co najmniej 30% w roku docelowym:

sprzedaż w okresie docelowym = 1,3 * przychód bazowy

Wartość sprzedaży nie może być niższa niż wartość rocznego minimalnego wynagrodzenia, dla roku 2024 - 51 600 zł. Jeśli komuś wymagany wzrost sprzedaży w roku docelowym wychodzi poniżej 51 600 zł, system automatycznie przyjmuje tą wartość.

Żeby obliczyć wymaganą do osiągnięcia sprzedaż w roku docelowym wystarczy znać wielkość ekonomiczną gospodarstwa w roku wyjściowym.

ale te euro to tylko dla roku bazowego jest? Przy rozliczaniu tego już nie ma?

Opublikowano

Kurs euro jest po to, żeby uzyskać przychód bazowy w złotych, bo wielkość ekonomiczna gospodarstwa jest podawana w euro. Przy rozliczeniu mamy udowodnić sprzedaż na określoną kwotę i wielkość ekonomiczna nie jest już wtedy weryfikowana.

• Thanks 1
Opublikowano

intensywny dzień - oferty na maszyny spływają (jak polecacie jakiegos uczciwego dilera to dajcie jego nazwe - dowiem sie co proponuje), dodzwonione do arimr - jest zielone swiatlo na zmiany, po wczesniejszym przesłaniu nowych dokumentów wraz z BP (już zrobione, czekam na ceny maszyn i wysyłam), odezwal sie pełnomocnik od ziemi - jeszcze długoo potrwa prostowanie papierów, wiec na spokojnie moge zmieniać sobie BP na maszyny.

• Like 1
Opublikowano
Dnia 7.08.2024 o 20:49, Celownik07 napisał:

Coś się ociągają spadkobiercy- a na KW jest ich jak psów (tak mój teść mawiał) i pewnie się nie dogadują. Nie chcę już czekać, zamienię na maszyny a z ziemią jak się wyklaruje kupię na spokojnie za swoją gotówkę (zależy mi i tak na niej ze względu na powiększenie siedliska które mam obok). 

Zrobię nowy BP, podzwonie po składach żeby dali oferty i wyśle epuapem do mojego biura ARiMR (zadzwonię i powiem jaka sytuacja), będzie zgoda to zamawiam. 

Pod c360 planuje wziąć:

-siewnik Agro masz sr250

- kosiarka bijakowa 1,4m

- agregat uprawowy 2,1m z walkami na docisku

-ładowacz czolowy tur4 (jakiś lokalny producent), widly,lyżka,(może pług do śniegu?) opcjonalnie na joysticku. (Zależy jak się zepnie to 48tys)

Powinno przejsc na 7ha?

Przejdzie. Ale najpierw zmiana BP, dopiero zakupy. 

Opublikowano

Czy mając podpisana umowę w lipcu z RMG z roku 2023 można już zakupić maszyny? Złożony został wniosek o płatność ale narazie brak odpowiedzi. Czy trzeba czekac na przelew z arimr?

Opublikowano

a tak mi przeszło przez myśl....  Po akceptacji należy je kupić czy już to nie gra roli i moge już kupować? niby oferty cenowe ważne 30dni i nie wiem czy do tego czasu agencja "wyda oficjalna zgode" a w sumie mógłbym juz zamawiać...

1 minutę temu, Marl napisał:

Czy mając podpisana umowę w lipcu z RMG z roku 2023 można już zakupić maszyny? Złożony został wniosek o płatność ale narazie brak odpowiedzi. Czy trzeba czekac na przelew z arimr?

w starym RMG było że możesz realizowac BP (czyli i zakup maszyn) po złożeniu wniosku - na swoje ryzyko. wiec jak masz juz umowe i z czego zaplacic to spokojnie mozesz brac

Opublikowano
47 minut temu, Marl napisał:

A w jaki sposób nastąpiło rozpoczęcie realizacji biznesplanu, czyli rozpoczęcie realizacji inwestycji? Koszty można ponosić już od dnia złożenia wniosku o przyznanie pomocy.

