Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Konto ma się zgadzać z kontem podawanym przy zakładaniu numeru producenta arimr

no, a jeśli się do wniosku o płatność I raty dołączy zaświadczenie o innym nr rach. bank. , którego jest się posiadaczem, i że się na to inne chce się to wyśnione 48 tysi?;)

Opublikowano (edytowane)

Panowie jeśli bym nabył 5ha ziemi i z 6 sztuk bydła które bym rozwijał że względu wzrostu to mogę np. Powiększyć hodowlę do 30sztuk ? I będę miał wzrost spełniony?

Czy na te 5ha ziemi dostał bym jakiś nisko budżetowy opryskiwacz 1200l ciągany i przyczepe  dwu osiową 6 ton?

Ciągnik mam na mnie 74km

Czy gospodarstwo muszę mieć jakiś czas przed wnioskiem czy wystarczy że np. Zostane właścicielem gospodarstwa w lutym to w maju będę już mógł składać wniosek na RMG ?

Czy bydło bym mógł trzymać w oborze rodziców na gospodarstwie na którym mieszkam? Bo nabył bym gospodarstwo oddalone o 4km z budynkami ale nie mam zamiaru się przeprowadzać 

I czy np. Po 2-3latach rodzice mogą mi przepisać kolejne 8ha i 20sztuk bydła mięsnego?

Edytowane przez krzysiek277
Opublikowano

Jeżeli jest duża ilość ziemi to myśleć o młodym rolniku a nie Rmg. Opryskiwacz 1200 na 5 ha bez szans. Premie można przeznaczyć na zakup gruntów od rodzicow

Opublikowano

Tak jak @masa24 pisze z opryskiwaczem, będzie problem. Ja z 600l miałem problem i musiałem uzasadnić do czego i ile razy w roku wykorzystuję opryskiwacz. 

Z nabyciem gospodarstwa tak jak napisałeś. Ważne, żebyś złożył dopłaty w roku składania wniosku.

Dzierżawy notarialnej nie da rady zrobić, aby było więcej ha do tego opryskiwacza?

• Thanks 1
Opublikowano

Dzięki już trochę mi podpowiedziałeś 

Czyli przyjmuje np. W lutym w marcu składam wniosek o dopłaty bezpośrednie i później mogę składać wniosek na RMG

Ale jeszcze pytanie bo moim celem była by hodowla bydła mięsnego ale czy moge je hodować w oborach rodziców z ich własnym bydłem?

Za opryskiwacz może lepsze było by zainwestować w silos zbożowy 

Opublikowano
20 godzin temu, Kaszlak79 napisał:

Każdy jest inny. Mój jest taki że sprzedający, (lokalna RSP) wstrzymał się że sprzedażą i nie może się określić czy będzie w ogóle grunt sprzedawany, a jak tak - to kiedy... Jednak na gębę Ci Agencja nie uzna transakcji, musisz mieć cokolwiek, najlepiej umowę wstępna u notariusza. No chyba że czym innym biznesplan rozpocząłeś.

Mam podobny przypadek z sasiadem(sprzedajacym) tyle ze on ma bajzer w papierach i czeka na przyjazd siostry zza granicy.....

Jezeli bedzie sie przedluzac to zakupie ziemie od rodzicow.

Opublikowano
1 godzinę temu, krzysiek277 napisał:

Dzięki już trochę mi podpowiedziałeś 

Czyli przyjmuje np. W lutym w marcu składam wniosek o dopłaty bezpośrednie i później mogę składać wniosek na RMG

Ale jeszcze pytanie bo moim celem była by hodowla bydła mięsnego ale czy moge je hodować w oborach rodziców z ich własnym bydłem?

Za opryskiwacz może lepsze było by zainwestować w silos zbożowy 

Tak. Ja formalnie przejąłem w maju. W czerwcu wniosek o dopłaty i o RMG. 

Silos w sumie fajna sprawa. 

Opublikowano

Zaimportowałem dane o powierzchniach upraw i działek z wniosku o dopłaty.  Wychodzi różnica w pow. użytków rolnych pomiędzy tabelą uprawy a działki? Skąd się to bierze? Te powierzchnie muszą się zgrywać ? 

