Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zrealizować biznesplan w terminie przewidzianym w biznesplanie, lecz nie później niż do
dnia upływu 3 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy, w szczególności:

gfzie masz napisane ze można wydłużyć termin o rok od tego co w Bp?

Opublikowano

Czyli mam rozumieć jeśli otrzymałem 1 ratę 30 kwietnia 2021 to moim rokiem docelowym będzie 2023 i uprawy w biznesplanie brane z roku 2022 jeśli będe się rozliczał do 15 maja ?

Opublikowano

Docelowy może być 2024 max ewentualnie za zgoda 2025 . Na to wychodzi ze jak np docelowy 2023 i złożysz wniosek o 2 ratę przed 15 maja to uprawy z 2022. Szczerze to już nakręciliście ze sam nie wiem 

Opublikowano
21 godzin temu, robert55555 napisał:

Miałem tutaj Pana z naboru 2017. Ktoś mu robił biznesplan. Doradca zmarl. Wymiana pokrycia dachowego. Odezwał się do mnie po złożeniu rozliczenia. Brakowało dokumentów zgłoszenia do nadzoru. Wszystko inne grało. Został poinformowany o błędach. Nie mógł wycofać. Ja mu tak mówiłem. Dał mi namiar na osobę która go rozliczała. To samo powiedzial, że nie można już wycofać, nawet dał do zrozumienia że nie można wogole wycofać. 

Ja wszystkim swoim klientom którzy chcieli na 5 lat mówiłem. Robimy jakiś zakup z tabeli 20 po 15 mają i składamy po 15 mają rozliczenia.

Jak na razie nikt nie zgłaszał jakiś problemów.

Zerknij sobie na 32 pytanie z tego linka:

https://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-63-pomoc-na-rozpoczecie-dzialalnosci-gospodarczej-na-rzecz-rozwoju-malych-gospodarstw/pytania-z-poddzialania-63-pomoc-na-rozpoczecie-dzialalnosci-gospodarczej-na-rzecz-rozwoju-malych-gospodarstw-operacje-typu-restrukturyzacja-malych-gospodarstw/najczesciej-zadawane-pytania-dotyczace-naborow-z-okresu-2017-i-kwartal-2019-r.html

Czytając to oznacza że samo złożenie nie miało by wpływu, wpływ maja daty realizacji zakupów z biznesplanu.

Mamy tutaj prawnik oraz eksperta dlatego chciałem poznać jego wyjaśnienia na przykładach.  Szkoda że nie podjął tematu.

Gdyby komuś się zdarzyła taka sytuacja że trzeba jakąś kasę zwrócić. To najlepiej zrobić tzw dobrowolny zwrot. W przypadku kiedy ARiMR wyda decyzję windykacyjna to lecą ustawowe odsetki. Jak nie mogą ściągnąć to robiona jest egzekucja przez skarbówkę.

Tak tylko tam jeszcze jest mowa o zakończonych działaniach restrukturyzacyjnych a nie samych zakupach . No śliski temat. Rzucę zapytanie , może coś odpiszą. Dobra radę dałeś ze poprostu wrzucać jakiś drobny zakup po 15 maja . Wtedy jest czysta prosta sytuacja 

Opublikowano

słuchajcie, we wniosku jest jeszcze w rubryce o załącznikach o tych numerach ksiąg wieczystych..

ale jak to ma wyglądać? dodatkowa kartka z oświadczeniem i już? wydruk z ksiąg?

Numer księgi wieczystej – jeżeli operacja będzie realizowana w gospodarstwie, w skład którego wchodzą nieruchomości, dla
których księga wieczysta jest prowadzona w systemie teleinformatycznym, o którym mowa w art. 25¹ ustawy z dnia 6 lipca 1982 r.
o księgach wieczystych i hipotece (Dz. U. z 2019 r. poz. 2204) albo kopie dokumentów potwierdzających posiadanie
gospodarstwa, w którym będzie realizowana operacja – jeżeli operacja będzie realizowana w gospodarstwie, w skład którego
wchodzą nieruchomości, dla których księga wieczysta nie jest prowadzona w systemie teleinformatycznym lub w przypadku
posiadania zależnego.

Dla pewności zaświadczenie z urzędu skarbowego o przychodach oraz braku prowadzenia działów specjalnych (wymagane minimum)

mogę dołączyć jak wezwą? po jakim czasie się budzą oni do wezewania? :-)

** Jednak mieliście rację że trzeba w biznesplanie podać WSZYSTKIE działki nawet te stare z młodego rolnika niespełnionego sprzed lat, 
bo inaczej mogą się doczepić że się np. nie ma gospodarstwa przez te 12 miesięcy

Opublikowano

Eee, a to nie można wydać od razu 60k w tym 12k środków własnych a te 12k z drugiej raty po prostu przejeść :) biorąc pod uwagę inflację po tych 3 latach może się okazać że 12k starczy, ale na odkładnie do pługa :)

Opublikowano
29 minut temu, agi napisał:

słuchajcie, we wniosku jest jeszcze w rubryce o załącznikach o tych numerach ksiąg wieczystych..

ale jak to ma wyglądać? dodatkowa kartka z oświadczeniem i już? wydruk z ksiąg?

