Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Kaszlak79 napisał:

Proszę, skończ z tymi radami o potwierdzenie czegokolwiek przez powiatowy oddział Agencji - to nie zgodne z przepisami i jest tylko przejawem urzędniczego "widzimisię", co zostało potwierdzone już tutaj. Kopię aktu przeniesienia własności z potwierdzoną autentycznością sporządzi notariusz bez łaski i NIE trzeba z tym już nigdzie latać. Nomem omem, w III RP to właśnie notariusz - nie Agencja - jako jedyny ma prawo potwierdzić nie swoje dokumenty... A dokumenty wytworzone przez samego notariusza ten ma obowiązek potwierdzić NA MIEJSCU i ZA DARMO - zgodnie z prawem. I nie, to nie atak w twoją osobę jako "weterana" tego tematu (cokolwiek by to miało oznaczać), ale prośba żebyś  ludzi w błąd nie wprowadzał, choć by po to że gdzie indziej twój patent z potwierdzaniem przez byle urząd dokumentów przez niego nie wytworzonych może nie przejść - zgodnie z przepisami.

Dobrze piszesz.

Zgodnie z art 158 kc Umowa zobowiązująca do przeniesienia własności nieruchomości powinna być zawarta w formie aktu notarialnego. To samo dotyczy umowy przenoszącej własność, która zostaje zawarta w celu wykonania istniejącego uprzednio zobowiązania do przeniesienia własności nieruchomości; zobowiązanie powinno być w akcie wymienione.

Opublikowano (edytowane)

Zwyczajowo mówi się w żargonie prawniczym, że akt notarialny w polskim systemie prawnym ma "moc porównywalną" do orzeczenia sądowego, na podstawie aktu mamy prawo przeniesienia własności nieruchomości i dokonania zmian w KW. Sporządzenie aktu notarialnego obwarowane jest wieloma szczególnymi warunkami, min. akt notarialny przed podpisaniem powinien być odczytany przez notariusza lub przez inną osobę w jego obecności, a przy odczytaniu aktu notariusz powinien się przekonać, że osoby biorące udział w czynności dokładnie rozumieją treść oraz znaczenie aktu i akt jest zgodny z ich wolą. Warto jeszcze nadmienić, że w polskim systemie prawnym notariusz to PRAWNIK powołany przez Ministra Sprawiedliwości do wykonywania powierzonych w zakresie notarialnych kompetencji i obowiązków zadań. Tymczasem kolega @many12 sugeruje że z kopią dokumentu takiej wagi mamy sobie iść do powiatowego oddziału ARiMR i, za przeproszeniem, byle ciul pierdzący w stołek nam potwierdzi zgodność z oryginałem. Śmiać się czy płakać?? Jutro wygrzebię moje akty notarialne z domowego archiwum na wzór, zadam sobie trud sfabrykowania na kompie aktu na grunty które chcę kupić na RMG, pieczątki i znaki się "ogarnie" byle programem graficznym, wydrukuję to, przepuszczę przez skaner żeby udawało kserokopię i pójdę do powiatowego oddziału Agencji żeby mi to potwierdzili argumentując, że do Regionalnej potrzebuję. Kto za to beknie kolego @many12 ?? 😉

Edytowane przez Kaszlak79
Literówki
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Kaszlak79 napisał:

Zwyczajowo mówi się w żargonie prawniczym, że akt notarialny w polskim systemie prawnym ma "moc porównywalną" do orzeczenia sądowego, na podstawie aktu mamy prawo przeniesienia własności nieruchomości i dokonania zmian w KW. Sporządzenie aktu notarialnego obwarowane jest wieloma szczególnymi warunkami, min. akt notarialny przed podpisaniem powinien być odczytany przez notariusza lub przez inną osobę w jego obecności, a przy odczytaniu aktu notariusz powinien się przekonać, że osoby biorące udział w czynności dokładnie rozumieją treść oraz znaczenie aktu i akt jest zgodny z ich wolą. Warto jeszcze nadmienić, że w polskim systemie prawnym notariusz to PRAWNIK powołany przez Ministra Sprawiedliwości do wykonywania powierzonych w zakresie notarialnych kompetencji i obowiązków zadań. Tymczasem kolega @many12 sugeruje że z kopią dokumentu takiej wagi mamy sobie iść do powiatowego oddziału ARiMR i, za przeproszeniem, byle ciul pierdzący w stołek nam potwierdzi zgodność z oryginałem. Śmiać się czy płakać?? Jutro wygrzebię moje akty notarialne z domowego archiwum na wzór, zadam sobie trud sfabrykowania na kompie aktu na grunty które chcę kupić na RMG, pieczątki i znaki się "ogarnie" byle programem graficznym, wydrukuję to, przepuszczę przez skaner żeby udawało kserokopię i pójdę do powiatowego oddziału Agencji żeby mi to potwierdzili argumentując, że do Regionalnej potrzebuję. Kto za to beknie kolego @many12 ?? 😉

W tej chwili nikt z ARIMR nie powinien wam nic potwierdzić od tak. Powód jest prosty. Dokument powinien znaleźć się w urnie, przeleżeć swój czas i dopiero mógłby być potwierdzony.

