Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znajomy ma 15ha 10 ha jęczmienia ozimego i 5 ha kuku na ziarno i przy dzisiejszej cenie nawet tego nie uzbiera jęczmień realny plon 4.5-5 tony po 660netto kuku pozwijana więc plonu nie będzie pewnie 

Opublikowano
36 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Panowie powiedzmy że wejdę w ten nowy program ten bez ekologii za 100 tys. zł . I rata 80 tys . wkład własny 15 % tj. 15 tys. to daje 65 tys , wniosek podobno 5 tys. to zostaje 60 tys . a reszta dopiero po 3 latach . Przy tych cenach na płody rolne a ogromnych kosztach to wielkiej pomocy tu nie widzę no i jeszcze te dochody ze sprzedaży na ponad 42000 zł co rok . 

Poprawcie mnie jak coś nie tak napisałem .

Wykladasz ~17,9k i masz 100k. Reszta sie zgadza. 

Dochody- papier wszystko przyjmie jak robisz to z głową. 

Jakby nie te glupie warunki to tak naprawde kolejny latwy pieniądz 

Opublikowano
19 minut temu, Mariusz2903 napisał:

18 000 zł wkład własny + wniosek to jest już duży wydatek . To 100 tys . 5 lat temu to by było coś .

5 lat temu dołożył by ze swoich 50 tys do tego i kupiłbyś 3 nowe sprzęty jak nie lepiej 

Opublikowano (edytowane)

Jak rozumiem w BP planowane wydatki mają być na 115 000 zł po otrzymaniu 1 raty 80 000 zł realizujemy projekt i dopiero dostajemy 2 ratę . To wychodzi że swoich trzeba wyłożyć 35 000 zł .

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano
31 minut temu, NevPro napisał:

Tak, całość wydatków musi wynosić co najmniej 117 647 zł

To już 37000 zł trzeba dać że swoich by po 2 racie dostać zwrot 20 000 zł 

Mało towarowe gospodarstwa są na debecie , wszyscy pon . 10 tys . ESU nie mają szans na nowe rozdanie . A ja , powiem tak , jak bym miał 20 - 30 lat to bym próbował .

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Jak rozumiem w BP planowane wydatki mają być na 115 000 zł po otrzymaniu 1 raty 80 000 zł realizujemy projekt i dopiero dostajemy 2 ratę . To wychodzi że swoich trzeba wyłożyć 35 000 zł .

Dobrze rozumiesz, przy kwocie 120tys wydatki muszą przekroczyć 141tys. 

Jak ktoś zbierze wymagane punkty i załapie się na listę to wydać kasę  nie problem.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Te punkty to bym może i uciułał bo należę do grupy producentów tytoniu + szkolenia ale ta dochodowość trochę mnie przerasta , te 42000 zł to by jakoś ogarnął , tylko co jeśli przyjdzie susza lub grad . W docelowym tylko to by było ok.

Opublikowano (edytowane)

Ja na twoim miejscu bym się nie zastanawiał jak jesteś w grupie, ja nie mam tego komfortu, chyba że będą się nowe tworzyć, stare wszystkie prawie kończą działanie  w mojej okolicy. 

Co do suszy czy gradu, to składasz wyjaśnienie i tu raczej odstąpili by od sankcji bo to nie z twojej winy.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano (edytowane)

Bardzo ciekawy program . Do tego programu nie trzeba już być w danej produkcji po złozeniu wniosku .

Jest wiele możliwości z różnymi uprawami .

Pszenica ozima w systemie integrowanej produkcji . Może być do tego programu , To nie jest EKOLOGIA .

Można pozyskać dopłatę i spełnić wytyczne do programu .

System integrowanej produkcji nie jest nowym działaniem, ale ma być rozwijany w ramach jednego z ekoschematów zapisanego w Krajowym Planie Strategicznym. Za prowadzenie uprawy w tym systemie można uzyskać dopłatę ok. 249 euro/ha. Na jakich zasadach można realizować to działanie w przypadku uprawy pszenicy ozimej?

W uprawach wielkopowierzchniowych nie miał on większego znaczenia z powodu dość zawiłych procedur formalnych i prawnych. Z drugiej strony na rynku niewiele podmiotów było zainteresowanych np. skupem ziarna wyprodukowanym w systemie IP. Wszystko zmieniło się w nowym okresie programowania PROW 2023-2027 i wdrożenia tego systemu do ekoschematów. Od tego roku rolnik może bowiem uzyskać dodatkowe płatności do powierzchni upraw prowadzonych zgodnie z metodykami integrowanej produkcji roślin (IP) pod nadzorem podmiotu certyfikującego. Formalności w tym zakresie jest dużo (w skrócie podajemy to w ramce obok) i są one spójne dla wszystkich producentów. Co ważne, do integrowanej produkcji nie musi rolnik zgłaszać całego gospodarstwa, a jedynie wybrane uprawy oraz działki rolne. W tym artykule chcemy skupić się na metodyce integrowanej produkcji pszenicy ozimej, przyglądając się ich zapisom i ustalonym wymaganiom. Najwięcej uwagi poświecimy listom kontrolnym, gdyż ujęte tam wymagania i obowiązki są kluczowe dla realizacji tego systemu w przypadku uprawy pszenicy

