Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Lubeelskirolnik napisał:

Czy z nowego naboru "Rozwój Małych Gospodarstw " będzie możliwy zakup ziemi ?
Bo wydaje mi się , że niekoniecznie .
Z młodego rolnika chyba tak

W poprzednim było to możliwe więc i w nowym może tak będzie. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
8 minut temu, mf362 napisał:

Samochodu i kobiety się nie pożycza 

I motura

Opublikowano
5 godzin temu, Pafnucy12 napisał:

Tiaaaa. Starszego...

Łu nas żon się nie pożycza!

w sumie fakt ,jeszcze nie będzie chciał przyjąć  z powrotem  i co potem z 2 w domu zrobić -fakt o tym nie pomyślałem ale przyjmuję zwrócenie uwagi kolegi na klatę 

• Like 1
Opublikowano

Do rozliczenia restrukturyzacji po 5-ciu latach do agencji wysyła się informacje o realizacji warunków, oświadczenie potwierdzające prowadzenie ewidencji, wydrukowaną pierwszą stronę sprawozdania i sprawozdanie na płycie CD czy coś jeszcze?

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Grzechooo napisał:

Ja w akcie też miałem las, tylko był na innej działce a właściciel chciał sprzedać wszystko na raz. Las zawsze jest kupowany oddzielnie z inną kwotą bo za las są jakieś dodatkowe opłaty i tak np całość kupujesz za 65tys w tym za las 5tys. I tak powinno być zapisane w akcie. A jeszcze dla potomnych jak się kupuje pole I ma się mniej jak 11ha to trzeba zapłacić podatek w US i to też jest zamieszczone w akcie.

I pytanie rowniez w tym temacie do @galan99 . Kupuje grunty orne na dzialce rowniez z lasem 1,2ha GO + 0,2HA lasu na tym samym nr dzialki ( podzial nie wchodzi w gre). Pisalem oswiadczenie ze za premie RMG kupuje GO a las pokrywam ze swoich srodkow. Z tym ze wlascicielowi nie mowie ze kase bede mial z RMG bo znajac chciwosc ludzi podniesie cene ( wstepnie chcial wiecej ale ze nie mogl sprzedac x lat to mi opuscil- sasiad). Teraz za wszystko jestesmy ugadani 48k pln. Cena wg GUS tej ziemi z lasem to ponad 60-65k PLN. Beda robili problemy przy rozliczaniu programu jak w akcie bedzie napisana jedna dzialka GO + LAS za ta cene 48k? Raczej nie ma opcji zeby zagadac z notariuszem bo on jest od wlasciciela. Jak to ugryzc?

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano (edytowane)

Tak zapytam kto Ci robi problemy? Masz wypis z rejestru gruntów, jak to jedna działka częściowo zalesiona  to arimr zapytaj czy  to nie przeszkadza bo przecież kupujesz jako całość. Masz prawk iść do notariusza i dopytać wszystko, ja zawsze biorę swojego Notatiusza.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
23 minuty temu, Celownik07 napisał:

Beda robili problemy przy rozliczaniu programu jak w akcie bedzie napisana jedna dzialka GO + LAS za ta cene 48k? Raczej nie ma opcji zeby zagadac z notariuszem bo on jest od wlasciciela. Jak to ugryzc?

Z premii możesz pokryć tylko koszt zakupu użytków rolnych, więc tak jak pisał Grzechooo, akt musi być tak napisany, żeby było wiadomo ile za użytki rolne, ile za las.

• Like 1
Opublikowano

A co w sytuacji jak za premie kupuje się zakup użytków rolnych ale część z nich nie jest wpisana do dopłat bo się nie nadaje? Na przykład rosną jakieś krzaki.

Opublikowano

Właśnie o tym wspominam, sma mam kilka działek które częściowo są zalesione np. 5 ar.  Przy zakupie ze środków trzeba by pytać czy jest konieczność rozdzielenia płatności przy takiej działce. 

10 minut temu, Freeman napisał:

Z premii możesz pokryć tylko koszt zakupu użytków rolnych, więc tak jak pisał Grzechooo, akt musi być tak napisany, żeby było wiadomo ile za użytki rolne, ile za las.

Faktycznie z Notariuszem można się tak dogadać odpowiednio zapisać w akcie i nie kombinować. 

Opublikowano

Nie. Ty piszesz o czymś innym. Ja mam na myśli grunty które w ewidencji są użytkami rolnymi ale w praktyce nie są uprawiane i jest tam ugor i nie ma dopłat do tej działki. Co wtedy z dofinansowaniem RMG?

