Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć forumowicze! :)

Szybki temat do osób, które w biznesplanie uwzględniały zakup kompa z oprogramowaniem. Planowałam RolnikOna ale przez ten rok z kawałkiem zlikwidowali ofertę, na którą miałam od nich papier, wzrosła cena i mówiąc szczerze po przemyśleniu chętnie bym ich w ogóle nie brała... ale po pobieżnym researchu i tak wychodzą najtaniej...Nie potrzebuje jakichś szmerów bajerów bo mam 2 ha na rmg i pytanie brzmi:

- czy znacie coś w zamian co załatwi sprawę i nie walnie po kieszeni?

- jeśli nie to czy macie orient czy wykup licencji ze środków RMG może być tylko na rok a na resztę w czasie dalszym ze środków własnych? Tak, żeby wiecie, rozliczyć się, że jest zakupiony razem z kompem ale nie od razu na 6 lat bez sensu...

I druga sprawa z powierzchniami w roku docelowym: po podziale działki przez sprzedającego wyszło, że moj zakupowany od niego 1 ha to jednak 0,99... dzierżawy mam 1,11 i teraz pytanie co mam zrobić, skoro docelowo ma być 50/50, to 0,12 czy 0,13 z dzierżawy wrzucać jako INNE i to będzie ok?

jeszcze odpowiem na parę wątków wyczytanych w trakcie

- jeśli chodzi o powierzchnię 1.  gruntów rolnych vs 2. powierzchnię uprawy no to u mnie kminili to tak, że przecież nie cała działka musi być w aktualnym obsiewie wiec 1 to powierzchnia z wypisu z rejestru gruntów albo z KW a 2 z ewniosku

- jeśli chodzi o płatność za ziemię, to Siedlce mówią, że noł problem gotówką (u mnie sprzedający nie ma konta i chce kasę u notariusza), oby to było w akcie potwierdzone i dla nich jest git.

Opublikowano
3 godziny temu, Maro05 napisał:

Tabela 25 pozycja 26: czy zaplanowano zmianę kierunku produkcji:  program sam określa T/N ale jeśli określi Tak to jak opisać to w celach tabela 1 poz 1.1.    Jak uzasadnić bo 2 pkt za to by byly.   Niewpisywalem tego ale po zmianach widzę że program okreslił na Tak

Dziwne nic nie wpisałeś w Tabeli 1 podpunkt 1 i 1.1 a masz  w tabeli 25  - zmianę profilu produkcji na "TAK" - daje po czapie, że system gościa wyprzedza w myśleniu..................... Dla mnie to zrozumiałe bo jak zadajesz pytanie a oczekujesz odpowiedzi  to powinieneś sprecyzować t/z. naświetlić jaki masz profil gospodarstwa i co zamierzasz? Ktoś jednak się domyślił że zmieniasz profil gospodarstwa z uprawy roślinnej na ogrodniczą.

Proponuję:

1) Sposób osiągnięcia wzrostu wielkości ekonomicznej gospodarstwa..

1.1 Zmiana profilu produkcji.

Opis. Produkcja mieszana - roślinna podajesz roślinki i ogrodnicza (podajesz  areał słonecznika).

Można jeszcze wstawić 1.2.1 Zwiększenie stada zwierząt to będziesz miał komu oddać kiszonkę z tych słoneczników i nie martwił się w przyszłości o sprzedaż kwiatów - gama możliwości jest bajerancka - chodzi o to, żeby się załapać z projektem a póżniej  robić zmiany uwarunkowane otoczeniem.

Opublikowano
Dnia 8.12.2020 o 07:20, many12 napisał:

Trzymaj się jednego co podałeś. Jak nie będziesz miał kontroli  przed wydaniem decyzji pozytywnej ( do jej decyzji musisz też się odnieść) ...........to póżniej zrobisz se zmiany do biznesplanu - powodzenia.

Sprawa załatwiona, dzisiaj drób ubity i zjedzony, stan na koniec roku 0 i po temacie, już nic nie muszę udowadniać :) 

Pytanie z innej beczki, czy kupował ktoś Was na RMG zwykłą przyczepkę towarową do samochodu? 

