Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, robert55555 napisał:

Wpisujesz wszystkie działki jakie masz we wniosku o przyznanie płatności bezpośrednich w 2021 roku. Jeżeli masz jakieś działki których jest las i jesteś ich wslacicielem to też wpisujesz. Ma być zgodność biznesplan=ewniosek  i kw.

dzięki, patrze we wniosku jest.. "

Łączna powierzchnia użytków rolnych
gospodarstwa rolnego wskazanego w biznesplanie"

czyli np. jak dla młodego rolnika wskazywałem na wszelki wypadek działkę nieuprawnianą żeby mieć "start gospodarstwa" a teraz w ogóle nie mam jej w bizneplanie anie w okresie wyjściowym i docelowym - TYLKO po to aby mieć podkładkę że 12 msc mam gospodarstwo..

to chyba lepiej nie wykazywać? 
Opublikowano

Działki które masz zawarte w KW oraz te które masz  w e-wniosku muszą znaleść w biznesplanie.

Opublikowano

Ciekawe czy doczekam się odpowiedzi od @sadsadgreylife

10 minut temu, agrarmrc napisał:

@robert55555

a działki które doszły w międzyczasie jako dzierżawy, można? i czy jest sens dodawać podczas zmian do biznesplanu, który i tak będzie

biznesplan =ewniosek

Opublikowano
13 minut temu, PRZMAS19821982 napisał:

Mam pytanko którego tu jeszcze nie było....... Co się może stać, jeśli się nie złoży wogule końcowego sprawozdania??? 

Nie pamiętam ale chyba zwrot 0,5%. Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, sadsadgreylife napisał:

nie wiem, to za trudne,  tak jak napisał masa24  w tym temacie:) jakiś docelowy, jakieś 5 lat, przed i po 15 maja. To za trudne dla mnie.

Dzięki za odpowiedz. Jesteś prawnikiem, to podam pewne treści, może teraz tobie będzie łatwiej.

Wyjaśnienia przed i po 15 maja:

Rozporządzenie:

4.Przy ustalaniu docelowej wielkości ekonomicznej gospodarstwa posiadanego przez rolnika,o której mowa w § 3ust. 1pkt 2lit. c,bierze się pod uwagę produkcję rolną prowadzoną:27)

1)w gospodarstwie,z tym że w przypadku gdy zakończenie realizacji biznesplanu przypada:

a)do dnia 15 maja danego rokubierze się pod uwagę stan średni zwierząt oraz uprawyw plonie głównym w roku poprzedzającym rok zakończenia realizacji biznesplanu,

b)po dniu15maja danego rokubierze się pod uwagę stan średni zwierząt oraz uprawy w plonie głównym w roku zakończenia realizacji biznesplanu;

Link do strony arimr:

https://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-63-pomoc-na-rozpoczecie-dzialalnosci-gospodarczej-na-rzecz-rozwoju-malych-gospodarstw/restrukturyzacja-malych-gospodarstw-nabor-31-marca-30-czerwca-2020-r.html

Treść z tej strony:

*Uwaga!

Zmienia się ostateczny termin na zakończenie realizacji biznesplanu i złożenie wniosku o płatność drugiej raty pomocy – z 31 sierpnia 2023 r. na 31 sierpnia 2025 r. Zmiana wynika z wprowadzenia dwuletniego okresu przejściowego pomiędzy kończącą się obecną perspektywą finansową oraz przyszłym okresem programowania i dotyczy beneficjentów, którzy dopiero będą składać wnioski o płatność drugiej raty pomocy.

Dlatego beneficjent premii na „Restrukturyzację małych gospodarstw” może złożyć wniosek o płatność drugiej raty pomocy po realizacji biznesplanu, nie później niż do dnia upływu 3 lat licząc od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy (4 lat w przypadku wyrażenia przez ARiMR zgody na wydłużenie okresu realizacji biznesplanu), ale nie później niż do dnia 31 sierpnia 2025 r.

Rok docelowy jest terminem zakończenia realizacji biznesplanu.

-w przypadku gdy zakończenie realizacji biznesplanu przypada przed 15 maja to rośliny i zwierzęta są brane z roku poprzedzającego rok docelowy?

-w przypadku gdy zakończenie realizacji biznesplanu przypada po 15 maja to rośliny i zwierzęta są brane z roku docelowego?

@sadsadgreylife jestem ciekaw teraz twojej wypowiedzi na moje przykłady.

Edytowane przez robert55555
Opublikowano

Jestem ciekaw każdej odpowiedzi.