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/pszenica-ozima-w-systemie-integrowanej-produkcji,132389.html

Edytowane przez galan99
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
14 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Te punkty to bym może i uciułał bo należę do grupy producentów tytoniu + szkolenia ale ta dochodowość trochę mnie przerasta , te 42000 zł to by jakoś ogarnął , tylko co jeśli przyjdzie susza lub grad . W docelowym tylko to by było ok.

Podnieść dochodowość powinno się dać przez ewidencję sprzedaży bezrachunkowej o 20 tyś. W roku max, żeby nie wejść na kasę fiskalną. U vatowca to jest dobrze zaksięgować, bo wrzucasz ewidencję w jpk, a u ryczałtowca nie wiem, trzeba to rozliczyć w pit 37? W każdym razie takie 20 tyś. Rok w rok jest bez problemu osiągnąć jako dodatek, tylko trzeba wejść z uprawa, jakieś warzywko czy coś, plus normalna sprzedaż z gospodarstwa 🤔

Kusi i mnie ten program, 

Opublikowano (edytowane)

Ryczałtowca zapisujesz .

Oprócz listy dziennych transakcji ewidencja sprzedaży niedokumentowanej powinna zawierać następujące rzeczy:

Numerację stron;

Daty, w których uzyskano przychód;

Kwotę przychodu brutto;

Liczby porządkowe wszystkich wpisów;

Sumę przychodu brutto za każdy dzień.

Rolnik sprzeda bezpośrednio bez podatku za 100 tys zł .

https://www.prawo.pl/podatki/produkty-rolne-rolnik-sprzeda-bezposrednio-bez-podatku-za-100,511083.html

Edytowane przez galan99
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Poczytaj co to znaczy to będziesz wiedział  , na czym to polega dana produkcja .

https://piorin.gov.pl/publikacje/metodyki-ip/

System integrowanej produkcji umożliwia uzyskanie płodów rolnych o najwyższych wartościach biologicznych i odżywczych oraz bezpiecznych dla zdrowia ludzi. Produkty roślinne poddawane są ścisłej kontroli pod kątem pozostałości środków ochrony roślin, nawozów oraz innych substancji niebezpiecznych dla zdrowia.

Każdy producent rolny zainteresowany otrzymaniem certyfikatu IP jest zobowiązany ukończyć szkolenie w zakresie integrowanej produkcji roślin na poziomie podstawowym lub uzupełniającym (odrębnie w odniesieniu do roślin sadowniczych, warzywniczych i rolniczych) oraz posiadać aktualne zaświadczenie o ukończeniu tego ...

Ile rolnik może sprzedac bez faktury?

Sprzedaż produktów rolnych. W „Polskim Ładzie” dajemy rolnikom możliwość sprzedaży swoich produktów na terenie nie tylko całego województwa, ale na terenie całej Polski. Do 100 tys.  sprzedaż taka będzie nieopodatkowana .
Edytowane przez galan99
Opublikowano
4 godziny temu, toooomaszewski napisał:

Podnieść dochodowość powinno się dać przez ewidencję sprzedaży bezrachunkowej o 20 tyś. W roku max, żeby nie wejść na kasę fiskalną. U vatowca to jest dobrze zaksięgować, bo wrzucasz ewidencję w jpk, a u ryczałtowca nie wiem, trzeba to rozliczyć w pit 37? W każdym razie takie 20 tyś. Rok w rok jest bez problemu osiągnąć jako dodatek, tylko trzeba wejść z uprawa, jakieś warzywko czy coś, plus normalna sprzedaż z gospodarstwa 🤔

Kusi i mnie ten program, 

pytanie numer 1  czy rolnik ryczaltowy musi rejestrowac sprzedaz na kasie fiskalnej i dlaczego?

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, seba836 napisał:

5 lat temu dołożył by ze swoich 50 tys do tego i kupiłbyś 3 nowe sprzęty jak nie lepiej 

Ciągnik. I pewnie by zostało.

Edytowane przez ciupek
Opublikowano

Nie mieszajcie pojęć z vatem i kasą fiskalną, rolnik na ryczałcie podlega uproszczonym zasadom nie wystawia żadnych fv natomiast podmiot kupujący wystawia fv rr i on oddaje do fiskusa 7%vatu z tej sprzedaży, nie ma żadnego limitu obrotu dla rolników na ryczałcie i nie ma konieczności składanie żadnych Pitów ponieważ płacimy podatek rolny od ha - wszystko jest uproszczone zupełnie inaczej niż dla przedsiębiorcy z nr NIP

• Like 1