Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Macie doświadczenie jak podejść do przygotowanie do sprzedaży i przetworzeniu w kontekscie belowania siana lub robienia sianokiszonki???

Myslicie ze do przygotowania do sprzedaży można podciągnać belowanie siana a  przetwarzanie produktu robienie sianokiszonki??

Jakie macie z tym doswiadczenie

Opublikowano

Dzień dobry

Chciałbym złożyć dokumęnty o płatność 2 raty z małych gospodarstw 

W sprawozdaniu muszę wpisać przychody i rozchody za ostatni pełny rok 

mam to liczyć od 1.01.2019 do 31.12.2019 ?

czy inaczej proszę o pomoc

Opublikowano

Jeśli ojciec i córka poskładali ma RMG. Każde oddzielnie i załóżmy że ojciec zmarł przed skończeniem 5 lat zobowiązania. Następuje zwrot kasy? 100%? Bo córka mając swoje zobowiązanie nie może przejść ojca zobowiązania? Jest z tego jakieś sensowne wyjście? Mama nie żyje i córka jedynym spadkobierca.

Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Macie doświadczenie jak podejść do przygotowanie do sprzedaży i przetworzeniu w kontekscie belowania siana lub robienia sianokiszonki???

Myslicie ze do przygotowania do sprzedaży można podciągnać belowanie siana a  przetwarzanie produktu robienie sianokiszonki??

Jakie macie z tym doswiadczenie

Bezproblemowo

Opublikowano
6 godzin temu, Kasiaaa napisał:

Jeśli ojciec i córka poskładali ma RMG. Każde oddzielnie i załóżmy że ojciec zmarł przed skończeniem 5 lat zobowiązania. Następuje zwrot kasy? 100%? Bo córka mając swoje zobowiązanie nie może przejść ojca zobowiązania? Jest z tego jakieś sensowne wyjście? Mama nie żyje i córka jedynym spadkobierca.

Raczej nie ma cedowania zobowiązań, ale przedzwoń do oddziału regionalnego ARIMR i spytaj żeby mieć pewność.

Opublikowano
Dnia 22.06.2020 o 13:06, wsk233 napisał:

ok wiem ale współwłasność by była tylko w chwili złożenia wniosku potem zrobili byśmy w międzyczasie dział spadku, bo teraz nie wyrobimy się czasowo, czy w ten sposób mogło by być ?

Kolega @sony87 wyraził się jasno, nie ma możliwości udziału własności w programie MR innego, jak udział małżeński. Proszę czytać ze zrozumieniem - nie da się w waszej sytuacji "zachachmycić" dwóch pieczeni na jednym ogniu. Zróbcie porządek z tym spadkiem i dalej możecie myśleć o PROW - mi też pachnie MGR żeby jakiś sprzęt wziąć ale najpierw złożyłem na RMG co by trochę gruntu dokupić. Czasem trzeba poczekać a nie na huuuurra.

Dnia 22.06.2020 o 16:42, iwanek7 napisał:

Chyba sobie jaja robisz...

gruber 2,6m 12tyś?

A co w tym dziwnego?? Raz że to ma 6 łap na sprężynie, a dobre elementy robocze kosztują, dwa Tolmet to chyba jedna z najlepszych firm "rzemieślniczych" która klepie takie sprzęty. Raz obejrzałem film na YT jak komuś się pogiął i porozrywał na spawach gruber Euromasz w normalnej pracy to zrozumiałem różnicę w cenie 😋.

Opublikowano

To może coś powiem na temat Tolmetu. Robia całkiem fajne sprzęty za dobre pieniądze (oczywiście podług konkurencji bo i tak jest to wszystko za drogie) co do opryskiwacza to nawet nie wiem czy działa jeszcze. Ale mam talerzówkę 4 lata po kilkuset ha bez awarii. A gruber no cóż... kawał maszyny jeden ciągnik ledwo podnosi nie ma szans tym pracować a drugi (zetor) mocny podnośnik dociażony to da się tym robić, ale miączy nieźle  w polu he. 2.2 nie chciałem, bo to wąsko najwyżej się jakoś przemęcze dopóki nie kupię większego konia. Agromaszu gruber też bym przyjał, ale chyba z 3-4tyś drożej a jakość podobna.

Opublikowano
2 godziny temu, Kaszlak79 napisał:

Kolega @sony87 wyraził się jasno, nie ma możliwości udziału własności w programie MR innego, jak udział małżeński. Proszę czytać ze zrozumieniem - nie da się w waszej sytuacji "zachachmycić" dwóch pieczeni na jednym ogniu. Zróbcie porządek z tym spadkiem i dalej możecie myśleć o PROW - mi też pachnie MGR żeby jakiś sprzęt wziąć ale najpierw złożyłem na RMG co by trochę gruntu dokupić. Czasem trzeba poczekać a nie na huuuurra.