1 minutę temu, sadsadgreylife napisał:

Robert 55555, serio, masz z tym problem i jakieś wątpliwości interpretacyjne czy to jakiś test dla mnie? Jak masz problem, to odpiszę. Jeśli test, to nie chce mi się bawić.

Mój problem to brak czasu. Nie jest to test. Jestem ciekaw twojej i nie tylko twojej interpretacji i tyle. Każdy ma prawo wypowiedzieć lub nie. Forum jest od tego żeby pomagać.

Opublikowano

dobry temat poruszyles,  zastanawialem sie nad tym ktore uprawy brane sa w roku docelowym.  Po dyskusji doszlismy do wniosku ze  ten termin przed i po 15 maja dotyczy zakonczenia programu a nie roku docelowego jedynie. 

termin zakonczenia realizacji biznesplanu byl mylacy

Opublikowano (edytowane)

Wysyłam co nabor ok 4 zapytania do centrali. Z różnych komputerów. Nie dostaje odpowiedzi.

6 minut temu, masa24 napisał:

dobry temat poruszyles,  zastanawialem sie nad tym ktore uprawy brane sa w roku docelowym.  Po dyskusji doszlismy do wniosku ze  ten termin przed i po 15 maja dotyczy zakonczenia programu a nie roku docelowego jedynie. 

termin zakonczenia realizacji biznesplanu byl mylacy

Dla każdego mylące jest twierdzenie zakończenie realizacji biznesplanu. Każdy myśli że to piąty rok. Ja uważam że to rok docelowy, bo masz wywiązać z założeń biznesplanu. Dzięki temu masz 2 ratę. A to że trwasz dłużej to inna płaszczyzna tego programu.

Dlatego dałem te 4 przykłady.

Opublikowano

teraz jak to podkresliles to ma to sens ze zakonnczeniem realizacji biznesplanu bedzie rok docelowy. Pozniej utrzymujemy wzrost i zobowiazania

idac tym tropem to termin zlozenia wniosku o druga rate bedzie tak jakby odpowiadal za to czy uprawy beda brane z roku biezacego czy wczesniejszego

tylko teraz idac tym tropem zlozylem zle koledze wniosek o wyplate drugiej raty.  Dostal kase marzec 2021 , zrobil zakupy, zlozylismy wniosek o druga rate na poczatku maja. W takim przypadku będą brane uprawy z roku wyjsciowego idac tym tropem

Opublikowano

Wystarczy że zrobisz zakup z tab 20  po 15 mają i masz zakończenie realizacji biznesplanu i wtedy rozliczasz z roku docelowego.

4 minuty temu, masa24 napisał:

teraz jak to podkresliles to ma to sens ze zakonnczeniem realizacji biznesplanu bedzie rok docelowy. Pozniej utrzymujemy wzrost i zobowiazania

idac tym tropem to termin zlozenia wniosku o druga rate bedzie tak jakby odpowiadal za to czy uprawy beda brane z roku biezacego czy wczesniejszego

tylko teraz idac tym tropem zlozylem zle koledze wniosek o wyplate drugiej raty.  Dostal kase marzec 2021 , zrobil zakupy, zlozylismy wniosek o druga rate na poczatku maja. W takim przypadku będą brane uprawy z roku wyjsciowego idac tym tropem

do póki nie zostanie poinformowany o błędach to możesz wycofac. Jak poinformują to już koniec. Trzeba zerknąć czy da się wycofać.

Opublikowano

ale jezeli poinformuja to jakie moga byc konsekwencje skoro na zlozenie wniosku o wyplate ma 3 lata. poprostu  nei wyplaca drugiej raty

a zakup 10 maja a zlozenie wniosku np 18 maja? to z ktorego roku uprawy  wg ciebie

Opublikowano (edytowane)

Miałem tutaj Pana z naboru 2017. Ktoś mu robił biznesplan. Doradca zmarl. Wymiana pokrycia dachowego. Odezwał się do mnie po złożeniu rozliczenia. Brakowało dokumentów zgłoszenia do nadzoru. Wszystko inne grało. Został poinformowany o błędach. Nie mógł wycofać. Ja mu tak mówiłem. Dał mi namiar na osobę która go rozliczała. To samo powiedzial, że nie można już wycofać, nawet dał do zrozumienia że nie można wogole wycofać. 

Ja wszystkim swoim klientom którzy chcieli na 5 lat mówiłem. Robimy jakiś zakup z tabeli 20 po 15 mają i składamy po 15 mają rozliczenia.

Jak na razie nikt nie zgłaszał jakiś problemów.