Pozdrawiam

Opublikowano
9 godzin temu, masa24 napisał:

Mam klienta który bierze samochód i przyczepkę do przewozu Uli. Już po poprawkach 

Dziwne albo z Dziwnowa - to daje do myślenia, że można - nowy samochód i nowa przyczepka z fakturami do okazania - ciekawe?

Opublikowano

U mnie Pani powiedziała, że jak dobrze opiszę, tzn. że można przyczepkę przyczepić również do ciągnika i np zwozić z pola plony, to powinno przejść, tak zrobiłem, zobaczymy. Do przyszłego wtorku maja mieć wnioski załatwione formalnie, a potem już czekanie na decyzje. Ale terminy się przesuwają, wczoraj mieli dopiero jakieś szkolenie Online z centrali, z obsługi tych wniosków, tak że rychło w czas.

Pozdrawiam

• Thanks 1
Opublikowano

Ja mam już wszystkie wnioski poprawione, ciekawe czy znowu po tych szkoleniach nie trzeba będzie od nowa wszystkiego poprawiać ( biznesplany dostosowywalem pod osobę werufikująca) 

Opublikowano
drhambone napisał:

Pytanie z innej beczki, czy kupował ktoś Was na RMG zwykłą przyczepkę towarową do samochodu?   

W moim naborze był facet ( robiliśmy razem szkolenia) to też kupował lawetę do przewożenia uli, do tego firma mu na tej przyczepie dorabiała taki jakby dźwig do ustawiania tych uli.

Opublikowano
1 godzinę temu, sony87 napisał:

Ja mam już wszystkie wnioski poprawione, ciekawe czy znowu po tych szkoleniach nie trzeba będzie od nowa wszystkiego poprawiać ( biznesplany dostosowywalem pod osobę werufikująca) 

Pewnie tak bedzie. 

Opublikowano

Dobry plan bo choinki znaczy drzewka choinkowe tak naprawdę na choinkę  nadają się średnio po pięciu latkach czyli po zakończeniu projektu - tylko, że sam rezygnujesz z dopłat bezpośrednich, ciekawe jak te urzędniki będą wymagać faktur sprzedaży. ...............Kwiatów słonecznika też nie musisz przedawać - wystarczy, że zaplanowałeś w bp. i masz rozpisane przez pięć latek w biznesplanie. Jedziesz talerzówką i wzbogacasz glebę - też do końca nie wiadomo jakie będą końcowe lamenty - czarno to widzę.  

53257556_1077419329121230_3921507554466725888_n.jpg

Opublikowano

Typowe jak w przypadku każdej innowacyjności na której można było wyciągnąć "taaaką kasę z 1 ha" - ludzie się rzucili i pies zdechł. Z innej beczki, u mnie druga poprawka, Agencja chce konkretnej rozpiski gruntów w okresie wyjściowym i docelowym - pow. fizyczne i te zgłaszane do dopłat. Oczywiście zrobiłem takie zestawienie doradcy z ODR na początku zabawy w RMG... i on oczywiście nie rozpisał tego w biznesplanie. Szczęściem - nauczony życiem - nie wywaliłem tego do śmietnika. Brak słów, prowadzić kogoś za rękę...

• Like 2
Opublikowano

Zmniejszenie ilości azotu/ha w tab. 25 , kombinować z plon głównym w tab.4 czy tab. 22 i sprzedaż obornika np.(umowa sprzedaży z sasiadem, sprawdzają tą ?) Macie jakieś propozycje , w agencji powiedzieli, że max 75 kg mi wyszło ponad 150 kg/ha

Opublikowano
20 godzin temu, Kaszlak79 napisał:

Typowe jak w przypadku każdej innowacyjności na której można było wyciągnąć "taaaką kasę z 1 ha" - ludzie się rzucili i pies zdechł. Z innej beczki, u mnie druga poprawka, Agencja chce konkretnej rozpiski gruntów w okresie wyjściowym i docelowym - pow. fizyczne i te zgłaszane do dopłat. Oczywiście zrobiłem takie zestawienie doradcy z ODR na początku zabawy w RMG... i on oczywiście nie rozpisał tego w biznesplanie. Szczęściem - nauczony życiem - nie wywaliłem tego do śmietnika. Brak słów, prowadzić kogoś za rękę...