A co w tym dziwnego?? Raz że to ma 6 łap na sprężynie, a dobre elementy robocze kosztują, dwa Tolmet to chyba jedna z najlepszych firm "rzemieślniczych" która klepie takie sprzęty. Raz obejrzałem film na YT jak komuś się pogiął i porozrywał na spawach gruber Euromasz w normalnej pracy to zrozumiałem różnicę w cenie 😋.

ok wolałem się upewnić tutaj bo doradca twierdził że można ale ja nie chcę się w coś wpakować a potem oddawać pieniądze, ale za to Restrukturyzację małych gospodarstw można teraz składać, nie będzie to w niczym przeszkadzać ? Doradca niby twierdził że na 100% można.

Opublikowano

Czytałem parę razy rozporządzenie i nic tam nie było konkretnie napisane. Z tego co pamiętam na RMG najważniejsze jest to kto złożył na dopłaty.

1 godzinę temu, czesio200 napisał:

bo i tak jest to wszystko za drogie

Z drugiej strony tańsze niż np. Unia, o "zachodniakach" nie wspomnę. Stosunek cena - jakość jest korzystny, a żeby kupić parę sprzętów za $$$ z RMG to nie ma się co oszukiwać, trzeba patrzeć na w miarę dobrych "rzemieślników" 😋.

1 godzinę temu, czesio200 napisał:

w polu he. 2.2 nie chciałem, bo to wąsko najwyżej się jakoś przemęcze dopóki nie kupię większego konia.

Ja na szczęście nie mam tego dylematu - na moich glebach trzeba mieć taką nadwyżkę mocy, że do ciągnika klasy 80-90 KM (taki docelowo będę kupował) i tak nic więcej niż 5 łap/2.2 m grubera nie zapnie 🤣. Jak na początku rozmyślałem nad zakupem maszyn za RMG zamiast gruntów, to brałem pod uwagę też tylko Tolmet i Agromasz.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Bez obrazy Panowie, ale ja to się dziwię na tego typu pytania "czy podniesie" lub "czy pociągnie"... Na dany typ i rozmiar maszyny są pewne określone wymagania co do mocy i udźwigu ciągnika, a każda próba pracy maszyny ponad bezpieczne możliwości to wróżenie z fusów i w perspektywie czasu poważna awaria murowana.

Edytowane przez Kaszlak79
Korekta
Opublikowano

no wiesz np tolmet podaje 90KM do grubera. Ok ale jak będzie kokot jakie to teraz robią to go przewróci ten gruber. Zetor kawałek ciągnika jest i do tego tur 800kg. Moc no cóż 88KM chyba ma zobaczymy jak to będzie szło ale wakacji nie będzie miał. Także te dane producenta to...

Opublikowano

Te producenckie dane nt. zapotrzebowania mocy to sobie można w buty wsadzić - każdy pisze inne a rozbieżności bywają spore. Ja kiedyś gdzieś czytałem że do grubera z redlicami typu "gęsiostopka" potrzeba 15 KM na jeden element. Teoretycznie więc na grubera 5 łap powinien starczyć ciągnik 75 KM. Jednak dla bezpieczeństwa dodaje się przynajmniej 15% mocy rezerwy. Nie głupim wg. mnie praktycznym testem zapotrzebowania mocy jest... podpatrzenie sąsiada 😉. W moich stronach, gdzie występują ciężkie gleby lessowe, nikt nawet nie próbuje do ciągnika klasy 80-90 KM zapinać grubera większego jak 5 łap, po prostu to nie będzie robota a jak wiadomo gruber musi mieć swoją prędkość. Zresztą coraz częściej odchodzą ludzie do bron talerzowych jeśli chodzi o uprawę ścierniska.

Opublikowano

Chciałbym złożyć dokumęnty o płatność 2 raty z małych gospodarstw 

W sprawozdaniu muszę wpisać przychody i rozchody za ostatni pełny rok 

mam to liczyć od 1.01.2019 do 31.12.2019 ?

czy inaczej proszę o pomoc

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Bercik92 napisał:

Ile było wniosków przy poprzednim naborze i ile osób się zakwalifikowało?

Na pierwsze pytanie - wujek google zaprasza (szukać na stronie ARiMR)... Na drugie - zakwalifikowali się wszyscy, którzy spełnili warunki i uzyskali min. pkt.

Edytowane przez Kaszlak79
Opublikowano

U nas są tacy co przechodzą TYLKO na talerzówki i nie są to mali gospodarze - choćby RSP w mojej wiosce co ma 350 ha. Mówią że talerzówka lepiej robi niż gruber po kukurydzy, podobnie zrobi jak gruber po ściernisku a gorzej niż gruber po rzepaku. Sam się zastanawiam jak się sprawują brony talerzowe, dumnie reklamowane jako sprzęt na ściernisko i do uprawy przedsiewnej 😋.