Zerknij sobie na 32 pytanie z tego linka:

https://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-63-pomoc-na-rozpoczecie-dzialalnosci-gospodarczej-na-rzecz-rozwoju-malych-gospodarstw/pytania-z-poddzialania-63-pomoc-na-rozpoczecie-dzialalnosci-gospodarczej-na-rzecz-rozwoju-malych-gospodarstw-operacje-typu-restrukturyzacja-malych-gospodarstw/najczesciej-zadawane-pytania-dotyczace-naborow-z-okresu-2017-i-kwartal-2019-r.html

Czytając to oznacza że samo złożenie nie miało by wpływu, wpływ maja daty realizacji zakupów z biznesplanu.

Mamy tutaj prawnik oraz eksperta dlatego chciałem poznać jego wyjaśnienia na przykładach.  Szkoda że nie podjął tematu.

Gdyby komuś się zdarzyła taka sytuacja że trzeba jakąś kasę zwrócić. To najlepiej zrobić tzw dobrowolny zwrot. W przypadku kiedy ARiMR wyda decyzję windykacyjna to lecą ustawowe odsetki. Jak nie mogą ściągnąć to robiona jest egzekucja przez skarbówkę.

Opublikowano

ja bym obstawial ze nie tyle zakupy ale calosc, osiagniecie wzrostu ekonomicznego np .   W moim przypadku trzeba bylo wstrzymac sie ze zlozeniem wniosku o platnosc po 15 maja, tak mysle

Opublikowano
19 minut temu, masa24 napisał:

ale jezeli poinformuja to jakie moga byc konsekwencje skoro na zlozenie wniosku o wyplate ma 3 lata. poprostu  nei wyplaca drugiej raty

a zakup 10 maja a zlozenie wniosku np 18 maja? to z ktorego roku uprawy  wg ciebie

Inny przykład 

Masz wniosek o płatności bezpośrednie. Jedzie kontrol i stwierdza nie użytki. Dostajesz raport i wtedy nie możesz wycofac działek tylko ponosisz konsekwencje z takiej sytuacji. Gdybyś wycofał nieużytki dzień przed kontrolą to nic by się nie stało wnioskodawcy.

A to że masz 3 lata na realizację założeń to czas żeby spokojnie to zrealizować. Nikt nie mowi od razu masz składać o 2 ratę. Masz wybór i z niego korzystasz.

3 minuty temu, masa24 napisał:

ja bym obstawial ze nie tyle zakupy ale calosc, osiagniecie wzrostu ekonomicznego np .   W moim przypadku trzeba bylo wstrzymac sie ze zlozeniem wniosku o platnosc po 15 maja, tak mysle

Proponuję jak znajdziesz czas to napisz do CE odnośnie tego tematu. Ja nie mam do nich szczęścia. Tobie odpisali z akcyza na paliwo i zwrotem na materiał siewny a mi nie odpisali. 

Nikt nie poruszył tematu sprzedaż słonecznika w roku docelowym jak za nią jest punktacja? W maju roku docelowego  sieje słonecznik i w maju składam rozliczenie a sprzedaż kwiatów kiedy miała miejsce? Wiem że słonecznik ma być na polu. Trzeba zmienić sprzedaż wtedy na inną roślinę.

Lub później składać rozliczenie.

Opublikowano

Wg ciebie w podawanych przez ciebie przykładach , to kiedy zaczynamy siać słonecznik będzie warunkował termin dokonania inwestycji czy złożenia wniosku o 2 ratę ? Same zakupy nie mogą hyc chyba wyznacznikiem zrealizowania Bp . Nawet w tych pytaniach i odpowiedziach jest ze zakupy i inne działalania restrukturyzacyjne.

Opublikowano

Temat uogólniając, to najlepiej/najbezpieczniej siać słonecznik w roku poporzedzajacym rok docelowy.  Dajmy szansę wypowiedzieć innym osoba. 

Opublikowano

Mam inne pytanie nabor 2019. Rok docelowy 2021. Czy mozna zmienić na rok docelowy 2023? Czy tylko na rok 2022? Rozporządzenie mówi o wydłużeniu o rok roku docelowego a nie o 2 lata. Musi wyrobić rolnik do któregoś lipca 2023. 

Opublikowano

Ja wiem że może być 2023. Problem ze tej osobie ktoś wstawił do biznesplanu rok docelowy 2021.  Rozporządzenie mówi o wydłużeniu o rok zobowiązania czyli do 2022. Rozliczyc się  może do któregoś  lipca 2023.