Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, TomZet napisał:

a co to za kontrola będzie i co będą sprawdzać? Złożyłem wniosek w tym roku i czekam 

Jeżeli będzie taka kontrola to:

Będą łazić po polach i mierzyć, 

sprawdzać ewidencję przychodów i rozchodów, 

sprawdzać maszyny i materiały, które kupiłeś na poczet BP (tabliczki, zdjęcia i.t.p.)

Tak było u mnie. Nie mieli żadnych zastrzeżeń. To było zaraz po wypłacie I raty. 

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, ciaastus napisał:

Jeżeli będzie taka kontrola to:

Będą łazić po polach i mierzyć, 

sprawdzać ewidencję przychodów i rozchodów, 

sprawdzać maszyny i materiały, które kupiłeś na poczet BP (tabliczki, zdjęcia i.t.p.)

Tak było u mnie. Nie mieli żadnych zastrzeżeń. To było zaraz po wypłacie I raty. 

Dzięki :) a to po wypłacie, myślałem że teraz jak złożyłem wniosek i zanim rozpatrzą to przyjadą.
Bo decyzja to chyba po jakichś 180 dniach, więc pewnie w styczniu :D

Opublikowano
Dnia 19.05.2022 o 20:58, robert55555 napisał:

Zrobiłeś jak statystyczny Polak. Zrobil zakup szafki z IKEA i sam składa bez czytania instrukcji, dlaczego tak robi bo wszystko wie. Gorzej jak po złożeniu szafki zostało dużo śrubek. Szafka się rospadnie. Pamiętaj że my tu działamy charytatywnie. Należało by to docenić, bo od tego jest forum.

dziwie sie ze pomagacie takiemu typowi

Opublikowano

Forum jest od tego żeby pomagać,wymieniać doświadczeniem.

Opublikowano

Jaka jest szansa na dostanie maszyny której się chce? Do sedna.. złożyliśmy na tatę dokumenty (tylko on się łapie na ten program) i z wszystkich prognoz wychodzi, że uda się dostać dofinansowanie. Docelowo celujemy w jedną maszynę, a za resztę pieniędzy (drugą transze) chcemy kupić blachę. Tata ma na siebie niecałe 4ha i w maszynach wpisany traktor 120km który jest na niego , chcemy nabyć pług 4skibowy obrotowy - ale czy w tym przypadku chcieć to móc czy nie bardzo?

Opublikowano
1 minutę temu, Zetix napisał:

Jaka jest szansa na dostanie maszyny której się chce?

duża, tylko czasami trzeba to sensownie uzasadnić

Opublikowano

Zależy na kogo trafi. 4 to więcej trzeba mieć niż  40 ha jeśli dobrze pamiętam. 

Opublikowano

Czy zdarzyło się komuś kto już wnioskował o drugą ratę żeby doczepili się że nie ma faktur na sprzedaż słonecznika? 🌻

Pytanie do osób które podnosiły wartość ekonomiczną słonecznikiem na kwiaty.

Opublikowano
12 godzin temu, Zetix napisał:

Jaka jest szansa na dostanie maszyny której się chce? Do sedna.. złożyliśmy na tatę dokumenty (tylko on się łapie na ten program) i z wszystkich prognoz wychodzi, że uda się dostać dofinansowanie. Docelowo celujemy w jedną maszynę, a za resztę pieniędzy (drugą transze) chcemy kupić blachę. Tata ma na siebie niecałe 4ha i w maszynach wpisany traktor 120km który jest na niego , chcemy nabyć pług 4skibowy obrotowy - ale czy w tym przypadku chcieć to móc czy nie bardzo?

tak z ciekawosci zapytam -po jakich srodkach wpadl ci do glowy taki pomysl ???? no chyba ze te 4 ha to na papierze a naprawde kilka razy wiecej..

12 godzin temu, Pafnucy napisał:

duża, tylko czasami trzeba to sensownie uzasadnić

sensownie 4 obrotowa na 4 ha- dawaj ,ty masz duza fantazje i wyobraznie wiec moze dasz rade 😂🤣😂

Opublikowano

@jacus Zaznaczyłem, że możemy wziąć tą modernizację tylko na Tatę, który zostawił sobie jedną działkę a resztę mam Ja ;) Mam im powiedzieć prosto z mostu, że mamy sporo więcej ziemi i sprzętu, ale jest okazja to chcemy wydoić kasę ? :D Oprócz gospodarki pracuję zawodowo więc już na samym picie jestem odstrzelony, bo nie(STETY) za dużo zarabiam.

Opublikowano

Witam. Czy jak 5 rok upływa w kwietniu 2023, to rozumiem, że upraw na przyszły rok już  nie trzeba  dostosowywać do tych  z biznesplanu? Nie wiem też czy to prawdziwe, ale w odr mówili żeby lepiej rozliczyć się przed 15 marca (przed wnioskami o dopłaty), bo później to przy wyliczeniu wielkości ekonomicznej z 5 roku    agencja  może zażądać od upraw z 2023r. To prawda?

Opublikowano

90 dni przed upływem 5 latek od chwili otrzymania I Raty składamy rozliczenie 5-o letnie. Jak 5 latek upływa w kwietniu 2023 roku to sprawozdanie składasz w styczniu 2023 r. za ubiegły rok.

Opublikowano
9 godzin temu, robert55555 napisał:

Pytanie dlaczego chcesz wydłużyć? 

Tak z ciekawości pytam od którego roku zacząć i czy można przedłużyć bo wiem że dużo osób tak robiło 

Opublikowano

W biznesplanie mam wpisany zakup 3 ton słomy, ( w celu poprawy żyzności czy coś takiego), jak tą słomę kupię od rolnika to jak to formalnie zrobić aby dobrze było? Jakaś umowa kupna sprzedaży ?

Opublikowano
11 godzin temu, many13 napisał:

90 dni przed upływem 5 latek od chwili otrzymania I Raty składamy rozliczenie 5-o letnie. Jak 5 latek upływa w kwietniu 2023 roku to sprawozdanie składasz w styczniu 2023 r. za ubiegły rok.

Dana osoba co mi rozliczała program , powiada że nic więcej już nie trzeba składać bo program jest rozliczony . Tylko jak ktoś dostanie ankietę z Agencji to w tedy ma wypełnić i odesłać ? .

Opublikowano

Jest możliwe tylko proszę doczytać jaki % jest potrącany za nie złożenie.

Opublikowano

Dzięki Roberto szkoda, że od razu nam tego nie rozjaśniłeś. Miałem swego czasu informację w tym temacie ale na odszukanie pliku jest jeszcze do stycznia trochę czasu?

Opublikowano
Dnia 8.08.2022 o 21:27, many13 napisał:

Ciekawy news - aż muszę przedzwonić do agencji bo w pisowskim bałaganie wszystko jest możliwe?

Dzwoniłeś i pytałeś ?.

Dnia 8.08.2022 o 21:47, robert55555 napisał:

Jest możliwe tylko proszę doczytać jaki % jest potrącany za nie złożenie.

Jaki procent ile to jest ? .

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Za nie złożenie w terminie sprawozdania na koniec 5 lat. Potrącane jest 0.5% z kwoty czyli 300zl.

Edytowane przez robert55555
Opublikowano

Jak wypłacili 2 ratę to z czego potracą ? .

Nakażą zapłacić za nie złożenie  sprawozdania z tych 5 lat .

Jak wygląda dany dróg do tego   sprawozdania jak można podesłać link .

• Like 1