No to rozwiązuj z nimi umowę, i tak sam nad tym siedzisz i dumasz...a jakbys robił sam to bys widział w tabelach, ze takie dane są potrzebne i w ogóle by takiej sytuacji nie było. A ile stresu mniej... :)

Opublikowano

panowie pomocy jestem z naboru 2019 większość założeń już zrealizowana ale w tym roku szwagier złożył na rmg z tym że ja w wyjściowym miałem jego działki zamieniliśmy się chodziło o płodozmian pani z agencji zadzwoniła że nie rozpatrzą jego wniosku straszy mnie policją czy wycofanie tych działek w docelowym u mnie coś da proszę o poradę bo noc już była nie przespana

Opublikowano
21 minut temu, Mariusz2903 napisał:

panowie pomocy jestem z naboru 2019 większość założeń już zrealizowana ale w tym roku szwagier złożył na rmg z tym że ja w wyjściowym miałem jego działki zamieniliśmy się chodziło o płodozmian pani z agencji zadzwoniła że nie rozpatrzą jego wniosku straszy mnie policją czy wycofanie tych działek w docelowym u mnie coś da proszę o poradę bo noc już była nie przespana

Jest parę wariantów jak to w życiu.

Primo: po pierwsze - jak w wyjściowym miałeś jego działki to umowę dzierżawy ze śwagrem  trzeba zawrzeć a po roku zerwanie umowy i śwagrowski składa sobie projekt RMG..

Secundo - po drugie  - automatycznie piszesz  do Regionalnej prośbę o zmianę założeń w bp, że względu na złożenie wniosku przez śwagra................. załączając  na dowód rodzinnego zamieszania fakt zawarcia i zerwania umów dzierżawy ( powinna podpisać Gmina jak porozmawiasz argumentami Chrobrego ) ............... życie - pisz, że tego nie przewidziałeś.   W biznesplanie będziesz miał już zmniejszony WEG.

tercio - po trzecie - trzeba mieć na uwadze zakup hektarów w miejsce śwagroskiego coby  WEG gospodarstwa nie uległa degradacji. , znaczy się roszada w biznesplanie jest wskazana.

Opublikowano (edytowane)

dokładnie tak z tym że ja użyłem ich w dopłatach 2018  w rmg były ujęte jako dzierżawa krótkoterminowa mam trochę swoich działek ale w wyjściowym było tylko 1 . 45 ha reszta szwagra 

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano
Dnia 10.12.2020 o 15:33, Mariusz2903 napisał:

na serio masz posadzone choinki i słonecznik ?

nie mam, ale mam wrażenie, że ten program jest skonstruowany tak, żeby rozwijać rynek słonecznika i choinek w Polsce.

Startuje z niskiego pułapu, bo mam SO wyjściowe jakieś 700 euro, jak by mnie liczył, nie ma szans zrobić ponad 10k na tym co naprawdę chcę hodować. Choinki i słonecznik to tylko półśrodek w dążeniu do prawdziwego celu. I nie chodzi mi tu o to, żeby zgarnąć 60k i ro***bać na bzdury jak pewnie niektórzy myślą. Nie jestem rolnikiem z dziada pradziada, po prostu startuje od zera z jakimś tam planem rozwoju.  Zobaczymy jak to będzie. 

Na ten moment mam dalej problem z tymi pieprzonymi kurami, bo zapomnieli je policzyć podczas kontroli. Po niedzieli ma przyjść jakieś oficjalne pismo, sam inie wiedzą co mają zrobić i na ten moment każą mi rejestrować w PIW drób którego już nie mam. Jakiś absurd. Miał ktoś z Was taki problem? 

Pozdrawiam

• Haha 1