Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
23 godziny temu, krs napisał:

Witam. Złożylem wniosek o drugą rate 06.04. Do dziś nie dostalem a te 3 msc mineły. Woj. Łódzkie. Tylko u mnie te opuźnienia? Dzwonić do agencji?

Wniosek o 2 ratę 12 maja. Po drodze uzupełnienie dokumentów i mała poprawka. Kasa na koncie. O. Piotrków

• Like 1
Opublikowano
23 godziny temu, Karol0134 napisał:

@agrarmrc miałeś kontrolę na miejscu czy obyło się bez i przyszedł przelew ??

Brak kontroli. Brak decyzji do ręki. Kupowałem 2 maszyny. Na fakturach miałem numery seryjne maszyn i wyposażenie. Rachunkowość prowadzę o inne przepisy (VAT). 

Koleżance co pomagałem w biznesplanie to miała kontrolę i wypłatę po 5 miesiącach od wniosku. Zatwierdzenie zmiany do biznesplanu wcześniej robili mi przez pół roku i to jeszcze się musiałem przypomnieć bo leżała już u byłego kierownika agencji i wszyscy o tym zapomnieli.

Opublikowano

Słyszałem że nawet mlodzi rolnicy więc możliwe że te ci co skorzystaj będą mogli ponownie będą mogli wziąć bo ma być prób do 25tys euro wielkości a nie jak teraz że do 13 tys 

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

Że  jak? 

z rozdania do 2022 mogles wziasc 60tys zrobic zalozenia biznes planu a z nowego rozdania po 2023 mozesz znow skorzystac z tego programu tak mowil czlowiek co pisze wnioski tak samo masz z duza modernizacja jak wykorzystales calosc z tego rozdania to za rok mozesz brac z nowego rozdania.

damianos95 napisał:

Słyszałem że nawet mlodzi rolnicy więc możliwe że te ci co skorzystaj będą mogli ponownie będą mogli wziąć bo ma być prób do 25tys euro wielkości a nie jak teraz że do 13 tys 

teraz mlody rolnik wykluczal RMG a w nowym rozdaniu ma byc cos pozmieniane i ma byc kilka progow

Opublikowano

Witam Panowie mam pytanie jak wygląda taka kontrola, bo mi te słoneczniki strasznie zarosły, część oplewilem ale teraz to droga przez mękę i nie wiem czy dalej się z tym mordować.

Opublikowano
3 godziny temu, wojtal24 napisał:

z rozdania do 2022 mogles wziasc 60tys zrobic zalozenia biznes planu a z nowego rozdania po 2023 mozesz znow skorzystac z tego programu tak mowil czlowiek co pisze wnioski tak samo masz z duza modernizacja jak wykorzystales calosc z tego rozdania to za rok mozesz brac z nowego rozdania.

teraz mlody rolnik wykluczal RMG a w nowym rozdaniu ma byc cos pozmieniane i ma byc kilka progow

To by było super🙆‍♂️

Opublikowano

Witam

Panowie i Panie proszę o poradę, bo mam dylemat :( 

W BP wpisaliśmy razem z doradcą zakup 2ha ziemi + słonecznik w uprawie 25ar. Wniosek zaakceptowany, I rata już na koncie od kilku miesięcy niestety problem jest taki że ziemi na rynku jak nie było tak nie ma kurw... jego mać. Ostatnio znalazłem działkę 2ha za 60tyś, ale jak się okazała były to rowy dosłownie rowy w 4 różnych działkach w 4 rożnych lokalizacjach, o ale ogłoszenie ładnie napisane.

Pytanie do Was kto dostał takie dofinansowanie na podobne założenie? Dało rade to jakoś zmienić na coś innego? Rozumiem opcja kupić 1ha jak dałoby rade i zwiększyć zasiew słonecznika to jedno rozwianie. Ale może są jakieś inne alternatywy, szkoda oddawać tym złodziejom kasę a jakoś ją w gospodarstwie wykorzystać, ale jak nie znajdę ziemie to będę musiał oddać i to z karą pewnie.

Był ktoś w podobnej sytuacji i jakoś udało się cos wykombinować? 

Rozumiem za nic się nie zmieniło i dzierżawa nie wchodzi w grę tylko kupno ziemi na własność, tak?

Opublikowano

Sprawa jest prostsza niż się wydaje? Rób zmianę bp z prośbą do Dyrektora Regionalnego. W ciągu trzech latek do rozliczenia bp robiłem cztery zmiany. Ostatnia była rezygnacja Z KOMPUTERA I STADA PODSTAWOLWEGO NA OPASY z środków obrotowych  I ZAKUP ŁĄKI z środków trwałych.

Opublikowano
6 godzin temu, Qpricz napisał:

Witam Panowie mam pytanie jak wygląda taka kontrola, bo mi te słoneczniki strasznie zarosły, część oplewilem ale teraz to droga przez mękę i nie wiem czy dalej się z tym mordować.

u mnie pierwsze juz zakwitly..

Opublikowano

trzy juz dalem -reszte tez rozdam za darmo😂

zasialem 2 rzedy na probe-rok docelowy mam 24.  

gielda kwiatowa w krakowie jest niedaleko, ciekawe jak wyglada tam temat slonecznika

Opublikowano
15 godzin temu, flaber14 napisał:

Witam

Panowie i Panie proszę o poradę, bo mam dylemat :(

W BP wpisaliśmy razem z doradcą zakup 2ha ziemi + słonecznik w uprawie 25ar. Wniosek zaakceptowany, I rata już na koncie od kilku miesięcy niestety problem jest taki że ziemi na rynku jak nie było tak nie ma kurw... jego mać. Ostatnio znalazłem działkę 2ha za 60tyś, ale jak się okazała były to rowy dosłownie rowy w 4 różnych działkach w 4 rożnych lokalizacjach, o ale ogłoszenie ładnie napisane.