• Like 1
Opublikowano

Zrobione są wiosna szkolenia, jesteśmy w grupie producenckiej, sprzedaż będzie powyżej 60 tys zł. Są już proformy załączone do wniosku o płatność. Dwie maszyny są już zaliczkowanie,czekamy na realizację zamówienia. @Celownik07: wniosek był złożony w 2023r i umowa podpisana w lipcu 2024 roku.

Opublikowano

Szkolenia i sprzedaż wymagane będą dopiero przy wniosku o płatność drugiej raty. Jeśli zostały poniesione koszty potwierdzające realizację biznesplanu to wniosek o płatność powinien przejść bez problemu. Odnośnie kosztów, tak jak we wcześniejszym poście - od dnia złożenia wniosku o przyznanie pomocy.

Opublikowano
15 godzin temu, Marl napisał:

Zrobione są wiosna szkolenia, jesteśmy w grupie producenckiej, sprzedaż będzie powyżej 60 tys zł. Są już proformy załączone do wniosku o płatność. Dwie maszyny są już zaliczkowanie,czekamy na realizację zamówienia. @Celownik07: wniosek był złożony w 2023r i umowa podpisana w lipcu 2024 roku.

Jaka grupa i co produkujesz?

Opublikowano

Wniosek jest na gosp mojej żony (ona przed ślubem już miała swoje "hektary" ) ma nieco poniżej 10 ha. Grupa producentów tytoniu. W naszym rejonie (swietokrzyskie) jeszcze go produkujemy. Dzieki temu są duże punkty.

narazie jest rolnikiem ryczałtowym ale raczej od jesieni przejdzie "na vat"

• Like 1
Opublikowano

26 tys zł :6 ( tyle lat na vat ) = 4350 zł zwrotu na rok. Tytoń ma stawkę podatkowa 23 % więc ciężko będzie wyjść na przysłowiowe "zero". Jedyne co zachęca do przejścia to możliwość skorzystania z programu "ochrona srodowiska" który już w pazdziernik/listopad ma wystartować. Jakiś nowy siewnik do kukurydza by się wzięło. Żona ma więcej gruntów, tylko dzierżawy ma niestety bez umowy :/ no cóż, taki jest rynek -jesli nie akceptujesz to są inni chetni...

Opublikowano

to macie lepsze pomysły na te kilka ha i 10 tys euro wykazanie, niż te słonecznki ozdobne?

ziemniaki 3 ha trochę dużo i koszty

marchew trzeba maszyny raczej na areał takowy

por skąd tyle sadzonek.. 

pietruszka 

koperek

??

trzeba z 8 tys euro zapasu..

Opublikowano
23 godziny temu, Marl napisał:

Wniosek jest na gosp mojej żony (ona przed ślubem już miała swoje "hektary" ) ma nieco poniżej 10 ha. Grupa producentów tytoniu. W naszym rejonie (swietokrzyskie) jeszcze go produkujemy. Dzieki temu są duże punkty.

narazie jest rolnikiem ryczałtowym ale raczej od jesieni przejdzie "na vat"

Z tytoniem przechodzenie na VAT to jest strzał w kolano więcej stracisz niż zaoszczędzisz a po drugie jeśli w twoim gospodarstwie tytoń jest główną uprawą to się lepiej zastanów czy będziesz w stanie się wywiązać z wszystkich zobowiązań biznes planu po 2027 roku ,ja też uprawiam tytoń i raczej będę rezygnował z tego programu

Opublikowano
Sugerujesz, że kontraktacji tytoniu nie będzie po 2027 roku? Tytoniu jest 0.5 ha, tu chodziło aby dostać 3 ptk za udział w grupie producenckiej. Oczywiście mamy suszarnie, zrywamy ten tytoń. Nie jest to uprawa pozorowana. Ogólnie to u regulaminie jest zapisana "siła wyzsza"- i jeśli w którymś roku nie wykonasz założeń biznesplanu to zawsze możesz napisać pismo o zwolnienie z zobowiazan.
  • Like 1