Numer księgi wieczystej – jeżeli operacja będzie realizowana w gospodarstwie, w skład którego wchodzą nieruchomości, dla
których księga wieczysta jest prowadzona w systemie teleinformatycznym, o którym mowa w art. 25¹ ustawy z dnia 6 lipca 1982 r.
o księgach wieczystych i hipotece (Dz. U. z 2019 r. poz. 2204) albo kopie dokumentów potwierdzających posiadanie
gospodarstwa, w którym będzie realizowana operacja – jeżeli operacja będzie realizowana w gospodarstwie, w skład którego
wchodzą nieruchomości, dla których księga wieczysta nie jest prowadzona w systemie teleinformatycznym lub w przypadku
posiadania zależnego.

Dla pewności zaświadczenie z urzędu skarbowego o przychodach oraz braku prowadzenia działów specjalnych (wymagane minimum)

mogę dołączyć jak wezwą? po jakim czasie się budzą oni do wezewania? 🙂

** Jednak mieliście rację że trzeba w biznesplanie podać WSZYSTKIE działki nawet te stare z młodego rolnika niespełnionego sprzed lat, 
bo inaczej mogą się doczepić że się np. nie ma gospodarstwa przez te 12 miesięcy

Możesz wpisać nr kw do biznesplanu. ARiMR na podstawie tak wpisanej nr kw może zweryfikować następujące informacje( wlasciciela, nr działek przypisanych do kw, łączna powierzchnię, służebność itp). 

Zaświadczenia nie możesz dołączyć do wniosku i biznesplanu? Nabór jest przedłużony do 30 czerwca.

Opublikowano
39 minut temu, raven18 napisał:

Eee, a to nie można wydać od razu 60k w tym 12k środków własnych a te 12k z drugiej raty po prostu przejeść :) biorąc pod uwagę inflację po tych 3 latach może się okazać że 12k starczy, ale na odkładnie do pługa :)

Możesz a nawet musisz te 12 tys wyłożyć z własnej kieszeni....Tylko jest twój wybór kiedy to zrobisz?

Możesz od razu, lub po 2, 3 latach a newet jak pozwolą to po 4 latach...... ... 

No i wiadomo im dłużej czekasz to na tym tracisz bo ceny wszystkiego galopują do góry jak szalone... 

Opublikowano

O co chodzi z tym doborem maszyn prow 2014-2020, bo mi wychodzi że nic nie przysługuje, pług 2 skibowy, agregat uprawo siewny nie przysługuje, kosiarka rotacyjna 1.35, wtf? i to wszystko do zetora 7045 bym miał czepiać chyba ... mam 6h gruntów ornych i 6.5 tuzów

Opublikowano

Mam pytanie. Czy jak kupiłem drugie gospodarstwo 1,6ha łąk i około 0,3ha ornego, taka działka przyzagrodowa. Moje grunty są moją własnością i uprawy które na swoich polach uprawiam przekraczają te 13 tys euro. I tu pytanie żona jest współwłaścicielem gruntów które kupiłem i czy mogłaby się starać na te grunty o dotacje?

Opublikowano

W programie rmg wielkość ekonomiczna ma być nie większą niż 13 tys. Musiałbyś tak zrobić żeby wyszło mniej niż 13 tys, jeśli jest to możliwe, wtedy mógłbyś składać dotacje z rmg. 

Opublikowano

Pytanie czy jeśli żona nie jest współwłaścicielem moich gruntów natomiast jest współwłaścicielem gruntów które dokupiłem to czy ona mogłaby składać tylko na te grunty zakupione?

Opublikowano

W biznesplanie wypisując musisz wszystkie działki których jesteś właścicielem lub wspolwlascicielem oraz jakie podajesz do dopłat bezpośrednich.

Opublikowano

A czy umowa rozdzielności majątkowej wystarczy do tego aby udowodnić że prowadzimy oddzielne gospodarstwa? Nie wiem jak to jest że w ostatnim naborze dotacje wzięła żona, a w naborze poprzedzającym dotacje wziął mąż. Czy może mi to ktoś wytłumaczyć? Jak mogli wziąć oboje skoro mieszkają razem w jednym domu i są małżeństwem?

Opublikowano
22 minuty temu, robert55555 napisał:

W biznesplanie wypisując musisz wszystkie działki których jesteś właścicielem lub wspolwlascicielem oraz jakie podajesz do dopłat bezpośrednich.

A jak jestem współwłaścicielem jednej działki z bratem to jaki tytuł prawny wpisać własność czy dzierżawa krótkoterminowa? O dopłaty na całość składam ja. 

Opublikowano
26 minut temu, Miran napisał:

A czy umowa rozdzielności majątkowej wystarczy do tego aby udowodnić że prowadzimy oddzielne gospodarstwa? Nie wiem jak to jest że w ostatnim naborze dotacje wzięła żona, a w naborze poprzedzającym dotacje wziął mąż. Czy może mi to ktoś wytłumaczyć? Jak mogli wziąć oboje skoro mieszkają razem w jednym domu i są małżeństwem?

Jeżeli widnieją w ARiMR jako single a nie jako małżeństwo.

Wlasnosc wybierasz

Opublikowano
3 minuty temu, robert55555 napisał:

Jeżeli widnieją w ARiMR jako single a nie jako małżeństwo.

Wlasnosc wybierasz

Jak mogą widnieć w ARiMR jako single skoro są małżeństwem? Dotacje wzięli oboje a mieszkają razem

Opublikowano

To co mowisz nie jest możliwe . Może skorzystać tylko jedno z małżonków . Robią cie w balona . 
a ty za dużo kombinujesz . Z tego co pamietam chyba mówiłem żebyś zrobił na syna w poprzednim naborze .