Opublikowano
2 godziny temu, melon10641 napisał:

Oby tak było ;) Od ojca kupiłbym ziemię ;) 

W młodym rolniku od naboru 2023 co będzie nie będzie można kupić ziemi od rodziców itd więc pewnie i tutaj tak zrobią ale się okaże 

Opublikowano
1 godzinę temu, Celownik07 napisał:

I pytanie rowniez w tym temacie do @galan99 . Kupuje grunty orne na dzialce rowniez z lasem 1,2ha GO + 0,2HA lasu na tym samym nr dzialki ( podzial nie wchodzi w gre). Pisalem oswiadczenie ze za premie RMG kupuje GO a las pokrywam ze swoich srodkow. Z tym ze wlascicielowi nie mowie ze kase bede mial z RMG bo znajac chciwosc ludzi podniesie cene ( wstepnie chcial wiecej ale ze nie mogl sprzedac x lat to mi opuscil- sasiad). Teraz za wszystko jestesmy ugadani 48k pln. Cena wg GUS tej ziemi z lasem to ponad 60-65k PLN. Beda robili problemy przy rozliczaniu programu jak w akcie bedzie napisana jedna dzialka GO + LAS za ta cene 48k? Raczej nie ma opcji zeby zagadac z notariuszem bo on jest od wlasciciela. Jak to ugryzc?

Tak jak Grzesiek poniżej wspomniał jeśli to jest las to jest wykazie z rejestru gruntów ile ary jest to wszystko ma być napisane w Akcie Notarialnym .

Cena za las i cena za pole .

Do Notariusza powinieneś dostarczyć na kartce napisane co chcesz mieć zapisane w Akcie , nie ma znaczenia czy to od ciebie czy nie .

Dopiero przy odczytaniu sprzedający będzie wiedział że , wszystko rozpisane ile za las i le za pole i tak dalej i dalej .

Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Tak jak Grzesiek poniżej wspomniał jeśli to jest las to jest wykazie z rejestru gruntów ile ary jest to wszystko ma być napisane w Akcie Notarialnym .

Cena za las i cena za pole .

Do Notariusza powinieneś dostarczyć na kartce napisane co chcesz mieć zapisane w Akcie , nie ma znaczenia czy to od ciebie czy nie .

Dopiero przy odczytaniu sprzedający będzie wiedział że , wszystko rozpisane ile za las i le za pole i tak dalej i dalej .

A jak są np rowy czy grunty pod wodami powierzchniowymi w wypisie to to zaliczają do gruntów według agencji ? Czy też trzeba wydzielać ? No i czy cena musi być z GUS czy może być wyższa @galan99

Opublikowano

Wyższa  zawsze może być jak cena zaniżona to może zaliczyć podatek 2 % w skarbówce dodatkowo tak coś Notariusz powiadał .

Co do rowów i innych  nie wiem , nie znam się na tym .

Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał:

Wyższa  zawsze może być jak cena zaniżona to może zaliczyć podatek 2 % w skarbówce dodatkowo tak coś Notariusz powiadał .

Co do rowów i innych  nie wiem , nie znam się na tym .

No że jak niższa to zawszeta była bo skarbówka weryfikuje bo właśnie 2% podatku zabierają 

Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

Dodatkowo jeszcze 2% zabiorą jak cena zaniżona od ceny rynkowej czy  GUS . 

A to o tym nie słyszałem a cenę jak traktuje ARiMR? W sensie czepiają się jak wyższa niż gus ?

Opublikowano

w us podatek jest ale jeżeli ma się więcej jak 11ha łącznie z tym co się kupiło to podatku się nie płaci, składa się odpowiednie dokumenty w urzędzie i oni zwalniają Cię z podatku. A przy zakupie sprzedający i tak musi mieć wypis z rejestrów gruntów i tak będzie czy formalnie jest las czy coś innego, a przypuszczam że nie będzie zalesiania na jednej działce z ornym.

Opublikowano
38 minut temu, Grzechooo napisał:

w us podatek jest ale jeżeli ma się więcej jak 11ha łącznie z tym co się kupiło to podatku się nie płaci, składa się odpowiednie dokumenty w urzędzie i oni zwalniają Cię z podatku. A przy zakupie sprzedający i tak musi mieć wypis z rejestrów gruntów i tak będzie czy formalnie jest las czy coś innego, a przypuszczam że nie będzie zalesiania na jednej działce z ornym.

Ale liczy sie sama rolna ziemia czy np jeśli masz orne łąki i lasy 10ha kupujesz 2ha to już cię zwolnią ?