Pytanie do Was kto dostał takie dofinansowanie na podobne założenie? Dało rade to jakoś zmienić na coś innego? Rozumiem opcja kupić 1ha jak dałoby rade i zwiększyć zasiew słonecznika to jedno rozwianie. Ale może są jakieś inne alternatywy, szkoda oddawać tym złodziejom kasę a jakoś ją w gospodarstwie wykorzystać, ale jak nie znajdę ziemie to będę musiał oddać i to z karą pewnie.

Był ktoś w podobnej sytuacji i jakoś udało się cos wykombinować? 

Rozumiem za nic się nie zmieniło i dzierżawa nie wchodzi w grę tylko kupno ziemi na własność, tak?

Jeżeli nie masz min 1ha własności to w roku docelowym musisz mieć mi 1hawlasnosci, czyli musisz dokonać zakupu ziemi na min 1 ha. Resztę kasy możesz przeznaczyć na nowe maszyny, sadzonki, wymiana pokrycia dachowego na stodole,oborze.  

Jeżeli wszedłeś w ten program z min 1ha własności to możesz zmienić na nowe maszyny, wymiane pokrycia dachowego,sadzonki. Według potrzeb.

Jak dokonasz wyboru, to sporządzasz biznesplan że zmianą w nim dokonujesz zmiany na potrzebne rzeczy, wniosek ze zmianą,sporządzasz  pismo przewodnie do dyrektora ARiMR i w nim uwzględniając co zamieniasz i uzasadniasz dokonana zmianę. Czekasz na zaopiniowanie zmiany.

Taka ciekawostka planują że w nowym rozdaniu nie będzie zmian do biznesplanów. Nie ma być opcji zajściem z punktacja,zamiana założeń. Tak jak zrobiony będzie biznesplan i będzie przyznania dotacja. To trzeba będzie podpisać po decyzji i umowę i realizować założenia biznesplanu.  Takie info z agencji. Osobiście nie wierzę. 

Ma być aplikacja do działań PROW, czyli  do sporządzania biznesplanów i w niej maja znalesc  potrzebne dokumenty.

Opublikowano
Dnia 16.07.2022 o 14:22, wojtal24 napisał:

Ok.

A ten twój doradca moze sie pod tym podpisac i poswiadczyc notarialnie z wpisem na hipoteke?Czy tak jak zwykle kazdy pier*** bo wujek kuzyna brata sasiada sprzata w ministerstwie i ciotka sasiadki co tam gotuje uslyszala?

Bo zmiany wszedzie sa takie ,ze nowy WPR juz chyba  w 5 wersji zapowiadaja a jak łunja nie klepnie to znowu bedziemy liczyc ile to z doplat bedzie milionow.

Opublikowano

No unia zawsze musi klepnac zgodę to wiadome ale teraz są przypuszczenia są ludzi co wiedzą więcej i wiedza orientacyjnie co się zmieni i w jakim kierunku a niektórzy tylko gdybaja i nakręcają innych 

5 godzin temu, robert55555 napisał:

Jeżeli nie masz min 1ha własności to w roku docelowym musisz mieć mi 1hawlasnosci, czyli musisz dokonać zakupu ziemi na min 1 ha. Resztę kasy możesz przeznaczyć na nowe maszyny, sadzonki, wymiana pokrycia dachowego na stodole,oborze.  

Jeżeli wszedłeś w ten program z min 1ha własności to możesz zmienić na nowe maszyny, wymiane pokrycia dachowego,sadzonki. Według potrzeb.

Jak dokonasz wyboru, to sporządzasz biznesplan że zmianą w nim dokonujesz zmiany na potrzebne rzeczy, wniosek ze zmianą,sporządzasz  pismo przewodnie do dyrektora ARiMR i w nim uwzględniając co zamieniasz i uzasadniasz dokonana zmianę. Czekasz na zaopiniowanie zmiany.

Taka ciekawostka planują że w nowym rozdaniu nie będzie zmian do biznesplanów. Nie ma być opcji zajściem z punktacja,zamiana założeń. Tak jak zrobiony będzie biznesplan i będzie przyznania dotacja. To trzeba będzie podpisać po decyzji i umowę i realizować założenia biznesplanu.  Takie info z agencji. Osobiście nie wierzę. 

Ma być aplikacja do działań PROW, czyli  do sporządzania biznesplanów i w niej maja znalesc  potrzebne dokumenty.

W sumie lepiej żeby tak nie było 

Ale jestem ciekaw jak się to rozegra bo w internecie dużo plotek krąży na ten temat 

Opublikowano
7 godzin temu, supermichal13 napisał:

Witam, planuje postawić kawałek wiaty na maszyny i moje pytanie jest takie. Czy profile i blacha przejdą jako środki obrotowe do 2 raty ?

Budowałem wiatę z 6 słupów drewnianych 16X16 ogacona i pokryta blachą trapezową o wymiarach 6/4 ale z środków trwałych. Jak sama nazwa wskazuje "środki obrotowe" to coś co jest płynne.