Opublikowano

Może nie wszystkie uprawy Ci się zaimportowały. Zobacz na końcu biznesplanu. Jest odpowiednia zakładka. Być może masz jakąś uprawę mieszaną w dopłatach a tak nie będzie się importować. 

• Like 1
Opublikowano
21 godzin temu, krzysiek277 napisał:

Panowie jeśli bym nabył 5ha ziemi i z 6 sztuk bydła które bym rozwijał że względu wzrostu to mogę np. Powiększyć hodowlę do 30sztuk ? I będę miał wzrost spełniony?

Czy na te 5ha ziemi dostał bym jakiś nisko budżetowy opryskiwacz 1200l ciągany i przyczepe  dwu osiową 6 ton?

Ciągnik mam na mnie 74km

Czy gospodarstwo muszę mieć jakiś czas przed wnioskiem czy wystarczy że np. Zostane właścicielem gospodarstwa w lutym to w maju będę już mógł składać wniosek na RMG ?

Czy bydło bym mógł trzymać w oborze rodziców na gospodarstwie na którym mieszkam? Bo nabył bym gospodarstwo oddalone o 4km z budynkami ale nie mam zamiaru się przeprowadzać 

I czy np. Po 2-3latach rodzice mogą mi przepisać kolejne 8ha i 20sztuk bydła mięsnego?

Na 5 ha to nie wiem czy by ci dali 400 l opryskiwacz bo mi chcieli dać 400 l na 9 ha a przyczepa poniżej 10 ha to max 5 ton 

https://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/wnioski/PROW_2014_2020/MGR/2015/Zasady_doboru_maszyn_PROW_2014-2020.pdf

opryskiwacze strona 67 

przyczepy 36

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, dawid12 napisał:

Na 6.5ha 600l 15m . Żadnych problemów agencja nie robiła. 

To trafiłeś. U mnie na 6.5 nie przeszedł. Powiedziała że 400l i to jeszcze nacigane

Edytowane przez dami8
Opublikowano (edytowane)

Takie bardzo proste szybie pytanie, ale nie moge znaleźć odpowiedzi

Jeśli wpiszę rok docelowy 2023.

To siewy kiedy mam zaczac w jesien 2022 czy jesien 2023?

I kiedy skladac platnosc o drugą rate po 15maja 2023 czy przed 15 maja 2023.

Wniosek mam juz caly zrobiony tylko muszę określić rok docelowy

Jeśli ktoś mi to wytlumaczy będę wdzięczny.

Pozdrawiam serdecznie.

Edytowane przez mateusz290
Opublikowano

W roku docelowym w biznesplanie mam zaplanowana plantacje choinek na pow. 1ha. Czy jest możliwość uzyskania pkt. Za przygotowanie produktu do sprzedaży ( w sensie tych choinek) mimo że wiadomo, że one za dużo nie urosną nawet gdybym posadziła je od razu po pozytywnej decyzji i wypłacie 1raty? Proszę o podpowiedź. 

Opublikowano

Jestem ciekaw czy w przypadku podania w biznes planie ziemniaka jako przemysłowego ARiMR będzie chciało umowę na ziemniaka? Trochę takie kombinacje (żeby wyszła nizsza wielkość ekonomiczna niż w jadalnym) 

Opublikowano
16 godzin temu, Monika10 napisał:

W roku docelowym w biznesplanie mam zaplanowana plantacje choinek na pow. 1ha. Czy jest możliwość uzyskania pkt. Za przygotowanie produktu do sprzedaży ( w sensie tych choinek) mimo że wiadomo, że one za dużo nie urosną nawet gdybym posadziła je od razu po pozytywnej decyzji i wypłacie 1raty? Proszę o podpowiedź. 

A co tam za różnica . Wystawisz fakture albo umowę kupna sprzedaży ze spędzałaś tam komuś pare szt np w doniczkach . Tylko przemysł bo te choinki są po to tylko żeby podbić so czy zmienić kierunek produkcji a tak naprawdę nie chcesz tego to prostszym i tańszym rozwiązaniem jest słonecznik