Opublikowano

Oj @robert55555
 bądź precyzyjny. Nie ma czegoś takiego jak potwierdzenie przez ARiMR. Oni nie mogą potwierdzać zgodności z oryginałem dokumentów. Mogą oczywiście robić sobie ksero różnych dokumentów ale nie nazywajmy tego potwierdzeniem zgodności z oryginałem bo to może robić tylko notariusz.

• Like 1
Opublikowano

Witam 

Co w przypadku jeśli maszyna została kupiona tańsza niż oferta. 

Oferty wszystkich maszyn były na 48400 A teraz wyszło że jest 47400. Czy będę musiał kupić coś za "1000" zł albo maszynę za kilka i resztę dołożyć ze swoich ? Oczywiście muszę zrobić zmianę biznesplanu ?

Opublikowano

Chodzi o to że faktury mam z wszystkich maszyn mam mniejsze o "1000" i teraz wydana kwota jest 47tys. A powinienem 48 w srodki trwałe. Zostało kupione wszystko co miało być 

Opublikowano

Zbieg okoliczności jest taki że dzisiaj przyjechała ostatnia i cena inna niż miała być ale na moja korzyść bo niższa o 1000 zł nie zwróciłem uwagi dokładnie i zrobiłem przelew od razu A teraz się głowie co z tym zrobić... Nie pojadę specjalnie do firmy skąd przyjechała tą maszyna bo mam 300 kilometrów 

Więc teraz myślę czy nie zmienić biznesplanu i dołożyć sobie np siewnik do poplonow taki mniejszy. 

A powiedzcie czy np wałki przekaźnika wom mogą być zakupione na środku trwałe? Albo powiedzcie co z takich mniejszych rzeczy może być  w srodki trwałe.

Opublikowano (edytowane)

Czytaj że zrozumieniem, chcial walkiem nadrobić kwotę ale napisałem że mogą to uznać nie za środek trwały i moze nie przejść ale można spróbować . Jak nie to trzeba inna maszynę aby spełnić wymog wydatkowania na środku trwale 48 tys

Edytowane przez sony87
Opublikowano

Pany nie wiem jak to zrobiłem ale jakiś czas temu wysłałem wniosek o dopłaty i teraz zabieram się o 2 ratę ale spostrzegłem rychło w czas, że będę miał rozbieżności w jednej uprawie o 2 ary a w drugiej o 4 ary. Co z tym robić? Puścić tak o 2 ratę czy korekta biznesplanu? Są jakieś widełki jeśli chodzi o powierzchnie?

Opublikowano
3 godziny temu, robert55555 napisał:

W tej chwili nikt z ARIMR nie powinien wam nic potwierdzić od tak. Powód jest prosty. Dokument powinien znaleźć się w urnie, przeleżeć swój czas i dopiero mógłby być potwierdzony.

Ja mam z siostrami umowy dzierżaw na 10 lat i tez mi każali iść do arimr żeby pieczątkę podbili poszłem powiedzieli ze  musi dwa dni w urnie leżeć takie przepisy znowu bym się musiał zwalniać specjalnie z pracy to wziąłem i wysłałem im oryginały i napisałem karteczkę proszę o zwrot oryginałów ciekawe co z tego będzie. 

• Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, thor1984 napisał:

Pany nie wiem jak to zrobiłem ale jakiś czas temu wysłałem wniosek o dopłaty i teraz zabieram się o 2 ratę ale spostrzegłem rychło w czas, że będę miał rozbieżności w jednej uprawie o 2 ary a w drugiej o 4 ary. Co z tym robić? Puścić tak o 2 ratę czy korekta biznesplanu? Są jakieś widełki jeśli chodzi o powierzchnie?

Nic się nie dzieje, możesz zmieniać uprawy jeśli wielkość ekonomiczna nie spadnie poniżej zakładanej oraz nie zmieni się kierunek

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Kiedyś bodajże było do 30% ale znieśli to i teraz jest tak jak pisze sony87. Oczywiście możesz że tak zmienić uprawy ze zmieni się kierunek ale na to trzeba zgody ARiMR.

Edytowane przez marluk
Opublikowano

ja już mam wszystko obsiane i posadzone co miałem wykonać a różnica tych 6 arów wynika stąd, że podczas kontroli obszarowej o dopłaty podczas 2018 czy 2019 obcieli mi te 6 arów. Nie mam możliwości teraz już na zmianę uprawy czy dosadzenie czegoś więc wielkość ekonomiczna nieznacznie ale jednak jest niższa niż w biznesplanie. 

Opublikowano

To że jest niższa to wiadomo ale czy nie spadła poniżej 10 tys? Albo poniżej wartości punktowanej? 

Jeśli nie to luzik , nie musisz nic zmieniać 

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
8 godzin temu, sony87 napisał:

To że jest niższa to wiadomo ale czy nie spadła poniżej 10 tys? Albo poniżej wartości punktowanej? 

Jeśli nie to luzik , nie musisz nic zmieniać 

Nie spadła poniżej 10 tys ani wartości punktowej.  Dokładnie to spadła o 51 euro i teraz sam nie wiem bo nieraz pisali, że o jakieś bzdety potrafili się czepiać.